Το πρώτο αεροσκάφος του νατοϊκού προγράμματος εναέριου ανεφοδιασμού βρίσκεται στο Αϊντχόφεν
Την Τρίτη 30 Ιουνίου 2020 έφτασε στην ολλανδική αεροπορική βάση Αϊντχόφεν το πρώτο νατοϊκό αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού A330 MRTT.
De #MRTT is veilig geland op @VlbEindhoven. De eerste van de in totaal 8 toestellen van de Multinational MRTT fleet. 5 van de toestellen zullen uiteindelijk op @VlbEindhoven blijven. 3 gaan naar Duitsland.@NATO @Defensie_DMO @A330_MMU pic.twitter.com/B3cl0KXGPK
— Koninklijke Luchtmacht (@Kon_Luchtmacht) June 30, 2020
Η παράδοση του A330 MRTT σηματοδοτεί σημαντικό ορόσημο στο πολυεθνικό πρόγραμμα «Multinational Multi-Role Tanker Transport Aircraft Fleet», στο οποίο μετέχουν έξι χώρες (Βέλγιο, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ολλανδία, Τσεχία) και περιλαμβάνει την κοινή χρήση οκτώ αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού A330 MRTT, με κριτήριο προκαθορισμένες ώρες πτήσης σε ετήσια βάση. Η Γερμανία κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο συμμετοχής έχοντας εξαγοράσει 5.500 ώρες. Ακολουθεί η Ολλανδία με 2.000 ώρες, το Βέλγιο με 1.000, το Λουξεμβούργο με 200 ώρες ενώ η Νορβηγία και η Τσεχία θα έχουν από 100 ώρες η καθεμία. Συνολικά προβλέπεται η πλήρης αξιοποίηση και των 8 αεροσκαφών με προβαλλόμενο φόρτο εργασιών 1.100 ώρες πτήσης κατ’ έτος για κάθε αεροσκάφος.
Η παράδοση του δεύτερου αεροσκάφους προγραμματίζεται να ακολουθήσει μέσα στον Ιούλιο, ενώ τα υπόλοιπα έξι A330 MRTT θα πρέπει να μεταβιβαστούν μέχρι το τέλος του 2024. Στο Αϊντχόφεν θα φιλοξενούνται πέντε αεροσκάφη, ενώ τα υπόλοιπα A330 MRTT θα βρίσκονται σε γερμανική αεροπορική βάση στην περιοχή της Κολωνίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα option για τρία A330 MRTT.
Το A330 MRTT μπορεί να μεταφέρει μέχρι 111t καυσίμου και είναι σε θέση να χορηγήσει 50t σε άλλα αεροσκάφη πετώντας το ίδιο για τέσσερις ώρες σε μια περιοχή που βρίσκεται 1.000nm από το αεροδρόμιο απογείωσης. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά φορτίων ή προσωπικού σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Μέχρι σήμερα έχουν παραγγελθεί 60 A330 MRTT από την Αυστραλία, τη Γαλλία, τα ΗΑΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Κορέα, τη Σαουδική Αραβία και τη Σιγκαπούρη.