Χωρίς πρόσθετες πιστώσεις θα παραμείνει ο αμυντικός προϋπολογισμός της Γαλλίας παρά τη μεγάλη πίεση που δέχεται η βιομηχανία της χώρας συνεπεία των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού. Η γαλλική κυβέρνηση δεν υπέκυψε στις πιέσεις μελών της Εθνοσυνέλευσης να δώσει οικονομική βοήθεια σε βιομηχανίες που σχετίζονται με προγράμματα άμυνας αφήνοντας απαράλλαχτο τον αμυντικό προγραμματισμό για το 2021.
Πώς ο κορωνοϊός επηρέασε τη ναυπηγική βιομηχανία στην Ευρώπη
Η υπουργός Αμύνης Florence Parly σε ομιλία της για τα αμυντικά προγράμματα περιόδου 2021-2025 τόνισε πως είναι η τρίτη χρονιά που ο γαλλικός προϋπολογισμός για την Άμυνα παραμένει εντός των ορίων που είχαν τεθεί χωρίς επιπλέον ενισχύσεις παρά τα προβλήματα που ανέκυψαν. Πρόσθεσε, όμως, πως το υπουργείο φρόντισε για τις αυξημένες ανάγκες ενισχύοντας τον αμυντικό προϋπολογισμό με 1.7 δισεκατομμύρια Ευρώ κάθε χρόνο. Οι Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν στη διάθεσή τους επιπλέον 18 δισεκατομμύρια το 2019 από ότι είχαν το 2017, ενώ για την περίοδο 2019-2023 θα διατεθούν για την Άμυνα 110 δισεκατομμύρια Ευρώ, περισσότερα από τα 100 δις που ανακοίνωσε πως θα δεσμεύσει η κυβέρνηση συνολικά για τη δοκιμαζόμενη οικονομία.
Άλλα μέλη της Εθνοσυνέλευσης, όπως η πρόεδρος της επιτροπής για την Άμυνα, Françoise Dumas, δήλωσαν πως “η Άμυνα οφείλει να βρίσκεται στο επίκεντρο του μελλοντικού προγράμματος ενίσχυσης” της κυβέρνησης, άποψη που συμμερίζεται και ο αντιπρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών, άμυνας και ενόπλων δυνάμεων, Cédric Perrin, που επισήμανε πως δεν έχει γίνει σαφές τί ποσοστό των 100 δις θα διατεθεί σε αμυντικές ενισχύσεις.
Ο προϋπολογισμός Αμύνης για το 2021 ανέρχεται σε 47,9 δισεκατομμύρια Ευρώ συνολικά. Από αυτά τα 39,2 δις αφορούν σε χρηματοδότηση εξοπλιστικών προγραμμάτων, σημαντικά αυξημένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, 22,3 δις θα κατευθυνθούν σε συντήρηση εξοπλισμού και κτιριακών εγκαταστάσεων, 12.3 δις θα καλύψουν τις ανάγκες μισθοδοσίας και 4.6 λειτουργικό κόστος. Τα υπόλοιπα κατεθύνονται στη στήριξη των βετεράνων (2 δις) και στις συντάξεις (8.5 δις).
Τον Ιούλιο που πέρασε, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα στήριξης για όλο το φάσμα των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κρίση του κορωνοϊού. 15 δισεκατομμύρια Ευρώ αφιερώθηκαν στη στήριξη της αεροπορικής βιομηχανίας, που αν και δεν αφορούσαν αποκλειστικά την πολεμική, μέρος τους βρήκε σίγουρα το δρόμο του προς τα εκεί. Άλλωστε, οι δύο μεγαλύτερες αεροπορικές βιομηχανίες της Γαλλίας, η Airbus και η Dassault, είναι ενεργές και στην πολιτική και στην πολεμική αεροπορία όπως άλλωστε και οι δύο βασικοί προμηθευτές τους, Safran και Thales. Ο τομέας της αεναυπηγικής στη Γαλλία αφορά σε περισσότερες από 1,300 εταιρείες από νεοφυείς επιχειρήσεις ως μεγάλες πολυεθνικές και απασχολεί 300,000 περίπου εργαζομένους.
Η γαλλική αμυντική βιομηχανία θα είναι στην MAKS 2019, αν και το αντίθετο δεν συνέβη στην Eurosatory
Το σχέδιο στήριξης δεν στόχευε τις τέσσερις μεγάλες εταιρείες αλλά περισσότερο στην τόνωση και συντήρηση του συστήματος αλυσίδας υποστήριξης και ανεφοδιασμού που περιλαμβάνει εκατοντάδες εταιρείες και προμηθευτές. Το σχέδιο προβλέπει την εμπλοκή τους σε διάφορα προγράμματα, την ανάπτυξη ικανοτήτων και τεχνογνωσίας, την απόκτηση εξειδικευμένων εργαλείων και την μύηση σε νέες τεχνικές κατασκευής καθώς και την ανάπτυξη μεθόδων έρευνας και ανάπτυξης και ψηφιακής μεταμόρφωσης. Οι “τέσσερις μεγάλες” εταιρείες υποσχέθηκαν ως προϋπόθεση λήψης της κυβερνητικής βοήθειας να λάβουν υπόψη προτάσεις από μικρότερους προμηθευτές εντός Γαλλίας ή τουλάχιστον Ευρωπαϊκής Ένωσης συνυπολογίζοντας μαζί με το γενικό κόστος, την ποιότητα και αξιοπιστία στο μεταπωλητικό στάδιο, την εναλλαξιμότητα προϊόντων και υπηρεσιών, την κοινωνική και περιβαλλοντική τους ευθύνη και τις επιδόσεις τους στην καινοτομία.
Το γαλλικό υπουργείο Αμύνης παρέχει άμεσα ποσό 832 εκατομμυρίων Ευρώ για πέντε πρωτοβουλίες “για να εξασφαλίσει άμεση απασχόληση για όλον τον κλάδο”. Το πρώτο έχει να κάνει με την παραγγελία τριών ιπταμένων τάνκερ πολλαπλών αποστολών A330 Phénix, που θα οδηγήσει τα δύο Α340 σε απόσυρση εντός του τρέχοντος έτους αντί για το 2028 και τα Α310 σε απόσυρση το 2021 αντί για το 2023 αντίστοιχα. Η δεύτερη έχει να κάνει με την παραγγελία ενός ελαφρού αεροσκάφους αναγνώρισης και παρακολούθησης. Η τρίτη αφορά στην παραγγελία οκτώ ελικοπτέρων H225M Caracal για την Αεροπορία. Η τέταρτη με την απόκτηση ενός Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους για χρήση από ναυτικές πλατφόρμες (στα γαλλικά ονομάζεται SDAM) καθώς κι ενός ακόμη μικρότερου mini-drone (SMDM) με τον ίδιο σκοπό. Τέλος, η πέμπτη πρωτοβουλία έχει να κάνει με την παραγγελία δώδεκα ελικοπτέρων EC-145 (2) και EC-160 (10) για την Χωροφυλακή και την Πολιτική Άμυνα.
Επιπλέον, 300 εκατομμύρια παρέχονται σε προμηθευτές και υποκατασκευαστές ενώ 1.5 δις συνολικά θα κατευθυνθούν σε προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Συγκεκριμένα, ο αμυντικός προϋπολογισμός καλύπτει τα εξής:
Στρατός Ξηράς (Armée de Terre)
– Προμήθεια 12,000 τυφεκίων εφόδου HK416F (και παραγγελία για άλλα 12 χιλιάδες)
– Πέντε ελικόπτερα Caiman (και παραγγελία 21 ακόμα ελαφρά ελικόπτερα διακλαδικής χρήσης)
– 20 οχήματα Jaguar, 157 τεθωρακισμένα Griffon, 80 αναβαθμισμένα οχήματα VBL (και παραγγελία άλλων 120) και 1,000 τεθωρακισμένα γενικής χρήσης VLTP
– 850 φορητοί σταθμοί ασυρμάτου (παραγγελία επιπλέον 2,900) και 925 ασυρμάτων οχημάτων (παραγγελία άλλων 7,300)
– 200 πυραύλους ΜΜΡ και 75 εκτοξευτών
– 10 Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη SDT
Πολεμικό Ναυτικό (Marine Nationale)
– Μία φρεγάτα FREMM (και παραγγελία της πρώτης FDI) καθώς και μιας ελαφράς stealth φρεγάτας
– Ένα ελικόπτερο Caiman (και οκτώ ακόμα ελαφρά ελικόπτερα διακλαδικής χρήσης)
– Τρία αναβαθμισμένα αεροσκάφη ΑΦΝΣ ATLANTIQUE 2
– Πυραύλους Aster 30, τορπίλες F21 Artemis και τέσσερις Exocet MM40 Block 3C (παραγγελία άλλων 45 συλλογών Exocet)
Αερο-Διαστημική Δύναμη (Armée de l’Air et d’Espace)
– Ένα μεταγωγικό Atlas A400M, τρία ιπτάμενα τάνκερ πολλαπλών ρόλων A330 Phénix, δύο αναβαθμισμένα C-130H και 14 αναβαθμισμένα Mirage M2000D.
– 14 ατρακτίδια κατάδειξης στόχων Talios
– 90 αναβαθμισμένους Scalp.
– 6 ραντάρ SCCOA 4
– Ειδικά για τη Διαστημική Υπηρεσία, έναν δορυφόρο Musis/CSO, 15 σταθμούς εδάφους Syracuse IV κι ένα δορυφορικό σύστημα Ceres.
Ελληνικές Belh@rra. Πολύ σκληρές για να πεθάνουν! Συνεχίζεται η γαλλική προσπάθεια;