Το επόμενο έτος θα ξεκινήσει η ναυπήγηση της πρώτης από τις πέντε νέες γαλλικές φρεγάτες FTI, που προορίζονται να αντικαταστήσουν τις πέντε υφιστάμενες La Fayette. Η πρώτη FTI θα παραδοθεί στο Γαλλικό Ναυτικό το 2023 και η τελευταία το 2029.
Η ναυπήγηση των πέντε πλοίων θα γίνει σε διαφορετικά επίπεδα, όπως συμβαίνει με το μαχητικό Rafale. Στο επίπεδο “Standard 1”, οι φρεγάτες θα έχουν 16 Κ/Β Aster (15 και 30), ναυτικό πυροβόλο των 76mm και δύο τηλεχειριζόμενα πυροβόλα των 20mm. Οι FTI θα έχουν επίσης σόναρ επί του πυθμένα του κύτους Kingklip Mk2, σόναρ συρόμενης διάταξης μεταβλητού βάθους CAPTAS-4 και τέσσερις τορπιλοσωλήνες για MU90. Παρόλα αυτά, τα πρώτα πλοία δεν θα έχουν – τουλάχιστον αρχικά – όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό. Για την ακρίβεια, θα έχουν ελλείψεις στην αντιμετώπιση εχθρικών αντιπλοϊκών πυραύλων.
Σύμφωνα με το “Mer et Marine”, οι αρχικές FTI δεν θα φέρουν ούτε παρεμβολείς ούτε εκτοξευτές αντιμέτρων. Τα συγκεκριμένα συστήματα αναμένεται να τοποθετηθούν αργότερα εφόσον το απαιτήσουν οι επιχειρησιακές περιστάσεις. Η μη εγκατάστασή τους, ωστόσο, σχετίζεται αναπόφευκτα με το διαθέσιμο προϋπολογισμό, αφού σημαντικά κονδύλια έχουν απορροφήσει το ραντάρ Sea Fire 500, η νέα γενιά παθητικού συστήματος Ηλεκτρονικού Πολέμου και οι πύραυλοι Aster (Aster 30B1NT). Η εγκατάσταση των συστημάτων αναμένεται να συμβεί μετά το 2025, οπότε το Γαλλικό Ναυτικό θα έχει παραλάβει τις δύο πρώτες φρεγάτες. Δεν αποκλείεται όμως τα συστήματα να εγκατασταθούν στα πλοία με την είσοδο σε υπηρεσία της πέμπτης φρεγάτας.
Παρά την αρχική απουσία παρεμβολέα και εκτοξευτών αεροφύλλων, η DGA πιστεύει ότι το πλοίο είναι προστατευμένο από αντιπλοϊκά κατευθυνόμενα βλήματα, χάρη στο συνδυασμό Sea Fire 500 & Aster. Ωστόσο, η ύπαρξη μόνο 16 Aster κάνει πιθανόν απαγορευτική την παραμονή του πλοίου σε περιβάλλον υψηλής έντασης, όπου θα υπάρχουν επιθέσεις κορεσμού. Σε αντίθεση με την FTI, οι φρεγάτες τύπου Horizon και FREMM MN εξοπλίζονται ήδη με τέτοιους παρεμβολείς.
Η εξαγωγική έκδοση της FTI, Belh@rra, είναι υποψήφια για την κάλυψη των απαιτήσεων του Πολεμικού Ναυτικού, με το τελευταίο να επιδιώκει την απόκτηση νέας φρεγάτας ώστε να αρχίσει τη σταδιακή απόσυρση των φρεγατών S μέσα στην επόμενη δεκαετία. Το θέμα μιας ελληνικής έκδοσης του γαλλικού πλοίου που θα καλύπτει τις ελληνικές ανάγκες και για τη γαλλική πρόταση στην Ελλάδα υπάρχει πλήρης κάλυψη στο τεύχος Δεκεμβρίου 2018 της “Π&Δ” που κυκλοφορεί!
Οι προτεινόμενες στην Ελλάδα είναι εντελώς άλλο καράβι σε οπλικά συστήματα… Για να δούμε που θα κάτσει η μπίλια!
Το θέμα της Ελληνικής διαμόρφωσης το έχει προσεγγίσει πολύ διεξοδικά η Πτήση&Διάστημα.Το πλοίο με 24 Αστέρ 30,8 Σκάλπ,RAM(1 η και 2) και Strales σαν κύριο πυροβόλο είμαι μια χαρά αν δεχτούν οι Γάλλοι αντί για RAM με millennium και 24 mica θα ήταν σούπερ!Πιστεύω ότι ρυθμιστικό ρόλο θα παίξουν το μεταχειρισμένα πλοία για τις άμεσες ανάγκες του ΠΝ,που θα προσφέρουν οι ενδιαφερόμενοι…..
Αφιερωμενο σε οσους πιστευουν οτι το πλοιο πληρως οπλισμενο θα κανει κατι σε 600-800 εκ ευρω…
Ξεχαστε αυτα τα νουμερα. Μια πληρως εξοπλισμενη belharra οπως χρειαζεται για το Αιγαιο, σιγουρα θα κανει 1 δις, μπορει και να το υπερβαινει (1-1,2 δις).
Μιλαμε για γαλλικα ναυπηγεια, για πυραυλους Aster 30 (για μενα οι Scalp ειναι εκτος, μπορει οι Γαλλοι να τους δινουν αλλα εδω το ναυτικα εχει τοσα προβληματα και θελουμε να φερει εις περας και υποστρατηγικο πληγμα) και μερικα υπερκοστολογημενα ευρωπαικα συστηματα. Επισης μιλαμε για νεας σχεδιασης πλοιο επιφανειας. Τελος, σιγουρα θα μας βαλουν να καλυψουμε και διαφορα κοστοι αναπτυξης-διασυνδεσης κλπ
Ακομα και να μας δωσουν την οικονομικη ευελιξια οι Γαλλοι, δεν θα επρεπε να μονοπωλουν τις πιθανες επιλογες του ΠΝ. Και ας μην ειμαστε αφελεις οτι οι αλλοι δεν προσφερουν τετοιες επιλογες…
Βασικά, το γεγονος οτι οι Γαλλοι μονοπωλουν τελευταια τις εξελιξεις για το νεο πλοιο επιφανειας, ξερουμε πολυ καλα τι σημαινει και τι εχει προηγηθει…
Για εμενα αφηστε στην ακρη Μπελχαρες και LCS και προσεγγιστε το Ισραηλ για την απο κοινου ναυπηγηση Sa’ar 6.
Μια χαρα πλοια ειναι με οπλισμο αντιτορπιλικου και Σιχωκ!
Ούτε βάρκα δεν θα δούμε με αυτούς τους άσχετους για κυβέρνηση…
ενδιαφερον θα ειχε να δουμε κ το αντιπαλο του απο ηπα το freedom class mmsc οπως σαουδικης αραβιας.η κ την ffg
Ανεκδοτα πράγματα, συγχρονες ναυπηγησεις και να μην έχουν τα στοιχειώδη. Τεσπα, αν αυτες που μας προτείνουν δεν ειναι τουλάχιστον κορυφαια εξοπλισμένες (αλλωστε 650 αδειανες ζητανε) ας τα πάρει αλλος τα λεφτα. Δεν εχουμε κανα μεγαλο καημο με τους Γάλλους.
Η εγκατάσταση του Strales είναι κάτι που έχει παρουσιαστεί σαν δυνατότητα και ενδιαφέρει το ναυτικό;
Κανένα γαλλικό πλοίο δεν είναι σωστά εξοπλισμένο, ακόμα κ για τις εξαγωγικές τα κελιά για αα πυραύλους δεν θα ξεπερνούν τα 24,ενω η αντιπυραυλικη προστασία θα είναι από 1 μιλενιουμ…. Για το μέγεθος αυτού του πλοίου θέλεις τουλαχιστον 34 αα κελιά κ ram, που οι Γάλλοι δεν θα βάλουν ποτέ.
Έχοντας διαβάσει το νέο τεύχος, διαφωνώ στο συμπέρασμα της ΠΤΗΣΗΣ, ότι πρέπει, υπό τη πίεση χρόνου(και κόστους), να φάμε στη μάπα, αυτούσια τη γαλλική έκδοση. Θεωρώ, αρκετά εύκολη, τη τοποθέτηση VLMICA παραπλεύρως του υποστέγου, οπότε το μοναδικό που θα χρειαζόταν να τοποθετηθεί, είναι ένα κλασικό CIWS(όχι κάτι πανάκριβο όπως το ram). Επίσης, ίσως να άξιζε η διερεύνηση του κόστους, για τυχόν τροποποίηση ώστε να έχουμε ταυτόχρονα, 32 vls μπροστά ΜΑΖΙ με 127αρι. Δεν ξέρω αν με βάση τους σχεδιασμούς(λέμε τώρα…), θα ήταν πιο ορθό, να πηγαίναμε αρχικά σε 4 οικονομικότερα σκάφη, με 24 mica+24 vls για aster/mdcn, 127αρι, ciws και NS200 και να αφήναμε για το τέλος, 2 πιο ακριβές, AAW, με 32 vls και 76αρι ή 24 Vls με μόνο aster-30 και 127αρι.
Και Καλά ότι κάποιος θα πάει να βυθίσει πλοίο του γαλλικού πν…. Λογική η κίνηση τους. Ποιος θα τολμούσε?
Απίστευτα Υποτυπώδης οπλισμός, ιδιαίτερα στον αντιπυραυλικό τομέα! Αλλά και με μόλις 24 βλήματα επιφάνειας αέρος αξίζει να αποκτηθεί με χρήματα κοντά στο ένα δις; Μήπως υπάρχει η πεποίθηση ότι ο σχεδιασμός stealth αρκεί από μόνος του για να αποτρέψει πυραυλικές επιθέσεις και γι’ αυτό το λόγο δεν βάζουν περισσότερα αντιπυραυλικά;
ΤΟ ΠΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΣΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ,ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΛΩΡΗ..ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ STEALTH,ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΝΑ 5-6ΑΡΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΕΣΑ ΘΑ ΤΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΙ ΜΙΛΑΩ ΣΑΝ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΜΕ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ…ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ Α/Α ΠΛΟΙΟ ΑΠΟ ΓΑΛΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ FREMM Η ΑΛΛΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΛΩΡΗΣ.ΑΝ ΘΥΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΚΟ200 ΣΤΗΝ ΠΛΩΡΗ ΗΤΑΝ ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΠΕΤΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΒΑΛΑΜΕ ΣΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ….ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΕΤΕ ΑΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΟΙ S400 ΣΕ ΝΕΟ ΡΩΣΣΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟ
Τωρα αν ρωτησω αν είναι σοβαρά πράγματα αυτά θα θεωρηθώ κακός. Είναι μάλλον γελοία και επικίνδυνα για το χρήστη του σκαφους.
Κοιτουσα χτες τις Saar 6 που θα προμηθευτεί το Ισραήλ. Εκτός των Barak 8 (32tmx) και των 16 αντιπλοικών πυραύλων έγραφαν και το σύστημα C Dome (ναυτική έκδοση του Iron dome). Περιττό να πω ότι ο οπλισμός της κορβέτας (?) ντροπιάζει τα περισσότερα σκάφη που είναι σε υπηρεσία.
Μήπως θα μπορούσατε να δώσετε λιγες πληροφορίες για το σύστημα ( C Dome)
Ευχαριστω
Οι Γάλλοι φημίζονται για το ποσο υποοπλισμένα και υποεξοπλισμενα είναι τα πλοία τους
ας δούμε τις αγαπημένες μας Lafayette για παράδειγμα
Για CIWS: επειδή η βιομηχανία τους δεν έχει παρουσιάσει κάποιον προϊόν βασίζονται σε παρεμβολής
Κατά αλλα εξακολουθούμε να ονειροβατούμε . Τα πλοία με τη γαλλική διαμόρφωση με όπλα πάνε κοντά στο 1billion
και βεβαια δεν υπάρχει ουδεμία έγκριση από το ευρωπαϊκό συμβουλiο πως τα κέρδη από τα ομόλογα μπορούν να πάνε για φρεγάτες
Επιπλέον κάποιοι γραφουν για 4+2 FTI .
Ti συνεισφορά θα κάνουν στο ταμείο ενίσχυσης στόλου του Καμένου άραγε???
Από το 022 λήγει η περίοδος χάριτος με τους τόκους που έχουμε από το EFSF πως το λένε οποτε τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα.
Το 019 έχουμε εκλογές οποτε μην περιμένουμε να γίνει και τίποτα σοβαρό στους εξοπλισμούς
GAME OVER
Η Κύπρος συνεργάζεται με το Ισραήλ για τα σκάφη ανοικτής θαλάσσης σε μια προσπάθεια τόνωσης κι ενός συμμαχικού κλίματος που πνέει τελευταία ενάντια στην τουρκική απειλή. Γιατί η Ελλάδα και το ΠΝ δεν κοιτάει προς τις Ισραηλινές κορβέτες που είναι εξοπλισμένες μέχρι τα μπούνια ώστε να πέσουν προτάσεις στο τραπέζι για το πως μπορεί να υπάρξει μια συνέργεια στον αμυντικό τομέα με τους Ισραηλινούς. ¨Ηδη παραλαμβάνουμε τα μη επανδρωμένα σκάφη από τους Ισραηλινούς, ας επεκταθεί η συνεργασία και στο ναυτικό να μπει και κάτι φρέσκο στις επιλογές εκτός απο τις ατέρμωνες γαλλικές εκδόσεις…
Οι Γάλλοι όλο βγάζουν μοντέλα και νέα μοκέτα και δώστου υποεκδόσεις που αφήνουν μια αίσθηση πανάκριβου σκάφους με βασικές ελλείψεις. Δεν τα θέλουμε να βγούν για βόλτα και επίδειξη σημαίας στον Σικουάνα, ούτε να αντιμετωπίσουν τους αγαρινούς πειρατές. Το Αιγαίο πρέπει να είναι το πιο εξοπλιστικά κορεσμένο και απειλητικό πέλαγος παγκοσμίως συν τις ιδιαιτερότητες των τοπικών φυσικών φαινομένων το κόκκινο κτυπάει ταβάνι.
Με τους Γάλλους ας περιοριστούμε σε αυτά που ήδη μας “ενώνουν” το φλέγον θέμα των Μιράζ, πιθανών αναβαθμίσεων/προσθηκών, Link 16, απόκτηση επιπλέον υποστρατηγικών/ αντιπλοϊκών βλημάτων και επαναπιστοποίηση υφισταμένων. Μια χαρά πακέτο είναι κι αυτό για να έχουν να μασάνε κάτι…
Θα πρέπει να αναφέρουμε πως για ακόμα μια φορά το περιοδικό πραγματικά έχει εντυπωσιακή θεματολογία και ειδικότερα θέματα που το πιθανότερο να αποκτηθούν μελλοντικά από Ελλάδα όπως F35 και FTI. Όσον αφορά την FTI να αναφέρουμε πως ανεξάρτητα αν συμπαθούμε ή όχι τα Γαλλικά οπλικά συστήματα είναι μία κλάση τεχνολογικά πάνω από την παρούσα αγορά. Έχει κάποια μειονεκτήματα όπως την ταχύτητα, τιμή κλπ αλλά σε λοιπούς τομείς πραγματικά εντυπωσιάζει. Ένα πράγμα που δεν αναφέρθηκε (και λογικά) στο περιοδικό είναι η νέα ψηφιακή γέφυρα που μπορεί να εφαρμοστεί στις FTI και παρουσιάστηκε στην Euronaval 2018 τον Οκτώβριο. Αποκαλείται ως Digital Combat Bridge και ειδικά σε παράκτιες συνθήκες όπως πχ κατάσταση Ιμίων πραγματικά πάει την τακτική αντίληψη σε άλλο επίπεδο αφού συνδυάζει όλους τους αισθητήρες του πλοίου σε μία ψηφιακή γέφυρα με κάλυψη 360 μοιρών.. Αν υπάρχει χρήμα και χρόνος όλα μπορούν να γίνουν. Με το πρόσθετο τμήμα στην μέση που πιστεύω μπορεί να χωρέσει μέχρι και 32 κελιά + 16 κελιά μπροστά + Oto Melara 127mm + RAM + αύξηση κινητήρων για να είμαστε στους 29 κόμβους + λίγο μεγαλύτερη ισχύ στο sea fire 500 για ακόμα μεγαλύτερες αποστάσεις αποκάλυψης στόχων θα ήταν κουφέτο για Ελλάδα. Αλλά μιλάμε για κόστος πάνω από 1 δισ και χρόνος..
Δεν είναι δυνατόν οι belharra να επιτηρούν Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο με μόνο 24 βλήματα επιφάνειας αέρος, είναι απλά ανέκδοτο. Και η διαμόρφωση του πλοίου αλλάζει και μπορεί να δεχθεί και 127αρι και 32 βλήματα αλλά και RAM. Αλλά θα μας τα χρεώσουν χρυσά για την ενσωμάτωση τους, για αυτό θα πρέπει να υπάρξει διαγωνισμός και όχι ανάθεση.
Όσο για την ισραηλινή κορβέτα δεν είναι κάτι περίεργο ο οπλισμός της αφού οι ισραηλινοί την διαμόρφωσαν στα δικά τους μέτρα. Εντύπωση για μένα πάντως προκαλέι η έλλειψη RHIB για νηοψίες που θα έπρεπε να είναι η σημαντικότερη αποστολή που θα έχουν για την προστασία των πλατφορμων τους.
Οι Γαλλοι προσφερουν στο ΠΝ τις FTI με πακετο MDCN & ASTER 30. Η αποψη”υπαρχουν αλλου πορτοκαλιες” δεν νομιζω οτι ισχυει στην προκειμενη περιπτωση. Αμερικανοι, Αγγλοι, Γερμανοι δεν εχουν αντιστοιχες προτασεις για εξοπλισμο&ηλεκτρονικα. Οσο δε για τους Ισραηλινους και τις Sa’ar 6, δεν θα ηταν πολυ καλη επιλογη γιατι υπαρχει αμεση εξαρτηση απο την εκαστοτε πολιτικη του Ισραηλ εναντι της χωρας μας.
Οι αναγκες εντωμεταξυ τρεχουν για πολυ σημαντικα ζητηματα (εκσυγχρονισμος ΜΕΚΟ,τορπιλες για τα 214 κλπ). Μαλιστα οσο συνεχιζεται η λιγοστη χρηματοδοτηση για εξοπλιστικα, τοσο θα συνεχιζεται η παρουσα κατασταση στασιμοτητας. Ολα αυτα ενω ο “εχθρος” ετοιμαζεται και περιμενει στη γωνια για την ευκαιρια του.
Το πλοίο είναι εξαιρετικό στην τελική του μορφή δεν υπάρχει αμφιβολία, με τεχνολογία που δύσκολα θα εξαχθεί από χώρες όπως οι ΗΠΑ.
Επίσης ειναι λάθος να θέλουμε να μετατρέψουμε μια φρεγάτα πολλαπλών ρόλων σε πλοίο καθαρόαιμο ΑΑW,αν και κάποιες περαιτέρω αλλαγές σίγουρα χρειάζονται για να έρθουν στα μέτρα μας σε σχέση με την Γαλλική διαμόρφωση.
Από τους γάλλους έχουν προβλεφθεί κάποιες αλλαγές στην έκδοση εξαγωγής που ειναι λίγο μεγαλύτερη σε μήκος. Το πρόβλημα είναι το όποιο επιπρόσθετο κόστος ανάπτυξης και ολοκλήρωσης που θα κληθεί να πληρώσει ο πελάτης.
Αυτό που παραμένει αξεπέραστο είναι το κόστος αυτού του πλοίου που για τα δεδομένα της Ελλάδας είναι εκτός ρεαλιστικού πλαισίου.
Συνεπώς πρέπει να επικεντρωθούμε σε πιο βατή λύση, τώρα γιατί έχουν κολλήσει κάποιοι στην ηγεσία με αυτή την επιλογή ειναι ένα από τα νεοελληνικά ανεξήγητα φαινόμενα, σαν αυτά που προέταξαν τον εκσυγχρονισμός των P-3, αφήνοντας χωρίς EMZ ΜΕΚΟ και υποβρύχια χωρίς νέες τορπίλες.
Οταν εχουμε καταντησει να κανουμε ερανο για τις φρεγατες τι νοημα εχει πια αυτη η συζητηση ; το μονο που μας σωζει εναι καποιο φτηνο δανειο απο την γαλλια αλλιως ξεχαστε τις καινουργιες φρεγατες.
To 127άρι μπορεί να συμβαδίσει με 32 vls μόνο όμως εάν επιλεγεί το Mk 45 Mod 4 , το οποίο είναι κατα 8 τόννους ελαφρύτερο απο το oto melara. Μαζί με πυροβόλα 40mm εκατέρωθεν της πλώρης και την τοποθέτηση Ram στην πρύμνη είναι οι πιο εύκολες τροποποίησεις στο σκάφος και εάν πιεστούν οι γάλλοι θα είναι και χωρίς κόστος. Απο εκεί και πέρα θα πρέπει να επιμηκυνθεί για 16 exocet και θα πρέπει να αλλαχθεί και το προωστικό σύστημα γιατί με 4 πετρελαιοκινητήρες asw δεν γίνεται. Αυτές όμως οι τροποποιήσεις έχουν κόστος και μάλιστα υψηλό.
@Spirit
Το πλοίο θέλει σημαντικές τροποποιήσεις όπως ανέφερα για να χαρακτηριστεί εξαιρετικό για εμάς. Και συμφωνώ ότι είναι λάθος να πιστεύουμε οτι η belharra είναι πλοίο ΑΑW γιατί δεν είναι.Το πρόβλημα δημιουργείται γιατί με τον οπλισμό που προσφέρεται ούτε πολλαπλών ρόλων είναι. Στα υπόλοιπα για το υψηλό κόστος συμφωνώ.
Καλά….
Μια και πρέπει να βγάλουμε την υποχρέωση στους Γάλλους και το ΠΝ χρειάζεται σκάφη επιφανείας το καλύτερο θα ήταν να αφήναμε στην άκρη την απαίτηση για α/α περιοχής και να πάρουμε 4 σκάφη από τους Γάλλους στα μέτρα μας.
Η Gowind στο τονάζ της Μαλαισίας (3.100 τόνοι) με κλειστό κόστος κάτω ~450 εκ $ και η διαμόρφωση της που προτάθηκε στα HAE (Smart, Tacticos, ESSM (16άρι MK41), RAM, Exocet) και με CAPTAS-2 φτιάχνουν ένα πολύ καλό συνδυασμό για αντικατάσταση των S.
Ίσως σε μας με Harpoon από την απόσυρση των S.
Κι όταν μπορούμε να ξοδεύουμε για opex βλέπουμε τι θα δίνουν second hand οι Αμερικανοί για α/α περιοχής.
ASTER ή CAMM-ER? Scalp naval και mica όπωσδηποτε. Επίσης καλό σύστημα οι exocet αλλα δεν βλάπτει να δούμε και τα nsm κάποια στιγμή!
Το πλοίο είναι εξαιρετικό με 24 Αστέρ 30,8 Σκαλπ και μην ξεχνάμε τους 21 πυραύλους του Ραμ.Έπισης έχει κορυφαία χαρακτηριστικά στον ανθυποβρυχιακό κ Ηλ. πόλεμο και ακόμα δεν έχουν καταλήξει στην τελική διαμόρφωση…Μην τα μηδενίζουμε όλα.Θα δούμε το ΠΝ ξέρει καλύτερα και επιπλέον ψάχνει 2 ετοιμοπόλεμα μεταχειρισμένα πλοία υψηλών δυνατοτήτων.
Δεν μπορεί πλοίο με έμφαση στον τομέα AAW να έχει μόνο 24 ASTER-30 έστω και αν υπάρχει RAM. Πόσο μάλλον να υπάρχουν μόνο 2 πλοία και και εφόσον στο μέλλον άλλα δύο.
Ο μόνος συμβιβασμός με τα 32 θέσεις sylver και σε μεγαλύτερο αριθμό πλοίων 4 Scalp, 4×6=24 CAMM-ER, 22 ASTER-30.
Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι θα ειναι σε διάταξη CAMM-ER σε quad pack, αλλιώς χρειάζονται 6 A35 για να τοποθετηθούν ΜΙCA
ΝΟΜΙΖΩ [ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΙΔΙΚΟΣ]ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΔΟΓΜΑ ΣΤΙΣ ΕΕΔ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΕΙ ΣΕ ΠΥΡΑΥΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΑW ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΤΟΧΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΝΔΟΧΩΡΑ,ΜΕ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ ΦΟΡΤΗΓΑ.ΜΕ ΤΟΣΑ ΝΗΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΜΕΓΑΛΑ ΠΛΟΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΒΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΠΥΡΑΥΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.ΕΝΑ ΠΛΟΙΟ ΙΚΑΝΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΑΜΕΣΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΧΟΣ ΠΟΛΛΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ[ΘΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟ Α/Φ ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΛΕΜΟΥ].ΤΑ ΧΕΡΣΑΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΦΘΗΝΑ ΣΕ ΑΓΟΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ ΣΕ ΧΡΗΣΗ.Η ΕΜΦΑΣΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΣΕ Α/Φ,ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΟΡΒΕΤΕΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΡΟΛΩΝ ΚΑΙ ΤΠΚ.Η ΜΟΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΗΤΑΝ ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΕΤΑΧΕΙΡΗΣΜΕΝΑ ΑΑW KAI EIΔΙΚΑ ARLEIGH BURKE
Αν ισχύουν τα περί 1 δις ανα πλοίο (FTI) τότε καλύτερα να πάμε σε διαγωνισμό και να δούμε και άλλες σχεδιάσεις (ΜΕΚΟ Α200, Damen Sigma 10514) με αμερικανικά όπλα και τον αγαπημένο μου NSM. Δε θα μιλήσω ακόμα για σκάνδαλο μεγατόνων, ούτε για υποψία μιζών, μέχρι να δω την τελική προσφορά. Όταν δεν έχεις φράγκο δεν κοιτάς για scalp navale, aster30 και AAW. Ή έχουμε χρήματα ή όχι, ας αποφασίσουμε. Οι ΜΕΚΟ Α200 και οι Damen Sigma 10514 (ή λίγο μεγαλύτερη) με NSM, essm blk2, NS200 θα είναι μια χαρά για τις ανάγκες μας. Θα μας βγούν πιο φθηνά και με τα χρήματα -του αμυντικού προυπολογισμού- που θα μας μείνουν μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε αλλού (NMA ή στοχευμένη αναβάθμιση Mirage με link 16, κτλ). Δεν αναφέρομαι στις gowind γιατί φαίνεται πως οι γάλλοι μας δουλεύουν. Βέβαια ίσως και να κοροϊδεύουμε εμείς τους γάλλους.
Επειδή πολλές φορές αναφέρεται η ανάγκη παρουσίας του ΠΝ στην ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως σε αντίθεση με την Τουρκία δε μπορούμε να αναπτύξουμε τις δυνάμεις μας σε πολλά μέτωπα. Δε μας συμφέρει, δε θα ήταν μια έξυπνη/αποτελεσματική κίνηση. Στην ανατολική Μεσόγειο θα είμαστε μαζί με τους συμμάχους μας και σε επικουρικό ρόλο, δε μπορούμε μόνοι μας (Αίγυπτος, ΗΠΑ, Ισραήλ, Γαλλία, Κύπρος). Προσωπικά το θεωρώ λάθος να αποδεσμεύσουμε μεγάλο τμήμα της δύναμής μας εκεί. Η εστίασή μας θα πρέπει να είναι σε Έβρο και Αιγαίο.