Όπως μας πληροφορεί ανακοίνωση του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, τα πρώτα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη κλίνοντος στροφείου V-22 Osprey για την Ιαπωνική Χερσαία Δύναμη Αυτοάμυνας (Japan Ground Self-Defense Force – JGSDF) έφτασαν στην Ιαπωνία και ξεφορτώθηκαν στην αεροπορική βάση των Αμερικανών Πεζοναυτών στην Iwakuni.
Η παράδοση των αεροσκαφών έρχεται μετά την ιαπωνική παραγγελία το 2015 για πέντε αεροσκάφη V-22 Osprey έναντι 332 εκατομμυρίων δολαρίων.
Το Ιαπωνικό υπουργείο Αμύνης είχε λάβει την απόφαση να παραγγείλει 17 αεροσκάφη του τύπου από το 2014 με προκαταρκτικές επαφές να ξεκινούν ήδη από το 2012 αλλά το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε μόλις το 2015 τα κονδύλια για την αγορά των πρώτων 5 αεροσκαφών. Τοιν Αύγουστο του 2017 το πρώτο V-22 Osprey παραδόθηκε στις ιαπωνικές αρχές στις ΗΠΑ αλλά η άφιξή τους στη μητροπολιτική Ιαπωνία αναβλήθηκε.
Διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα το επόμενο διάστημα καθυστέρησαν την παραλαβή τους, αφού η τοπική επαρχία Saga, στα νότια της χώρας, αντιδρούσε στην ανάπτυξη των αεροσκαφών στην επικράτειά της εξαιτίας της όχλησης των κατοίκων της από τον θόρυβο που θα προκαλούσαν τα αεροσκάφη.
Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται να εντάσσεται η αποβίβαση των αεροσκαφών εντός των ορίων αμερικανικής βάσης στην επαρχία Yamaguchi στο νότιο Χονσού.
Η επιλογή του Osprey από την Ιαπωνία εντάσσεται στις προσπάθειες της τελευταίας να αυξήσει την κινητικότητα των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης που αναπτύσσει. Στο ίδιο πλαίσιο οργανώθηκε μια ταξιαρχία πεζοναυτών και τα ελικοιπτεροφόρα κλάσης “Izumo” τροποιούνται για να μεταφέρουν τα αεροσκάφη κρούσης STOVL F-35B. Αριθμός των μεταγωγικών αεροσκαφών V-22 Osprey προορίζεται να επιχειρεί επίσης από τα “Izumo”.
Banzai! Η Ιαπωνία ενεργοποιεί Δύναμη Πεζοναυτών για πρώτη φορά μετά τον Β΄ ΠΠ
….οταν λες χωρικά ύδατα εννοείς 6νμ; Μηπως 10νμ; Ή Μηπως 12νμ;
Τα οποία χωρικά μας ύδατα είναι 6ν.μ
Άρα, κανένα πρόβλημα ΑΝ τα τουρκικά σκαφη παρεα με το ερευνητικό φτασουν ως τα 6 ν.μ από Καστελόριζο για αρχή και Ρόδο ίσως..αργοτερα.
Δεν προκειται να γινουν έρευνες μεσα στα χωρικά υδατα, το θέμα ειναι η ιστορία άρχισε με τη δέσμευση μιας περιοχής στη μεση του πουθενα που ετσι και αλλιώς οι αξιώσεις μας δεν είναι ιδιαιτερα ισχυρές και σιγά σιγά με ερευνες ολο και βορειοτερα εχουν με το ετσι θέλω στερησει απο το Καστ/ριζο εστω και περιορισμένα δικαιώματα σε θαλάσσιες ζωνες.
Τι θα γίνει τώρα, εντάξει η συμφωνία με την Αίγυπτο ήρθε την καταλληλη στιγμή αλλά πρεπει να εξασφαλιστεί και ο έλεγχος τουλάχιστον αναμεσα στη Ρόδο και το Καστ/ριζο ωστε να μην απομονωθεί. Το εξωφρενικό είναι οτι οι τούρκοι έμμεσα ζητάνε να ακυρωθεί ή να παγώσει η συμφωνία με την Αιγυπτο. Υπάρχει σχέδιο ή μόνο πετάμε πυροτεχνήματα για γαλλική βοήθεια και εξοπλισμούς ? Δεν αρκεί να μη μπει το ορυτς ρεις στα χωρικά υδατα
Καλώς αλλα,
Αγαπητοι πολιτικοι, ιδεοληπτικοι και μη, αν δεν επιδεικνυατε επι δεκαετιες αντιληψη δημοτικου, και ηταν νοικοκυρεμενες και προσεγμενες οι “αντιπαραγωγικες” ΕΔ, ειχαν ναυπηγηθει οι FREMM, oλα τα μεσα ειχαν κανονικη τεχνικη υποστηριξη, ειχαν εκσυγχρονιστει πληρως οι ΜΕΚΟ, ειχαν αντικατασταθει με νεοτερα και ικανοτερα μεταχειρισμενα οι S, ειχαν εξοπλιστει τα F-16 με ΗΤS, Ηarpoon, και καθε αποδεσμευσιμο οπλο και συστημα πληρους αξιοποιησης και πολλαπλασιασμου της ισχυος της επενδυσης που εχει γινει σε F-16, και Μ2000, (αν ειχαν εκσυγχρονιστει και ομογενοποιηθει και αυτα) αν ειχε αυξηθει και ομογενοποιηθει ολοκληρος ο στολος των apache σε longbow, αν ειχαν εκσυγχρονιστει τα leo2A4, αν υπηρχε ενα ικανο TOMA, αν ΤΟΜΑ και LEO2 ειχαν δεχθει αναβαθμιση παθητικης και ενεργητικης προστασιας, αν ειχε περαστει link16 στα παντα, αν ειχε αναβαθμιστει ο στολος Ε/Π στα συγχρονα απαιτητικα επιπεδα, αν, αν, αν, (δεν εχουν τελειωμο οι τρυπες)
αν,
Τωρα μπορει ηδη να καναμε εξορυξεις μεσα στην ΑΟΖ μας …. Και απο οτι φαινεται πιθανα θα βγει πολυ πιο ακριβα απο πολλες αποψεις το μπαλωμα της τελευταιας στιγμης (πολλακις εξ’αμαρτειν …) που επιχειρειται τωρα, και η συνειδητοποιηση της τελευταιας στιγμης οτι η οποιαδηποτε υποστηριξη τριτων απαραιτητη μεν αλλα δεν ειναι ο ρολος της να υποκαταστησει την προσωπικη ισχυ ….
Οι μια χουφτα αντιπαραγωγικοι ειναι ετοιμοι να τα παιξουν ολα για ολα και θα το κανουν με ανωτερες ικανοτητες. Εμεις δεν ντρεπομαστε που θελουμε να τους στειλουμε να κανουν την βρωμικη δουλεια χωρις αλεξισφαιρο γιλεκο και με εξοπλισμο βιετναμ ? ….
Μήπως, να αφήναμε τις στημένες ερωτήσεις και τις πιο στημένες απαντήσεις;
Από εκεί που λέγαμε για κόκκινες γραμμές και μη παραβίαση ‘κυριαρχικών δικαιωμάτων'(άρα και εν δυνάμει ΑΟΖ και προφανώς Υφαλοκριπήδας), τώρα φτάσαμε να μιλάμε για μη παραβίαση Χ.Υ και μάλιστα των κουτσουρεμένων 6 ΝΜ…
Αν είχαμε λίγη τσίπα, θα απαντούσαμε άμεσα, με 12 ΝΜ(ή έστω 10 ΝΜ για να είμαστε ασορτί με τον εναέριο χώρο) σε ΌΛΑ τα Δωδεκάνησα. Για να μη πω σε όλη την επικράτεια και αρχίσουν τα κακαρίσματα…
Από τη στιγμή που, έχουμε το ΜΟΝΟΜΕΡΕΣ δικαίωμα επέκτασης στα 12 ΝΜ, είναι ΠΡΟΔΟΣΙΑ να επιτραπεί στη Τουρκία, να φτάσει σε απόσταση μικρότερη από τα 12 ΝΜ από ελληνικό νησί(προφανώς εκεί που εξαντλείται η απόσταση αυτή λαμβάνοντας υπόψιν τη μέση γραμμή…) με ερευνητικό σκάφος και τη συνοδεία του. Τα υπόλοιπα, είναι να είχαμε να λέγαμε.
Υ.Γ Μη πέσετε από τα σύννεφα κάποιοι, αν οι θρυλούμενες κυρώσεις της Ε.Ε, αποδειχθούν ‘χάδι’… Με πορδές, δεν βάφονται αυγά…
Σαν τον εναέριο χώρο ένα πράγμα.
«Δεν πρόκειται να εισέλθει κανείς στα χωρικά μας ύδατα. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι απολύτως έτοιμες να διαχειριστούν οποιαδήποτε τέτοια κρίση και η ελληνική πολιτική ηγεσία δεν πρόκειται να κάνει καμία παραχώρηση στην κυριαρχία της»
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:¨Εξω απο τα χωρικα μας υδατα καντε οτι θελετε,για οσο καιρο θελετε.Και οταν με το καλο βαρεθειτε να μας κανετε την υφαλοκρηπιδα κοσκινο θα σας θερμοπαρακαλουσαμε να ερθετε να συζητησουμε,γιατι ολοι η υφηλιος το εχει καταλαβει,εκτος απο την Τουρκια,πως κυριολεκτικα ψοφαμε για διαλογο.”