Η γαλλική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι ένα νέο φορτίο όπλων θα παραδοθεί στη Σαουδική Αραβία, παρά τις κατηγορίες ότι το Ριάντ χρησιμοποιεί τα όπλα στον πόλεμο της Υεμένης.
Ο υπουργός Άμυνας Φλωράνς Παρλί δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι BFM ότι τα όπλα θα φορτωθούν σε ένα Σαουδικό φορτηγό πλοίο που έφτασε την την Τετάρτη στο γαλλικό λιμάνι της Χάβρης.
Αρνήθηκε να προσδιορίσει το είδος των όπλων, αλλά επανέλαβε τη θέση της Γαλλίας ότι έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο για αμυντικούς σκοπούς από τη Σαουδική Αραβία από τότε που άρχισε την επίθεση της στην Υεμένη το 2015 ηγούμενη ενός διεθνούς αραβικού συνασπισμού.
Η Παρλί δήλωσε συγκεκριμένα ότι «…από όσο είναι σε θέση να γνωρίζει η γαλλική κυβέρνηση, δεν έχουμε αποδείξεις ότι τα θύματα στην Υεμένη είναι αποτέλεσμα της χρήσης γαλλικών όπλων».
Οι πιέσεις αυξάνονται για την γαλλική κυβέρνηση μετά την ανακάλυψη της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Disclose που διέρευσε ένα διαβαθμισμένο στρατιωτικό έγγραφο τον περασμένο μήνα που έκανε λόγο για χρήση γαλλικών αρμάτων μάχης και πυροβόλων στον πόλεμο ενάντια στους αντάρτες Χούθι.
Σύμφωνα με το Disclose, το καινούριο φορτίο περιλάμβανε οκτώ αυτοκινούμενα πυροβόλα Caesar επί φορτηγών, αν και σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων που επικαλέστηκε μια κυβερνητική πηγή, τέτοιου είδους πυροβόλα δεν ήταν μέρος του φορτίου.
Η Γαλλία σύμφωνα με το France24 είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας αμυντικού υλικού στον κόσμο και θεωρεί τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως ιδιαίτερα σημαντικούς πελάτες και έχει αντισταθεί στις πιέσεις να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στις χώρες του Κόλπου.
Πρόκειται για χτυπητή αντίθεση με τη Γερμανία, η οποία έχει αναστείλει τις πωλήσεις όπλων της στη Σαουδική Αραβία από τον περασμένο Οκτώβριο αν κι η διαδικασία ήταν μετ’ εμποδίων.
Η γαλλίδα υπουργός Άμυνας τόνισε ότι «η Γαλλία έχει στρατηγικά συμφέροντα σε αυτό το μέρος του κόσμου. Τα πιο πρόσφατα φορτία αμυντικού υλικού αποτελούν μέρος υφιστάμενων μακροχρόνιων συνεργασιών με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη η εμφύλια σύγκρουση στην Υεμένη είναι η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο αυτή τη στιγμή με 3,3 εκατομμύρια ανθρώπους που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και 24,1 εκατομμύρια που χρειάζονται βοήθεια.