Τα εγκαίνια της εκπαιδευτικής έκθεσης ιστορίας του ΓΕΝ για τη δράση του Πολεμικού Ναυτικού την περίοδο 1821-1945 με τίτλο: «Μεθ’ Ορμής Ακαθέκτου» έγιναν από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα χθες το βράδυ στο γυάλινο περίπτερο του δήμου Θεσσαλονίκης στον Κήπο των Γλυπτών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση γίνεται μετά από πρόταση και πρωτοβουλία του “Σύλλογου Φίλων της Θάλασσας και της Ναυτικής Παράδοσης – Πάραλος”, με κείμενα, αναπαραστάσεις και ιστορικές φωτογραφίες της προαναφερόμενης περιόδου, με τη συνδρομή του πολεμικού ναυτικού και συλλεκτών.
“Είναι εξαιρετική η πρωτοβουλία του νέου αλλά δραστήριου συλλόγου, πρέπει να διδασκόμαστε την ιστορία” είπε ο κ. Ζέρβας και αφού αναφέρθηκε στην μεγάλη εθνική προσφορά του πολεμικού ναυτικού τόσο στην περίοδο της ελληνικής επανάστασης, όσο και στους βαλκανικούς πολέμους και στον Α’ και Β Παγκόσμιο Πόλεμο, πρόσθεσε:
“Ας επισκεφθούν όλοι αυτή την εκπληκτική έκθεση για να κατανοήσουν πόσο μεγάλη ήταν η προσφορά του πολεμικού ναυτικού στο έθνος, να διδαχθούν για αυτούς τους μεγάλους Έλληνες, που πολέμησαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι”.
“Η Θεσσαλονίκη είναι συνδεδεμένη με τη θάλασσα και το υγρό στοιχείο και εμείς είμαστε ένας πολιτιστικός σύλλογος, που ασχολείται με την ανάδειξη αυτής της κληρονομιάς” δήλωσε η πρόεδρος του συλλόγου Πάραλος, Μαρία Σταυρίδου και πρόσθεσε: “Προσπαθούμε να αναδείξουμε αυτή τη σχέση και αυτήν την σπουδαία ιστορία που αποτελεί κομμάτι και της ιστορίας της χώρας και της πόλης μας”.
Η κ. Σταυρίδου ανέφερε ακόμη ότι στα σχέδια του συλλόγου είναι να συμβάλει για να δημιουργηθεί ένα ναυτικό μουσείο μελλοντικά στην πόλη και ο δήμαρχος υποδέχθηκε θετικά την ιδέα και την προοπτική αυτή και εκδήλωσε ενδιαφέρον για την υποστήριξη της.
Ο συγγραφέας – συλλέκτης Βασίλειος Νικόλτσιος, κατά την παρουσίαση που έγινε, αναφέρθηκε στο ρόλο του πολεμικού ναυτικού στην ελληνική επανάσταση στις πρώτες προσπάθειες του Καποδίστρια και του Όθωνα για τη συγκρότηση εθνικού ναυτικού, στο ρόλο που έπαιξε στους βαλκανικούς πολέμους και κατά την περίοδο 1912-13, καθώς και την ανάπτυξη του στον μεσοπόλεμο. Σημείωσε, επίσης, ότι κάποια από τα εμβληματικά πλοία του, όπως το παλιό θωρηκτό Αβέρωφ, τέθηκε στο πλευρό των συμμάχων κατά το Β’ ΠΠ και πρόσθεσε:
“Είναι πραγματικά άγνωστες στο ευρύ κοινό πολλές πτυχές της ιστορίας του πολεμικού μας ναυτικού και μέσ’ από αυτά τα λιτά κείμενα και τις εικόνες μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για το σημαντικό ρόλο του και την προσφορά του στη χώρα”.
“Θέλουμε να αναδείξουμε εκτός από τον ηρωισμό και τον ναυτικό μας πολιτισμό, τις αξίες της ναυτοσύνης, που είναι ένα με την ιστορική πορεία του ελληνισμού” είπε ο ναύαρχος εν αποστρατεία Δημήτριος Τσαϊλάς και συνέχισε: “Όταν λες Έλληνες εννοείς θάλασσα, από την αρχαιότητα, στο αίμα μας κυλάει η αλμύρα, εξού και το όνομα του συλλόγου Πάραλος, που είναι η αρχαία τριήρης”.