Οι συνήθεις «ύποπτοι» κλήθηκαν από τις Φινλανδικές Ένοπλες Δυνάμεις για να καταθέσουν προσφορές, για το πρόγραμμα με κωδικό HX, για το νέο μαχητικό της χώρας: δηλαδή η Boeing με το F/A-18 Super Hornet, η Dassault με το Rafale, η Βρετανία με το Eurofighter Typhoon, η Lockheed Martin με το F-35 και η Saab με το Gripen.
Πλέον η σχετική ημερομηνία υποβολής τελικών προτάσεων έκλεισε και η Φινλανδική κυβέρνηση εξετάζει τους φακέλους οι οποίοι περιέχουν προσφορές για το μαχητικό, συστήματα εκπαίδευσης και συντήρησης, όπλα, αισθητήρες και σχετικές υπηρεσίες. Το κοινοβούλιο της χώρας έχει εγκρίνει προϋπολογισμό ύψους 9,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια, ενώ μιας και κάθε πρόταση θα έχει διαφορετικό κόστος ένταξης του μαχητικού που προσφέρει στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, ορίσθηκε μια ανώτατη τιμή για τον κάθε κατασκευαστή, ώστε να τηρηθεί ο σχετικός προϋπολογισμός.
Στην αξιολόγηση θα προσμετρηθεί η επιχειρησιακή ικανότητα κάθε υποψήφιου μαχητικού, η διασφάλιση της προμήθειας ανταλλακτικών και υποστήριξης, η βιομηχανική συνεργασία με την Φινλανδία, και βέβαια το κόστος. Οι επιπτώσεις της επιλογής από πλευράς πολιτικής άμυνας και ασφάλειας της χώρας θα αξιολογηθούν παράλληλα αλλά εκτός της κύριας διαδικασίας επιλογής.
Όσα αεροσκάφη/προτάσεις περάσουν την αρχική αξιολόγηση με βάση τα κριτήρια κόστους, διασφάλισης προμήθειας και βιομηχανικής συνεργασίας, τότε θα διεξαχθεί το τελικό στάδιο κρίσης τους με βάση τις επιχειρησιακές ικανότητες, το οποίο θα γίνει σε διάφορες φάσεις, όπου θα επιβεβαιώνεται η απόδοση σε πολλές δοκιμασίες.
Στην τελική φάση θα διεξαχθεί ένα εκτεταμένο «πολεμικό παίγνιο» με συμμετοχή των υποψηφίων μαχητικών, ώστε να διερευνηθεί η επιχειρησιακή τους απόδοση. Οπότε η εισήγηση των Ενόπλων Δυνάμεων προς την κυβέρνηση, θα στηριχθεί στο αποτέλεσμα αυτού του «παιγνίου» σε συνδυασμό με τις προοπτικές εξέλιξης του κάθε μαχητικού.
Είναι εμφανές πως η Φινλανδία έχει σχεδιάσει προσεκτικά την προμήθεια της, μοιράζοντας τη σε πολλά στάδια ελέγχου, έχει καθορίσει τις ανάγκες της και τα ακριβή κριτήρια επιλογής, ξέρει τι θέλει να ξοδέψει, το κοινοβούλιο της χώρας μετέχει ενεργά στο πρόγραμμα, ενώ τα υποψήφια μαχητικά θα δοκιμάζονται συνεχώς για να διασφαλιστεί τι ακριβώς προσφέρουν. Κάθε σύγκριση με άλλες σχετικές διαδικασίες δεκτή…
H Φινλανδία συνεχίζει να εξετάζει απαντήσεις για Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος