Το «πακέτο» COMAO του Μέλλοντος θα είναι F-35 με συνοδεία οπλισμένων drones: η USAF οραματίζεται ήδη τις αποστολές όπου μη επανδρωμένα drones θα επιχειρούν διαδραστικά με άνθρωπο χειριστή πολεμικού αεροσκάφους! Φανταστείτε μια επιδρομή εναντίον ενός ισχυρά προστατευμένου στόχου από ένα F-35 που ηγείται μιας ομάδας ημιαυτόνομων drones, τα οποία θα αναλάβουν να εξουδετερώσουν την εχθρική άμυνα και αν χρειασθεί θα λειτουργήσουν ως wingmen, σώζοντας την ζωή του ανθρώπου χειριστή…
Το σενάριο αυτό περιλαμβάνεται σε βίντεο που έδωσε στην δημοσιότητα η αμερικανική Αεροπορία με τίτλο «Call to Action» και υποτίθεται δίνει μια ιδέα πώς θα είναι οι επιχειρήσεις το 2030. Ίσως όμως να μην περιμένουμε τόσο πολύ.
Η ιδέα του επανδρωμένου αεροσκάφους σε ρόλο «μητρικού σκάφους» ενός σμήνους drones δεν είναι καινούργια. Το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει δείξει εδώ και χρόνια έντονο ενδιαφέρον για την ρομποτική καταστολή της εχθρικής αεράμυνας (SEAD) η οποία θεωρείται –και είναι– μια από τις πιο επικίνδυνες και απαιτητικές επιχειρήσεις ενός πολέμου. Υπενθυμίζεται ότι σε μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί, αναλώσιμα UAV, εξαπολυόμενα από επανδρωμένα αεροσκάφη, απέδειξαν ότι εκτός από μυστικές επιχειρήσεις επιτήρησης μπορούν να εκτελούν ακόμα και προσβολές στόχων. Η υιοθέτηση φορέων υποπυρομαχικών (Tactical Munition Dispenser) για την μεταφορά και άφεσή τους σημαίνει ότι οποιοδήποτε μαχητικό ή βομβαρδιστικό, ασχέτως μεγέθους, δύναται να αναλάβει ρόλο «μητρικού σκάφους».
Τα αεροσκάφη EA-18G Growler του αμερικανικού Ναυτικού δεν αποκλείεται να δρουν στο μέλλον ως «motherships» μικρών αναλώσιμων κατασκοπευτικών drones, τα οποία θα εξαπολύονται από τροποποιημένους φορείς πυρομαχικών CBU διεξάγοντας επιθέσεις ηλεκτρονικού πολέμου και συλλέγοντας πληροφορίες από υποκλοπές επικοινωνιών του αντιπάλου. Το concept της δράσης ολόκληρων σμηνών από αναλώσιμα μίνι-drones (Dash X, Remedy) πίσω από τις εχθρικές γραμμές κάνει τα σημερινά μεγάλα –και πανάκριβα– UAV όπως το Reaper να δείχνουν σαν από κάποια άλλη εποχή! Το Remedy που δοκίμασε η Northrop απέδειξε ότι ένα μη επανδρωμένο ιπτάμενο μέσο δύνανται να «επικοινωνεί» με ένα επανδρωμένο αεροσκάφος ανταλλάσσοντας δεδομένα και πληροφορίες από τους αισθητήρες του.
Επανδρωμένες/Ρομποτικές Αποστολές Κρούσης;
Η USAF όμως πάει ένα (μεγάλο) βήμα πιο πέρα: σε συντονισμένες αποστολές κρούσης με ρομποτική υποστήριξη. Ένα drone που προηγείται γίνεται «δόλωμα» στα εχθρικά ραντάρ και στις ελλοχεύουσες συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων, μεταδίδοντας στο virtual HUD του χειριστή του F-35 κρίσιμες πληροφορίες για την θέση και τις εκπομπές τους. Πετώντας σε απόσταση ασφαλείας, ο χειριστής, έχοντας εικόνα της κατάστασης προβαίνει στην αξιολόγησή της, επιβεβαιώνει τον στόχο και εξουσιοδοτεί το προπομπό UAV να επιτεθεί.
Το drone ξεκινά την προσβολή εξαπολύοντας πύραυλο αντι-ραντάρ AGM-88 HARM ο οποίος ακολουθώντας τα σήματα από το ραντάρ της πυροβολαρχίας χτυπά σαν κεραυνός την πηγή τους… Τώρα η κάλυψη ραντάρ του στόχου έχει ένα κενό. Ο πιλότος του F-35 δίνει εντολή στο UAV να επιστρέψει στην βάση ενώ ένα άλλο drone, πιο ανατολικά, κάνει jamming στα υπόλοιπα ραντάρ με κορεσμό των συχνοτήτων τους.
Τα jamming pods κάτω από τις πτέρυγές του τυφλώνουν και τις ραδιοσυχνότητες του δικτύου αεράμυνας, «σκεπάζοντας» την ξαφνική διακοπή της επαφής με τα ραντάρ που προστατεύουν τον στόχο. Έτσι, ο αντίπαλος διοικητής δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πού έχει απωλεσθεί η επαφή ώστε να υποψιασθεί πού επίκειται προσβολή. Το drone… παίρνει τον χρόνο του σκορπώντας χάος στις επικοινωνίες του εχθρού και μετά παίρνει πορεία κι αυτό για την βάση καθώς το F-35 πλησιάζει τον στόχο με ταχύτητα.
Ο χειριστής, σημαδεύει με το ηλεκτρο-οπτικό σύστημα στοχοποίησης το bunker και καταυγάζοντάς το δίνει εντολή σε ένα άλλο UAV να προβεί στην άφεση δύο κατευθυνομένων βομβών, ακριβώς εκεί που δείχνει το laser. Δευτερόλεπτα αργότερα, δύο εκρήξεις καλύπτουν το σημείο όπου βρισκόταν ο στόχος… Μια σύντομη πρώτη εκτίμηση των αποτελεσμάτων της προσβολής και ο πιλότος στρέφει το μαχητικό με προορισμό την βάση του. Δίπλα του «πιάνει σχηματισμό» και ο ρομποτικός παραστάτης του. Αποστολή εξετελέσθη.
Όντως το σενάριο μοιάζει σαν να βγήκε από κάποια μελλοντολογική ταινία. Σκεφτείτε όμως ότι οι προσβολές που εκτελούν σήμερα οπλισμένα killer drones στο Αφγανιστάν ή την Συρία δεν είναι παρά τα πρώτα επεισόδια των μελλοντικών Πολέμων των Μηχανών.
Αλέξανδρος Θεολόγου