13.5 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οι ΗΠΑ μας προσφέρουν 400 M2A4 Bradley με γραμμή παραγωγής στην...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οι ΗΠΑ μας προσφέρουν 400 M2A4 Bradley με γραμμή παραγωγής στην Ελλάδα

- Advertisement -

H υπόθεση των ΤΟΜΑ στον Ελληνικό Στρατό, έχει πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Οι τρομερές ανάγκες που υπήρχαν σε ΤΟΜΑ διαχρονικά, καλύφθηκαν, παρενθετικά όμως, από τα σοβιετικά ΒΜΡ-1. Όταν ο ΕΣ είδε πως τα ΒΜΡ-1 δεν είχαν ελπίδες σε πόλεμο ελιγμών στον Έβρο, τα έστειλε στην ΑΣΔΕΝ, προκειμένου να συμμετάσχουν δίπλα στα Leonidas 1 & 2, στην κάλυψη των τεράστιων κενών στις μονάδες.

Ο Στρατός των ΗΠΑ παραλαμβάνει την τελευταία έκδοση του Bradley M2A4

Η αγορά των Leopard 2HEL κανονικά έπρεπε να συνοδευτεί από προμήθεια σύγχρονων ΤΟΜΑ, αλλά και προμήθεια σύγχρονων πυρομαχικών. Τίποτα από τα δυο δεν κάναμε, φροντίζοντας αρχικά να μην πάρουμε τα ολλανδικά YPR-765, και μετά ούτε τα γερμανικά Marder 1A3. Αντίθετα, παραλίγο να προχωρήσουμε στην αγορά 600 ΒΜΡ-3, από αυτά που βλέπουμε σήμερα στην Ουκρανία να “εκτοξεύουν” τους πύργους τους, και να μην μπορούν να βγουν οι μεταφερόμενοι οπλίτες (θα γίνουμε λίγο σκληροί, μήπως και η Εθνική Φρουρά στην Κύπρο αποφασίσει να πάει σε κάποιο δυτικό ΤΟΜΑ το συντομότερο).

Απομακρύνεται η απόκτηση των 367 M2A0 Bradley για τον Ελληνικό Στρατό, σκέψεις για τα M1117 Guardian, κινούμαστε προς περισσότερα M113A3

Τα χρόνια πέρασαν, ήρθαν τα Μνημόνια, γλυτώσαμε από τα ΒΜΡ-3 και την άστοχη σκέψη για αγορά τους, αλλά οι Επιλαρχίες των Leo2 συνεχίζουν να έχουν σαν συνοδεία τα Μ113Α2, τα οποία δεν μπορούν ούτε καν να ακολουθήσουν με παρόμοια ταχύτητα. Αν το καλοσκεφτούμε, είναι σουρεαλιστικό να βλέπεις σύγχρονα χαλύβδινα θηρία Leopard 2HEL και δίπλα τους να αγκομαχούν αλουμινένια «παπάκια», που πρόσφατα απέκτησαν και ασπίδιο στο πολυβόλο…

Παναγιωτόπουλος: Δεν υπάρχουν διαθέσιμα M2A2 Bradley

Εδώ και μερικούς μήνες, οι Γερμανοί έχουν επανέλθει δριμύτεροι με προτάσεις. Με το ΤΟΜΑ Lynx στο «τσεπάκι», να προωθείται δυναμικά σε όλο τον πλανήτη (γίνεται προσπάθεια μέχρι και στην Αυστραλία), και με δεδομένη την ύπαρξη στην Ελλάδα ισχυρών εταιρειών που κατασκευάζουν απάρτια από το Leopard 2, η Rheinmetall, σε μια μοναδική στιγμή σύμπλευσης με την ανταγωνίστρια της KMW, ήρθε στην Ελλάδα προσφέροντας το όχημα μαζί με πρόταση για γραμμή παραγωγής. Η βασική ιδέα είναι το Lynx να κατασκευαστεί δίπλα στη γραμμή Leo2, ή έστω με αρκετά κοινά σημεία. Ταυτόχρονα η Rheinmetall προσφέρει και μεταχειρισμένα Marder 1A3/5 στην Ελλάδα.

Λιγότερα από 100 Marder 1A3/5 διαθέσιμα για την Ελλάδα… δυστυχώς, πάλι, αργήσαμε

Mε τις ανάγκες για νέο ΤΟΜΑ να έχουν φτάσει πλέον στο «αμήν», οι Γερμανοί έχουν «κερδίσει» τις εντυπώσεις, καθώς προσφέρουν μεγάλη ελληνική προστιθέμενη αξία. Την όλη προσπάθεια υποστηρίζει προφανώς και η γερμανική κυβέρνηση, που πολύ θα ήθελε να ξαναδεί την Ελλάδα κοντά της, σε ότι αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες. Η μόνη απάντηση σε μια τέτοιου επιπέδου “επίθεση” θα μπορούσε να έρθει από τις ΗΠΑ, και φυσικά αφορά τα Bradley.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Ελλάδα συζητά για 200 Lynx μαζί με γραμμή παραγωγής και 100% γερμανική χρηματοδότηση

Ας πούμε τώρα μια διαφορετική ιστορία. Με την εμπειρία της Κροατίας, που μάλλον επέλεξε τελείως λάθος. Η τελευταία, αντί να ζητήσει το τελευταίο Bradley παραγωγής, προτίμησε να πάρει μεταχειρισμένα M2A2-ODS, και να τα ανακατασκευάσει. Θεωρητικά θα ήταν φθηνότερα, η ανακαίνιση όμως οχημάτων τεχνολογίας σχεδόν 30 ετών, αύξησε το κόστος πάρα πολύ.

ΗΠΑ: νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ύψους 750 εκ. δολαρίων

Η περίπτωση της Ουκρανίας τώρα είναι διαφορετική καθώς το Κίεβο ανάμεσα στα οπλικά συστήματα που ζήτησε και ζητά, ήταν και ένας τεράστιος αριθμός ΤΟΜΑ, ελπίζοντας κυρίως σε Μ2 Bradley. Εκεί οι Αμερικανοί, έχοντας πολύ πρόσφατη την περίπτωση της Κροατίας, πήγαν απευθείας στο standard M2A4, που τώρα μπαίνει και σε υπηρεσία με τον Αμερικανικό Στρατό. Έτσι, τα απάρτια τους είναι σε παραγωγή, και δεν χρειάζεται να γίνουν ανακατασκευές σε υποσυστήματα που είναι τελείως παρωχημένα. Το δε κόστος μετατροπής ενός οποιουδήποτε Μ2 (ακόμη και το πιο παλιό Μ2Α0) σε Μ2Α4 κοστίζει λιγότερο από την εργοστασιακή ανακατασκευή ενός M2A2-ODS στο ίδιο standard! Χωρίς να υπολογίσουμε πως το πρότυπο Μ2Α4 θα υπηρετεί στον αμερικανικό στρατό για τα επόμενα 30 χρόνια, και δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα διαθεσιμότητας ανταλλακτικών.

Ουκρανία: Δώστε μας 1.000 πυροβόλα, 500 άρματα, 300 MLRS, απόγνωση ή θράσος;

Έτσι οι Αμερικανοί, αποφάσισαν τα Μ2 που θα παραχωρηθούν στην Ουκρανία, να αναβαθμιστούν στο επίπεδο Μ2Α4, καθώς είναι πιο “φθηνό” και εύκολο, από το να κάνουν εργοστασιακή ανακατασκευή στα υπάρχοντα M2A2-ODS! Ουσιαστικά, οι πύργοι των Μ2Α2 που υπάρχουν σε αποθήκευση στις ΗΠΑ, είναι μη λειτουργικοί, κι αν δεν αναβαθμιστεί το όχημα σε Μ2Α4, δεν είναι επιχειρησιακό.

ΗΠΑ: Ακόμη 40 δις δολάρια θα προσφέρει σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία

Βέβαια, αρχικά όλα τα διαθέσιμα στις ΗΠΑ οχήματα Μ2Α2 είχαν δεσμευτεί υπέρ Ουκρανίας. Έτσι είχε γίνει πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να εξασφαλίσει Μ2Α2 μέσω παραχώρησης όπως είπαμε. Δύσκολο ναι, ακατόρθωτο όχι, καθώς έχουμε την πληροφορία πως ο ΑΓΕΕΘΑ στο πρόσφατο ταξίδι του «εξασφάλισε» έναν αριθμό περίπου 120 Μ2Α2! Μικρός αριθμός, αλλά οι ανάγκες υπάρχουν, και 120 είναι… περισσότερα από το μηδέν. Οι Αμερικανοί όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Εικάζεται πως τελικά οι Ουκρανοί δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν περισσότερα από 400 (με 500 μέγιστο) Bradley, συνεπώς θα υπάρξουν αρκετά οχήματα διαθέσιμα προς αναβάθμιση/παραχώρηση σε τρίτους.

Οι ΗΠΑ χορηγούν επιπλέον οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία

Όπως αναφέραμε, το αρχικό αμερικανικό σχέδιο ήταν να μεταφερθεί στην Ουκρανία μεγάλος αριθμός των Bradley Μ2Α2 που θα εκσυγχρονιστούν στην πιο σύγχρονη έκδοση Μ2Α4. Ώστε τα οχήματα αυτά να δημιουργήσουν τον μελλοντικό ουκρανικό στρατό (δεν νομίζουμε πως θα προλάβουν να πολεμήσουν στον τρέχοντα πόλεμο), και να αντικαταστήσουν όσα έχουν απομείνει από τα απαρχαιωμένα σοβιετικής εποχής ΒΜΡ-1 και -2. Το κόστος θα καλύψουν οι ίδιες οι ΗΠΑ.

Η Κροατία προχωρά στην απόκτηση μεταχειρισμένων αμερικανικών Bradley σε «καλή» τιμή

Κάπου εκεί, υπήρξε μια τροποποίηση στα σχέδια με τις υπηρεσίες FMS και DSCA να παρεμβαίνουν. Αφού τελικά φαίνεται να “απομένουν” στις ΗΠΑ πολλά μεταχειρισμένα Bradley, όχι βέβαια όλα στο επίπεδο M2A2-ODS, ούτε όλα αξιοποιήσιμα, αυτό μπορεί να ικανοποιήσει τα “άπειρα” αιτήματα της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ για διάθεση τους, καθώς οι ανάγκες μας για ΤΟΜΑ είναι τεράστιες. Έτσι η αμερικανική πλευρά προτείνει τη δωρεάν παραχώρηση τους στην Ελλάδα, με τη δική μας υποχρέωση όμως να τα εκσυγχρονίσουμε στο επίπεδο Μ2Α4.

Soldiers assigned to the “Hound Battalion,” 3rd Battalion, 67th Armor Regiment, 2nd Armored Brigade Combat Team, 3rd Infantry Division, operate the newly modernized M2A4 Bradley Fighting Vehicles at Fort Stewart, Georgia, April, 12 2022. The “Spartan Brigade,” 2nd ABCT, 3rd ID, is the tip of the spear on the Marne Division’s glide path to become of the modern Army division in 2023. (U.S. Army photo by Spc. Michael Udejiofor, 50th Public Affairs Detachment)

Όπως καταλαβαίνουμε, η αμερικανική πρόταση δεν είναι «δωρεάν», αλλά προφανώς είναι πολύ φθηνότερη από την γερμανική προσφορά για καινούργια Lynx. Έτσι, κάθε Μ2Α4 θα κοστίσει στον ΕΣ περίπου 4,3 εκατ. ευρώ (πληροφορία από ανοιχτές πηγές), τη στιγμή που ένα Lynx θα κοστίσει 8 ως 10, ανάλογα με τις επιλογές οπλισμού που θα γίνουν. Προκειμένου να κάνουν την προσφορά τους ακόμη καλύτερη, οι Αμερικανοί έρχονται να δώσουν αρκετά ενδιαφέροντα “δωράκια” μέσα στο συνολικό πακέτο.

Οι ΗΠΑ κέρασαν (ξανά) πικρό καφέ την Τουρκία, παραδίδοντας ΤΟΜΑ Bradley στους Κούρδους της Συρίας

Έτσι, προτείνουν ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών αλλά και των ουκρανικών Μ2Α4 να γίνει στην Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζουν κατασκευαστικό έργο, κάτι που ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί από γερμανικής πλευράς απόλυτα για το Lynx. Δηλαδή, η ελληνική γραμμή παραγωγής-αναβάθμισης, θα εκσυγχρονίσει τα τουλάχιστον 400 ελληνικά και τα τουλάχιστον 400 ουκρανικά (τα τελευταία με αμερικανικά έξοδα) σε βάθος χρόνου.

Την ίδια στιγμή, κάθε αμερικανικό Bradley σε ευρωπαϊκό έδαφος θα επισκευάζεται ή θα ανακατασκευάζεται, ή ακόμη και θα εκσυγχρονίζεται, στην Ελλάδα. Ώστε η υποδομή στην Ελλάδα να γίνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ένα πανευρωπαϊκό hub Bradley, κάτι πολύ σημαντικό και για τις δύο χώρες. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως οι Αμερικανοί έχουν ήδη εντοπίσει κατάλληλο χώρο και εταίρο για τον εκσυγχρονισμό. Και μην ξεχνάμε, πως οι Αμερικανοί ανακατασκευάζουν τα τεθωρακισμένα τους κάθε 4 με 5 χρόνια!

Soldiers assigned to the “Hound Battalion,” 3rd Battalion, 67th Armor Regiment, 2nd Armored Brigade Combat Team, 3rd Infantry Division, receive the newly modernized M2A4 Bradley Fighting Vehicles at Fort Stewart, Georgia, Feb. 1, 2022. The “Spartan Brigade,” 2nd ABCT, 3rd ID, is the tip of the spear on the Marne Division’s glidepath to become the most modern U.S. Army division in 2023.. (U.S. Army photo by Sgt. Trenton Lowery)

Προφανώς και τα Bradley είναι 30+ ετών (κατασκευής δεκαετίες του ’80 και ’90), αλλά θα έρθουν σε κατάσταση ίδια με αυτή που θα έρθουν τα AAV-7, με 0 ώρες και 0 μίλια. Θα είναι δηλαδή καινούργια, χωρίς φθορές, και θα μπορέσουν να υπηρετήσουν για πολλά χρόνια. Η χρηματοδότηση που προτείνεται θα γίνει μέσω FMS, και αυτό είναι σίγουρα ένα πλεονέκτημα για την πρόταση. Επίσης, ο Ελληνικός Στρατός θα επωφεληθεί από τα συμβόλαια και τις τιμές που έχουν επιτύχει οι ίδιοι οι Αμερικανοί με την κατασκευάστρια BAe Systems.

Soldiers assigned to the “Hound Battalion,” 3rd Battalion, 67th Armor Regiment, 2nd Armored Brigade Combat Team, 3rd Infantry Division, receive the newly modernized M2A4 Bradley Fighting Vehicles at Fort Stewart, Georgia, Feb. 1, 2022. The modernized M2A4 BFV has an upgraded power distribution for electronic usage, a wide driver viewer enhancer for situational awareness, increased engine horsepower for improved mobility and a commander independent viewer for increased protection and survivability. (U.S. Army photo by Sgt. Trenton Lowery)

Τι θα συμβεί με το πρόγραμμα ΤΟΜΑ του Ελληνικού Στρατού; Άγνωστο! Το καλό όμως είναι πως η προσπάθεια επανεξοπλισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων τραβά το διεθνές ενδιαφέρον, και οι ενδιαφερόμενοι έρχονται με προτάσεις σοβαρές, με μεγάλη ελληνική προστιθέμενη αξία. Ήρθαν πρώτοι οι Γερμανοί για τα ΤΟΜΑ, εμφανίστηκαν τώρα οι Αμερικανοί, δεν θα εκπλαγούμε αν δούμε τους Σουηδούς και τους Ισπανούς. Ας κερδίσει αυτός που δίνει την καλύτερη πρόταση για την άμυνα και την οικονομία μας.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

198 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
198 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ο Πούτιν πετά βομβαρδιστικό, οδηγεί νταλίκα… πότε το εικονικό έγινε παγκόσμια εξουσία;

Τελικά η πολιτική μπορεί να είναι πολύ πιο απλή από ότι νομίζουμε. Σε λιγότερο από ένα μήνα έρχονται οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία και...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Αποσύρονται από φέτος οι αυστραλιανές φρεγάτες ANZAC, αν τις χάσουμε...

123
Οι πρώτες δύο από τις οκτώ εκσυγχρονισμένες φρεγάτες MEKO 200 κλάσης ANZAC της Αυστραλίας θα αποσυρθούν, μια φέτος και η άλλη το 2026, αρκετά...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 Μαρτίου 1943: Βύθιση του υποβρυχίου “Delfino” που...

1
Βυθίζεται σε ναυτικό ατύχημα έξω από το ναύσταθμο του Τάραντα το ιταλικό υποβρύχιο "Delfino". Το οποίο ήταν γνωστό από την τορπιλική επίθεση και βύθιση...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

71
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

PM Mitsotakis meets Emir of Qatar: Focus on bilateral cooperation, investment opportunities

Prime Minister Kyriakos Mitsotakis had a meeting with the Emir of Qatar, Sheikh Tamim bin Hamad al Thani, on Saturday in Doha. According to...

1966-1976: Οι ελληνικοί εξοπλισμοί σε μια κρίσιμη δεκαετία – από τα Noratlas στην εισβολή της Κύπρου, μέρος Β’

Στο πρώτο μέρος του άρθρου εξετάσθηκαν οι περιστάσεις που οδήγησαν στην απόκτηση του Noratlas από την ΕΒΑ, ιδίως η ματαίωση της προμήθειας των 4...

Αρχηγός Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων: Κανείς δεν πίστευε το 2022 ότι θα αντέχαμε, η νίκη θα έρθει

Η Ουκρανία θα νικήσει το ρωσικό "σκοτάδι", δεσμεύτηκε ο Αρχηγός του γενικού επιτελείου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων σήμερα με αφορμή την δεύτερη επέτειο από...