Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς θα είναι ο πρώτος υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της χώρας του που θα επισκεφτεί το Μαρόκο, με στόχο να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, ένα χρόνο μετά την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.
Ο Γκαντς, που αναχωρεί σήμερα το βράδυ από το Τελ Αβίβ, θα παραμείνει στο Μαρόκο ως την Πέμπτη και αναμένεται να υπογράψει μια συμφωνία η οποία έχει στόχο να θέσει «τον θεμέλιο λίθο των μελλοντικών σχέσεων στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ Ισραήλ και Μαρόκου», δήλωσε αξιωματούχος που έχει γνώση του θέματος.
«Μέχρι σήμερα υπήρχε μια κάποια συνεργασία, όμως εκεί θα την επισημοποιήσουμε. Είναι μια δημόσια δήλωση της συνεργασίας μας», πρόσθεσε ο αξιωματούχος αυτός.
Οι δύο χώρες απέκτησαν διπλωματικές σχέσεις στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όμως το Μαρόκο τις διέκοψε μόλις ξέσπασε η δεύτερη παλαιστινιακή Ιντιφάντα, στην αρχή της δεκαετίας του 2000.
Δυτική Σαχάρα
Ισραήλ και Μαρόκο αποκατέστησαν τις σχέσεις τους τον Δεκέμβριο του 2020 στο πλαίσιο των «Συμφωνιών του Αβραάμ», μια διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του εβραϊκού κράτους και αραβικών χωρών, την οποία στήριζε η κυβέρνηση του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Παράλληλα η Ουάσινγκτον αναγνώρισε την κυριαρχία του Μαρόκου στη Δυτική Σαχάρα, μια περιοχή την οποία διεκδικούν οι αυτονομιστές του Μετώπου Πολισάριο με τη στήριξη της Αλγερίας.
Εξάλλου η επίσκεψη Γκαντς στο Μαρόκο πραγματοποιείται αφού τον Αύγουστο το Αλγέρι διέκοψε τις σχέσεις του με το Ραμπάτ λόγω των «εχθρικών ενεργειών» του βασιλείου. Την Παρασκευή το Μέτωπο Πολισάριο ανακοίνωσε ότι θα «εντείνει» την ένοπλη μάχη του ενάντια στο Μαρόκο στη Δυτική Σαχάρα.
Η επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού αποτελεί ευκαιρία για το Μαρόκο «να ενισχύσει τη ‘σκληρή του ισχύ’ σε ένα τεταμένο περιφερειακό πλαίσιο» μεταξύ Αλγερίας και Μαρόκου, έγραψε η μαροκινή εφημερίδα Tel Quel.
Σύμφωνα με τον Μπρους Μάντι- Γουάιτσμαν, ειδικό στις ισραηλινομαροκινές σχέσεις του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, αυτή η πρώτη επίσκεψη ενός Ισραηλινού υπουργού Άμυνας στο Μαρόκο, εν μέσω έντασης μεταξύ των δύο ισχυρών χωρών του Μάγρεμπ, δεν φαίνεται να αποτελεί σύμπτωση.
«Είναι πιθανό στο πλαίσιο έντασης Αλγερίας- Μαρόκου, οι Μαροκινοί (…) να επιθυμούν να δείξουν στον κόσμο – στους πολίτες τους, τους Αλγερινούς αντιπάλους τους και τη Δύση—ότι εμβαθύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, με ό,τι σημαίνει αυτό», υπογραμμίζει ο Μάντι- Γουάιτσμαν.
Πετρέλαιο και όπλα
Η ισραηλινή εταιρεία Ratio Petroleum είχε ανακοινώσει πρόσφατα συνεργασία με το Ραμπάτ για την έρευνα για υδρογονάνθρακες στα ανοικτά της Ντάκλα, στη Δυτική Σαχάρα. Εξάλλου το Ισραήλ αποτελεί μία από τις βασικές χώρες εξαγωγούς εξοπλισμένων με drones και λογισμικά ασφαλείας, όπως το Pegasus.
Όμως οι πωλήσεις drones και κάποιων τεχνολογιών αιχμής πρέπει να εγκριθούν από το υπουργείο Άμυνας.
Για τον Μάντι- Γουάιτσμαν το Μαρόκο δεν έχει εγκαταλείψει τον παλαιστινιακό σκοπό, αλλά «έχει πολλά άλλα συμφέροντα, πολλά άλλα οφέλη να κερδίσει από την αναθέρμανση» των σχέσεών του με το Ισραήλ.
«Οι περισσότερες χώρες της περιοχή δεν θέλουν πλέον να είναι όμηροι αυτού του σκοπού, θέλουν να δώσουν προτεραιότητα στα δικά τους συμφέρονται και το Ισραήλ έχει πολλά να τους προσφέρει», εξηγεί.