H σελίδα μας ήταν ίσως η μόνη που υποστήριξε με κάθε τρόπο την αναβάθμιση των F-16C/D σε F-16V. Οι αναγνώστες μας θα θυμούνται ίσως μια αγωνιώδη “προσπάθεια” να μην γίνει η αναβάθμιση και τα σχετικά κονδύλια να κατευθυνθούν σε F-35A. Αν σκεφτούμε πως 20 F-35A θα μας κοστίσουν περίπου 3,5 δις ευρώ, ας εκτιμήσουμε πόσα F-35 θα αγοράζαμε το 2018 με 1,3 δις ευρώ. Μετά ας δούμε τις τρέχουσες αγωνιώδεις πιέσεις, μέχρι και εκβιασμούς, των Τούρκων να αποκτήσουν F-16V. Τότε είμασταν μόνοι, απέναντι στους παραλογισμούς των ημερών, ενώ έως τώρα κανείς δεν απολογήθηκε για όσα λέγονταν τότε κατά της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και της “Πτήσης”.
Πάντως η τελευταία “γραμμή άμυνας” των αρνητών του εκσυγχρονισμού ήταν το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS 2, που φέρουν τα F-16C/D των προγραμμάτων Peace Xenia III & IV, δηλαδή τα F-16C/D Block 52+ & Block 52+Adv. Αυτό ήταν φτιαγμένο για τα ελληνικά F-16C/D νέας γενιάς, και η ΠΑ κατέχει τους κώδικες και τη δυνατότητα επαναπρογραμματισμού. Και ήταν και είναι ευχαριστημένη με το σύστημα.
Το ζήτημα με το ASPIS II δεν είναι η αδυναμία συνεργασίας με το νέο ραντάρ SABR που παίρνουν τα αναβαθμισμένα F-16 (δεν υπάρχει τέτοιο θέμα), αλλά το ότι έχει σχεδιαστεί πριν 30 σχεδόν χρόνια. Όμως η τουρκική αεράμυνα δεν βασίζεται πλέον σε πυραύλους ΑΙΜ-120Α, σε αντιαεροπορικούς Rapier, κάποιους Improved HAWK, ή μερικούς ESSM Block 1 στο ναυτικό, αλλά σε προηγμένους S-400, ενώ η τουρκική Αεροπορία διαθέτει και τους σύγχρονους AIM-120C7. Επίσης σύντομα θα αρχίσει να εισάγει σε υπηρεσία τους εγχώριους αντικαταστάτες τους, Gokdogan. Δεν ξέρουμε τι δυνατότητες θα έχουν, αλλά σίγουρα διαθέτουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Θα είναι πάρα πολλοί καθώς η Τουρκία μπορεί να κατασκευάσει όσους επιθυμεί.
Επίσης, οι Gokdogan όπως και οι μικρότεροι Bozdogan, δεν θα εκτοξεύονται μόνο από τα τουρκικά μαχητικά F-16C/D, αλλά κυριολεκτικά από παντού, από τα μη επανδρωμένα Akinci και Kizilelma, από το ελαφρύ μαχητικό Hurjet, ίσως ακόμη και από οπλισμένα εκπαιδευτικά Hürkuş. Και ήδη έχει ανακοινωθεί πως η τουρκική αμυντική βιομηχανία αναπτύσσει και 3ο πύραυλο αέρος-αέρος, μεγάλης εμβελείας με κινητήρα ramjet, τον Gokhan. Οπότε τα ελληνικά μαχητικά θα έχουν να αντιμετωπίσουν και ποικιλία και σμήνη αντιαεροπορικών πυραύλων να κατευθύνονται εναντίον τους. Πως θα τα καταφέρουν;
Να θυμίσουμε εδώ πως η προμήθεια των Rafale F3R ήταν πλήρης, καθώς περιελάμβανε αεροσκάφη, εκπαίδευση, υποστήριξη σε βάθος χρόνου, ανταλλακτικά, αλλά και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Μπορεί το Rafale F3R να είναι μια θαυμάσια ιπτάμενη μηχανή, αλλά χωρίς το SPECTRA (Système de Protection et d’Évitement des Conduites de Tir du Rafale/ Σύστημα προστασίας και αποφυγής εχθρικών πυρών του Rafale) αποδυναμώνεται σημαντικά.
Αντίθετα, η σύμβαση της αναβάθμισης των F-16V, έγινε το 2018, υπό την αφόρητη πίεση της ΠΑ προς την τότε πολιτική ηγεσία, και με σημαντικούς οικονομικούς περιορισμούς. Έτσι, η ΠΑ αποδέχτηκε να γίνει η “αρχή” με την αναβάθμιση, και άφησε τα όπλα για αργότερα. Σε ότι αφορά τη συντήρηση, το F-16V δεν διαφέρει καθόλου στα μηχανολογικά (άτρακτο, υδραυλικά, κινητήρας) από τα F-16C/D Block 52+/52+Adv, συνεπώς συμβάσεις υποστήριξης (FOS) υπάρχουν συνέχεια μέσω διακρατικών συμβάσεων με τη USAF. Η δε κατασκευάστρια Lockheed Martin, πιέστηκε να πιστοποιήσει το υπάρχον σύστημα αυτοπροστασίας, ASPIS II, στο F-16V, με την αίρεση η ΠΑ να αποδεχτεί πιθανές “παραχωρήσεις” στα πλαίσια των λειτουργιών του ραντάρ. Επίσης, το 2018 δεν υπήρχε αποκρυσταλλωμένη λύση για αντικατάσταση του.
Ξαναλέμε ότι η ΠΑ είναι ευχαριστημένη από την απόδοση του ASPIS II διαχρονικά, και το σύστημα παραμένει στα F-16V. Αλλά τα αναβαθμισμένα F-16V θα διατηρηθούν σε ελληνική υπηρεσία για δεκαετίες. Μπορεί το ASPIS II να εκτελέσει τις αποστολές ενός προηγμένου συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου το 2035 για παράδειγμα; Πολύ δύσκολα έως και όχι. Μήπως λοιπόν αξίζει τον κόπο να δούμε ένα υποπρόγραμμα για την αγορά ενός νέου αντίστοιχου συστήματος;
Άλλωστε, τα 80+ συστήματα ASPIS II που διαθέτει η ΠΑ δεν χρειάζεται να “πεταχτούν”. Μπορούν είτε να τοποθετηθούν στα F-16C/D Block 30 (τα F-16C/B Block 50 θεωρούμε πως θα αναβαθμιστούν, συνεπώς αξίζει να λάβουν κι αυτά ένα νέο σύστημα Η/Π), είτε να τοποθετηθούν στα υπάρχοντα αλλά και μελλοντικά μεταγωγικά της ΠΑ, κι όχι μόνο. Με σχετικά περιορισμένα έξοδα πιστοποίησης, μπορούμε να τα βάλουμε στα νέα ή παλιά ελικόπτερα CSAR της ΠΑ, στα C-27J, στα C-130H, επιτρέποντας να επιχειρούν σε επικίνδυνα περιβάλλοντα. Τα έχουμε εξηγήσει αναλυτικά στο παρακάτω άρθρο.
Η καλύτερη σημερινή λύση για σύστημα Η/Π στα F-16V φαίνεται να είναι το Storm EW της BAΕ Systems. To συγκεκριμένο είναι ουσιαστικά το τρέχον σύστημα αυτοπροστασίας του F-35A, άρα εκτός των προηγμένων δυνατοτήτων που έχει, προσφέρει και συμβατότητα στα ελληνικά F-16V, που διαθέτουν υπολογιστή και ραντάρ με τεχνολογική συγγένεια με εκείνων των F-35A. Οποιοδήποτε άλλο σύστημα θα απαιτήσει επιπλέον έξοδα πιστοποίησης, ενώ ενέχει πάντα και τεχνολογικό ρίσκο.
Η ανάγκη για περισσότερα όπλα
Η απειλή όμως των δεκάδων τουρκικών UAV/UCAV δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ένα εξελιγμένο σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου, που θα ανιχνεύει και παρεμβάλλει τα εχθρικά ραντάρ και πυραύλους. Η καλύτερη λύση είναι η κατάρριψη των φορέων των πυραύλων, δηλαδή των εχθρικών αεροσκαφών, F-16, Akinci, Hurjet, Bayraktar, ANKA, Kizilelma, κ.λπ. Έχουμε αρκετούς αντιαεροπορικούς πυραύλους για μαζικές καταρρίψεις; Προφανώς και όχι.
Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ: Η Τουρκία διαθέτει 150 Bayraktar TB2 και 12 Akinci
Είναι γνωστό σε όλους, πως η ΠΑ έχει λιγοστούς φόρτους πυραύλων για τα μαχητικά της. Μπορεί να υπάρχουν δεκάδες π.χ. ΑΙΜ-120, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, δεν υπάρχει πύραυλος one shot-one kill, οπότε για κάθε στόχο χρειάζονται δύο μαζί, ή και συνεχόμενες εμπλοκές. Και αν το απόθεμα να φτάνει για να πολεμήσει η ΠΑ με όλα τα τουρκικά μαχητικά, πύραυλοι χρειάζονται για τα μεταγωγικά, τα ναυτικών επιχειρήσεων, τα ιπτάμενα τάνκερ και ραντάρ, για τα ελικόπτερα, αλλά και για τα εκατοντάδες UAVs. Σε καιρό πολέμου, όταν ένα Bayraktar προσεγγίζει επικίνδυνα τη θέση μιας ελληνικής πυραυλακάτου σε απόκρυψη, ο χειριστής του F-16 δεν θα πολυσκεφτεί να εξαπολύσει έναν ΑΙΜ-120, και καλά θα κάνει.
Έτσι, εκτός από τις απαραίτητες αγορές όπλων αέρος-εδάφους που πρέπει να γίνουν, χρειάζεται να αγοραστούν νέοι πύραυλοι αέρος-αέρος. Θεωρούμε πως σε ότι αφορά τα γαλλικά μαχητικά, εκεί έχουμε “κλείσει” για περισσότερους MICA EM/IR & Meteor. Μάλλον η ΠΑ περιμένει την έναρξη παραγωγής των νέων MICA NG για να τους παραγγείλει, αλλά οι επιλογές για τα Mirage 2000-5Mk2 & Rafale F3R είναι δεδομένες.
Για τα F-16V όμως, οι αντίστοιχες επιλογές είναι περισσότερες. Θεωρείται σίγουρο πως η ΠΑ είναι πολύ ικανοποιημένη με τους IRIS-T, συνεπώς θα συνεχίσει να αγοράζει τον συγκεκριμένο τύπο πυραύλου, ενώ τον ίδιο μάλλον θα πιστοποιήσει και στα ελληνικά F-35A όταν έρθουν. Οι ΑΙΜ-9Χ δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα, οπότε δεν υπάρχει λόγος να πάμε σε αυτό το όπλο. Εκεί όμως που αξίζει να δούμε τι πρέπει να γίνει, είναι στο πως θα συμπληρωθεί το απόθεμα πυραύλων μέσου βεληνεκούς της Πολεμικής Αεροπορίας, που σήμερα είναι οι ΑΙΜ-120Β/C.
Ο ΑΙΜ-120 σήμερα είναι ο πύραυλος επιλογής για καταρρίψεις UAV. Άλλωστε, τα ΜΕΑ έχουν μικρό υπέρυθρο ίχνος, και οι πιλότοι της ΠΑ δεν θα θέλουν να χάσουν ούτε δευτερόλεπτο για να πλησιάσουν αρκετά ένα Bayraktar και να το καταστρέψουν. Όμως με την πληθώρα των τουρκικών μη επανδρωμένων, πλέον απαιτείται ένας ικανός, αλλά και χαμηλού κόστους πύραυλος για την κατάρριψη. Όταν λέμε “χαμηλού κόστους”, εννοούμε χαμηλότερου από τους πανάκριβους ΑΙΜ-120.
Καθώς οι επιλογές είναι περιορισμένες στην κατηγορία αυτή, με τον ΑΙΜ-120 να κυριαρχεί, η μόνη χώρα που μπορούμε να δώσει κάτι άλλο είναι το Ισραήλ. Εδώ υπάρχει η γνωστή μας από τους SPIKE NLOS, εταιρία Rafael. Η δική της προσπαθεια για πυραύλους αέρος-αέρος ξεκίνησε με τον αειθαλή Python (Shafrir), που πλέον βρίσκεται στην 5η γενιά του, ως Python 5. Ένας ικανότατος πύραυλος IR, με αξιόλογη εμβέλεια, είναι ανταγωνιστικός του MICA IR, ενώ έχει κλάσμα της τιμής του. Η IAF έχει καταρρίψει πολλά UAVs και drones αυτοκτονίας με Python 5, συνεπώς το όπλο είναι δοκιμασμένο σε μάχη.
Στη «φαρέτρα» του Tejas (και) ο ισραηλινός πύραυλος Python-5
Ο πύραυλος Derby τώρα είναι ο αντίστοιχος, της ίδιας εταιρείας, με κατεύθυνση ραντάρ. Θεωρείται πως ο Derby μπορεί να πλήξει στόχους σε αποστάσεις που ξεπερνούν τα 50 χιλιόμετρα, ενώ ο Derby-ER έχει εμβέλεια που ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα (υπάρχουν αναφορές πως είναι ανάλογη του AIM-120C7, αλλά πάλι με κλάσμα της τιμής του αμερικανικού όπλου).
Η αγορά τέτοιων όπλων, που ουσιαστικά είναι τελείως άγνωστα στην Tουρκική Aεροπορία, εκτός του ότι θα αυξήσει το κρίσιμο απόθεμα βλημάτων αέρος-αέρος, θα επιτρέψει στην ΠΑ να μπορεί να εκτελεί αποστολές εναντίον UAVs αλλά και drones αυτοκτονίας με ανεκτό κόστος. Τα ισραηλινά όπλα έχουν πάντα ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με ανάλογα από τη Δύση, και μέχρι τώρα, μόνο λίγες χώρες έχουν κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Είναι πάντα σημαντικό να μην ξεχνάμε το κόστος προετοιμασίας για έναν πόλεμο, όπως και τη σχετική “οικονομία” μέσων-στόχου. Αν για παράδειγμα, η Τουρκία βρει τρόπο “αδρανοποίησης” των ελληνικών FDI με κόστος μικρότερο των 3 δις που ξοδεύουμε εμείς για την αγορά τους, τότε έχει κερδίσει στην σχετική σύγκρουση. Αντίστοιχα, με την επένδυση στους πυραύλους Meteor, η ΠΑ ακύρωσε τις τουρκικές επενδύσεις σε ιπτάμενα ραντάρ Ε-7Τ και αεροσκάφη εναερίου εφοδιασμού KC-135R. Αν τώρα η ΠΑ, αγοράζοντας μαζικά Python 5 & Derby, καταφέρει να κάνει το ίδιο για τις επενδύσεις σε ANKA/Bayraktar/Akinci, δεν θα ήταν μια νίκη, πριν καν ξεκινήσει μια σύγκρουση;
Διαβάζοντας τον τίτλο είπα , πολύ ωραία να διαβάσουμε και να συζητήσουμε για τα όπλα αέρος εδάφους που τόσο έχει ανάγκη η ΠΑ και τόσο έχουν καθυστερήσει.
Απογοητεύτηκα λίγο γιατί το άρθρο αναφέρει μόνο όπλα αέρος αέρος όπου συγκριτικά δεν θεωρώ οτι αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερο πρόβλημα ή τουλάχιστον οχι στον ίδιο βαθμό.
Πρίν απο όλα λοιπόν , ναι , όπλα-όπλα-όπλα , αλλά όπλα αέρος εδάφους.
Και μετά οτιδήποτε άλλο .
Αυτό πιστεύω .
Ερωτήσεις
Με εκείνα τα όπλα της LOR σε τι επίπεδο είμαστε
Ποτέ αναμένονται τα υπόλοιπα Marder ( Ιούνιο ; )
Με τις τορπίλες ποτέ αναμένονται παραδόσεις και βολές αποδοχής
Αναμένουμε άρθρα και για τα τρία
Επίσης και πάλι κάποιος πρέπει να κλείσει το ProΜόσχα.gr είναι ντροπή και αδιανόητο να ειρωνεύονται της ένοπλες δυνάμεις και το ΥΠΕΞ αυτοί οι διεφθαρμένοι ασχετολογοι για να μην πω τίποτε άλλο και κοπεί δικαίως το σχόλιο. Τι ίδιο ισχύει και για τον πρίγκηπα της Τροίας με τις αηδίες του
Οι ένοπλες δυνάμεις δεν είναι Γεωργούλης να κάνουμε πολιτική έλεος
Ωραίο άρθρο το οποίο εν μέρει δικαιώνει τον κόσμο που φωνάζει πρώτα πλήρη αξιοποίηση των υπαρχόντων συστημάτων και μετά καινούργια συστήματα (βλέπε F35).
Έχω μια απορία χωρίς να διαφωνώ στο άρθρο. Πως είναι δυνατόν ένα όπλο που έχει κατασκευαστεί σε χιλιάδες να έχει μεγαλύτερη τιμή από ένα αντίστοιχο που παράγεται σε κλάσμα μονάδων;
Δεν ζήτησα από καμμία κυβέρνηση να μου κάνει οικονομία στους εξοπλισμούς να αγοραστεί το ακριβότερο και το καλύτερο Σ/Α και ο καλύτερος πύραυλος και να τα στείλει Ισραήλ για καστομάρισμα
Για το ASPIS εννοείται ότι χρειάζεται αντικατάσταση με κάτι νεότερο.Μιλάμε για σύστημα 20ετίας. Αλλά όσον αφορά τα όπλα χρειάζεται ερώτημα αν τα F-16V θέλουν οπλισμό και μάλιστα για κρούση ? Ούτε οι ποσότητες των υπαρχόντων όπλων (JSOW-JDAM) είναι τέτοιες που δικαιολογούν την όποια αμφιβολία.
Τώρα να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος.
Και όχι μόνο πυραύλους αέρος αέρος, αλλά και άμεσα stand off βλήματα αερος εδαφους και όχι ανεμοπορικες βόμβες…
Εκτός από περισσότερα όπλα για την ΠΑ χρειάζονται νέα α/α εδάφους με μεγάλο απόθεμα πυραύλων , αλλά και η επιλογή των όπλων της νέας κορβέτας να γίνει με γνώμονα την αντιμετώπιση κορεσμού επιθέσεων, γιατί εκτός από την επίθεση από άλλα πλοία επιφανείας, θα έχει να αντιμετωπίσει επάκτιες συστοιχίες, επανδρωμένα και μη αεροσκάφη. Επίσης θα πρέπει να αποκτήσουμε και δυνατότητα μακρου πλήγματος με mlrs himrs για καταστροφή αεροδρομίων που επιχειρούν αεροσκάφη, ucav, αλλά επάκτιες συστοιχίες. Καλή η άμυνα, αλλά δεν επιτεθείς δεν κερδίζεις και κάποτε θα το φας το γκολ. Η Τουρκία επενδύει στον κορεσμό της άμυνας μας και όχι σε silver bullet και στο οικονομικό σκάσιμο μας από την προσπάθεια μας να την ακολουθήσουμε.
Υπό κάποιες προϋποθέσεις το όλο πρόβλημα μπορεί να λυθεί και με μόνο την αντικατάσταση ορισμένων υποσυστημάτων που συνθέτουν τον παρεμβολέα και απλά να αναβαθμηστεί το λογισμικό που διαχειρίζεται τον δέκτη του προειδοποιητή ραντάρ και διαχειρίζεται την άψογη συνεργασία με το ραντάρ του αεροσκάφους.
Καλησπέρα, το άρθρο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ! Σύντομα η 343 Μοίρα (“ΑΣΤΕΡΙ”)θα καταστεί επιχειρησιακή με τα μελλοντικά work-horses της ΠΑ τα F-16C/D (Block 52+) Viper (δεν εστί F-16V ή Block72 καθώς δεν αλλάζει Block το αεροσκάφος ούτε ονομάζεται “V” σύμφωνα με το παράδειγμα των F-16A/B MLU τα οποία δεν ονομάζονται Block50/52+ αλλά διατηρούν το Block παραγωγής τους ή τα Τουρκικά F-16C/D Block 40 CCIP).
Όπως και να έχει τα F-16C/D Viper θα αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ΠΑ για τα επόμενα 30 χρόνια. Η αγορά νέων όπλων είναι απλά απαραίτητη καθώς δε γίνεται να οπλιστούν με AIM-9L ή με μη-αναβαθμισμενους IRIS-T (δλδ χωρίς HOBS δυνατότητες και είναι περίπου τα μισά Κ/Β) τη στιγμή που πλέον οι ιπτάμενοι θα πρέπει να διαθέτουν κάσκες JHMS! (Κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξει και το JHMS καθώς είναι βαρύ και υπηρετεί 20+ χρόνια στη ΠΑ, πιο κατάλληλη επιλογή αποτελεί το Scorpion για λόγους ομοιοτυποιας με Rafale)
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ (επιτρέψτε μου την αναφορά ως δημοσιογραφική πηγή) η ΠΑ διαθέτει 520 Κ/Β AIM-120 εκ των οποίων 100 AIM-120A και 140 AIM-120B! Οι -Β είναι παλαιότεροι από τους -C5/7 ωστόσο σε κοντινές αποστάσεις παραμένουν επικίνδυνοι. Οι AIM-120A δεν προσφέρουν κανένα πλεονεκτήμα εναντίον υψηλά ευκίνητων ιπτάμενων στόχων (σε υπολογίσιμες αποστάσεις) καθιστώντας τους ιδανικούς για καταρρίψεις μη-επανδρωμενων.
Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι πριν την αγορά νέων Κ/Β απαιτείται η αναβάθμιση των μισών IRIS-T ώστε να έχουν δυνατότητες HOBS(High-off-boresight) και ίσως επαναπιστοποιηση των AIM-120A/B.
Όμως πρέπει να ασχοληθούμε με τον φορέα (το F-16) πριν δούμε επιλογές για όπλα. Οι 4 AIM-120/2 Iris-T (σε διαμόρφωση Α2Α) κρίνονται ανεπαρκείς σε αριθμό εάν λάβουμε υπόψιν μας τον αριθμό των εχθρικών UAV. Επομένως, πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των διαθέσιμων Κ/Β ανά α/φος. Μα καλά είναι δυνατόν κάτι τέτοιο;
Δεν γνωρίζω είναι η απάντηση!Ωστόσο το F-21 (F-16 με άλλη ονομασία και ολίγο “παραμορφωμένο”) το οποίο προτάθηκε στην Ινδία έφερε 2 σετ τριπλών(!) LAU-127 (φορείς οπλισμού 3 και 7) ουσιαστικά προσφέροντας τη δυνατότητα μεταφοράς όχι 4 όχι 6 όχι 8 αλλά 10 (!) Κ/Β AMRAAM (Εναλλακτικά 8 AIM-120 και 2 AIM-9).
Η αγορά των συγκεκριμένων σετ δεν θα αύξανε αλλά θα ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΕ την αποτελεσματικότητα των F-16 όλων των εκδόσεων!
Τώρα σε ότι αφορά την αγορά εξωτικών Κ/Β (τα οποία είναι ΙΚΑΝΟΤΑΤΑ) αυξάνοντας την πολυτυπια Κ/Β της θα άξιζε να εξεταστεί η πιστοποίηση του MICA στον Υ/Π μάχης του F-16C/D Viper ο οποίος αποτελεί εξέλιξη του Υ/Π μάχης των F-16E/F Block 60 τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν το εν λόγω βλήμα. Έτσι, θα μπορούσε να αντικατασταθεί ο AIM-9L με MICA μειώνοντας την πολυτυπια σε 4 βλήματα MICA RF/IR/NG, AIM-120A/B/C5/C7, IRIS-T & METEOR.
Με εκτίμηση ViperLover
Οι DERBY-ER και οι Python 5 δεν είναι μόνο υπόθεση που αφορά μόνο την ΠΑ. Οι ίδιοι πύραυλοι εξοπλίζουν τα συστήματα SPYDER (που και αυτά αποτελούν άμεση αναγκαιότητα). Νομίζω όμως, ότι θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον και το πολεμικό ναυτικό να εξετάσει τη δυνατότητα πιστοποίησης των πυραύλων DERBY στο TACTICOS και στους εκτοξευτές ΜΚ-29 των φρεγατών S, στη θέση των RIM-7 Sea Sparrow. Οι πύραυλοι Sparrow και DERBY θεωρούνται εναλλάξιμοι, με παρόμοιες διαστάσεις. Θα ήταν θεαματική αναβάθμιση χαμηλού κόστους.
Οπότε θα μπορούσε να εξεταστεί μία γενικότερη προμήθεια στα πρότυπα των Spike NLOS.
Επίσης αν και οι Spice / Rampage αγνοούνται, καλό θα ήταν να εξεταστεί η περίπτωση των νέων Ice Breaker. Η περιγραφή του ως “striking high value targets on land and at sea at stand-off distances of up to 300 km’’ τον κάνει να είναι αρκετά ενδιαφέρουσα περίπτωση. Παρεμπιπτόντως είναι κι αρκετά ελαφρύς (στη ίδια τάξη μεγέθους του MARTE ER) αλλά καλή πολεμική κεφαλή.
Think Out of the Box:
Γιατί να μην προσπαθήσουμε την πιστοποίηση του Meteor και στα δικά μας F-16V;
Φυσικά επιπλέον στα υπόλοιπα όπλα που χρειάζονται…
Πεδιο δοξας για τα 30αρια μας και τα ΤΕΧΑΝ 2 NTA.
Tα ΝΤΑ μπορουν να φερουν και ρουκετες λειζερ. Η μικρη ταχυτητα των UAV/UCAV τα κανει ευαλωτα σε αυτα τα οπλα που ειναι και οικονομικα.
Για πιο δυσκολους στοχους θα καθαριζουν τα F-16 blk30 με Α/Α πυραυλους.
Τα ΝΤΑ μπορουν να φερουν και πυροβολο βεβαια και οι ρουκετες με καθοδηγηση λειζερ να εχουν ρολο και στο CAS/BAI.
Bασικα η λογικη λεει οτι τα 30αρια και τα ΤΕΧΑΝ 2 θα πρεπει να αναλαβουν εκπαιδευτικους ρολους και Δ/Β-εγγυς υποστηριξη-κυνηγι μη επανδρωμενων.
Εκει που πολλοι βλεπουν τα 30αρια ως προβλημα εγω τα βλεπω ως πολυεργαλεια που θα δωσουν ανασες στα πιο συγχρονα αεροπλανα μας αναλαμβανοντας ρολους που ειναι too small γι αυτα. Ενα συνολο 52 (32+20) αεροπλανων που θα μπορει ν ακυρωσει πολλα εχθρικα σχεδια σε εδαφος αερα και θαλασσα με τον κυριως κορμο της αεροποριας μας να ειναι αποδεσμευμενος για αλλες αποστολες.
Γιατί έχω την αίσθηση ότι αποφεύχθηκε η αναφορά σε όπλα μεγάλης αποστάσεως αέρος-εδαφους,αέρος-επιφάνειας κυρίως από τις ΗΠΑ μεριά και γιατί δεν γίνεται κάποια κριτική σε αυτό; Όσο για τους ισραηλινούς ακόμα περιμένουμε rampage και spice.
Δεν υπάρχει καμία μα καμία αμφιβολία ότι χρειάζονται και το νέο σύστημα αυτόπροστασίας και νέες παραγγελίες πυραύλων αέρος-αέρος (οποίοι και αν είναι αυτοί) αλλά το πιο επείγον αυτήν την στιγμή είναι να καλύψουμε την ένδεια που υπάρχει στα όπλα αέρος-εδαφους/επιφάνειας. Γιατί όπως και να το κάνουμε υπάρχουν αυτήν την στιγμή κάποιες εκατοντάδες πυραύλων αέρος-αέρος (aim-120,mica, iris-t,aim-9mκαι λίγοι meteor) ενώ στα αοπλα αέρος εδάφους stand off το μόνο που έχουμε είναι 40 jsow και 90 scalp.Και είναι απορίας άξιο γιατί δεν μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε την αγορά των Spice και των rampage που έχουν πάρει και έγκριση από την βουλή και στην τελική δεν έχουν και κόστος μεγαλύτερο από αυτό των spike nlos.
“Θα είναι πάρα πολλοί καθώς η Τουρκία μπορεί να κατασκευάσει όσους επιθυμεί.”
O λογος για τον οποιο φωναζω οτι η αγορα τεχνογνωσιας ειναι η μονη λυση για την φτωχη και μικρη Ελλαδα. Και ας ειναι …Γαλλικη τεχνολογια…
Επίσης, για την αντιμετώπιση των Bayraktar ή Akinci ή ΑΝΚΑ θα έπρεπε να μπουν στην εξίσωση και οι κατευθυνόμενες ρουκέτες (APKWS II – όπως αναφέρθηκε και παλιότερα στην ΠΤΗΣΗ…), που με κόστος περίπου 20.000$ ανα μονάδα, ακυρώνουν επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων, με ποικίλους στόχους σε αέρα, έδαφος και θάλασσα…. Οι φορείς υπάρχουν APACHE, KIOWA, ΣΑΡΙΣΑ ; (UAV), όπως και η πιστοποίηση των APKWS II στα υποψήφια προς αγορά, μεταφορικά ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού. Ας βάζουμε δύσκολα στους απέναντι…
Σαν πρόταση, συνεργατικά με άλλες ενδιαφερόμενες χώρες/χρήστες, θα είχε ενδιαφέρον να αναπτυχθεί νέα έκδοση μεγαλύτερης εμβέλειας του IRIS-T, βασισμένη στις εκδόσεις επίγειας εκτόξευσης. Αρκεί βέβαια αυτή η έκδοση να είναι οικονομικά πιο αποδοτική και συγκρίσιμη με υπάρχουσες προτάσεις.
Ρε παιδιά τι συζητήσεις είναι αυτές? Μα αφού η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και αν οι Ουκρανοί πήραν τόσα όπλα εμείς θα πάρουμε και f22 με ταχύρυθμη εκπαίδευση που θα το πετάνε ελληνοαμερικανοί μετανάστες από την Αστόρια και challenger 2a8GR and κατευθείαν από τις γραμμές παραγωγής!!Ειδικα και τώρα που βοηθήσαμε και θα βοηθάμε συνεχώς μέχρι να πέσει και ο τελευταίος Mobik της Ρωσίας κάνοντας κομμάτια το δικό μας οπλοστάσιο , οι Ουκρανοί θα μας δώσουν σε αντάλλαγμα Neptune των 10 μάχ που θα βυθίζουν το Anadolu από τα 2000 km είναι μυστική τεχνολογία moskva operations!!Τι όχι ???
Μπράβο και πάλι για το θέμα που επιλέξατε και για την ανάπτυξή του.
Τον θαυμασμό του κόσμου για τη μάχη της Αγγλίας κέρδισε το Spitfire, ενώ σημαντικότερα συστατικά της νίκης ήταν το ραντάρ, η οργάνωση του fighter command, οι spotters, τα πολλά και τίμια Hurricanes, η ανθεκτικότητα του πληθυσμού.
Κάποιοι γκρινιάζουμε χρόνια για το θέμα αλλά έχουμε κατηγορηθεί για αντιπολιτευτική διάθεση…….και γιατί τα καλύτερα έρχονταν…….
Ή ο αρθρογράφος έχει ελλιπή ενημέρωση ή σκοπίμως αποκρύπτονται σημαντικά στοιχεία σε σχέση με το σύστημα αυτοπροστασίας των F16.
Κατ’ αρχήν εντελώς εσφαλμένα γράφεται ότι “Το ζήτημα με το ASPIS II δεν είναι η αδυναμία συνεργασίας με το νέο ραντάρ SABR που παίρνουν τα αναβαθμισμένα F16 (δεν υπάρχει τέτοιο θέμα), αλλά το ότι έχει σχεδιασθεί πριν 30 σχεδόν χρόνια “.
Υπάρχει θέμα και μάλιστα πολύ χοντρό. Σκάνδαλο διαστάσεων θα το χαρακτήριζα.
Το ζήτημα με το ASPIS II είναι ακριβώς ότι ΔΕΝ συνεργάζεται με το AESA ραντάρ. Και δεν συνεργάζεται όχι γιατί είναι φτιαγμένο πριν 30 χρόνια αλλά απλά γιατί είναι σχεδιασμένο για αναλογικό σύστημα και όχι για ψηφιακό.
ΠΡΙΝ την αποστολή του LOR και την υπογραφή του LOA, υπήρξε έντονη και σαφής προειδοποίηση της USAF προς την ΠΑ για την αδυναμία συνεργασίας του ASPIS II με το AESA ραντάρ. Υπήρξε και σχετική επιστολή της USAF προς την ΠΑ, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, χωρίς περιστροφές και περιθώρια παρεξηγήσεων.
Μετά την εκδηλωθείσα ανησυχία από το ΥΠΕΘΑ, ακολούθησε επιστολή της Lockheed Martin με την οποία διαβεβαίωνε ότι θα καταφέρει να συνεργαστούν τα συστήματα.
Ο στόχος ήταν απλός. Αν αναδεικνύονταν το πρόβλημα θα έπρεπε να προταθεί λύση και αυτή δεν θα κόστιζε λιγότερο από 300 εκατομμύρια, πράγμα που θα εκτόξευσε το κόστος κοντά στα 2δις. Προτίμησαν λοιπόν ο Πολέμαρχος υπουργός και ο αδαής Πρωθυπουργός να αποσιωπήσουν το πρόβλημα και σε ύστερη φάση να εμφανιστεί το ASPIS ως αρχαίο και να δοθούν εκεί που πρέπει τα 300+ εκατομμύρια, με τα σχετικά SSI βεβαίως βεβαίως.
Η LM βέβαια έκανε μια προσπάθεια να παντρέψει το “αναλογικό” ASPIS με το ψηφιακό AESA μέσω της BOEING που είχε την μοναδική επιτυχημένη προσπάθεια με το F15, αλλά έφαγε πόρτα, λόγω της αντιπαλότητας με την BOEING που διεκδικούσε το ίδιο πρόγραμμα αναβάθμισης των F16 στην Ελλάδα.
Η επιστολή της USAF ξεχάστηκε όπως και η επιστολή (συμβατική υποχρέωση) της LM προς το Ελληνικό Κράτος και τώρα βλέπω να βγαίνουν λαγοί με “επιχειρήματα” δήθεν αρχαιότητας για να προετοιμάσουν την Κοινή Γνώμη για νέο “Υποπρόγραμμα”.
Δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι το πρόγραμμα αναβάθμισης των F16 έπρεπε να γίνει. Όλα τα υπόλοιπα είναι σκάνδαλο. Όπως και τα παράνομα ΑΩ που συμπεριελήφθησαν στην Σύμβαση αναβάθμισης η οποία δεν ήταν νέα σύμβαση όπως θα έπρεπε, αλλά “τροποποίηση” της συμβάσεως αγοράς του 2006, για να μην φανεί ότι υπεγραφησαν μετά το 2011 που απαγορεύθηκαν τα ΑΩ (Ν3978/2011), όπως είδαμε σε πρόσφατο αναλυτικό άρθρο της ΠΤΗΣΗΣ.
Η ΠΑ έχει τεράστιες ευθύνες γιατί έκανε γαργάρα το θέμα, η τότε Κυβέρνηση για την μεθόδευση, η LM για την μή υλοποίηση της συμβατικής της υποχρέωσης.
Αυτά που ψελλίζουν μερικοί ότι τελικά το σύστημα θα δουλέψει γιατί τα F16 πετούν ζευγάρια και το ένα θα έχει ανοικτό το AESA και κλειστό το ASPIS και το δεύτερο τούμπαλιν, δεν βγάζουν χειμώνα και μάλλον απευθύνονται σε ιθαγενείς στο Δελφινάριο.
Η εμπλοκή του θέματος με την αναγκαιότητα συμπλήρωσης του οπλοστασίου, μόνο υποψίες δημιουργεί.
ναι και ναι + ανταλλακτικά πλζ
Άρθρο πολυ επικαιρο.
Συμπληρωματικο του αρθρου για πιστοποιηση ΑΜ 39 στα Mirage.
Το άρθρο εστιασε μονο σε αντιαεροπορικα οπλα.
Το μονο που χρειαζομαστε στα Viper για τον αερα ειναι ειτε αρκετους AIM 120D , ειτε I-Derby ER. Ο I-Derby ειναι και ο μονος ισραηλιτης με 100 χλμ εμβέλεια.
Αλλα για οπλα αερος-εδαφους χρειαζομαστε πολλα.
Αν απελευθερωνοταν απο Αμερικη θα ηταν ο απο μηχανης Θεος. AGM-158
Αν δεν απελευθερωνοταν η αμεσως επομενη επιλογη ειναι ο Popeye Turbo με ιδιαιτερα μεγαλη εμβελεια.
Σε σαφως οικονομικοτερη βαση , αλλα χρησιμοτατα οπλα , “must have”, ειναι τα Rampage.
Εν κατακλείδι.
Τα Mirage και Rafale ειναι πληρη (μετα την πιστοποιηση του ΑΜ 39 σε Mirage)
Για να γινουν πληρη και τα Viper χρειαζομαστε στην ακριβη και πληρη διαμορφωση AIM 120D , AGM-158 , AGM-84L , Rampage.
Εαν δεν παρουν αδεια ο AGM-158 και AIM 120D , οι αμεσως επομενες επιλογες στην θεση τους ειναι : Popeye Turbo και I-Derby ER απο Ισραηλ.
Μακαρι να προχωρήσουμε και σε νεο συστημα αυτοπροστασιας, αλλα δεν το βλεπω τουλαχιστον για 10 χρονια.
Οσον αφορα την ευθεια συγκριση του Python 5 IR με τον Mica IR ειναι μεν ικανοτατοι πυραυλοι σε ελιγμούς, ευστοχια , αλλα ο Python φτανει τα 20 χλμ και ο MIca τα 60 χλμ.
Δεν το συζητά κανείς ότι δεν πρέπει να γίνει απόκτηση επιπλέον όπλων για τα F-16V, είτε α/α είτε α/ε.
Υπάρχει όμως ένας σοβαρός λόγος που ΝΑΤΟικές χώρες δεν υιοθετούν εύκολα Ισραηλινά όπλα και αυτός είναι η έλλειψη πιστοποίησης των όπλων με τα ΝΑΤΟικά πρότυπα. Αυτά προβλέπουν πληθώρα δοκιμών, με το ανάλογο κόστος και κανείς δεν το αναλαμβάνει εύκολα. Αυτός είναι και ο λόγος που ακόμα δεν έχει προχωρήσει η προμήθεια των Rampage.
Άρα, όντως μπορεί να είναι φτηνότερα τα ισραηλινά όπλα όταν κοιτάμε την κατά μονάδα τιμή, αλλά το συνολικό κόστος της προμήθειας ενδέχεται να είναι μεγαλύτερο από την αντίστοιχη προμήθεια ενός αμερικανικού όπλου.
Επίσης, μιλάμε για μείωση της πολυτυπίας αλλά μια χαρά κοιτάμε άλλους τύπους για την ίδια ανάγκη.
Όσον αφορά το ASPIS II, προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί κάποια σοβαρή δυσλειτουργία με το SABR. Αναμφίβολα όμως, θα πρέπει να αναβαθμιστεί τουλάχιστον και αυτό.
Μπορει κάποιος να μου πει γιατι κόπηκε το σχόλιο που ανέβασα;
Θα συμφωνήσω, για την αλλαγή του συστήματος αυτοπροστασίας στα F-16V αλλά θα επιμείνω στο να αναπτυχθείς και ένα ASPIS-3, το οποίο θα πρέπει να εγκατασταθεί σε όλα τα υπόλοιπα αεροσκάφη και ελικόπτερα των ΕΔ. Πρίν από αυτά όμως θεωρώ απαραίτητο να αγοραστεί όλη η γκάμα όπλων που αποδεσμεύουν οι ΗΠΑ για το συγκεκριμένο αεροσκάφος (ειδικά τα αέρος εδάφους) με αναβάθμιση και επιπλέον παραγγελίες IRIS-T. Χρειαζόμαστε πολλά πυρομαχικά γιατί σε συνθήκες πολέμου προβλέπεται το πολύ 50% ευστοχία σε όλα τα όπλα. Δεν θα πω όχι στην ανάπτυξη εγχώριου πυραύλου (το θέμα είναι ποιός θα τον χρηματοδοτήσει – συντονίσει – αναπτύξει γιατί η εγχώρια αμυντική βιομηχανία είναι μόνο για τα πανηγύρια )
αλλά στην παρούσα φάση πιο απλό μου φαίνεται να υιοθετηθεί ο IRIS-T με γραμμή παραγωγής μετά από μια καλή παραγγελία.
Εγώ πάντως θα κοιτούσα και Ν. Αφρική για πυροβολικό και πυραύλους a-darter και Marlin. Θα κάνεις Πτήση κανένα αφιέρωμα για Ν Αφρική?
Here something to consider about rafale VS f16 viper combat tactics
Viper supremacy over the rafale
Game? Simple
2 role viper:
If a viper hit the deck and spins twice it’s maintain it’s energy
Rafale won’t (1 spin fighter just like euro fighter /mirage /grippe)
So kill for the vipers
Splash for the enemy…
Now missiles
US fighter for us ordinance
That means if you gonna put some foreign ammunition you gonna need adjustment = money
I suggest aim 120’s to d variant upgrade first and aim9x
Plus agm 88e
Jdam
Jsows
Gbu’s
Agm 84
Etc.
Anyway you gonna need American license for Israeli weapons integration(or any other)
Thank you
Σχετικά με το θέμα που συζητήθηκε θα συνιστούσα στην ΠΑ, ΣΞ και ΠΝ να εξέταζαν την συνεργασία και προμήθεια από την Denel dynamics (Νότια Αφρική) την αγορά ή εξαγορά ή συνεργασία και κατασκευή των: A darter και Umkhonto missiles οι οποίοι είναι φθηνοί και αποτελεσματικοί πύραυλοι πού θα μπορούσε να επιτευχθεί σίγουρα συμφωνία με την εταιρεία και την χώρα κατασκευής. Υπόψην οι καλοί μάς γείτονες τους έχουν πλευρήσει Ίδη.
Τα άρθρα σας αλλάζουν επίπεδο στην Πτήση, που αρχίζει και θυμίζει την παλιά έντυπη έκδοση. τα συγχαρητήριά μου!