20.4 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΛΛΑΔΑΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Ελλάδα συζητά για 200 Lynx μαζί με γραμμή παραγωγής και...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Ελλάδα συζητά για 200 Lynx μαζί με γραμμή παραγωγής και 100% γερμανική χρηματοδότηση

- Advertisement -

Η ΠΤΗΣΗ ήταν το πρώτο ΜΜΕ που έγραψε για το σημαντικό project που αφορά την αγορά από ελληνικής πλευράς ΤΟΜΑ τύπου Lynx, παράλληλα με τη δημιουργία γραμμής παραγωγής αρμάτων μάχης Leopard 2A7+ στη χώρα μας. Θα θυμίσουμε πως για το project έχουν συνασπιστεί οι συνήθως ανταγωνίστριες μεταξύ τους, γερμανικές KMW και Rheinmetall. Η KMW θα δημιουργήσει γραμμή παραγωγής των Leo2 στη χώρα μας και η Rheinmetall θα συνεπενδύσει για να κάνει χρήση των υποδομών αυτών.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Υπό συζήτηση μεγάλη συμφωνία με Γερμανία: αναβάθμιση Leopard 2A4, με ΤΟΜΑ Lynx και Marder 1A3 στο τραπέζι

Η KMW έχει προσφέρει εκσυγχρονισμό των ελληνικών Leopard 2A4 σε επίπεδο Leopard 2A7+ σε εξαιρετικά ανταγωνιστική τιμή, ενώ η Rheinmetall σκέφτεται πολύ σοβαρά να δώσει γραμμή παραγωγής στη χώρα μας για το Lynx, αν η Ελλάδα αποφασίσει να επενδύσει στο όχημα. Όπως γράψαμε πρόσφατα, το Lynx θα είναι ένα project ανάλογο του F-35, με πολλές χώρες να συμμετέχουν στην παραγωγή του. Η Rheinmetall ελπίζει πως θα γίνει το Leopard του 21ου αιώνα, κάτι μάλλον εύκολο όπως το βλέπουμε εμείς (το σχέδιο ήταν ήδη επιτυχημένο πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία).

ΑΝΑΛΥΣΗ: ΤΟΜΑ Lynx, γιατί τελικά θα αποκτήσει η Ελλάδα το “F-35” των χερσαίων δυνάμεων

Φυσικά, όλα αυτά ακούγονται δύσκολα για όλους εμάς στην Ελλάδα, που η μόνη χειροπιαστή κι αξιοσημείωτη ενίσχυση του ΕΣ είναι τα εξαιρετικά Μ1117 από τα αμερικανικά αποθέματα. Η χώρα μας δεν κατάφερε να βρει τα απαραίτητα χρήματα για τον εκσυγχρονισμό των 367 υπό παραχώρηση Bradley M2A0, ενώ δεν υπήρξε στο παρελθόν καν προσπάθεια για εκσυγχρονισμό των Μ113 ή των Leonidas 1/2.

Παρουσίαση των δυνατοτήτων αναβάθμισης των ελληνικών Leopard 2A4 από την KMW και την ελληνική HDVS

Αυτή τη φορά όμως οι Γερμανοί ήρθαν μάλλον διαβασμένοι στη χώρα μας, έχοντας μελετήσει τις ανάγκες μας και τις δυνατότητες που -δεν- έχουμε. Καταρχάς, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως το σχέδιο έχει την πολιτική στήριξη από τον δραστήριο ΥΕΘΑ αλλά και την απερίφραστη στήριξη από τον ΑΓΕΕΘΑ και τον ΑΓΕΣ. Και οι δυο, ίσως ούτε στα πιο “τρελά όνειρά” τους δεν είχαν τολμήσει να σκεφτούν το Lynx για τον ΕΣ και τις Μονάδες Ελιγμού στον Έβρο.

Ελληνική “έκπληξη”: Πανίσχυρο ΤΟΜΑ που θα προέλθει από εκσυγχρονισμό παλιών Leonidas 1/2 παρουσίασε η EODH Hellas, με κόστος χαμηλότερο από 1 εκ. ευρώ!

Τι εννοούμε πως οι Γερμανοί ήρθαν διαβασμένοι; Γνωρίζουν πως ο ΕΣ παρά το ότι έχει τεράστιες ανάγκες, εντούτοις δεν διαθέτει ανάλογα  κονδύλια όπως για παράδειγμα έχει το ΠΝ για τις FDI HN ή η ΠΑ για τα Rafale και τα F-16 Block 50. Τα λίγα χρήματα θα κατευθυνθούν σε μεταχειρισμένα όπλα (όπως Μ109Α5) ή εκσυγχρονισμούς (AH-64A, MLRS). Κάτι άλλο έπρεπε να κάνουν, λίγο πιο δραστικό, που μάλιστα δεν θα έρχεται και αντιμέτωπο με τις επιταγές των προηγούμενων κυβερνήσεών τους (σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά της Ελλάδας).

Φυσικά και να μην πάρουμε Μ2A3 Bradley! Καλύτερα KF-41 στην ίδια τιμή ή … 8 Leonidas 300!

Έτσι, έχουν φέρει μακροχρόνια χρηματοδότηση για το 100% του απαιτούμενου ποσού από τη Γερμανία (υποψιαζόμαστε πως είναι είτε από την εκεί Υπηρεσία Πιστώσεων για Εξαγωγές, είτε από τράπεζες, είτε και από τις δυο πηγές συνδυαστικά). Αυτό σημαίνει πως ο ΕΣ δεν θα πάει στο Υπουργείο Οικονομικών όπως πήγε π.χ. το ΠΝ για την αποπληρωμή των FDI μέσα σε 5 (!) χρόνια, αλλά θα πάει για ταίριασμα της χρηματοδότησης με τους δημοσιονομικούς στόχους και μια… υπογραφή του υπουργού Οικονομικών. Δεν συμβαίνει συχνά να πηγαίνει ο ΥΕΘΑ με λεφτά στον Οικονομικών!

YPR-765: Άλλη μια χαμένη ευκαιρία για απόκτηση ΤΟΜΑ για τον Ε.Σ

Αυτά τα παραπάνω τα γράφουμε γιατί πολλοί θα δυσκολευτούν να πιστέψουν ότι η Ελλάδα έχει χρήματα για να αγοράσει 200 Lynx KF-41 (+variants). Η αγορά δεν θα γίνει όπως με τις FDI, με τα χρήματα να δίνονται “μπροστά” για να πετύχουμε τις καλύτερες τιμές. Οι Γερμανοί φέρνουν και δυνατές τιμές, και ταυτόχρονα χρηματοδότηση, μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία, αλλά και σημαντική εξαγωγική προοπτική, μιας και στην Ελλάδα θα κατασκευάζονται Lynx και για άλλες χώρες.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΛΕΩΝΙΔΑΣ 300: Το ελληνικό ΤΟΜΑ της EODH, οι λεπτομέρειες και τα πλεονεκτήματα μιας εξαιρετικής σχεδίασης, ασχημόπαπο που γίνεται… Τυραννόσαυρος!

Καθώς όμως οι ανάγκες σε σύγχρονα ΤΟΜΑ, που θα παρέχουν σοβαρή προστασία στο μεταφερόμενο πεζικό είναι τεράστιες, οι Γερμανοί έρχονται με πρόταση για 200 Lynx (σε πρώτη φάση). Έτσι, μπορούν να καλυφθούν βασικές ανάγκες για όλες τις Τ/Θ Επιλαρχίες με Leopard 2, ενώ πάντα στο τραπέζι είναι και η προσφορά για μεγάλο αριθμό Marder 1A3/4/5 από τα αποθέματα της KMW (έχει συγκεντρώσει τα περισσότερα Marder από τον Γερμανικό Στρατό).

Ενοχλεί τόσο ο επανεξοπλισμός των Ενόπλων Δυνάμεων; Τι έφταιξαν τώρα τα Leopard; Μήπως να τα αποσύρουμε υπέρ Τ-90;

Φυσικά οι ανάγκες του ΕΣ δεν μπορούν να καλυφθούν με μόλις 200 Lynx, αλλά όπως είπαμε, αυτά θα κατευθυνθούν κατά κύριο λόγο στις μονάδες με Leopard 2. To Lynx είναι από τα λίγα ΤΟΜΑ που μπορεί να ακολουθήσει τα Leo2 στους υψηλής ταχύτητας ελιγμούς. Οι μονάδες των Leopard 1A5 & 1A5HEL μπορούν να ενισχυθούν με Marder 1A3/4/5 και μάλιστα ταχύτατα.

Σχέδιο ελαφρού άρματος παρουσίασε η Rheinmetall, με το πυροβόλο 120 mm του Leopard

Βέβαια οι ανάγκες του ΕΣ σδεν καλύπτονται έτσι εύκολα. Συνεπώς, δεν αποκλείεται ούτε η παραχώρηση ΤΟΜΑ από άλλες χώρες (Bradley, Warrior), ούτε εκσυγχρονισμός ΤΟΜΠ σε ΤΟΜΑ (πχ η ενδιαφέρουσα πρόταση της EODH για τα Leonidas). Όπως γίνεται αντιληπτό, όλα αυτά είναι τελικά συνάρτηση της όποιας χρηματοδότησης. Οι Γερμανοί έκαναν τη κίνηση, και έφεραν τα πάντα σε ένα “πακέτο” που “δεν μπορούμε να αρνηθούμε”. Μόνο τα Μ/Κ τάγματα στα νησιά χρειάζονται εκατοντάδες ΤΟΜΑ για τον πλήρη εξοπλισμό τους.

Αναβάθμιση 183 Leopard 1A5 σε Leo1A6 με πυροβόλο των 120 χιλιοστών;

Το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΕΘΑ στηρίζουν την όλη προσπάθεια όχι μόνο γιατί ο ΕΣ θα αποκτήσει μετά από 40 χρόνια σύγχρονα ΤΟΜΑ, αλλά διότι η Ελλάδα θα μπει στο χάρτη σαν μια χώρα με μια σπάνια δυνατότητα, αυτή της κατασκευής σύγχρονων τεθωρακισμένων. Όσοι είναι απέναντι στη συνολική προσπάθεια, ίσως να ελπίζουν να λύσει πρώτη η Τουρκία τα προβλήματα με το Altay, έτσι ώστε αντί να εξάγει η KMW άρματα μάχης που κατασκευάζονται στην Ελλάδα, να εξάγει η Τουρκία τα δικά της. Και μετά όσοι είναι τώρα κατά του συνολικού σχεδίου, θα γκρινιάζουν σε λίγα χρόνια, που δεν “φτιάχνουμε τίποτα” στην Ελλάδα.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Κοινή παρουσία του Πρωθυπουργού και του ΥΕΘΑ στη Γερμανία, αναμένονται εξελίξεις στο θέμα εκσυγχρονισμού των Leopard!

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

163 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
163 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες επιλογές έχει το Πολεμικό Ναυτικό έως το 2030… αλλά και μετά

Αφορμή για αυτό το άρθρο αποτέλεσε η συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Δένδια στο συνέδριο DEFEA 2024 προ λίγων ημερών, όπου δήλωσε τα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί αγοράσαμε πυραύλους RAM Block 2A για τις “Ρουσσέν” και...

32
Στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, το μόνο πρόγραμμα που αποφασίστηκε να προχωρήσει για υπογραφή ήταν αυτό της αγοράς 52 νέων πυραύλων RAM, έκδοσης Block 2A, για...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 19 Μαΐου 1919: Πόντος, ημέρα μνήμης για τη...

0
Ο Μουσταφά Κεμάλ είχε οργανωθεί από νεαρή ηλικία στο κίνημα των Νεοτούρκων, μια φράξια στρατιωτικών του οθωμανικού στρατού με εθνικιστική ατζέντα που εξελίχθηκε με...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

PM Mitsotakis: Meeting with Turkish President Erdogan brought positive results

The visit to Ankara and his meeting with Turkish President Recep Tayyip Erdogan this month was successful in that positive steps were taken, Greek...

FM Gerapetritis: Moving step by step in Greek-Turkish dialog; leaders to meet on UN sidelines in September

The next milestone following Prime Minister Kyriakos Mitsotakis' visit to Ankara is September in New York, where he will meet with Turkish President Recep...

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες επιλογές έχει το Πολεμικό Ναυτικό έως το 2030… αλλά και μετά

Αφορμή για αυτό το άρθρο αποτέλεσε η συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Δένδια στο συνέδριο DEFEA 2024 προ λίγων ημερών, όπου δήλωσε τα...