13.9 C
Athens
Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝΤο F-35 ως "στρατηγικό" όπλο στην Ανατολική Μεσόγειο (και την ευρύτερη περιοχή)

Το F-35 ως “στρατηγικό” όπλο στην Ανατολική Μεσόγειο (και την ευρύτερη περιοχή)

- Advertisement -

Toυ Γιώργου Μαραγκόπουλου.

Το F-35 είναι αυτή την στιγμή το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο. Στην Περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει αγοραστεί μονάχα από δύο χώρες, την Τουρκία και το Ισραήλ, ενώ προωθείται και στην Ελλάδα. Οι παραδόσεις όμως στην Τουρκία βαίνουν ξεκάθαρα προς ακύρωση. Για να καταλάβουμε όμως τι ακριβώς γίνεται θα πρέπει να δούμε πως διαμορφώνεται η γεωπολιτική και γεωστρατηγική κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Γεωπολιτικό υπόβαθρο:

Την προηγούμενη δεκαετία η Τουρκιά ήταν ο γεωπολιτικός και γεωστρατηγικός κυρίαρχος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όμως τον Γενάρη του 2011 τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης άρχισαν να συμβαίνουν σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο. Ήταν γεγονότα που ήταν αναμενόμενα, καθώς οι κοινωνικές και πολιτικές ζυμώσεις είχαν αρχίσει να συμβαίνουν πολύ καιρό πριν.

Είναι πολλοί αυτοί που λένε ότι οι ΗΠΑ, με την συνεπικουρία του Ισραήλ, είναι αυτοί που αρχικά υποκίνησαν την Αραβική Άνοιξη. Αν και κάτι τέτοιο δεν είναι αυταπόδεικτο υπάρχουν πολλές ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι όντως κάτι τέτοιο συνέβη. Άλλωστε τα συμφέροντα και των δύο χωρών ήταν να ανατραπεί το κατεστημένο στις Αραβικές χώρες, προς όφελος ενός νέου πιο φιλοδυτικού. Κάποια πράγματα όμως δεν έγιναν όπως τα περίμεναν

Πρώτος και κυρίως αστάθμητος παράγοντας ήταν η Τουρκία. ΗΠΑ και Ισραήλ γνώριζαν καλά ότι από την εποχή που η εξουσία πέρασε στα χέρια του Ερντογάν και του κόμματος του, ο προσανατολισμός της Τουρκίας άλλαξε. Εγκατέλειψε την παραδοσιακή γραμμή του Κεμαλικού κόμματος που οδηγούσε στην δυτικοποίησης της Τουρκιάς και επέλεξαν επεκτατισμό προς τα ανατολικά, με άρμα τον νεοοθωμανισμό. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η Τουρκία είδε την αραβική άνοιξη σαν ευκαιρία να αυξήσει την επιρροή της σε αυτές τις χώρες και έτσι αναμίχθηκε ενεργά, πολλές φορές με παρέμβαση των μυστικών της υπηρεσιών της. Άλλες φορές επέλεξε να αναμιχθεί πιο άμεσα με το να εξοπλίσει και να υποστηρίξει επαναστατικές παραστρατιωτικές οργανώσεις. Οι δε επίγειες εισβολές της με μονάδες του τακτικού στρατού στην Συρία, αποτέλεσαν κόκκινο πανί για τους Συμμάχους.

Αυτά βεβαίως είναι μονάχα η κορυφή του παγόβουνου, καθώς έχουν συμβεί άλλα γεγονότα, επίσης πολύ σημαντικά. Καταρχάς η Τουρκία υποστήριξε με έμμεσο τρόπο το Ισλαμικό Κράτος και την τρομοκρατία του. Έπειτα επενέβη με ουσιαστικό τρόπο στην Αίγυπτο βοηθώντας να πάρουν την εξουσία οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, ένα κίνημα με το οποίο η άρχουσα τάξη της Τουρκίας έχει πολλές ιδεολογικές ομοιότητες, και που επίσης είναι αρκετά εχθρικό απέναντι στο Ισραήλ και τους Αμερικανούς. Οι ζυμώσεις που ακολούθησαν ήταν άμεσες και έτσι στην Αίγυπτο έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα που εγκατέστησε κυβέρνηση θετικά προσκείμενη και προς τις ΗΠΑ αλλά και προς το Ισραήλ.

Στον εμφύλιο που μαίνεται ακόμη και τώρα στην Συρία, Η Τουρκία πάλι αναμίχθηκε με τα σχέδια των Αμερικανών και του Ισραήλ που συμπεριλάμβαναν συν των άλλων την δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους, από όπου θα περνούσαν και πολλοί αγωγοί πετρελαίου προς τα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου. Η ύπαρξη και μόνο Κουρδικού κράτους δημιουργεί άμεση απειλή για τις ανατολικές επαρχίες την Τουρκίας που κατοικούνται κυρίως από Κούρδους. Αν κάποιος λάβει υπόψη του την λεγόμενη “Διπλωματία των αγωγών” κατανοεί ότι η Τουρκία θα αποκλείονταν πλήρως από το Ενεργειακό παιχνίδι της Μέσης Ανατολής και μάλιστα από τους Κούρδους.

Βεβαίως ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας είναι οι σχέσεις της Τουρκίας με την χώρα μας. Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα σε όλους τους τόνους και όλα τα επίπεδα, αμφισβητεί θαλάσσια και επίγεια σύνορα, αμφισβητεί και την ίδια την Συνθήκη της Λωζάνης, Απειλεί την Κύπρο, περιορίζει το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορα της στα 12 ναυτικά μίλια με απειλή πολέμου (το γνωστό Casus Belli), εμποδίζει την Ελλάδα να ανακηρύξει ΑΟΖ βάζοντας τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας μας και την βιωσιμότητα της οικονομίας μας, μας ανταγωνίζεται σκληρά στην αλιεία του Αιγαίου, επιτρέποντας την υπεραλίευση, βάζοντας βόμβα στον οικονομικό αυτό τομέα, αλλά και συγχρόνως συντελώντας ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή στο Αιγαίο.

Στον Περσικό κόλπο η Τουρκία έχει αυξήσει κάθετα την επιρροή της, δημιουργώντας μεγάλη στρατιωτική βάση στο Κατάρ και ερίζοντας με την Σαουδική Αραβία για την πρωτοκαθεδρία στην περιοχή, και την ίδια στιγμή δημιουργεί ανάχωμα προστασίας στο φίλιο προς αυτή Ιράν. Κατάρ και Ιράν δεν είναι βεβαίως και η μόνες Μουσουλμανικές χώρες που η Τουρκική επιρροή επεκτείνεται. Το Πακιστάν αποτελεί εδώ και καιρό κόκκινο πανί για τις ΗΠΑ, μιας και που αποτελεί χώρο στρατολόγησης και εκπαίδευσης Ισλαμιστών τρομοκρατών. Έτσι έχει μπει κάτω από ένα άτυπο εμπάργκο όπλων. Εναλλακτικός προμηθευτής οπλισμού για το Πακιστάν αποδείχθηκε η Τουρκιά. Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί και η Τουρκική βάση και παρουσία στην Σομαλία.

Βεβαίως η Τουρκία έχει εδώ και καιρό ανακηρύξει σαν μεγάλο αντίπαλο της το Ισραήλ. Αυτό γιατί εφόσον η Τουρκία θέλει να παίξει ηγεμονικό ρόλο στον μουσουλμανικό κόσμο πρέπει να εκμεταλλευτεί τον αντισημιτισμό και το μίσος των μουσουλμανικών πληθυσμών εναντίον του Ισραήλ. Για αυτό και η σχέση αντιπαλότητας μεταξύ Τουρκιάς και Ισραήλ εξελίχθηκε σε πολλά επεισόδια, και μάλιστα με πολύ δημοσιότητα στο καθένα, έτσι ώστε να παρουσιαστεί η Τουρκία και ο Ερντογάν στο παγκόσμιο κοινό, σαν ο προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων και πρωτίστως των Παλαιστινίων στην Λωρίδα της Γάζας.

Η τελευταία εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη είναι η συνεχώς εντεινόμενη και στενότερη φιλιά μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Αυτό το τελευταίο πρόβλημα είναι πολυδιάστατο. Όχι μόνο η Ρωσία καταφέρνει να αποσπάσει μια χώρα από το ΝΑΤΟ αλλά και της δίνει πυρηνική τεχνογνωσία μέσω της κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να αποκτήσει η Τουρκία πυρηνικά όπλα συνεπικουρούμενη βεβαίως από την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει το Ιράν σε αυτόν τον τομέα.

Γεωστρατηγική αξία:


Τα χαρακτηριστικά του F-35 το καθιστούν ένα όπλο πρώτου πλήγματος και επίσης ένα όπλο το οποίο μπορεί να δώσει την πρωτοβουλία κινήσεων όχι μονάχα σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο αλλά και σε στρατηγικό. Η απειλές λοιπόν που δημιουργήσει στα χέρια της Τουρκίας είναι πολλαπλές.

Πρώτον και κύριο μπορεί να επιφέρει αιφνιδιαστικό χτύπημα στην Ελλάδα σε τέτοιο βαθμό που θα παραλύσει όχι μονάχα την Ελληνική αεράμυνα αλλά και άλλες κρίσιμες υποδομές. Επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν όπλο που θα αλλάξει τα δεδομένα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελώντας απειλή και για τις Ελληνικές και Κυπριακές ένοπλες δυνάμεις άλλα και για τις συμμαχικές, και μάλιστα χωρίς αυτές οι δυνάμεις να γνωρίζουν ότι απειλούνται.

Η απειλή που μπορεί να δημιουργήσει ένα τέτοιο όπλο σε συνδυασμό με ένα ατομικό όπλο είναι όχι απλώς τεράστια αλλά και τρομακτική. Είναι άλλο απλώς να έχει κανείς πυρηνικά όπλα και τελείως άλλο να έχει τον τρόπο να χρησιμοποιήσει όπου και όταν θέλει χωρίς να μπορεί ο αντίπαλος να έχει κάποια προειδοποίηση ώστε να μπορέσει να αντιδράσει και να αμυνθεί. Αυτό σε συνδυασμό με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Τουρκιά του Ερντογάν αποτελεί άμεσο κίνδυνο για όλες τις χώρες τις περιοχής που δεν θα θέλουν να υποταχθούν στα συμφέροντα της Τουρκίας.

Το F-35 μάλιστα δεν αποτελεί απειλή μονάχα για την Ελλάδα, το Αιγαίο και την Ανατολική μεσόγειο αλλά πρώτα και κύρια για το Ισραήλ. Εφόσον η Τουρκία είναι ταγμένη να παριστάνει τον προστάτη των Παλαιστινίων και το κορυφαίο μουσουλμανικό κράτος, τότε θα έρχεται πάντοτε σε τροχιά σύγκρουσης με το Ισραήλ. Ένα όπλο σαν το F-35 που μπορεί να παρακάμψει την Ισραηλινή αεράμυνα αποτελεί τεράστια απειλή για ένα κράτος που έχει μηδενικό αμυντικό βάθος. Αν σκεφτεί κανείς ότι κάποια στιγμή στο μέλλον (μάλλον μεσοπρόθεσμο) η Τουρκία θα μπορεί να χτυπήσει ακόμη και με πυρηνικό μικρής ισχύος τότε μπορεί να κατανοήσει ότι θα μπορέσει να εκβιάσει το Ισραήλ να κάνει οτιδήποτε θέλει αυτή.

Βεβαίως πολλοί από εμάς δεν αντιλαμβάνονται την αξία της Τουρκικής βάσης στο Κατάρ. Εάν Τουρκικά F-35 μετασταθμεύουν στο Κατάρ τότε η Άγκυρα θα μπορεί όχι μόνο να απειλεί το Ριάντ κατά το δοκούν αλλά και να ελέγχει την περιοχή του Περσικού κόλπου, απειλώντας ακόμη και αμερικανικές ομάδες μάχης αεροπλανοφόρων.

Πέραν όλων αυτών υπάρχει κίνδυνος διαρροής αμερικανικής τεχνολογίας προς τους Ρώσους, κάτι που μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για να κλείσει η τεχνολογική ψαλίδα μεταξύ του F-35 και του Su-57.

Φυσικά βεβαίως το πρόβλημα δεν σταμάτα εδώ. Η Τουρκία σκοπεύει να αποκτήσει και αριθμό αεροσκαφών F-35 της έκδοσης Β και να εξοπλίσει με αυτά το πλοίο “Anadolu”. Αυτό σε συνδυασμό με το τεράστιο ναυπηγικό πρόγραμμα που έχει αρχίσει θα τις δώσει την ικανότητα να κάνει προβολή ισχύος οπουδήποτε στην Μεσόγειο αλλά και στον πλανήτη, όπως για παράδειγμα στην Ανατολική μεσόγειο απειλώντας το Ισραήλ σε περίπτωση ταραχών στην Λωρίδα της Γάζας, στον Περσικό κόλπο προς υποστήριξη του Κατάρ αλλά και του Ιράν, άλλα ακόμη και στον Ινδικό ωκεανό έτσι ώστε να παρέχει υποστήριξη εάν χρειαστεί προς το Πακιστάν.

Πραγματικά οι τρόποι που μπορεί να προβάλλει την ισχύ της η Τουρκία, με την απόκτηση F-35B, για να εξασφαλίσει την ηγεμονία της στον Μουσουλμανικό κόσμο δεν έχουν τέλος.

Η λύση του προβλήματος:

Βεβαίως όλα τα παραπάνω είναι πολύ γνωστά στους γεωστρατηγικούς και γεωπολιτικούς αναλυτές τόσο στις ΗΠΑ, αλλά και το Ισραήλ, την Σαουδική Αραβία, την Ελλάδα και την Κύπρο που έχουν από καιρό κατανοήσει ότι τα F-35 στην Τουρκία του Ερντογάν είναι μια τεράστια απειλή για όλους.

Πριν από μερικά χρόνια λοιπόν άρχισε μια καμπάνια από την Ελληνοαμερικανική αλλά και την Αρμενοαμερικανική κοινότητα αλλά κυρίως το Ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ έτσι ώστε να μην παραδοθούν τα αεροσκάφη ποτέ στην Τουρκία. Πρόφαση για όλο αυτό αποτελεί το σύστημα S-400. Οι Ισραηλινοί σαφώς και γνωρίζουν πολύ καλά την απειλή από το F-35 όπως και οι Αμερικανοί αλλά και οι Τούρκοι.

Οι τελευταίες πληροφορίες που φέρονται να λένε ότι Αμερικάνοι και Τούρκοι σχηματίζουν ομάδα για να δουν πως μπορεί το αεροσκάφος να λειτουργήσει παράλληλα με το σύστημα S400 πρέπει να θεωρηθούν σαν ένα είδος εκβιασμού από την κυβέρνηση Τραμπ απέναντι στο Ισραήλ του Νετανιάχου ή ακόμη και την Σαουδική Αραβία. Ας μην ξεχνάμε ότι τελικά αυτοί που έχουν τον τελικό λόγο για το θέμα είναι το Κογκρέσο των ΗΠΑ, που επιβάλλει όλο και πιο πολλούς περιορισμούς στο θέμα της πώλησης των F-35 στην Τουρκία και εκεί τον έλεγχο τον έχουν τα λόμπι.

Δεν είναι λοιπόν θέμα το τι θέλει ο Πρόεδρος Τραμπ, και το πώς χρησιμοποιεί την “προσωπική διπλωματία”. Είναι θέμα τι θέλει πρωτίστως το Ισραηλινό λόμπι, και έπειτα το Ελληνοαμερικανικό και το Αρμενικό. Από την στιγμή δε που το Ριάντ κατανοήσει τι απειλή μπορεί να αποτελέσουν για αυτό τα Τουρκικά F-35, σίγουρα θα κουνήσει τα δεκάδες των δισεκατομμυρίων πετροδολάρια που έχει ξοδέψει τώρα τελευταία για αγορά εξοπλισμού από τις ΗΠΑ, κάνοντας έτσι το θέμα “Τουρκικά F-35“ μια για πάντα παρελθόν.

F-35 και Ελλάδα.

Η Τουρκία έχει αγοράσει και θα παραλάβει πολύ σύντομα το σύστημα S-400 που ουσιαστικά θα απειλεί κάθε αεροσκάφος που πετά πάνω από το Αιγαίο. Αυτό ουσιαστικά θα ακυρώνει την Ελληνική προβολή εναέριας ισχύος πάνω από το Αιγαίο, κάνοντας τις όποιες μονάδες του Στράτου βρίσκονται στα νησιά, άλλα και τις μονάδες του Στόλου ευπρόσβλητες στην εναέρια ισχύ των Τούρκων. Επιπλέον καθιστά τον εναέριο χώρο της Τουρκίας μη προσπελάσιμο κάτι που δεν ίσχυε μέχρι τώρα και που μπορούσε να εκμεταλλευτεί η ΠΑ στο έπακρο στην σχεδιαζόμενη αντεπίθεση της.

  1. Εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει το θέμα, για την ΠΑ, του νέου μαχητικού αεροσκάφους (ΝΜΑ). Το ΝΜΑ είναι απαραίτητο καθώς θα απαιτηθεί σε διάστημα πέντε χρόνων η αντικατάσταση των αεροσκαφών F-4E PI2000. Αυτή η αντικατάσταση είναι απαραίτητη έτσι ώστε να μπορέσει η ΠΑ να διατηρήσει ικανό αριθμό μαχητικών

  2. Έχει αποφασιστεί η αναβάθμιση αριθμού αεροσκαφών (84) F-16 στο επίπεδο F-16V και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η αναβάθμισης θα επεκταθεί μελλοντικά στα 120 αεροσκάφη. Η συγκεκριμένη αναβάθμιση έχει σχεδιαστεί όχι μόνο σαν την απόλυτη έκδοση του F-16 αλλά και και για να μπορεί το συγκεκριμένο αεροσκάφος να συνεργαστεί πλήρως με το F-35 σε ένα δικτυοκεντρικό περιβάλλον ανταλλαγής δεδομένων Fusion.

  3. Το F-35 είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει απέναντι σε κινδύνους όπως το S-400, και όχι μόνο αυτό, αλλά να μπορέσει να τους καταστρέψει κιόλας. Με το να αγοράσει η Ελλάδα F-35 σημαίνει ότι η τουρκική αεράμυνα, σε περίπτωση Ελληνοτουρκικής σύρραξης, θα γίνει ξανά πλήρως προσπελάσιμη, επιτρέποντας ξανά στην ΠΑ να πετύχει συντριπτικά ανταποδοτικά πλήγματα και δημιουργώντας ξανά συνθήκες αποτροπής

  4. Η φύση του F-35 θα επιτρέψει τον έλεγχο όχι μόνο του Αιγαίου αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου, δίνοντας μερική εναλλακτική λύση στην ανάγκη για νέες μονάδες στόλου με δυνατότητα αεράμυνας περιοχής. Με ελληνικά F-35 να παρέχουν προστασία στον Ελληνικό στόλο πάνω από την Ανατολική μεσόγειο τα F-16 της THK δεν θα αποτελούν απειλή. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι η χρήση των F-35 στον συγκεκριμένο ρόλο απλώς μεταθέτει χρονικά το πρόβλημα της απόκτησης νέων μονάδων στόλου.

  5. Το F-35 με τις δυνατότητες του θα επιτρέψει την πλήρη επικράτηση της ΠΑ απέναντι στην THK στο Αιγαίο, επιβάλλοντας ουσιαστικά αποτροπή, και επιτρέποντας μας να αυξήσουμε τα θαλάσσια σύνορα μας, να κηρύξουμε ΑΟΖ και να εκμεταλλευτούμε τον φυσικό μας πλούτο προς όφελος του ρυθμού ανάπτυξης και της οικονομίας μας.

  6. Τα Ελληνικά F-35 είναι επίσης η μόνη λύση για την ανάπτυξη και εγκατάσταση τουρκικών S-400 απέναντι από την Κύπρο, μια εξέλιξη που θα κάνει αδύνατο, οι σύμμαχοι μας να υποστηρίξουν το αδελφό κράτος απέναντι στην Τουρκιά.

Υπάρχουν λοιπόν πολλοί λόγοι για τους οποίους το F-35 πρέπει να αποκτηθεί το δυνατόν συντομότερο από την ΠΑ. Μια τέτοια αγορά θα έδινε το μήνυμα ότι η περιοχή της Ανατολικής μεσογείου θα είναι σταθερή και ασφαλής και θα αύξανε την εμπιστοσύνη των συμμάχων μας απέναντι στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Πόσα Textron Aerosonde UAS παίρνουμε δωρεάν και πώς συνδυάζονται με τα M1117

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Textron Aerosonde που όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τις ΗΠΑ, εγκρίνονται για πώληση στην Ελλάδα, θα είναι μια σημαντική προσθήκη στις...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Προς αναβάθμιση 500 τεθωρακισμένων Μ-113 βαδίζει ο Ελληνικός Στρατός

2
Στη ραδιοφωνική εκπομπή "Εμείς οι Έλληνες" του Λάμπρου Καλαρρύτη, στο σταθμό "Παραπολιτικά 90,1" μίλησε ο εκδότης της "ΠΤΗΣΗΣ", Φαίδων Καραϊωσηφίδης, σχετικά με τον αναζητούμενο...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 053 Τεύχος Νοεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 Δεκεμβρίου 962: Ο Νικηφόρος Φωκάς καταλαμβάνει τη...

0
Ένα χρόνο μετά την επιτυχημένη εκστρατεία για την ανάκτηση της Κρήτης το 961 μ.Χ., ο στρατηγός Νικηφόρος Φωκάς εισέρχεται στη Συρία και επιτίθεται στην...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 052 Τεύχος Οκτωβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 051 Τεύχος Σεπτεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

ΑΝΑΛΥΣΗ: Πτώση Άσαντ στη Συρία, απειλές και ευκαιρίες για την Ελλάδα

Του Δρ. Κωνσταντίνου Π. Μπαλωμένου*Η 8η Δεκεμβρίου 2024 ανέτειλε με μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για τη Συρία και τη Μέση Ανατολή γενικότερα. Οι δυνάμεις...

Τζιχαντιστές: Το πέμπτο κύμα

του Javier Martin είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «Ισλαμικό Κράτος. Γεωπολιτική του χάους, Σουνίτες και Σιίτες. Τα δύο χέρια του Αλλάχ»Πριν από τρία...

Οδηγός επιβίωσης σε περιόδους κρίσεων και πολέμου

Του Δρ. Κωνσταντίνου Π. Μπαλωμένου*Στις 31 Οκτωβρίου 2024, ο Ειδικός Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Φινλανδίας Sauli...