Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και τον Γιάννη Σουλιώτη, ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο υπογραμμίζει τις «κόκκινες γραμμές» της χώρας του απέναντι στη Ρωσία ενώ καλεί παράλληλα την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην επαναλάβει τα λάθη τα οποία έχει διαπράξει στο παρελθόν.
«Ο λόγος που μας επιτέθηκε (σ.σ. ο Πούτιν) είναι πολύ απλός: Γιατί θέλει να δει εμάς, τους ουκρανούς πολίτες νεκρούς και δεν θέλει να δει την Ουκρανία ως ανεξάρτητο κράτος. Όλα θα πρέπει να είναι κομμάτι της μεγάλης Σοβιετικής Ένωσης ή της νέας Ρωσικής Αυτοκρατορίας», τόνισε.
Και προσέθεσε: «Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσους αντιαρματικούς πυραύλους ξοδεύουμε κάθε μέρα – είναι περισσότεροι από όσους το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, οι ΗΠΑ, μας δίνουν ανά μήνα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, αυτό δεν συνιστά πραγματική ενότητα», σημείωσε.
Όπως είπε, «τώρα πληρώνουμε το τίμημα για τους πολιτικούς που έλεγαν ‘όχι, όχι, ας μην κάνουμε τον Πούτιν να θυμώσει’. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των όσων συνέβησαν το 2008. Εάν σήμερα κάποιοι ηγέτες της ΕΕ λένε ότι το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο θα είναι πολύ ακριβό για κάποιες ευρωπαϊκές οικονομίες, ελάτε παρακαλώ, αυτό δεν είναι ζήτημα χρημάτων!», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ότι έχει να κάνει με την Μαριούπολη, ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας παραθέτει μια διαφορετική οπτική για τον λόγο για τον οποίο συγκεντρώνει το μένος της Μόσχας: «ήταν το σύμβολο της ευημερίας στο Ντονμπάς και οι άνθρωποι μπορούν απλά να κάνουν μια σύγκριση τι συμβαίνει στο Ντονέτσκ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων και τι συμβαίνει στη Μαριούπολη που ανήκει στην Ουκρανία όταν εμείς ανακτήσαμε τον έλεγχο από τους Ρώσους το 2014».
Στο θέμα της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας του, ο Πέτρο Ποροσένκο ήταν κατηγορηματικός, φέροντας ως παράδειγμα, μάλιστα, την Ελλάδα:
«Είναι μη αποδεκτό για την Ουκρανία, με τον ίδιο τρόπο που τώρα μπορεί κάποιος να προτείνει στην Ελλάδα, ‘γιατί δεν δίνεις ένα-δύο νησιά στην Ρωσία;’. Μπορώ μόνο να φανταστώ ποια θα ήταν η αντίδραση των Ελλήνων. Ίδια είναι η αντίδραση των Ουκρανών».
(Πηγή: ΕΡΤ)