Η BAE Systems ακολουθώντας τα βήματα της Lockheed Martin (με το Skunk Works) και της Boeing (με το Phantom Works), δημιουργεί και αυτή ένα δικό της τμήμα καινοτομίας και εξελιγμένων αεροδιαστημικών ερευνών, με το όνομα FalconWorks.
Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της νέας μονάδας, Ντέιβ Χολμς, το FalconWorks θα έχει διαφορετική δομή από ότι τα αμερικανικά αντίστοιχα. Και δεν θα ακολουθήσει το δικό τους πρότυπο μυστικοπάθειας, για εξέλιξη τεχνολογιών στο “σκοτάδι”. Αντίθετα -όπως γράφει το Breakingdefence.com- θα προτιμηθεί μια πιο ομαδική εργασία, με επαφή με μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ακαδημαϊκούς και κυβερνητικούς οργανισμούς, ώστε όλοι μαζί να συνεργαστούν. Επίσης το FalconWorks θα συγκεντρώνει τις δυνατότητες της BAE Systems σε όλο τον κόσμο όπου έχει βιομηχανική παρουσία, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Βραζιλίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Σλοβενίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.
Φυσικά στόχευση θα είναι και το τρέχον πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών έκτης γενιάς του Ηνωμένου Βασιλείου – το Future Combat Air System (FCAS) – με τον Holmes να δηλώνει όμως, πως “πρέπει να σκεφτούμε ευρύτερα για το τι θα έρθει τη δεκαετία του 2060, του ’70 και του ’80 και στο τέλος του αιώνα”. Άλλες εξελίξεις θα είναι οι αυτόνομες συνεργατικές πλατφόρμες καθώς και ηλεκτρικά συστήματα κάθετης αποπροσγείωσης και ψευδο-δορυφόροι. Ο Χολμς ανέφερε ως παραδείγματα το μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα υψηλού υψομέτρου μεγάλης αντοχής με ηλιακή ενέργεια PHASA-35 της BAE Systems καθώς και το T-650 VTOL UAS.
Σημειώνεται πως η καινοτομία κι η συνεχής επένδυση στην έρευνα κι ανάπτυξη είναι ο μόνος τρόπος να φθάσει και παραμείνει μία χώρα στην αιχμή της τεχνολογίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επενδύσει εκεί, πράγμα που αποτυπώνεται και στην κατάταξή στο World Innovation Index, όπου βρίσκεται στην 4η θέση παγκοσμίως πίσω από ΗΠΑ, Σουηδία κι Ελβετία.