Στις 24 Οκτωβρίου υπογράφηκαν από τον ευρωπαϊκό οργανισμό OCCAR και αντιπροσωπία των κύριων εταιρειών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας όλα τα συμβατικά έγγραφα για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του εγχειρήματος.
Η διάρκεια της πρώτης φάσης είναι 24 μήνες και το κόστος φτάνει τα 87 εκατ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεισφέρει (μέσω Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας) τα 60 εκατομμύρια, ενώ τα υπόλοιπα 27 εκατ. ευρώ προέρχονται από τα κράτη-μέλη που επέλεξαν να στηρίξουν το έργο.
Στόχος της πρώτης φάσης είναι να παρέχει τον αρχικό σχεδιασμό μιας νέας κατηγορίας πολεμικού πλοίου που ξεκίνησε στο πλαίσιο της PESCO και περιλαμβάνει αρχικά δύο κύριες εκδόσεις (μάχης, περιπολίας μεγάλης εμβέλειας), παρουσιάζοντας μια ομάδα έξυπνων, καινοτόμων, προσιτών, βιώσιμων, διαλειτουργικών και ευέλικτων πλοίων σχεδιασμένων να ανταποκρίνονται σε ένα ευρύ φάσμα αποστολών σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο περιβάλλον.
Οι εν λόγω τεχνολογίες αποτελούν αναμφίβολα μια πρόσθετη και μάλιστα ασσύμετρα όπως σωστά γράφετε απειλή, αλλά ταυτόχρονα είναι και ευκαιρία για χώρες όπως η δική μας που έχει πεπερασμένες δυνατότητες σε ανθρώπινο δυναμικό (τουλάχιστον συγκριτικά με τον δυνητικό αντίπαλο). Η Τουρκία μπορεί να έχει το Kargu αλλά και η Ελλάδα μπορεί να πλέον να έχει το Sarisa. Είναι ξεκάθαρα στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε στο έπακρο παρόμοιες δυνατότητες για να μικρύνουμε το διαχρονικό μας μειονέκτημα στους αριθμούς στο πεδίο της μάχης, με τρόπο αποτελεσματικό και συνάμα οικονομικά ανεκτό.
Με την μελλοντική ανάπτυξη ενεργειακών όπλων που ακολουθούν (λέιζερ, μικροκυματικά, Ηλεκτρομαγνητικού παλμού κλπ) δεν θα είναι και τόσο απλή υπόθεση η χρήση drone εναντίον οργανωμένου στρατού. Οπότε δεν αποτελούν το όπλο που στο μέλλον θα κρίνει πολέμους μεταξύ σύγχρονων στρατών. Κοινώς θα ισχύει ότι και σήμερα, καλά εναντίον ανταρτών αλλά με περιορισμένη αξία εναντίον συγχρονων στρατών με ισχυρή αεροπορία.
Η μεταφορά στρατιωτών μέσα σε τεθωρακισμένα θα τους προφυλάξει από τους μικροσκοποκούς αυτούς δολοφόνους ( δε μιλάμε φυσικά για Μ-113 ). Για να πληγούν τα τεθωρακισμένα χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν μεγαλύτερα drones που γίνονται αντιληπτά από τα ραντάρ. Μελλοντικά όπλα λέιζερ που θα φέρονται σε τηλεκατευθυνόμενο πύργο πάνω στα ΤΟΜΠ θα μπορούν να εξοντώνουν κατά δεκάδες αυτά τα “κουνούπια”.
Μηχανές εναντίον ανθρώπων είναι το εφιαλτικό σενάριο, αλλά πιο άμεσα θα πρέπει να μας απασχολεί το σενάριο συγκρουσης μεταξύ μηχανών. Η επανάσταση των πυρηνικών όπλων εκτόξευσε το κόστος του πολέμου στα ύψη. Με την γενικευμένη χρήση μηχανών το κόστος του πολέμου θα πέσει κατακόρυφα και θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μακροχρόνιες συγκρούσεις, αρχικά χαμηλής έντασης, που δεν θα ξέρει κανείς πως θα εξελιθχούν.
Ανεξάρτητα από την αλήθεια των σχετικών δημοσιευμάτων, πέρσι διαβάζαμε οτι ο Ερντογάν ζητούσε να καταριφθεί Ελληνικό μαχητικό χωρίς να σκοτωθεί ο πιλότος. Καταλαβαίνετε οτι όταν σε λίγα χρόνια μπούμε για τα καλά στην εποχή των drone οι εξισώσεις που θα έχουν να λύσουν οι διαχειριστές μιας κρίσης θα είναι πολύ πιο πολύπλοκες, και τα περιθώρια λάθους υπολογισμού πολύ πιο μεγάλα. Επιπλέον ο ισχυρότερος θα έχει περισσότερες ευκαιρίες να επιβληθεί χωρίς την “μεγάλη ανάφλεξη με ευθύνη του”, που θα κινητοποιούσε τον διεθνή παράγοντα.
Μίνιdrone. Ένα όπλο που σου δίνει την δυνατότητα σε περιόδους ειρήνης να χτυπήσεις τον αντίπαλο εκεί που τον φοβάσαι.
Εάν η εξέλιξη αυτού του όπλου είναι όπως υπονοείται στο βίντεο. Όσοι βλέπουν την μεγάλη εικόνα θα πρέπει να ξεκινούν πόλεμο πριν προλάβει ο εχθρός να τους εξαφανίσει με τα μίνι-ντρόουν. Θα έχουμε δηλαδή έναρξη πολλών ανεξήγητων πολέμων από όσους θα καταλαβαίνουν ότι θα αποδυναμωθούν από χειρουργικά χτυπήματα αντι-ντρόουν.
Σε περίοδο πολέμου θα υπάρχουν ενεργά αντιdrone συστήματα που θα δυσκολεύουν την δράση τους.