24.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΕ-ΜΠΕFrozen Peaks 2021: Ορεινός αγώνας δρόμου στη Δράμα που τίμησε και τα...

Frozen Peaks 2021: Ορεινός αγώνας δρόμου στη Δράμα που τίμησε και τα οχυρά της περιοχής

- Advertisement -

Οι αγώνες ορεινού δρόμου αποτελούν τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη δοκιμασία για πολλούς λάτρεις του τρεξίματος. Διοργανώσεις που στέφονται με απόλυτη επιτυχία όχι μόνο χάρη στην άρτια οργάνωση που έχουν αλλά και χάρη στο φυσικό περιβάλλον, το οποίο μαγεύει τους συμμετέχοντες.

Ωστόσο, η διοργάνωση που τα τρία τελευταία χρόνια κερδίζει τις εντυπώσεις και τον θαυμασμό δρομέων, εθελοντών και θεατών είναι η συλλογική προσπάθεια μιας δραστήριας ομάδας ανθρώπων από την περιοχή της Δράμας, που κατάφεραν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να συνδυάσουν έναν δύσκολο και απαιτητικό αγώνα δρόμου με την ιστορία του τόπου τους και ειδικότερα τις υπόγειες σήραγγες των οχυρών της περίφημης Γραμμής Μεταξά. Αυτά τα ιστορικά κτίσματα μέσα στο βουνό, κτίσματα άρρηκτα συνδεδεμένα με τον πατριωτισμό και τον ηρωισμό των Ελλήνων στρατιωτών, φιλοξένησαν δρομείς στη διάρκεια ενός  ξεχωριστού αγώνα ορεινού δρόμου. Μάλιστα, τόσο στο Περιθώρι όσο και στο Λίσσε, όπου βρίσκονται μνημεία πεσόντων στρατιωτών και με  αφορμή τη συμπλήρωση των 80 χρόνων από τη Μάχη των Οχυρών, οι δρομείς απέτισαν φόρο τιμής καταθέτοντας ένα τριαντάφυλλο.

Ο λόγος για τον υπερμαραθώνιο δρόμο βουνού με την επωνυμία «Frozen Peaks», που διοργανώθηκε με επιτυχία το τριήμερο 19 – 21 Ιουνίου, με επίκεντρο το Κάτω Νευροκόπι Δράμας και τον ομώνυμο δήμο. Το «Frozen Peaks» είναι μια διοργάνωση για λίγους, για απαιτητικούς, για όσους θέλουν να δοκιμάσουν τον εαυτό και τις αντοχές τους, να τις ξεπεράσουν και να βγουν νικητές ακόμα κι αν δεν καταφέρουν να τερματίσουν. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 263 χιλιόμετρα, 74 ώρες, με υψομετρική  απόκλιση 12.202 μέτρων. Κι όλα αυτά κάτω από αντίξοες καιρικές  συνθήκες, μέσα σε δασικά μονοπάτια και απόκρημνες βουνοπλαγιές μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Ίσως γι’  αυτό το 60% των αθλητών που έλαβαν μέρος στη διοργάνωση δεν μπόρεσε να τερματίσει.

Αποφασιστικότητα και ψυχική δύναμη

Αυτό, όμως, κάθε άλλο παρά απογοητευτικό είναι για τους διοργανωτές, όπως επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου, πρόεδρος του τοπικού τυμβουλίου Κάτω Νευροκοπίου και ένας εκ της ομάδας των διοργανώνων. «Το ότι οι μισοί και παραπάνω από τους δρομείς δεν κατάφεραν να τερματίσουν δεν είναι αποτυχία για μια διοργάνωση σαν τη δική μας», τονίζει ο κ. Χατζηκωνσταντίνου και προσθέτει: «είναι απόδειξη ότι κάποιοι άνθρωποι αναμετρήθηκαν με τις δυνάμεις τους και βγήκαν νικητές. Γιατί εδώ, η συμμετοχή είναι η νίκη. Αθλητές, που στην προηγούμενη διοργάνωση εγκατέλειψαν, αυτή τη φορά κατάφεραν να τερματίσουν με πολλή προσπάθεια και πολύ κόπο. Δεν το έβαλαν κάτω. Εξάλλου, αυτό είναι το νόημα του υπερμαραθώνιου ορεινού δρόμου. Οι διαδρομές που διέσχισαν μέσα στη φύση όλοι οι αθλητές και τα όσα βίωσαν τις τρεις μέρες της διοργάνωσης αποτέλεσαν μια μεγάλη εμπειρία όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για εμάς που βλέπαμε τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν».

«Ήταν απερίγραπτα τα συναισθήματα και οι εντυπώσεις των δρομέων», συνεχίζει ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, «όταν έμπαιναν μέσα στις στοές των οχυρών και έρχονταν αντιμέτωποι μ’ ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας. Μάλιστα, όσοι διέρχονταν μέσα από τις στοές άκουγαν και ηχητικά ντοκουμέντα από τις μάχες και τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της δύσκολης εποχής».

Οι διοργανωτές ξεκίνησαν δειλά το «Frozen Peaks» το 2018, πέρυσι ανέβαλαν τους αγώνες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και φέτος αριθμούσαν συνολικά 350 αθλητές – δρομείς, άνδρες και γυναίκες, όλων των ηλικιών από διάφορα μέρη της Ελλάδας και τέσσερεις χώρες (Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, Ιταλία, Γαλλία) που έτρεξαν συνολικά σε τέσσερεις διαφορετικούς αγώνες: 1) PANORAMA 263 χλμ. με D+ 12.202, 2) HIGHLAND (ΥΨΙΠΕΔΟ) 103 χλμ. με D+ 6.429m, 3) HEROES 47 χλμ. με D+ 1992m, 4) LISSE 15 χλμ.  με D+ 223m.

Γενικότερα, τόσο οι Έλληνες όσο και οι ξένοι δρομείς έμειναν εντυπωσιασμένοι όχι μόνο από τη διοργάνωση, (αυτό φαίνεται μέσα από τα ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια που έκαναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης), αλλά και από την απαράμιλλη φυσική ομορφιά που συνάντησαν κατά τη διάρκεια του αγώνα. Τοπία άγριας ομορφιάς, σε μεγάλο και μικρότερο υψόμετρο, που εντυπωσίασαν και συγκίνησαν.

Καθοριστικής σημασία για την επιτυχία και της φετινής διοργάνωσης ήταν η πολύτιμη συμβολή και η συμμετοχή των 200 εθελοντών από διάφορα μέρη της Ελλάδας, που τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της τριήμερης διοργάνωσης πρόσφεραν πολύτιμες υπηρεσίες υποστήριξης στους αθλητές. Κάποιοι εθελοντές χρειάστηκε να διασχίσουν πολλά χιλιόμετρα μέσα στο βουνό προκειμένου να ανέβουν στους πιο ορεινούς σταθμούς ανεφοδιασμού ώστε να υποστηρίξουν τους αθλητές. «Η συμμετοχή των εθελοντών» επισημαίνει ο κ. Χατζηκωνσταντίνου, «είναι κάτι παραπάνω από σημαντική. Οι ίδιοι οι δρομείς τους έδιναν συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κατέβαλαν, γιατί χωρίς να έχουν κανένα κέρδος, δεν υπολόγισαν κόπο και κούραση, προκειμένου να βοηθήσουν ποικιλότροπα τους αθλητές».

Για μια ακόμα χρονιά «ψυχή» της διοργάνωσης ήταν ο τεχνικός διευθυντής του «Frozen Peaks», ο καθηγητής φυσικής αγωγής από τη Δράμα Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος δούλεψε για ώρες ώστε να σχεδιάσει τις διαδρομές που έτρεξαν οι αθλητές και να διανοίξει νέα μονοπάτια όπου χρειάστηκε και κρίθηκε αναγκαίο.

Από πολλούς αθλητές, η φετινή διοργάνωση χαρακτηρίστηκε ως ο δυσκολότερος αγώνας βουνού για τα Ελληνικά δεδομένα και από τους δυσκολότερους στην Ευρώπη, αφού οι αθλητές διέσχισαν τα ψιλότερα βουνά της ανατολικής Μακεδονίας, δηλαδή το Φαλακρό 2.232μ. και τον Όρβηλο 2.212μ. Οι δρομείς  του αγώνα HEROES διαπέρασαν συνολικά πέντε ιστορικά οχυρά, διανύοντας απόσταση περίπου 47 χλμ. αποτίνοντας φόρο τιμής σε αυτούς που υπερασπίστηκαν την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ανεξαρτησία της χώρας.

Οι φετινοί αγώνες διοργανώθηκαν από το δήμο Κάτω Νευροκοπίου και το πεζοπορικό ορειβατικό σύλλογο Κ. Νευροκοπίου, τελούσαν υπό την αιγίδα του ΥΠΕΘΑ, είχαν την έγκριση του ΣΕΓΑΣ και την υποστήριξη του Ερυθρού Σταυρού, της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης και της 4ης ΕΜΑΚ.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, τα αγοράζει όλη η Ευρώπη, ποια κυριαρχούν;

Η αγορά των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) και Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) είναι σε εκρηκτική φάση τα τελευταία χρόνια καθώς στρατοί σε όλο...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Παναγιώτης Λασκαρίδης: πέμπτο πλοίο δωρίζει στο ΠΝ ο εθνικός ευεργέτης

Σε μια ακόμη δωρεά προς το Πολεμικό Ναυτικό προχωρεί ο εθνικός ευεργέτης, εφοπλιστής Παναγιώτης Λασκαρίδης και πρόεδρος του κοινωφελούς ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», σύμφωνα με...
- Advertisement -
Card image

April 035 2023

Αγορά 3.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 29 Μαΐου 1453: ‘Εάλω η Πόλις’, η τελευταία...

50
Ο Οθωμανός σουλτάνος Μεχμέτ ο 2ος ξεκινά την έσχατη έφοδο κατά των Θεοδοσιανών Τειχών της βασιλίδας των πόλεων. Μετά από πολιορκία 53 ημερών, τα...
- Advertisement -
Card image

Μάρτιος 034 2023

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

Φεββρούαριος Τεύχος 033 ΠΤΗΣΗ 2023

Αγορά 3.99

Related News

Δανία: Δαπάνες για την Άμυνα στα $21 δις την επόμενη 10ετία

Η κυβέρνηση της Δανίας πρότεινε σήμερα επενδύσεις ύψους 143 δισεκ. κορωνών ($21,14 δισεκ. ) στην άμυνα κατά τα επόμενα 10 χρόνια, συμβαδίζοντας με τη...

Κίεβο: Νέα αεροπορική επιδρομή της Ρωσίας για 16η νύκτα, καταρρίφθηκαν πάνω από 20 UAV

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν όταν συντρίμμια εναέριου «στόχου» που καταρρίφθηκε κατέπεσαν σε πολυκατοικία του Κιέβου τις πρώτες...

Η Ευρώπη συνεδριάζει στη Μολδαβία: Μήνυμα στη Ρωσία!

Η εικόνα θα είναι ισχυρή και γεμάτη συμβολισμούς: σχεδόν 50 ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται μεθαύριο, Πέμπτη, στη Μολδαβία, μια μικρή χώρα που παρακολουθεί από πολύ...