Η πρόσφατη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την αγορά των Γαλλικών προηγμένων φρεγατών κλάσης FDI ή Belh@rra HN, σηματοδοτεί την απόλυτη στροφή του Πολεμικού μας Ναυτικού προς τη Γαλλία. Το ΠΝ εγκαταλείπει τα Ολλανδικά και Γερμανικά πλοία, με αμερικανικά όπλα, και στρέφεται σε γαλλικά πλοία, με γαλλικά πρωτίστως όπλα, και ευρωπαϊκά κατά δεύτερον.
Στην ολομέλεια της Βουλής η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας
Η απόφαση αυτή πραγματικά εξέπληξε πλήθος φίλων, που περίμεναν πως οι Γάλλοι, μετά την αγορά των επιπλέον 6 Rafale, θα έπαιρναν ένα «ευχαριστώ» για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία του ΠΝ, και «έξω από τη πόρτα». Μερικοί, γνωστοί-άγνωστοι, προεξοφλούσαν την αγορά αμερικανικών φρεγατών, και ετοιμαζόντουσαν για σκληρό αντιπολιτευτικό «ροκ». Η απόφαση όμως της κυβέρνησης, που ουσιαστικά επικύρωσε την απόφαση του ΠΝ, είναι χαρακτηριστικό του τι θα συμβεί στο εξής.
Όμως η αγορά, εντελώς ξαφνική και εσπευσμένη, μαχητικών Rafale, δεν ήταν σημάδι ότι θα μοιράσουμε την τράπουλα μεταξύ Γαλλίας και ΗΠΑ. Ήταν μια επιβράβευση στη σύμμαχο Γαλλία, που μέσα σε λίγους μήνες εξασφάλισε για μας υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη. Για να καταλάβουμε, τα Rafale F3R που παραλαμβάνουμε, μεταχειρισμένα και καινούργια, μόλις φέτος απέκτησαν αρχική επιχειρησιακή ικανότητα. Κοινώς, η Γαλλία μας έδωσε ότι καλύτερο είχε στο αέρα για να μας ενισχύσει. Το ίδιο που έκανε και το 1974.
Ν. Δένδιας: Τεράστια επιτυχία για την Ελλάδα η συμφωνία με τη Γαλλία
Στις Belh@rra τα πράγματα δεν είναι ίδια. Το πρώτο πλοίο ναι μεν θα είναι έτοιμο νωρίτερα από το 2024 (μάλλον), αλλά θα είναι ελλιπώς οπλισμένο, και θα έχει να λύσει κι όλα τα προβλήματα της κλάσης. Αλλά η Γαλλία δέχτηκε να μας δώσει το 2ο και 3ο δικό της πλοίο, κι όχι σε τιμή τιμοκαταλόγου, αλλά σε τιμή second to none. Κανείς δεν το περίμενε αυτό! Ή μήπως όχι;
Η παρούσα ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, πολιτική και στρατιωτική, διαχειρίστηκε απίστευτες κρίσεις με μέσα που ξέρουμε όλοι. Πλοία με ηλικία 40 και 50 ετών, μαχητικά F-16C/D με απόθεμα λίγων JSOW, έναν Στρατό με υλικό του Βιετνάμ. Αυτά είναι ψιλά γράμματα αν ηττηθείς. Ποτέ δεν θα φταίνε οι προηγούμενοι που άφησαν τις Ένοπλες Δυνάμεις “γυμνές” και το ρίσκαραν. Θα φταίνε πάντα αυτοί που είναι εκείνη τη στιγμή στην ηγεσία. Συνεπώς, κύριο μέλημα ήταν η αγορά όχι μόνο σε λογικές τιμές, αλλά και η άμεση παράδοση των όποιων συστημάτων.
Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας
Εξαιρετικό το F-35, και το πιθανότερο είναι να γίνει το επόμενο μαχητικό της ΠΑ, αυτό που θα αντικαταστήσει τα F-4E στην 117 Πτέρυγα Μάχης (μάλλον θα τα συμπληρώσει, γιατί το Phantom δεν θα αποσυρθεί ποτέ από την ΠΑ…). Αλλά οι ΗΠΑ κατελήφθησαν εξαπίνης όταν η Ελλάδα ζήτησε άμεσα μαχητικά πέρσι, ετοιμοπαράδοτα. Ενώ η Γαλλία βρήκε, σε διάστημα ωρών, 12 να μας τα διαθέσει. Ποιος είναι λοιπόν ο κερδισμένος;
ThinkOutOfTheBox: Αντικατάσταση όλων των Mirage 2000EGM/BGM/5Mk2 με Rafale σε αναλογία 2:1
Σκεφτείτε πως έγινε μια αγορά 18 μαχητικών, με κόστος 2,5 δις ευρώ. Αλλά κανείς δεν τόλμησε να πει όχι (εντάξει, σχεδόν κανείς) ή να ασκήσει κριτική. Γιατί τα 18 μαχητικά, με τον ικανό αριθμό πυραύλων Meteor, θα φέρουν ανατροπή στο Αιγαίο. Η μόνη ελπίδα για την Τουρκική Αεροπορία είναι να κρύψει τα μαχητικά της σε στρατηγικό βάθος, αφήνοντας στους πυραύλους να βγάλουν το «φίδι από την τρύπα». Είτε τους βαλλιστικούς είτε τους αντιαεροπορικούς. Άλλη ιστορία, θα την πούμε κι αυτή.
Παρλί για FDI HN: Tweet με νόημα για αποτελεσματικότερη συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας στη Μεσόγειο
Συνεπώς για όσους έβλεπαν μακριά, η γαλλική προσφορά για φρεγάτες ενισχύθηκε, δεν αποδυναμώθηκε. Και αυτό θα γίνει κατανοητό όταν δούμε και τα πρώτα ελληνικά Rafale F3R φορτωμένα με πυραύλους Meteor. Θα είναι ένα σαφές μήνυμα Game Over για κάποιους.Από εδώ κάποιοι θα ψεύδονται με τα ίχνη αεροσκαφών, και τις τουρκικές τράτες που ψαρεύουν στο Αιγαίο.
O MICA NG (που μπορεί να εξοπλίσει και Mirage 2000) θα έχει 30% μεγαλύτερη εμβέλεια από τον MICA
Βέβαια, η «γαλλοποίηση» του ΠΝ είναι κοσμοϊστορικό γεγονός. Μερικοί «κολλούν» στους ASTER 30, αλλά όλα είναι πολύ πιο πέρα. Τι να κάνεις τους ASTER 30 αν αυτοί τελειώσουν; Ποιος θα είναι αυτός που θα στους αναπληρώσει, εν καιρώ επιχειρήσεων; Ποιος θα στήσει αερογέφυρα για να αντέξουν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας; Ναι, μιλάμε για αυτό που είχαν κάνει οι Αμερικανοί το 1973 με το Ισραήλ.
Γαλλία: Δωρεά οχημάτων στην Ελλάδα – “Aλληλεγγύη, διαχρονική φιλία!”
Θεωρούμε πως η απόφαση μας είναι πως αυτό θα γίνει πλέον από τη Γαλλία. Δεν ξέρουμε αν θα δούμε σε καιρό πολέμου γαλλικά Α400Μ να προσγειώνονται στη Τανάγρα μεταφέροντας επιπλέον MICA και SCALP, αλλά μερικά πράγματα μπορούν να γίνουν και χωρίς να τα δούμε. Και χωρίς να τα δουν και οι «απέναντι». Απαντώντας λοιπόν σε ένα σχόλιο φίλου της σελίδας, ναι, θα μας φτάσουν οι SCALP. Είναι υπεράρκετοι.
Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα κάνουν το ίδιο και οι ΗΠΑ. Είναι πολύ ευκολότερο για τις ΗΠΑ, να μας βοηθήσουν να αποκρούσουμε μόνοι μας τον όποιο κίνδυνο από μια χώρα, σύμμαχο της Ρωσίας και του Ιράν, που ρέπει προς τον Ισλαμισμό, που στηρίζει την τρομοκρατία, που είναι ανοιχτά εχθρός του Ισραήλ, από το να έρθουν να το κάνουν αυτές μόνες τους. Θα επανέλθουμε, και το κλείνουμε εδώ…
Αεροναυτική άσκηση με συμμετοχή Ελλάδας και Γαλλίας στην Κύπρο (Εικόνες)
Πάμε όμως στο βασικό ερώτημα του τίτλου μας. Αρκεί η γαλλική τεχνολογία, για να αντιμετωπίσουμε μια χώρα 8 φορές μεγαλύτερη από εμάς; Υπάρχει πουθενά στην ιστορία μια χώρα να έχει “κερδίσει” πολέμους με γαλλικά όπλα (πλην της Γαλλίας βεβαίως); Κι όμως, υπάρχει, σε συνεργασία βέβαια με όπλα άλλης χώρας…
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 5 Ιουνίου 1967: Πόλεμος των 6 ημερών, αιφνιδιασμός σε όλα τα Μέτωπα
Σε πρώτη ανάγνωση, εκεί που πάει το μυαλό όλων μας, είναι το Ισραήλ. Το 1967, πραγματικά με μια “φούχτα” Mirage IIIJ, συνέτριψε τις εχθρικές αεροπορίες. Η τότε Ισραηλινή Αεροπορία ήταν 100% Made in France (Fabriqué en France για να είμαστε ακριβείς), καθώς εκτός των Dassault Mirage III, διέθετε Dassault Super Mystère, Sud Aviation Vautour, Mystere IV, Dassault Ouragan και Fouga Magister (εξοπλισμένα).
Το τι έγινε το θυμόμαστε όλοι. Και τότε αποδείχτηκε η αξιοπιστία και η αντοχή στη μάχη των γαλλικών αεροσκαφών, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για παράδειγμα, οι περισσότερες καταρρίψεις έγιναν με τα πυροβόλα DEFA των 30 χιλιοστών κι όχι με πυραύλους. Όμως η μάχη κερδήθηκε διότι τα Mirage και τα άλλα γαλλικά αεροσκάφη, μπόρεσαν και πέταξαν σχεδόν όλο το 24ωρο. Έτσι, το Ισραήλ είχε πάντα σημαντικό αριθμό αεροσκαφών διαθέσιμο, καταφέρνοντας να καταστρέψει τις εχθρικές αεροπορίες, σε μεγάλο βαθμό και στο έδαφος.
Rafale εκτοξεύει AM39 Exocet, εικόνα από τους εξουσιαστές του Αιγαίου για τα επόμενα 30 χρόνια
Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και οι ναυμαχίες του 1973 έγιναν κυρίως με γαλλικά πλοία (Combattante). Συνεπώς, το Ισραήλ, οφείλει ένα μεγάλο κομμάτι της σημερινής του κυριαρχίας, σε γαλλικά όπλα. Επίσης υπάρχει κι άλλη περίπτωση, όπου τα γαλλικά όπλα κατάφεραν να αλλάξουν την πορεία ενός πολέμου. Πότε έγινε αυτό; Στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ.
Ο συγκεκριμένος που κράτησε 8 χρόνια, είχε πολλές διακυμάνσεις. Ξεκίνησε από επίθεση του Ιράκ εναντίον του Ιράν. Το τελευταίο βρισκόταν σε δύσκολη θέση, με το θεοκρατικό καθεστώς να έχει προχωρήσει σε αθρόες εκτελέσεις ή φυλακίσεις στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων του Σάχη. Αλλά το Ιράν, παρά τα προβλήματα σε επάνδρωση κρίσιμων οπλικών συστημάτων, και τις ελλείψεις σε ανταλλακτικά, είχε πολύ ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Θα θυμίσουμε μόνο τα δεκάδες F-4 και τα εκπληκτικά F-14A. Τα τελευταία τα είχε μόνο το Ιράν εκτός του USN, ενώ μάλιστα δεν είχαν μεταπέσει σε F-14A όλες οι αμερικανικές μονάδες με F-4J.
Ο αρχικός ιρακινός αιφνιδιασμός, έπεσε σύντομα πάνω στις ανώτερες ιρανικές δυνάμεις. Τα χιλιάδες άρματα μάχης του Ιράν, ειδικά τα Μ60Α1, κατάφεραν να διασπάσουν τις ιρακινές γραμμές σε πολλές περιπτώσεις. Τότε ήταν που τα ιρακινά ελικόπτερα Gazelle με πυραύλους HOT, μαζί με Mil Mi-24D κατάφεραν σε πλείστες περιπτώσεις να αναχαιτίσουν τους ιρανούς.
Ακόμα, πολλά ανώτερων προδιαγραφών ιρανικά αεροσκάφη, από F-5E μέχρι F-4C/D/E και F-14A, έπεσαν θύματα των ιρακινών F1EQ με πυραύλους Matra 530F και Matra Magic. Οι Γάλλοι πούλησαν συνολικά 133 F1 στους Ιρακινούς, και οι τελευταίοι τα επάνδρωσαν με τους καλύτερους πιλότους τους. Οι παλιότεροι θα θυμούνται πως οι Γάλλοι αποδέσμευσαν και μεγάλες ποσότητες πυραύλων ΑΜ.39 Exocet, που πήραν μέρος στον περίφημο πόλεμο των τάνκερς.
EXOCET MM40 BLOCK 3c: Το έτερο υπερόπλο των FDI HN και οι μοναδικές δυνατότητες που προσφέρει στο ΠΝ
Οι ΑΜ.39 που “έπεσαν” στη σύρραξη αυτή, ήταν πολύ περισσότεροι από τους μόλις 5 που πυροδοτήθηκαν στα Φωλκλαντς. Πρέπει να σημειώσουμε πως η Γαλλία “έδωσε” και ένα μικρό αριθμό Super Etendard στους Ιρακινούς (5 αεροσκάφη), που επεστράφησαν όταν οι Ιρακινοί έλαβαν τροποποιημένα Mirage F.1 με ραντάρ Agave. Τα ιρακινά F.1 έκαναν κυριολεκτικά τα πάντα, από επιθέσεις ακριβείας με πυραύλους AS30 μέχρι αποστολές εναντίον θέσεων ραντάρ με πυραύλους Martel (ARMAT για να είμαστε ακριβείς).
Ο χώρος δεν επιτρέπει να κάνουμε εκτενέστερη ανάλυση. Οι Ιρακινοί όμως, βασίστηκαν πάνω σε γαλλικά όπλα. Εκεί η Γαλλία έδωσε ουσιαστικές εξετάσεις σε εξοπλισμούς. Οι Αμερικανοί έχουν την “τύχη” κατά καιρούς να δοκιμάζουν τα όπλα τους. Οι Γάλλοι, και οι Ευρωπαίοι γενικά, δεν μπορούν. Ακόμη και οι Ρώσοι έκαναν τη Συρία πεδίο δοκιμών για τα όπλα της τελευταίας δεκαετίας.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Μαΐου 1987: Το USS Stark δέχεται χτυπήματα από ιρακινούς Exocet
Στον πόλεμο όμως Ιράν-Ιράκ, τα γαλλικά όπλα έδωσαν σκληρές εξετάσεις και πέρασαν. Μπορεί λοιπόν να μην είναι τόσο “φθηνοί” όσο οι Αμερικανοί στα όπλα τους, αλλά αυτό είναι απόλυτα λογικό. Οι ΗΠΑ αγοράζουν σε τεράστιες ποσότητες οτιδήποτε, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ το ίδιο. Οι Γάλλοι δεν μπορούν να το κάνουν. Ας σκεφτούμε πόσοι SM-2 έχουν κατασκευαστεί, και πόσοι ASTER 30. Έτσι το κόστος ανάπτυξης, σε πόσους SM-2 έχει μοιραστεί και σε πόσους ASTER 30; Για αυτό είναι ακριβότερος ο ASTER 30 από τον SM-2, και ο Meteor από τον AIM-120D.
Το πρόβλημα που σήμερα κληθήκαμε να θέσουμε προς συζήτηση, είναι η αξιοπιστία: το πόσο οι Γάλλοι παράγουν όπλα στα οποία να μπορείς να στηριχθείς. Δεν μιλάμε για “μοναδικά” συστήματα, που έχουν τύχει διεθνούς “διαφήμισης” όπως οι AM.39 Exocet, αλλά γενικά για τα γαλλικά οπλοσυστήματα. Ας μην δούμε αυτό το άρθρο σαν ανάλυση, ή καν σαν άποψη, αλλά σαν έναυσμα μιας συζήτησης.