Σημαντική είναι η εξέλιξη στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στο χώρο των μαχητικών αεροσκαφών, καθώς πέρυσι ολοκληρώθηκε ένα σετ δοκιμών της DARPA (της μυστικοπαθούς αμερικανικής υπηρεσίας για αμυντική έρευνα) και της Αμερικανικής Αεροπορίας που έφερε αντιμέτωπα, F-16, με το ένα όμως να ελέγχεται από τεχνητή νοημοσύνη.
Το σχετικό πρόγραμμα ονομάζεται Air Combat Evolution (ACE) και συμμετείχε εκεί το X-62 VISTA (Variable In-flight Simulator Test Aircraft), ένα F-16D δηλαδή, αλλά με πολλές μετατροπές που χρησιμοποιείται ως εργαστήριο δοκιμών διαφόρων τεχνολογιών. Στις δοκιμές που αναφερόμαστε, στο αεροσκάφος μπήκαν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, και σταδιακά άρχισαν οι αερομαχίες με επανδρωμένα F-16, της σχολής Πιλότων Δοκιμαστών στη βάση Edwards, με διαρκώς εξελισσόμενα σενάρια. Αρχικά με αμυντικούς ελιγμούς από το X-62 VISTA και στη συνέχεια με επιθετικούς, που έφερναν τα αεροσκάφη σε μεταξύ τους σε απόσταση ως 2.000 πόδια (περίπου 600 μέτρα).
Αν και στο X-62 VISTA για λόγους ασφαλείας επέβαιναν πιλότοι, όπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της Αμερικανικής Αεροπορίας, δεν χρειάστηκε ποτέ να επέμβουν και να αναλάβουν τον χειρισμό κατά τη διάρκεια των αερομαχιών.
Οι δοκιμές αυτές έγιναν με τεχνητή νοημοσύνη η οποία είχε λειτουργία “εκμάθησης” από την όλη εμπειρία, ώστε να βελτιώνεται συνεχώς η απόδοση της. Στόχος δεν είναι μόνο οι αερομαχίες, αλλά συνολικά να εξελιχθούν τέτοια συστήματα, ώστε να αναλαμβάνουν κύριο ή βοητικό ρόλο σε όλο το φάσμα των αεροπορικών επιχειρήσεων.
Στην όλη διαδικασία μετείχαν, πέρα από τη DARPA και διάφορα τμήματα της Αμερικανικής Αεροπορίας, εργαστήρια από τα πανεπιστήμια MIT και John Hopkins, το διάσημο τμήμα σχεδιασμού Skunk Works της Lockheed Martin και οι εταιρείες Calspan, Cubic, EpiSci και Shield AI.