Η νέας σχεδίασης πυρηνική βόμβα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ δοκιμάστηκε με επιτυχία την άνοιξη από αεροσκάφος F-15E Strike Eagle, κάνοντάς το το πρώτο μαχητικό ικανό να φέρει τις νέες βόμβες Β61-12.
Οι νέες Β61-12 σχεδιάστηκαν για να αντικαταστήσουν τις προηγούμενες B61-3, -4, -7 και -10 ελεύθερης πτώσης που είναι σε υπηρεσία με την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία. Η Εθνική Διεύθυνση Πυρηνικής Ασφάλειας (NNSA), μια ημι-αυτόνομη υπηρεσία που υπάγεται στο υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ σχεδίασε τη νέου τύπου κεφαλή με την Αμερικανική Αεροπορία να παρέχει το τμήμα ανεμοπορίας.
Μέσα στον Μάρτιο εκτελέστηκαν δύο μεγάλης έκτασης δοκιμές άφεσης του όπλου εξομοίωσης, μία από χαμηλό ύψος 1,000 ποδών και μία από 25,000 ποδών στο πεδίο βολής Tonopah στην έρημο Νεβάδα. Η άφεση των βομβών έγινε με το αεροσκάφος να κινείται σχεδόν με την ταχύτητα του ήχου. Τα βλήματα χτύπησαν τον στόχο και στις δύο περιπτώσεις.
Το κόστος του προγράμματος υπολογίζεται σε 8 με 9 δισεκατομμύρια δολάρια. Η νέα βόμβα θα πιστοποιηθεί σε αεροσκάφη F-15, F-16 και Β-1 καθώς και σε αεροσκάφη των συμμάχων των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Η πιστοποίηση του όπλου στα μαχητικά F-35 αναμένεται κάποια στιγμή εντός της επομένης δεκαετίας.
Η νέα βόμβα ολοκλήρωσε τον σχεδιασμό της τον Οκτώβριο του 2018. Όπως αποκάλυψε η έκθεση της NNSA, οι πρώτες βόμβες Β61-12 παραγωγής θα παραδοθούν στην Αεροπορία των ΗΠΑ εντός του οικονομικού έτους 2022. Αυτό έρχεται σε αντιπαράθεση με προηγούμενη ανακοίνωση που προεξοφλούσε την παράδοση των πρώτων βομβών τον Μάρτιο του 2020.
Αιτία της καθυστέρηση φαίνεται πως είναι ένα εξάρτημα που πάρθηκε εκ των ενόντων (off-the-shelf) μόνο και μόνο για να αποκαλυφθεί πως δεν πληρούσε τα κριτήρια ποιοτικού ελέγχου της NNSA. Η ανακάλυψη του ελαττώματος και η αντικατάστασή του καθυστερεί το χρονοδιάγραμμα παράδοσης και κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια στην αμερικανική υπηρεσία.
Η Ολλανδία θα συνεχίσει να φιλοξενεί αμερικανικές πυρηνικές βόμβες στο έδαφός της
Παρόλα αυτά, αξιωματούχοι της Αεροπορίας χαιρέτισαν την επιτυχή ολοκλήρωση των δοκιμών πιστοποίησης του F-15E ως φορέα της νέας πυρηνικής βόμβας ως μέρος της αποτρεπτικής ικανότητας των ΗΠΑ στο πυρηνικό οπλοστάσιο και ως παράγοντα ενίσχυσης των δεσμών της με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.