H ΠΤΗΣΗ ήταν ίσως η πρώτη που έγραψε για την είσοδο της χώρας μας στο πρόγραμμα European Patrol Corvette. H EPC είναι ένα αρκετά φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο βρίσκεται υπό την αιγίδα της PESCO (Permanent Structured Cooperation, PESCO), μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χρηματοδότηση ανάπτυξης αμυντικών προγραμμάτων. Είναι μια εικόνα της πραγματικότητας που έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει η Ευρώπη, και μια προσπάθεια για κοινά στρατιωτικά προγράμματα.
Τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την εποχή των “πακέτων Ντελόρ”, αντιμετώπιζαν απόλυτα “εχθρικά” τα αμυντικά προγράμματα. Έτσι, αργά αλλά σταθερά, και με την εισαγωγή σκληρών κανόνων ανταγωνισμού, οδήγησε την Ευρώπη σε μια αμυντική “αποδυνάμωση”. Έτσι, οι ΗΠΑ κυριάρχησαν σε πολλούς τομείς, ενώ άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, Νότια Κορέα, ακόμη και η Κίνα, κατάφεραν να αναπτύξουν ισχυρό αμυντικό βιομηχανικό βραχίονα.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να παραλάβει κορβέτες νέας γενιάς EPC από το 2027!
Το βασικό πρόβλημα ήταν το θέμα της ανάπτυξης ενός αμυντικού συστήματος. Για να φτιαχτεί από ένα νέο βλήμα 20 χιλιοστών, μέχρι ένα πλοίο 4.000 τόνων, πρέπει να γίνει έρευνα, να γίνουν σχέδια, δοκιμές κ.ο.κ. Μερικοί θεωρούν πως τα πλοία είναι κάτι το εξαιρετικά “απλό”. Δεν είναι, και αυτό το αποδεικνύει ο διαγωνισμός για τη φρεγάτα FFG(X) του USN. Οι Αμερικανοί επέλεξαν ένα έτοιμο σχέδιο, το οποίο επανασχεδιάζουν, για να καλύψει τις ανάγκες τους. Το ίδιο κάνουν οι Βρετανοί με τις Type 31. Το κόστος ανάπτυξης ενός νέου πλοίου είναι τρομερά υψηλό, δεν γίνεται να λέμε πως τα κόστη θα τα πληρώσει ο πρώτος χρήστης (ή ο δεύτερος). Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η Permanent Structured Cooperation (PESCO), και κάπως έτσι αποφασίστηκε η δημιουργία της EPC.
ThinkOutOfTheBox: Συμμετοχή της Ελλάδας στην EPC με τη ελληνική σχεδίαση Als Class 100
H EPC θα έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη σχεδίασή της, και την ανάπτυξή της, κατά 50%. Έτσι, η ΕΕ θα δώσει το 50% των εξόδων ανάπτυξης, και τα κράτη που συμμετέχουν θα προσφέρουν μόνο το υπόλοιπο 50% (κι αυτό θα επιμεριστεί στα κράτη που συμμετέχουν). Τι είναι όμως η EPC;
H συνέχεια στο navaldefence.gr, εδώ