Στο πεδίο δοκιμών Yuma στην Αριζόνα, κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής πρωτοτύπων συστημάτων αεράμυνας μικρού βεληνεκούς με βάση το όχημα Stryker, οπλισμένων με laser 50 κιλοβάτ, το πεδίο “γέμισε” με κατεστραμμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Όπως καταγράφει το Defense News, o υποστράτηγος Robert Rasch από το Γραφείο Ταχείας Ανάπτυξης Ικανοτήτων και Κρίσιμων Τεχνολογιών (RCCTO) του Αμερικανικού Στρατού δήλωσε στον ιστότοπο, ότι τα λέιζερ που δοκιμάστηκαν ήταν πολύ αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση των μη επανδρωμένων, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες προκλήσεις που σχετίζονται με την καταστροφή πυραύλων, βλημάτων πυροβολικού και όλμων.
Το τουρκικό laser «Κακό Μάτι» σε υπηρεσία στο Ναυτικό της χώρας
Ο Αμερικανικός Στρατός παραλαμβάνει τώρα το πρώτο σετ των συστημάτων κατευθυνόμενης ενέργειας (DE M-SHORAD), έχοντας μεταφέρει νωρίτερα φέτος για δοκιμές δύο πρωτότυπα στη Γιούμα για την εκπαίδευση στρατιωτών και το τρίτο σύντομα θα εισέλθει σε δοκιμές αποδοχής. Στη συνέχεια, το τέταρτο πρωτότυπο θα παραδοθεί εντός δύο μηνών.
Iron Beam: Έτοιμο σε 2 χρόνια το αντιαεροπορικό σύστημα laser του Ισραήλ;
Περαιτέρω δοκιμές θα συνεχιστούν κατά το επόμενο τρίμηνο, ενώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2023 οι επιτελείς θα αρχίσουν να αναπτύσσουν τακτικές και διαδικασίες που τα εποχούμενα laser θα χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις. Οι προσπάθειες που σήμερα αποδίδουν, ξεκίνησαν στα μέσα του 2019 με τη θυγατρική της KBR, Kord Technologies (που είναι ο κύριος ανάδοχος του προγράμματος) να αναλαμβάνει το έργο προσαρμογής του laser στο τεθωρακισμένο Stryker. Η Kord με τη σειρά της, ανέθεσε υπεργολαβίες στις Northrop Grumman και Raytheon Technologies για τη δημιουργία των laser.
Οι προσπάθειες αυτές έφτασαν στο αποκορύφωμά τους το 2021, όταν η Raytheon ανέλαβε σύμβαση ύψους 123 εκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια του laser. Παρ’ όλα αυτά, η παράδοση πήρε περισσότερο χρόνο από το αναμενόμενο, οπότε το γραφείο του Πενταγώνου που ασχολείται σχετικά, το Program Executive Office Missiles & Space, δεν θα το παραλάβει πριν από το 2025. Eπιπλέον, η κατασκευή πρωτοτύπων επόμενης φάσης 2 έχει μετατεθεί κατά ένα έτος (ολοκληρώνεται το 4ο τρίμηνο του 2024). Με λίγα λόγια, καθυστερήσεις υπάρχουν, αλλά το πρόγραμμα συνεχίζεται.
Laser όπλο ισχύος 300 kW παρέδωσε στον αμερικανικό στρατό η Lockheed Martin
Αν και ακριβό ως αρχική προμήθεια το laser, είναι πολύ φθηνό ως κόστος ανά βολή. Ο Rasch ανέφερε επίσης ότι εξακολουθούν να συλλέγουν δεδομένα σχετικά με τη αντοχή στη χρήση, αλλά και τις δυνατότητες που σχετίζονται με αυτά τα συστήματα που κυμαίνονται από 10 έως 300 κιλοβάτ. Κάποια στιγμή δηλαδή, θα δούμε στο πεδίο της μάχης laser ισχύος 300 κιλοβάτ, ικανά να καταρρίψουν ακόμη και αεροσκάφη ή ελικόπτερα!