Όπως έχουμε γράψει εδώ και αρκετό καιρό, τα ελληνικά F-16V κινδυνεύουν να είναι υποδεέστερα των τουρκικών σε ένα εξαιρετικά καίριο σημείο, αυτό του συστήματος αυτοπροστασίας. Ενώ n σουϊτα ηλεκτρονικού πολέμου (EW) που φέρουν τα ελληνικά F-16V, η γνωστή ASPIS II, κληρονομιά από τα προγράμματα αγοράς τους, Peace Xenia III & IV (F-16C/D Block 52+ & 52+Adv), είναι ικανοποιητική για αρκετές απειλές (πύραυλοι Improved HAWK, SM-1, ESSM Block 1), η τουρκική αεράμυνα έχει εξελιχθεί, και πλέον τα ελληνικά F-16V έχουν να αντιμετωπίσουν μέχρι και S-400.
Θα αποφύγουμε τα ελληνικά F-16V να είναι κατώτερα των τουρκικών;
Οι Τούρκοι, για τα δικά τους F-16V, έχουν ήδη επιλέξει το AN/ALQ-257 IVEWS της Northrop Grumman. Στην αγορά είναι ήδη διαθέσιμο και το AN/ALQ-254(V)1 Viper Shield της L3Harris, σύστημα που τοποθετείται στα F-16 νέας κατασκευής. Τέλος, η BAE Systems προτείνει το Storm EW, που προέρχεται από το αντίστοιχο του F-35, AN/ASQ-239.
H Αμερικανική Αεροπορία αυτή την στιγμή δεν έχει επιλέξει νέο EW για τα δικά της F-16 και μέχρι πρότινος εξέταζε τις διαθέσιμες επιλογές, του IVEWS αλλά και του Storm EW.
Η δική μας Πολεμική Αεροπορία, θέλοντας να έχει πανέτοιμα για δράση τα F-16V, ακόμη και σε περιοχές που καλύπτονται από ισχυρή αεράμυνα, έστειλε Letter of Request for Price and Availability (LoR for P&A, επιστολή για τιμή και διαθεσιμότητα) στη Αμερικανική Αεροπορία, ζητώντας προσφορά και για τα 3 συστήματα, ώστε να δει όλες τις επιλογές. Η απάντηση ήρθε εδώ και περίπου δυο μήνες, αλλά το ύψος της είναι εξωφρενικά υψηλό για όλες τις σουίτες. Ούτε λίγο ούτε πολύ, για εξοπλισμό 83 F-16V με σύστημα αυτοπροστασίας νέας γενιάς, το κόστος κυμαινόταν από 1,4 ως 1,6 δις δολάρια! Δηλαδή οι Αμερικανοί ζήτησαν περισσότερα για σύστημα EW, από όσο κόστισε όλος ο εκσυγχρονισμός των ίδιων μαχητικών!
Τι σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου βάζουν 5 χώρες στα F-16 Viper τους
Φυσικά αυτό έκανε έξαλλα τα στελέχη της ΠΑ, καθώς με δικές τους εκτιμήσεις το κονδύλι δεν έπρεπε να ξεπερνά τα 500 με 600 εκ. δολάρια (όποια και να ήταν η επιλογή συστήματος). Όπως φαίνεται, στο γραφείο διαχείρισης των προγραμμάτων FMS της Αμερικανικής Αεροπορίας, προσέθεσαν στο τελικό κόστος σχεδόν 1 δις δολάρια για “μη επαναλαμβανόμενα έξοδα” (non-recurring expenses), δηλαδή για πιστοποίηση των συστημάτων και για τοποθέτησή τους στην Ελλάδα! Επίσης, έχει προστεθεί και κόστος για την κατασκευάστρια εταιρεία των F-16V, τη Lockheed Martin, που θα είναι υπεύθυνη για την ολοκλήρωση των δοκιμών και την επιβεβαίωση για την ασφαλή λειτουργία όλων των άλλων υποσυστημάτων, όταν χρησιμοποιείται το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου.
Σημειωτέον, το σύστημα της L3Harris έχει προκριθεί ήδη για F-16V άλλων χωρών, ενώ τα συστήματα των Northrop Grumman & BAΕ Systems έχουν ήδη πετάξει με το αεροσκάφος, ως δοκιμαστικά για την Αμερικανική Αεροπορία, άρα η πιστοποίηση τους είτε έχει ήδη γίνει, είτε έχει προχωρήσει πάρα πολύ.
Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε εντονότατες διαμαρτυρίες προς την Αμερικανική Αεροπορία και από ελληνικής πλευράς, αλλά και από πλευράς των 3 κατασκευαστών των συστημάτων, που βλέπουν πως με τέτοια τιμή δεν μπορεί να ελπίζουν σε ελληνική αγορά.
Έτσι, αυτό το οποίο θα συμβεί, είναι να σταλεί νέο LoR for P&A, όπου θα ζητούνται πολύ πιο συγκεκριμένα πράγματα. Επίσης, η ΠΑ έχοντας μάθει από το “λάθος”, ετοιμάζεται να ζητήσει προσφορά αναβάθμισης και για τα 38 F-16C/D Block 50, όπου όμως το νέο EW θα περιλαμβάνεται στο “πακέτο”, για να υπάρχει εμπλοκή και της Lockheed Martin. Ώστε να πιέσει για “προσγειωμένη” κοστολόγηση, μιας και θα αποτελεί μέρος δικού της έργου.
Για να μην αρχίσει παραφιλολογία μετά από αυτό το γραφειοκρατικό αμερικανικό λάθος, θα πούμε πως αναμένεται νέα τιμή για όλες τις προσφερόμενες επιλογές, κοντά στο 1/3 της “κεραμίδας”, που αρχικά μας επικοινωνήθηκε. Με το σύστημα της L3Harris να είναι το πιο προσιτό, ενώ της BAΕ Systems έχει τη μεγαλύτερη συγγένεια με αυτό που θα διαθέτουν τα ελληνικά F-35A. Κατά την εκτίμηση μας, το σύστημα της Northrop Grumman, από τη στιγμή που έχει επιλεγεί από την Τουρκία (θα είναι μάλιστα ο πρώτος χρήστης του), έχει τη μικρότερη πιθανότητα να προτιμηθεί και από εμάς.
Πως η Τουρκία καλείται να πληρώσει $23 δις για F-16; Τι μπορεί να κρύβεται στο λογαριασμό;
Ακολουθήστε μας, στο Facebook, στο Twitter, στο YouTube και στο Viber!