22.1 C
Athens
Δευτέρα, 21 Απριλίου, 2025
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΔΙΕΘΝΗΦρεγάτα FDI HN: Πόσο στενή είναι η συνεργασία της με το οργανικό...

Φρεγάτα FDI HN: Πόσο στενή είναι η συνεργασία της με το οργανικό MH-60R;

- Advertisement -

H αγορά των φρεγατών FDI HN είναι η μεγαλύτερη ναυτική αγορά που έχει κάνει ποτέ ιστορικά το Πολεμικό μας Ναυτικό, και η ακριβότερη αμυντική προμήθεια στην ιστορία της Ελλάδας. Η χώρα μας, δαπανώντας σχεδόν 3,3 δις ευρώ (με τις κρατήσεις) αγόρασε 3 φρεγάτες. Η στάση όλων μας από εδώ και πέρα οφείλει να επικεντρωθεί στο να εντοπίσουμε τις όποιες ελλείψεις και να τις διορθώσουμε, πριν τα αξιόλογα αυτά πλοία μείνουν για τα επόμενα 40 χρόνια χωρίς ECM ή ακόμη και συμβάσεις συντήρησης.

Κάποιοι είδαν πρόσφατο άρθρο μας για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των FDI, ως μια προσπάθεια να αποδομήσουμε το πλοίο. Δεν αποδομούμε τίποτα, θα γράφουμε όσο χρειάζεται, ελπίζοντας να κλείσουν μικρές ή μεγάλες εκκρεμότητες στον εξοπλισμό του. Είδαμε λοιπόν πως πολλοί αναγνώστες εστίασαν σε ένα σημαντικό θέμα, αυτό της διασύνδεσης του ελικοπτέρου MH-60R Romeo με το πλοίο, και συγκεκριμένα με το σύστημα μάχης του, το SETIS. Ας  εξηγήσουμε το όλο θέμα.

Η σημαντική απειλή που θα αντιμετωπίσουν οι νέες φρεγάτες μας προέρχεται από τα νέα τουρκικά υποβρύχια Type 214ΤΝ, τεχνολογίας αναερόβιας πρόωσης (AIP) και βέβαια από τις επιθέσεις κορεσμού από UAVs, UCAVs, περιφερόμενα πυρομαχικά και αντιπλοϊκούς πυραύλους.

Η ανθυποβρυχιακή σουίτα συστημάτων της FDI HN βασίζεται στο αδιαμφισβήτητα κορυφαίο συρόμενο σόναρ μεταβλητού βάθους CAPTAS-4. Αυτό θα έχει μια μικρή βοήθεια στο έργο του από το σόναρ τρόπιδας Kingklip, ενώ το πλοίο για να πλήξει τα εχθρικά υποβρύχια θα κάνει χρήση των προηγμένων τορπιλών Eurotorp MU90. Μάλιστα η MU90 έχει σχεδόν διπλάσια εμβέλεια από τις αμερικανικές Mk46/Mk54, οπότε είναι σημαντική βελτίωση σε σχέση με τις Mk46 που υπηρετούν στο ΠΝ.

Είναι όμως αποδεδειγμένο πως το μεγαλύτερο μέρος της ανθυποβρυχιακής έρευνας την κάνει το οργανικό ελικόπτερο, στην περίπτωση των FDI HN, το MH-60R. Tο πιο εξελιγμένο ASW ελικόπτερο σήμερα, και έχει επιλεγεί από πολλά πολεμικά ναυτικά παγκοσμίως. Και το MH-60R είναι το ελικόπτερο που θα πρέπει να νικήσει την πλέον αθόρυβη κι επικίνδυνη νέα γενιά συμβατικών υποβρυχίων με τεχνολογία ΑΙΡ.

Η μέχρι τώρα τακτική ανίχνευσης είναι η κλασική, ελικόπτερο ή αεροσκάφος ρίχνει ηχοσημαντήρες στην περιοχή έρευνας και το ελικόπτερο ποντίζει και το δικό του σόναρ. Και η εγγύτητα του σόναρ του ελικοπτέρου στο υποβρύχιο, συνήθως το αποκαλύπτει. Η διαδικασία αυτή απέδωσε κατά την κρίση του 2020, όταν όλα τα τουρκικά υποβρύχια «ξετρυπώθηκαν» από τα ελληνικά S-70B/B6 του ΠΝ. Αν οι Τούρκοι επιχειρούσαν το αδιανόητο, τότε αυτά δεν θα επέστρεφαν ποτέ στις βάσεις τους.

Ας δούμε όμως γιατί είναι πιο επικίνδυνα τα υποβρύχια τεχνολογίας ΑΙΡ, που διαθέτει και το ΠΝ μας. Ένα συμβατικό υποβρύχιο θα πλησιάσει το χώρο επιχειρήσεων κινούμενο υποθαλάσσια με τις μπαταρίες του, κάνοντας τον ελάχιστο δυνατό θόρυβο. Οι μπαταρίες βέβαια δεν είναι ανεξάντλητες, χρειάζονται φόρτιση από κινητήρες diesel. O κινητήρας όμως και παράγει θόρυβο και απαιτεί το υποβρύχιο να πλέει σε χαμηλό βάθος για να βγάλει τον αναπνευστήρα του στην επιφάνεια (ώστε να τροφοδοτεί τον κινητήρα με αέρα και να αποβάλλει τα καυσαέρια του). Εκεί ακριβώς, κατά την “αδιακρισία” που κάνει είναι εκτεθειμένο σε εντοπισμό (τα περισσότερα πλέον ραντάρ ASW ελικοπτέρων και αεροσκαφών εντοπίζουν snorkels σε μεγάλες αποστάσεις).

Ένα υποβρύχιο λοιπόν, στο χώρο των επιχειρήσεων μπορεί να είναι αθόρυβο λόγω μπαταριών, αλλά η είσοδος ή η έξοδος σε αυτόν όπως και η επαναφόρτιση, δεν είναι αθόρυβες. Έτσι, η πιθανότητα εντοπισμού του αυξάνει. Εκεί ακριβώς έρχεται να δώσει λύση το ΑΙΡ, όπου επιτρέπει την υποβρύχια φόρτιση των μπαταριών, με διάφορες τεχνολογίες. Οπότε αυξάνει η εμβέλεια του υποβρυχίου με κίνηση με μπαταρία και η διατήρηση χαμηλών επιπέδων θορύβου, όπως και η παραμονή του σε μεγάλο βάθος. Επιπρόσθετα, τα νέα υποβρύχια με τεχνολογία AIP, όπως τα Type 214 που χτίζουν τώρα οι Τούρκοι, ως γενικότερα πιο εξελιγμένα σκάφη, έχουν μειωμένο ακουστικό ίχνος από εκείνα της προηγούμενης γενιάς, δηλαδή τα Type 209 (τέτοια διαθέτουν ακόμη και το Ελληνικό και το Τουρκικό Ναυτικό).

Ερντογάν: Έως το 2027 έτοιμα και τα 6 υποβρύχια Type 214ΤΝ, το 2025 ξεκινάμε δική μας σχεδίαση υποβρυχίων

Η δυσκολία λοιπόν εντοπισμού των νέων υποβρυχίων αυξάνει, όσο μιλάμε για την χρήση παθητικών σόναρ (αυτών δηλαδή που ακούν τους υποθαλάσσιους θορύβους). Υπάρχει πάντα βέβαια η επιλογή χρήσης ενεργητικών σόναρ, δηλαδή με εκπομπή θορύβου από το πλοίο επιφανείας ή το ελικόπτερο, αλλά σε τέτοια περίπτωση το υποβρύχιο αντιλαμβάνεται ότι το αναζητούν, “γνωρίζει” που βρίσκεται ο εχθρός του, και μπορεί να απαντήσει με εξαπόλυση τορπιλών κατά του πλοίου επιφανείας. Μια “επίλυση” δηλαδή που έχει υψηλό ρίσκο.

Στο συνεχές αυτό τεχνολογικό και τακτικό “παιχνίδι” του ποιος θα ανακαλύψει τον άλλον πρώτος, το Αμερικανικό Ναυτικό -κι όχι μόνο- εδώ και πολλά χρόνια έχει στραφεί στην συγκέντρωση δεδομένων από πολλούς ανθυποβρυχιακούς αισθητήρες και στην “σύντηξη” των δεδομένων τους. Ώστε το σκάφος επιφανείας που κάνει την ανθυποβρυχιακή έρευνα, να αποκτήσει τη δυνατόν πληρέστερη εικόνα, του που βρίσκεται το υποβρύχιο που αναζητά.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το Πολεμικό μας Ναυτικό αγοράζει 1+2 επιπλέον ελικόπτερα MH-60R, ο στόλος των Romeo θα φτάσει τα 10!

Εδώ, το AN/ARQ-59 Hawklink, ως εξελιγμένο σύστημα τηλεπικοινωνίας, εξειδικευμένο για τα MH-60R, “ενσωματώνει” τα δεδομένα των αισθητήρων του ελικοπτέρου στο σύστημα διαχείρισης μάχης (CMS) του πλοίου. Έτσι, όταν γίνεται ανθυποβρυχιακή έρευνα, στο CMS φτάνουν ταυτόχρονα κρυπτογραφημένα δεδομένα από όλους τους διαθέσιμους αισθητήρες του ελικοπτέρου: έχουμε ροή στοιχείων του σόναρ του, του ραντάρ, των καμερών του, των ηχοσημαντήρων, των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου. Τα οποία προστίθενται σε εκείνα του συρόμενου σόναρ του ίδιου του πλοίου, οπότε επεξεργάζονται όλα μαζί. Μάλιστα το Hawklink έχει εμβέλεια μέχρι 100 ναυτικά μίλια με ρυθμό μετάδοσης έως 44,73 Mbps, οπότε η ανθυποβρυχιακή έρευνα με τέτοια σύντηξη δεδομένων μπορεί να “απλωθεί” πολύ μακριά από το πλοίο επιφανείας.

Εδώ δημιουργείται όμως μια σύγχυση με το Link 16….

Η συνέχεια στο Naval Defence

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

150 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
150 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
billy

Εδώ θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο με το Hawklink στην Ευρώπη, πιο ειδικά στη Γαλλία. Προς το παρόν όχι. Η ανάπτυξη μια τέτοιας υποδομής κοστίζει ακριβά, απαιτεί υψηλά επίπεδα ασφαλείας, σε αμφίδρομη μεταφορά μεγάλου όγκου δεδομένων. Το Αμερικανικό Ναυτικό μπορεί να πληρώσει τέτοιες λύσεις, αλλά η Ευρώπη βιομηχανία αυτή την στιγμή δεν έχει εξελίξει κάτι τέτοιο.”

Είναι όμως ακριβώς έτσι ?

Thales BlueScan …

https://www.thalesgroup.com/en/worldwide-defence/naval-forces/news/technical-excellence-and-digital-join-forces-make-collaborative

https://www.thalesgroup.com/en/markets/defence-and-security/naval-forces/underwater-warfare/collaborative-anti-submarine-warfare

savas

keep calm (swallow some xanax) and trust ΠΝ and my a.s ….

fga

Να διευκρινίσουμε ότι για κάποιον περίεργο λόγο τα πλοία δεν θα έχουν ούτε καν link 16 αρχικώς. Τώρα πότε θα μπει άγνωστο. Ίσως το SETIS δεν μπορεί σε αρχικό στάδιο να συγχωνεύει δεδομένα από εξωτερικούς αισθητήρες.
Από εκεί και πέρα ας δούμε μήπως οι Αμερικάνοι πουλάνε τίποτα lcs με 300 εκ. την μία να πάρουμε 5 μεταχειρισμένες freedom. Δεν βλέπω αν τα δίνουν σε αυτήν την τιμή γιατί να τα σνομπάρουμε.

Alcibiades

Δεν είναι μεμπτό το ότι ως μέσο αναφέρετε τις ελλείψεις της κλάσης Κίμων.

Το αντίθετο θα ήταν.

Φυσικά δεν είναι μεμπτό το ότι προχωρήσαμε στην πρόσκτηση τους.

Άξιες μομφής είναι οι κυβερνήσεις που για δεκαετίες το μόνο που προσέθεταν στην ναυτική μας αποτροπή ήταν η σκουριά.

Όλα τα συμβαλλόμενα μέρη σε αυτή την κούρσα εξοπλισμών της τελευταίας 4ετιας πήραν αυτό που επιζητούσαν.

Εμείς εγγυήσεις και ακριβά οπλικά συστήματα σε ιδιαίτερα κοντινούς χρόνους, οι σύμμαχοι υπεραξίες που διαφορετικά δεν θα έπαιρναν.

Ο χρόνος παράδοσης και η συμφωνία αμυντικής συνδρομής για εμάς ήταν το ζητούμενο, και όποιος μέμφεται τις τακτικές της χώρας προφανώς δεν έχει όλη την εικόνα. Ούτε εγώ την διαθέτω αλλά κρίνω πως θα ήταν άκρως αλαζονικό να ισχυρίζομαι πως γνωρίζω καλύτερα.

Πτήση καλά τα αναφέρετε όλα αυτά.

Η λίστα όμως συνεχώς εμπλουτίζεται με συστήματα που μπορούμε να αγοράσουμε αλλά και συστήματα που δεν είναι εφικτό να αγοράσουμε λόγω ιδιομορφίας που απορρέει από την μοναδικότητα της κλάσης.

Υπάρχει ένας πρόχειρος υπολογισμός κόστους χωρίς αυτός να συμπεριλαμβάνει το ECM;

Υπάρχει η πιθανότητα να ολοκληρώσουμε την κλάση στο εγγύς μέλλον;

Το δεύτερο ερώτημα είναι απόλυτα ρητορικό.

Η πλέον λογική λύση για τις ανάγκες μας ήταν από την Ολλανδία.

Μίας και αυτό είναι ξεκάθαρο πλέον, δείχνει ως μονόδρομος η αναβάθμιση του budget μας για 4 ολλανδικές ελαφριές φρεγάτες, ώστε η αναδίπλωση μας να πιάσει τόπο και να μην τύχει αδιαφορίας.

Το πολιτικό κόστος όμως είναι τεράστιο.

Κοινώς θα πορευτούμε με ότι έχουμε.

Απολαυστική και αποκαλυπτική συνάμα η παρακάτω παράγραφος.

“Ουσιαστικά, από τις χώρες που απέκτησαν Romeo, μόνο η Ελλάδα και η Ινδία δεν θα τα συνδυάσουν με Hawklink (ίσως και η Δανία, αλλά θεωρούμε πως μέσω TACTICOS έχει βρεθεί σχετική λύση)..”

ShadowMan

εχω μερικές ερωτήσεις αν θέλει κανείς να βοηθήσει,

“(ίσως και η Δανία, αλλά θεωρούμε πως μέσω TACTICOS έχει βρεθεί σχετική λύση).”

Δηλαδή ουτε στο τακτικος υπάρχει σωστή συνεργασία στα σίγουρα?
Εντωμεταξύ το hawklink με τι CMS μπορει να δουλέψει εξακριβωμένα (ολα πλην setis)?
Πως εκτελούν τέτοιες επιχειρήσεις τα ΠΝ των άλλων χωρών που χρησιμοποιούν MH-60R?ή μηπως αν θες MH-60R παιρνεις μόνο συγκεκριμένα πλοια απο την αγορά?(γιατι εχει πουλήσει αρκετά το ελικόπτερο αυτό).
Ποια απο τα πλοία που μας είχαν προταθεί είχαν στα σίγουρα επάνω τους και διαπιστωμένα αυτό το σύστημα? Το SETIS είναι καταδικασμένο να υστερεί σε αγώνα κατά υποβρυχίων αν συνδυάζεται με το καλύτερο ελικόπτερο αυτού του ρόλου? Μέχρι σήμερα στη χώρα μας (αλλά και των απέναντι) πως συνεργάζεται το ελικόπτερο με τη φρεγάτα?
(Τα εγραψα βιαστικά γιατι δεν εχω χρόνο)

Orst

Πολύ ενδιαφέρων το Hawklink, άλλα έχω μείνει με μια απορία.

To BlueScan της Thales τι ακριβώς ρόλο διαδραματίζει στον αγώνα εναντίων των τουρκικών υποβρυχίων?

Από ότι καταλαβαίνω, πρόκειται για ένα είδος “ανθυποβρυχιακού” CMS, το οποίο δίνει στο χειριστή μια ολοκληρωμένη, real-time εικόνα της τακτικής υποβρυχιακής κατάστασης. Το καταφέρνει αυτό μέσω συγχώνευσης δεδομένων πολλαπλών αισθητήρων, ενώ η Thales αναφέρει ότι: “Bluescan can also intergrate third party capabilities.”

Iδού λοιπόν το ερώτημα: Υπάρχει περίπτωση να επιτευχθεί αυτή η “100% ολοκλήρωση” των Romeo στο SETIS που μας υπόσχονται οι Γάλλοι μέσω Bluescan; Το sonar των Romeo είναι της Thales, το βρίσκω λίγο περίεργο να αδυνατούν να το “κουμπώσουν” δικό τους sonar πάνω στο BlueScan.

savas

χαχαχα ,κρίμα ρε παιδιά που με κόψατε ,ξέρετε κι εσείς ότι θα ήταν το πιό ουσιαστικό σχόλιο που έχει γίνει γι αυτές τις πιρόγες που τις πληρώσαμε 3,3 δισ. ΕΥΡΩ.

ndial

Καλα…σε σχεση με αλλη προταση του προσφατου παρελθοντος, που ειχε μονο αυτο το “εξτρα” χαρακτηριστικο (του…Hawklnk) ενω της ελειπαν ενα καρο αλλα ΒΑΣΙΚΑ χαρακτηριστικα τοσο …αξιοπιστιας οσο και …οπλισμου, δεν τρεχει και τιποτα.
Περαν απο την ελλειψη του (σημαντικοτατου) ECM και του “εξτραδακι” Hawklink, κατι αλλο;

Frank Underwood

Παιδιά εκει στην Πτήση. . . . για το καλό της ψυχικής μας ηρεμίας, μηπως να περιορίσουμε λίγο τα άρθρα (πάσης φύσεως θετικά και αρνητικά) για τις FDI ? Εντάξει το πιάσαμε το υπονοούμενο (το ξέραμε και μόνοι μας).Ας το κλείσουμε εδω.Τις κορβέτες τις πήραμε, τώρα πάμε για τις φρεγάτες. . . .

CYRON
  1. Οι Δανοί αρχικά απέκτησαν τα MH-60R χωρίς SONAR (έχουν εκφράσει την επιθυμία να το προσθέσουν).
  2. Ως τώρα αυτοματοποιημένη διασύνδεση ΜΕΚΟ / S με S-70B/B-6 υπήρχε;

(Όχι, παρά μόνο μέσω link 11 στα “Β” που για τον ASW στις αποστάσεις που
πρακτικά γίνεται είναι πρακτικά μη αποδοτικό αλλά δουλειά γίνεται όπως φαίνεται
από την πράξη)
3.Το HAWK LINK θα αποκτηθεί χωρίς την υποδομή (για το πλοίο) που μπορεί να
μεταδώσει εικόνα από το MH-60R ;
( ένας σταθμός που θα επικοινωνεί με το R ακόμη και χωρίς επικοινωνία με το
τακτικό σύστημα του πλοίου “αυτόνομα” πιθανώς)
Ας μην ξεχνάμε ότι τα R προηγήθηκαν ως πρόσκτηση των Φρεγατών.
Το περιοδικό απάντηση για το 3. μπορεί να βρει;

Hermes_w

Το πιό σημαντικό πρόβλημα των κρουαζερόπλοιων που αγοράσαμε μετά το πρόβλημα της αδυναμίας αυτοπροστασίας, απουσίας οπλισμού και ταχύτητας παραπληγικού χρυσόψαρου.
Οι γιάνκηδες δεν θα δώσουν ποτέ στοιχεία για την ενσωμάτωση του Hawklink στους Γάλλους.
Το χειρότερο όμως, που σίγουρα γνωρίζετε αλλά δεν λέτε, είναι ότι αν το Romeo εντοπίσει υποβρύχιο και μέχρι (και άν) μπει Link16, το στίγμα του υποβρυχίου θα μπορεί να το μεταφέρει στο πλοίο μόνο με ταχυδρομικό περιστέρι ή προφορικά όταν επιστρέψει.
Όταν (και αν) μπει Link16, θα μπορεί να μεταφέρει μόνον data. Τουτέστιν αν το Romeo εντοπίσει στόχο επιφανείας το μόνον που μπορεί να κάνει είναι να μεταφέρει στίγμα. Για να πληγεί ο στόχος πρέπει το κρουαζερόπλοιο να το “λοκάρει” με το δικό του ραντάρ, “ανάβοντας” την κεραία του. Πράγμα που θα προκαλέσει έκρηξη σουπερνόβα στην οθόνη των εχθρικών ραντάρ και άμεση στοχοποίησή του, με απολύτως προβλέψιμα αποτελέσματα…
Όμως στο ντυμένο με φλύδα αφρικάνικης τριανταφυλλιάς και πέντε πόντους μοκέτα καρέ των Αξιωματικών, δεν θα υπάρξει ανησυχία, θα γνωρίζουν ότι ο Δένδιας (γιατί ο Παναγιωτόπουλος θα ψάχνει να βρεί την Παρλί), θα έχει ήδη ενεργοποιήσει το άρθρο 2 της Αμυντικής Συνδρομής και θα έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους για το άν έχει πράγματι υποστεί επίθεση η Ελλάς. Μέχρι να αποφασίσουν ας ελπίσουμε ότι το κρουαζερόπλοιο δεν θα εντοπίζει τα εχθρικά 214 βλέποντάς τα από την ίδια ισοβαθή…

FilipposGR

Οι Γάλλοι πάντοτε προωθούν μόνο τα δικά τους συστήματα. Συνεπώς, πιο πιθανό να μας φορτώσουν μερικά Dauphin παρά να βρεθεί δυνατότητα συνεργασίας με Sea Hawk. Κάποια μέρα θα πρέπει να μάθουμε πόσο μας κόστισε συνολικά, η δήθεν αμυντική συνεργασία με τους Γάλλους, ένας λαός με μεγάλη παράδοση έωλων υποσχέσεων.

KBTHUNDER

μερικές φορές υποψιάζομαι ότι το πολεμικο ναυτικό έχει δρομολογήσει και συμβασιοποιησει ότι χρειάζεται πάνω στα πλοία του και απλά δεν αφήνει προς τα έξω να είναι γνωστές οι δυνατότητες που θα έχει..

ίσως και για να μην προκαλεί πυρετό απάντησης/ λύσης του προβλήματος στους απέναντι είτε να τους προκαλέσει έκπληξη/ ματαίωση σχεδίων στο πεδίο…

αλλιώς δεν μπορώ να δεχτώ με ολα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας …

οτι συνεχίζουμε να πάσχουμε από ανικανότητα/διαφθορά να εξοπλησουμε τον στρατό μας με ότι χρειάζεται.

δεν μπορώ να σκεφτώ άλλη εξήγηση

NikosP

Μου φαίνεται περίεργο να μη μπορεί να εφαρμοστεί αυτό που ευαγγελίζεται η L3 HARRIS, το ότι το σύστημα αυτό μπορεί εύκολα και γρήγορα (άρα και φθηνά) να διασυνδεθεί με τα άλλα συμμαχικά ναυτικά (άρα και το γαλλικό). Ηλεκτρονικός δεν είμαι αλλά πόσο δύσκολο είναι να “δέσει” ένα common data link με το setis; Το AQUILON (για παράδειγμα) δεν θα βοηθούσε;

Manos2020

Κάθε τόσο ανακαλύπτουμε και ένα μείον με πλοία που δεν έχουν πολεμήσει και δεν έχουν ταξιδέψει ακόμα με ηλεκτρονικά περίεργα που δεν είναι συμβατά με τα δικά μας !!!όταν έλεγα να πάρουμε ολλανδικές φρεγάτες ή ακόμα και αγγλικές τα μείων έπεφταν βροχή !για να πάρουμε την υπέρ φρεγάτα …που δεν είναι συμβατή με το Tacticos και με κανένα από τα σήματα συστήματα που έχουμε σήμερα! κάτι καινούργιο το οποίο όμως δεν είναι ανοιχτό λογισμικό και είναι πολύ δύσκολο για να το ανοίξουμε και να του προσθέσουμε πράγματα !!!φρεγάτα περιοχής με 16! Αντιαεροπορικούς η πρώτη …καλορίζικα στα παιδιά και καλή χρονιά

Heracles

@ΠΤΗΣΗ :

Δεν έχω καταλάβει, οι ελληνικές FDI δεν θα έχουν το Bluescan ;

Bridger

Νομίζω ότι όπως σωστά έχουν ήδη επισημάνει άλλοι φίλοι, η ευρωπαϊκή απάντηση στο Hawklink λέγεται Bluescan και σύμφωνα με τις δηλώσεις της ίδιας της Thales αυτό αποτελεί στάνταρντ εξοπλισμό τόσο των FDI όσο και των Ισπανικών F-110. Ειδικά για τους Ισπανούς μάλιστα, δεδομένου ότι το Cadiz συγγενεύει στενά με το Combatss-21 (ελέω AEGIS), ίσως να περιλαμβάνει και ποιο προηγμένα χαρακτηριστικά από το Hawklink. Άρα, μάλλον μπορούμε να βάλουμε ένα check σε αυτό το στοιχείο, αφήνοντας το Hawklink στην άκρη. Επίσης, θα είχε ενδιαφέρον να κάνετε τη σχετική έρευνα και να μας παρουσιάσετε σε ένα αναλυτικό άρθρο τις προοπτικές συνεργασίας FDI και Romeo στη βάση του πλαισίου που θέτει πλέον το Bluescan.

Vk77

Ελαφρώς εκτός ύλης το ερώτημα αλλά με τα 209 μας τι θα γίνει? Οι ναυπηγήσεις υποβρυχίων κιόλας καθυστερούν πολύ περισσότερο από των πλοίων επιφάνειας. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένα γενικό πλάνο αντικατάστασης?

Lakedaemon

To άρθρο εξηγεί με ωραίο τρόπο τις βασικές αρχές.
Κατά τα άλλα, στον βωμό των Aster και της συμφωνίας αμυντικής συνδρομής θυσιάστηκαν σημαντικότερα πράγματα από το Hawklink. Όλη η επένδυση ετών σε τεχνογνωσία στο Tacticos με την Signaal. Η διασύνδεση με τις υπόλοιπες μονάδες του στόλου. Οποιοσδήποτε ελληνικής κατασκευής αισθητήρας ή αερόχημα και οποιοδήποτε οπλοσύστημα μη-γαλλικής προέλευσης που δεν θα ολοκληρωθούν ποτέ στο περίκλειστο SETIS για τα επόμενα 40 χρόνια που θα πλέουν τα καράβια. Και φυσικά το ECM που είναι τελείως στον αέρα, ούτε υποσχετική δεν έχουμε πάρει.
Το Hawklink είναι πτέσμα.

GeoMoust

Το θέμα του Hawklink ευελπιστώ πως θα το λύσει το BlueScan. Το θέμα του Η/Π να δούμε πότε, πως και κυρίως ΑΝ λυθεί…

Υγ. Ακόμα βλέπω κάποιους στα σχόλια να “τσινάνε” όταν κάποιος λέει τα σύκα σύκα και την σκάφη σκάφη για τις FDI. Ξύδι ΤΟΠ που έλεγε και μια χαμένη (τυχαίο θα ναι) ψυχή εδώ μέσα 😉
Υγ2. Όποιος δεν γουστάρει το πλοίο που προμηθευτήκαμε δεν πάει να πει ότι ήθελε τις τράτες των Αμερικανών, μην τα μπλέκετε μερικοί μερικοί. Υπήρχαν και άλλες επιλογές που δυστυχώς για τους λάθος λόγους μείναν στην απέξω (αχ βρε Ολλανδοί που μπλέξατε…)
Υγ3. Όποιος είναι εδώ μέσα από όταν ξεκίνησε το σίριαλ με την αγορά των φρεγατών, θυμάται πόσο ένθερμη ήταν η Πτήση με τις γαλλικές και πόσο το πανηγύρισε όταν εν τέλει τις υπογράψαμε. Το να κατηγορείται λοιπόν με υπαινιγμούς για αντί-γαλλική νοοτροπία κατόπιν εορτής και λοιπά χαριτωμένα είναι τουλάχιστον αστείο…

ndial

H FDI-HN είναι ιδιαίτερα ικανό πλοίο και στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, καθώς θα είναι εξοπλισμένη με την ολοκληρωμένη πολυαισθητηριακή σουίτα sonar BlueScan, με δυνατότητες συνεργατικού ASW μέσω τεχνολογιών διαχείρισης big data και τεχνητής νοημοσύνης
https://navaldefence.gr/a-reader-analysis-about-the-french-fdi-frigate/

Erik

Η FLIGHT έχει ήδη γράψει πολλά άρθρα σχετικά με αυτό, η επιλογή για τις φρεγάτες FDI δεν έχει αποδειχθεί η σωστή. Ωστόσο, τα συμβόλαια έχουν υπογραφεί, δεν υπάρχουν πολλά να αλλάξουν.

ThinkOutOfTheBox
Η προηγούμενη πρότασή μου για αντικατάσταση του SETIS με TACTICOS θα ήταν μια πολύ καλή λύση. Το ναυτικό μπορούσε ακόμα να αποφασίσει για αυτό. Ωστόσο, δεν περιμένω να συμβεί αυτό. Αυτό θα έλυνε πολλά από τα προβλήματα. Απλώς δεν περιμένω από το NAVAL να συμφωνήσει χωρίς αντίθεση.

Ωστόσο, η Σιγκαπούρη έχει επίσης ενσωματώσει ένα άλλο CMS στις γαλλικές φρεγάτες La Fayette. Είναι λοιπόν δυνατή η εγκατάσταση ενός άλλου CMS σε γαλλικό πλοίο! Μόνο οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να το θέσουν ως προτεραιότητα! Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τροποποιήσουν τις συμβάσεις!

Το ναυτικό έχει τεθεί σε πολύ δύσκολη και μειονεκτική θέση λόγω της πολιτικής επιλογής για μια συνθήκη με τη Γαλλία, η οποία θα έχει πολύ τρομερές συνέπειες για τα επόμενα 30 χρόνια. Που θα κοστίσει επίσης πολλά χρήματα! Τα πλοία FDI δεν θα επιτύχουν ποτέ FOC (Full Operational Capability). Αλλά… δεν περιμένω να το κάνουν αυτό.

Astir Keno

Καλησπέρα σε όλους και καλή χρονιά.
Διαβάζοντας το άρθρο και τις απαντήσεις των αναγνωστών καταλήγω στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μία ασάφεια ως προς τη λειτουργία του συστήματος. Το HawkLink αρχικά είναι ένα σύστημα μεταφοράς δεδομένων υψηλής ταχύτητας (data link).Ο υπολογιστής του συστήματος αναλαμβάνει να συλλέξει τα δεδομένα από τους αισθητήρες του ελικοπτέρου, λογικά σε συνεργασία ή και μέσω του υπολογιστή αποστολής του ελικοπτέρου και να τα μεταδώσει μέσω της κατάλληλης υποδομής που ενσωματώνει (Ku Band Datalink) στο/α πλοίο/α με τα οποία συνεργάζεται. Η σύντηξη των δεδομένων και η επεξεργασία τους δεν πραγματοποιείται απο το HawkLink αλλά από το CMS του πλοίου. Επομένως για να υλοποιηθούν οι επιπλέον δυνατότητες που περιγράφονται στο άρθρο απαιτείται αρχικά διασύνδεση του Hawklink με το CMS και φυσικά το CMS να διαθέτει την ισχύ και τις απαραίτητες ρουτίνες και βιβλιοθήκες για να μπορεί να απορροφήσει και να επεξεργαστεί τα δεδομένα. Είναι άνευ ουσίας η συζήτηση για διασύνδεση, αν δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προβλέψεις τόσο σε επίπεδο λογισμικού όσο και σε επίπεδο υπολογιστικής ισχύος για λειτουργίες data fusion και AI analysis στο CMS.
Το BlueScan από όσες πληροφορίες μπόρεσα να βρω στο διαδίκτυο είναι περισσότερο ένα plug-in για CMS όπως το SETIS, που προσθέτει στο CMS αυτές ακριβώς τις έξτρα δυνατότητες και λειτουργίες (Data fusion και AI analysis) με έμφαση στον ανθυποβρυχιακό αγώνα. Δεν είναι το μέσο επικοινωνίας και διανομής δεδομένων όπως είναι το Hawklink.
Το hawklink αυτή τη στιγμή φαίνεται να συνεργάζεται με CMS που χρησιμοποιούν τις βιβλιοθήκες του AEGIS. Από τις υποψηφιότητες για τις φρεγάτες μονο η Αμερικανική πρόταση προσέφερε πλήρη συμβατότητα και ίσως η Ισπανική που απορρίψαμε νωρίς. Από τις υποψηφιότητες για τις Κορβέτες καμία δεν παρέχει τέτοιες δυνατότητες συνεργασίας με τα MH60R που επίσης θα φέρουν έχοντας ως κύριο ρόλο τον ανθυποβρυχιακό αγώνα.
Κατά την άποψη μου το μόνο που έχει σημασία είναι το κατά πόσο θα είναι δεκτικό το CMS σε προσθήκες και τροποποιήσεις.

harval

Συνεχιζουμε να μην καταλαβαινουμε τον ακριβη λογο πολλων εξοπλιστικων κινησεων.
Δεν συνειδητοποιούμε οτι αλλο ο καναπες μας και αλλο ο δρομος ταχυτητας που επρεπε να κανει το ΠΝ/ κυβερνηση ωστε οι ενοπλες δυναμεις και η χωρα να εχουν την μινιμουμ απαιτουμενη στρατιωτικη και διπλωματικη ισχυ.
Σαν να μην εχουν κατανοησει καποιοι οτι θελαμε ενα game changer εντος ελαχιστων μηνων ετοιμοπολεμο. Και αυτο ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ηταν μονο το Rafale.
Μαλλον επεισης δειχνουν ορισμενοι να εξακολουθουν να μην κατανοουν οτι ειχαμε αναγκη αμεσης διπλωματικης-γεωπολιτικης στηριξης. Και αυτο κοστιζε. ΠΑΡΑ πολυ. Μας προσφερθηκε ή αρπαξαμε την ευκαιρια λογω AUKUS , αγοραζοντας ενα ψηφιακο μεν πλοιο, με εξαιρετικη αμυνα περιοχης αλλα πολλες ελλειψεις σε αμυνα κορεσμου και ηλεκτρονικου πολεμου. Εξακολουθούμε να θεωρουμε αυτα τα πλοια κρουαζιεροπλοια ή πυρογες. Θεωρουν πολλοι οτι οι Ισπανικες, Αγγλικες, Ολλανδικες φρεγατες θα ηταν πολυ καλυτερες. Ναι, ας το δεχτούμε, θα ηταν τουλάχιστον υπερπλήρεις. Για παραθέστε μου τις ημερομηνιες παραδοσης ολων των παραπανω προτασεων μεχρι και την τελευταια φρεγατα. Για δειξτε μου την LOA για τους SM2. Πεστε μου ειλικρινα. Αν εισασταν ο Λυμπερης θα προτιμουσατε ενα πληρες πλοιο με πρωτη παραδοση 2028 και τελευταια 2030-2031, απο μια αδιαφορη χωρα ή ακομα και “εχθρικη” ή 3 πλοια με ελλειψεις οπου τα 2 θα ηταν στο Αιγαιο το 2025 και το τριτο το 2026-2027 ? Μηπως θα θελατε σαν Κ.Φλωρος και μια αμυντικη συμφωνια που να μην διασφαλιζει βεβαια οτι θα ερθουν Γαλλοι να πολεμησουν για εμας , αλλα οτι δεν θα λείψουν meteor, scalp, exocet, Aster, Mica, Thales και ολα τα ανταλλακτικα οσων Γαλλικων μεσων διαθετουμε ? Δεν εχουν αντιληφθει αρκετοι μαλλον οτι η Ουκρανια δεν στεκεται ακομα ορθια , λογω θαρρους και πατριωτισμου (τα οποια ειναι αδιαμφισβήτητα) , αλλα κυριως διοτι στελνονται συνεχως καραβιες οπλων και πυρομαχικων ?
Γκρινιαζουμε για το οτι δεν εκλεισαν ακομα συμφωνιες με Γερμανους (αρματα-ΤΟΜΠ- Meko) και με Ισραηλιτες (Spike, Rampage). Λες και οι αρμοδιοι ειναι ανθελληνες και δεν θελουν. Προφανως (και η Πτηση το εχει θίξει ευθεως) υπαρχουν απαραδεκτες προτασεις, αλλα και Ελληνικες εσωτερικες διαπλοκες οικονομικες και πολιτικες καποιων ατομων. Και θα προχωρησει μια κυβερνηση σε αυτες τις συμφωνιες προεκλογικα ? Με μια αντιπολιτευση που στηριζεται μονο στον καταστροφικο ΚΑΙ ανθελληνικο λογο ? Μια αντιπολίτευση που θεωρει οτι ο λαος κοντευει να πεθανει στην πεινα- αλλα ολοι οι Χριστουγεννιατικοι προορισμοι ηταν full, μια αντιπολίτευση που θεωρει οτι αποστρατικοποιουμε τα νησια, που θεωρει οσον αφορα το μεταναστευτικο ακριβως οτι και το CNN Turk. Yeni Safak, Milliyet , που στηριζει την αντιπολίτευση του σε ΜΚΟ σαν την 360 Human Rights και Aegean boat report (η οποια συμφωνουσε οτι στρατικοποιουμε τα νησια , κατηγορησε για αυτο τον Πρωθυπουργο, και δημοσιευσε φωτο απο τα Τουρκικα drones.)
Οσοι απο τους αγαπητους συν αναγνωστες συνεχιζουν να λοιδορουν τις FDI, τα Rafale κλπ και διαμαρτυρονται για τις καθυστερησεις επιπλεον προγραμματων, συγνωμη που θα το πω, αλλα δεν εχουν καταλαβει τιποτα για τα 10 τελευταία χρόνια. Σε κανενα τομεα, ουτε οικονομικο, ουτε πολιτικο, ουτε σχεσεων Ευρωπαικης Ενωσης, ουτε αμυντικο, ουτε κοινωνικο, ουτε στρατηγικο, ουτε γεωπολιτικο. Νομιζουν μαλλον οτι τα θεματα αυτα ειναι απλουστατα, κατι σαν να διαβαζεις Πτηση με ουισκακι, τσιπς, αραχτος με την φόρμα σου στον καναπε. Σκεφτηκαμε οτι ολα τα παραπανω αφορουν την ασφαλεια της πατριδας, κοστιζουν ιλιγγιωδη ποσα, ενεχουν κινδυνους ρεμουλας, πρεπει να εξασφαλισουν βιομηχανικη προστιθεμενη αξια και βεβαια να εχουν τον συνδυασμό των απαραιτητων τεχνικων χαρακτηριστικων και της γεωπολιτικης ενδυναμωσης MAZI ? Ολα τα παραπανω ενεχουν κινδυνους και τεραστια ρισκα. Οταν προσπαθεις, παλευεις και ρισκαρεις κανεις και λαθη. Οταν καθεσαι στον καναπε σου δεν κανεις λαθη. Και αν ειχες στηριχθεί στην “σοφια” του Για(ν)η πληρωνεις πανακριβα τα λαθη.
Μην γκρινιαζουμε, μην τρωγομαστε.
Ο Θεος (της Ελλαδας) να μας φωτίσει.

harval

Επισης κατι παρα πολυ σημαντικο. Να διαβαζουμε μεν αυτα που γραφουν οι Τουρκοι με λογαριασμο στην Πτηση αλλα να μην απανταμε. Ας συνειδητοποιήσουμε οτι ατομα με στρατιωτικες-αμυντικες γνωσεις που γνωριζουν αριστα Ελληνικα ή χρησιμοποιουν προγραμματα μεταφρασης ιστοσελιδων ΔΕΝ ειναι απλοι Τουρκοι πολιτες. Αλλη ειναι η διατεταγμενη υπηρεσια τους. Να σπείρουν φοβο και διχόνοια και ισως να εκμαιεύσουν και πληροφοριες.

Babis_UK

Ιδου πεδιο δοξης λαμπρο για την Ελληνικη αμυντικη βιομηχανια

Υποθετω οτι το SETIS διαθετει δυνατοτητα ενσωματωσης remote αισθητηρων αλλοιως δεν θα μπορει να μοιρασει δεδομενα RADAR και SONAR μεταξυ ομοιειδων πλοιων

Θα ζητησουμε απ τους Γαλλους να εισαγουν στο SETIS τους αισθητηρες του MH-60R αλλα και αλλων μεσων οπως του S-70B/B6 ή του ιπταμενου ρανταρ, γιατι οχι των Ρ3-Β Orion που υποτιθεται θα παραδωθουν πριν τις FDI και να μας δωσουν to πρωτοκολο επικοινωνιας.
Η εταιρια που θα αναλαβει το project θα μετατρεπει τα RAW data απ τους remote αισθητηρες ελικοπτερων κλπ στο πρωτοκολο του SETIS.
Στην συνεχεια μεσω ενος εθνικου ασφαλους και υψηλης αξιοπιστιας δικτυου επικοινωνιας που ουτως η αλλως πρεπει να αναπτυξουμε, αλλοιως ξεχναμε Ελληνικα UAVs, UCAVs, LOTUS κλπ, τα δεδομενα θα στελνονται απ τα ιπταμενα μεσα στην φρεγατα

Σε 2η φαση η δικτυοκεντρικη διασυνδεση συντηξη και αισθητητων αλλα και η αναθεση στοχων πρεπει να ειναι αμφιδρομη μεταξυ ολων των μεγαλων μοναδων οχι μονο του ΠΝ αλλα του ΥΠΕΘΑ.

Το παιχνιδι εκει παιζεται κιαν εμεις δεν εμαστε δικτυομενοι σωστα πρεπει να ειμαστε σιγουροι οτι θα ειναι οι αντιπαλοι

Revival_Pill

Νομίζω είναι χρήσιμο να αναφέρω τι συστήματα διαθέτει ένα κανονικό πολεμικό πλοίο:

1) Strales
2) 30mm RWS
3) Spike
4) RAM
5) MRSAM (π.χ. ESSM 2, CAMM ER)
6) ASROC
7) IRST
8) Link-16
9) Hawklink για MH-60R
10) USV
11) ECM

Τίποτα απο όλλα αυτά δεν υπάρχει στις Belhara, και είμαι σίγουρος ότι στην παραπάνω λίστα πρέπει να ξέχασα και κάποια συστήματα.
Το κόστος ενσωμάτωσης όλων αυτών στις Belhara υπερβαίνει αυτό της αγοράς καινούργιων πλοίων.
Πολύ φοβάμαι, ότι δεν συμφέρει να επενδύσουμε σχεδόν τίποτα σ’ αυτά τα πλοία. Ας τα κρατήσουμε ως έχουν μέχρι τον παροπλισμό τους.
Στην τελική, τον σκοπό τους τον έχουν είδη διατελέσει (αμυντική συμφωνία με Γαλλία).

Ulysses

Έχω καταλάβει και διορθώστε με αν κάνω λάθος τα εξής:
Το. Χοκλινκ είναι μία ειδική ζεύξη δεδομένων και περιλαμβάνει πομπούς, δέκτες κεραίες και ότι άλλο χρειάζεται για να μεταφερθούν δεδομένα δικτύου μεταξύ ελικοπτέρου και πλοίου.Θεωρώ ότι έχει απόλυτη συμβατότητα με τις κεραίες των πλοίων του Αμερικανικού Ναυτικού.Πέρα από την μεταφορά δεδομένων δικτύου δεν έχει σχέση με επεξεργασία δεδομένων την οποία πρέπι να κάνει το cms ενός πλοίου(Lcs, Arleigh Burke, Ticoderonga , Αεροπλανοφόρα κτλ).
Η Thales αναφέρει στο site της ότι παραδίδει για τις Fdi και F110 την σουίτα Blue Scan.(Bluescan Thales στο Google).Η οποία αν κατάλαβα καλά είναι το software που κάνει την επεξεργασία και την σύντηξη δεδομένων που περιγράφεται στο άρθρο.
Συμπεραίνω ότι το πλοίο είναι εξοπλισμένο σε software, το mh60r είναι εξοπλισμένο όπως πρέπει αλλά λείπει η ζεύξη που να μεταφέρει ΣΥΜΒΑΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ μεταξύ τους.
Άσχετο αλλά προέκυψε διαβάζοντας το άρθρο:Το MH60R χρησιμοποιεί διαφορετικές τορπίλες απο το πλοίο φορέα!!!

KBTHUNDER

ελάτε μωρέ πως κάνετε έτσι….μια πλακετα είναι και γίναμε!

Manos2020

Καλημέρα και καλή χρονιά.Δεν μιλάω για σίγουρη αποτυχία . μιλώ για ένα πλοίο το οποίο ακόμα και οι Γάλλοι δεν θα παραγγείλουν από ότι φαίνεται πάνω από δύο .γιατί φαίνεται πολύ πιο περίπλοκο γενικότερα .αλλά και ηλεκτρονικά από ότι είναι ας πούμε ,οι fremm. ενώ τα ολλανδικά είναι πολύ πιο δοκιμασμένα πλοία σε πάρα πολλά ναυτικά όπως και στο δικό μας μας έχουν βγάλει ασπροπρόσωπους μετά από 40 και 50 χρόνια .το να δώσουμε ένα κάρο λεφτά για να μας βγάλουν ασπροπρόσωπους δεν νομίζω ότι είναι και τόσο καλό για μας γιατί δεν έχουμε και τα χρήματα να το υποστηρίξουμε σε οποιαδήποτε πιστοποίηση συστήματος η σε νέου όπλου

FarmerGeneral

Ξερετε μήπως τι διαφορά υπαρχει ανάμεσα στο bluetracker και το bluescan της thales αν υπαρχει; Εγω το χαβά μου για το μή επανδρωμένο ελικόπτερο, η πλαστιγγα γέρνει προς το s-100? Μην ξεχαστεί εκ παραδρομής βρε παιδάκι μου…

denmeenimerosan

Άμα η naval λέει ότι είναι τότε είναι,αν λέει ότι δεν είναι δεν είναι,άμα θέλουμε να είναι Tico,AB,LCS μόντες καί κέφια μέ τούς ζαμέ κοροπί ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ

Voodoo

Εάν το Romeo δεν συνεργάζεται πλήρως με την Fdi ,δεν συνεργάζεται ούτε με την Govind ούτε με την Doha.
Άρα για ASW στο τραπέζι μένουν οι Ολλανδικές και οι Αγγλικές κορβέτες.

eforius

Ωραίο άρθρο αλλά 1 παρατηρήση
Το Hawklink είναι ένας streamer δεδομένων. Αν δε μπορεί το SETIS να τα λάβει γιατί μπορεί το TACTICOS?

smark

To σχόλιο της  ΠΤΗΣΗ πως οι Δανοί μάλλον έχουν λύσει το πρόβλημα λόγω Tacticos προσωπικά δεν το καταλαβαίνω. Το κύριο θέμα είναι πως οι FDI δεν έχουν Hawklink ώστε να λαμβάνουν δεδομένα.Ακόμα και αν το CMS των Δανών (π.χ. Tacticos) μπορούσε να “καταλάβει” τα δεδομένα, εφόσον το δίκτυο δεν είναι εγκατεστημένο στα πλοία τους πως ξέρουμε ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί;

Επίσης κοιτώντας τις ανακοινώσεις πωλήσεων των ΜΗ-60R και για την Ελλάδα αλλά και για την Ινδια, αναφορά στο AN/ARQ-59 δεν υπάρχει. Αν αυτό ισχύει, τότε είναι λογικό να υποθέσουμε ότι εξαρχής το ΠΝ δεν το ενδιέφερε να έχουν αυτό το δίκτυο επικοινωνίας στα ελικόπτερα;

https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/greece-mh-60r-multi-mission-helicopters

https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/india-mh-60r-multi-mission-helicopters

Heracles

“Schiebel and Thales demonstrated the surveillance and protection of the approaches to a strategic port. With a barrier of sonobuoys already laid, the S-100 equipped with a Wescam MX-8 EO/IR sensor in the nose and a Thales BlueScan data relay sensor, was deployed to monitor the transmission of data from the sonobuoys and relay it to the command cell ashore, permitting the detection and classification of possible enemy submarines.”

Από ότι έχω καταλάβει το Thales Bluescan παίρνει τα δεδομένα των σόναρ άλλων πλατφορμών (εδώ του Schiebel S-100) με ένα Blue Scan data relay sensor, λογικά η FDI HN θα παίρνει τα δεδομένα του Τhales σόναρ του ΜΗ60 Romeo μέσου του Blue Scan data relay sensor, και το Data Fusion system και η software θα επεξεργάζεται στην FDI-HN τα δεδομένα με κορυφαία αποτελέσματα.

https://www.defenseadvancement.com/news/schiebel-demonstrates-camcopter-s-100-asw-capability-at-nato-exercise/

Trellis

Με βάση όσα λέει ο αρθρογράφος:
a) τα αξιόλογα αυτά πλοία μείνουν για τα επόμενα 40 χρόνια χωρίς ECM ή ακόμη και συμβάσεις συντήρησης
b) Η ανάπτυξη μια τέτοιας υποδομής κοστίζει ακριβά, απαιτεί υψηλά επίπεδα ασφαλείας, σε αμφίδρομη μεταφορά μεγάλου όγκου δεδομένων

εχω μερικές απορίες:

1) Πως επιπλέουν ακόμη οι S χωρίς συμβάσεις συντήρησης;

2) Ποιο είναι το τεράστιο throughput του Hawklink; Απ. Σύμφωνα με τα specs 21 Mbps με BPSK / QPSK modulation και AES encryption.

Καλά τώρα, θεωρούμε ότι Ευρωπαϊκές εταιρίες βλ ΝΟΚΙΑ, ERICSSON, SIEMENS, THALES κ.τ.λ δεν μπορούν να φτιάξουν αντίστοιχο σύστημα γιατί ειναι πολύ ακριβό;;;; Μπορεί δηλ η L3Harris και όχι η ΝΟΚΙΑ? Καταλαβαίνουμε για τι μιλάμε;

smark

Για τους ναύαρχους του πληκτρολογίου. H Thales έχει βγάλει και παιχνίδι για Android, για όσους θέλουν να δοκιμάσουν να ανιχνεύσουν υποβρύχια μέσω ASW εξοπλισμού της

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.Thales.BlueScan

GeceSavascisi

BAYKAR’S NEW PROJECT ANNOUNCED

Selçuk Bayraktar talked about his new project in a program he attended!

New project low orbit satellite!!
The first prototype is scheduled to be flown in 2025.
Let this news be a gift from your neighbor to you

jimdenin

Επειδή γίνεται κάποιος λόγος από συναναγνώστες για το ζήτημα του CMS Tacticos:

Λογικά την όλη δυνατότητα με την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των Romeo πέρα από τα σκάφη με Aegis & την LCS Freedom/Combass, θα την έχει και η LCS Independence/ICMS.

Το τελευταίο αν και προβάλλεται σαν σύστημα της Northrop είναι ουσιαστικά μια έκδοση του ολλανδικού Tacticos της Thales.nl.

Το ερώτημα είναι ποιές οι διαφοροποιήσεις του πρωταρχικού ολλανδικού CMS με την αμερικανοποιημένη εκδοχή του, επιπλέον αν η δυνατότητα του Hawklink έχει “περάσει” και στο πρότυπο ολλανδικό σύστημα.

ThanosD

να προσθέσω μια παράμετρο .μόνο.Τα υποβρύχια ξεκινούν απο μια βάση (δλ αυτή την στιγμή και δύο χώρες γνωρίζουν πόσα είναι εν πλω και πόσα αρόδου..Συνήθως “κουμπώνει ‘ ένα άλλο υποβρύχιο απο τη άλλη πλευρά πάνω του ..Γενικά είναι δύσκολο να “χαθεί ” ένα υποβρύχιο τους όταν βγει στο Αιγαίο ειδικα σε περίοδο πραγματικής κρίσης..

reCaptcha Error: grecaptcha is not defined

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ελληνικός θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, πως φθάσαμε εδώ, τι σημαίνει

Μιας και το θέμα του ελληνικού θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού που δημοσιεύθηκε χθες από το υπουργείο Εξωτερικών είναι σημαντικό, θα κάνουμε στο παρόν άρθρο μια...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ στο Ιόνιο μέχρι το Ταίναρο

50
Σε μια ιστορική απόφαση η Ελλάδα προχώρησε στην ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Ιόνιο Πέλαγος, καλύπτοντας μια εκτεταμένη περιοχή που φτάνει μέχρι...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 053 Τεύχος Νοεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 21 Απριλίου 43 π.Χ.: Η αμφίσημη μάχη της...

0
Λίγες μόνο μέρες μετά την πολύνεκρη μάχη του Φόρουμ Γκαλόρουμ, οι δυνάμεις του Μάρκου Αντωνίου δέχονται την επίθεση του στρατού των Ρωμαίων Συγκλητικών στο...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 052 Τεύχος Οκτωβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 051 Τεύχος Σεπτεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Επιστολή Αμερικανών βουλευτών για πιθανή μετακίνηση των τουρκικών S-400 στη Συρία

Την ανησυχία τους για την ενδεχόμενη αποστολή του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 που κατέχει η Τουρκία στη Συρία, εκφράζουν οι Αμερικανοί βουλευτές Μπράντλεϊ Σνάιντερ...

Κινεζικό ραντάρ αντιμετωπίζει 16 βαλλιστικούς πυραύλους σε πραγματική δοκιμή κορεσμού

Όπως μεταδίδει το South China Morning Post, o Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) της Κίνας πραγματοποίησε πρόσφατα δοκιμή αντιπυραυλικής άμυνας στην έρημο Γκόμπι, όπου εκτοξεύθηκαν...

Το Reaper τώρα θα μπορεί να φέρει laser για κατάρριψη άλλων drones

Ένα ατρακτίδιο με "όπλο" laser θα μπορούν να φέρουν τα μη επανδρωμένα MQ-9 Reaper, της General Atomics, δίνοντας τους την ικανότητα να πλήττουν στόχους...