Αν και ο Αύγουστος σε λίγες μέρες θα στείλει τους περισσότερους σε διακοπές, η “κορβετιάδα/φρεγατιάδα” δεν σταματά. Πληροφορίες μας, αναφέρουν πως οι Ισραηλινοί (η Israel Aerospace Industries/IΑΙ, ουσιαστικά), μαζί με τους Γερμανούς, επανήλθαν στη διαδικασία για την επιλογή 4 νέων κορβετών/φρεγατών για το Πολεμικό μας Ναυτικό. Με πρόταση που βασίζεται στο σχέδιο της MEKO A100 (μια μικρότερη ΜΕΚΟ Α200), αλλά με τον οπλισμό/εξοπλισμό της γνωστής σε όλους μας ισραηλινής κορβέτας Sa’ar 6.
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Sa’ar 6 για το ΠΝ, κι όμως οι Γερμανοί “ξανάρθαν” με ισραηλινές “ενισχύσεις”!
H Sa’ar 6, όπως πάλι είχε αποκαλύψει η σελίδα μας, είχε προσφερθεί μέσα στο 2022 από το γερμανικό ναυπηγείο ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS). Αυτό αρχικά ήταν πολύ διστακτικό να έρθει με κάποια προσφορά, καθώς οι σχέσεις του με την Ελλάδα και το Πολεμικό Ναυτικό είχαν διακοπεί άσχημα και “απότομα”. Η καλή συνεργασία όμως με τη Διεύθυνση Εξοπλισμών/ΠΝ και τη ΓΔΑΕΕ, στο θέμα των τορπιλών για τα υποβρύχια 214ΗΝ, έπεισε πως οι Έλληνες θα τους αντιμετώπιζαν με επαγγελματισμό.
Το πρόβλημα είναι πως οι Γερμανοί, με την ανύπαρκτη -κυριολεκτικά- πρόταση περί φρεγάτας ΜΕΚΟ Α300 που είχαν υποβάλλει στην πρώτη φάση αγοράς νέων πλοίων, έχασαν από τα… προκριματικά της διαδικασίας. Αλλά με τη συνεργασία των Ισραηλινών, έκαναν μια κίνηση πολύ κοντά στο να την πούμε “ματ”, προτείνοντας ένα πολύ προηγμένο πλοίο, το Sa’ar 6, με εντυπωσιακό οπλικό φόρτο, που άνετα συναγωνίζεται ανώτερη κατηγορία σκαφών.
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Εκσυγχρονισμός MEKO200HN, νέες φρεγάτες/κορβέτες, και μερικές “αποκλειστικότητες”
Το ΠΝ όμως στις διάφορες εισηγήσεις του απέρριψε την γερμανο-ισραηλινή πρόταση, σε δυο άξονες. Ο πρώτος ήταν το μικρό εκτόπισμα της Sa’ar 6, και ο δεύτερος ήταν η μη υιοθέτηση των ισραηλινών όπλων σε κάποιο νατοϊκό ναυτικό. Βέβαια, δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε πως λόγω “εκτοπίσματος” έχει μειωμένη ελληνική αποδοχή και η βρετανική φρεγάτα ΑΗ140ΗΝ, αλλά από την ανάποδη, καθώς το συγκεκριμένο πλοίο κρίνεται “πολύ μεγάλο”. Στην τελική, το ΠΝ δεν έχει κριτήρια εκτοπίσματος, είναι στη λογική του “βλέποντας και κάνοντας”. Και επίσης, δεν μπορούμε να μην ρωτήσουμε σε ποιο νατοϊκό ναυτικό υπηρετεί ο αντιαεροπορικός πύραυλος MICA VL, που παραμένει υποψήφιος για επιλογή από το ΠΝ; Είναι τελικά ο ισραηλινός πύραυλος BARAK 8 εμβελείας 70 χλμ. το πρόβλημα, αλλά δεν είναι ο MICA VL των 20 χιλιομέτρων;
Οι Ισραηλινοί βέβαια, δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν έτσι εύκολα την προσπάθεια, όπως σχεδόν το έκαναν οι Ολλανδοί ή οι Γερμανοί μόνοι τους. Έτσι, πάλι σε συνεργασία με TKMS, αλλάζουν το… σκαρί του πλοίου (από το τεράστιο portfolio σχεδίων που έχει η γερμανική εταιρεία), και προσφέρουν ένα νέο, ουσιαστικά μια φρεγάτα 3.500 τόνων στη θέση της Sa’ar 6 των 1.900 τόνων. Έτσι, θέλουν να ικανοποιήσουν το Πολεμικό Ναυτικό προτείνοντας σκάφος με ικανό εκτόπισμα, που θα μπορούσε να καλύψει πλήρως της ανάγκες μας. Αυτό που προβάλλουν λοιπόν τώρα, είναι μια έκδοση της κλάσης Tamandaré με ισραηλινά όπλα και συστήματα, σε ανταγωνιστική τιμή (μην μας πιέσετε, δεν θα ομολογήσουμε). H Tamandaré φτιάχνεται για το Ναυτικό της Βραζιλίας και βασίζεται στο σχέδιο κορβέτας A100 της TKMS, αλλά σε έκδοση εκτοπίσματος 3.500 τόνων.
Το ενδιαφέρον είναι πως το πλοίο δεν διαφέρει από την Sa’ar 6 και πολύ, παρά μόνο στο εκτόπισμα. Ο οπλισμός παραμένει ίδιος, ή μάλλον σχεδόν ίδιος, γιατί οι Ισραηλινοί προσφέρουν αντί του αντιπλοϊκού Gabriel V τον προηγμένο Blue Spear (χωρίς βέβαια να αρνούνται να βάλουν τους ΜΜ40 ή τους NSM ή κάποιον άλλον). Σε κάθε περίπτωση, η χρήση των συστημάτων της ΙΑΙ, έχει συμπιέσει σημαντικά το κόστος, καθώς για παράδειγμα, ο Blue Spear μπορεί να έχει και λιγότερο από το 1/4 της τιμής ενός ΜΜ40! Ο Blue Spear είναι εξελικτικό στάδιο του Gabriel, έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με τη Σιγκαπούρη και αναφέρεται με εμβέλεια κάπου στα 300 χιλιόμετρα και με σημαντική αντοχή σε παρεμβολές.
Επιτυχείς δοκιμές του συστήματος αντιπυραυλικών αντιμέτρων C-GEM σε ισραηλινή κορβέτα Sa’ar 6
Αντίστοιχα πολύ φθηνός είναι και ο Barak 8 μέσου βεληνεκούς, ενώ το σύστημα άμυνας σημείου C-DOME, έχει την ίδια φθηνή ρουκέτα με το Iron Dome. Σε αυτά οι Ισραηλινοί είναι αχτύπητοι, οι τιμές των συστημάτων τους είναι χαμηλότερες των δυτικών ανταγωνιστών τους… Βέβαια, το πλοίο για λόγους ομοιοτυπίας προσφέρεται και με εκτοξευτή RAM των 21 πυραύλων, αλλά το C-DOME παραμένει διαθέσιμο αν ζητηθεί.
Επιτυχείς δοκιμές του συστήματος αντιπυραυλικών αντιμέτρων C-GEM σε ισραηλινή κορβέτα Sa’ar 6
Το πλοίο δεν έρχεται με το fixed panel ραντάρ της Sa’ar 6 για λόγους κόστους (ας μην αρχίσουν οι φίλοι να ζητούν να μπει στη βασική προσφορά, αν το έκαναν οι Ισραηλινοί θα είχαν πρόβλημα στην…
Η συνέχεια στο Naval Defence