17.4 C
Athens
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣEuropean Best Sniper Team 24, τα... “παρατράγουδα” στον διαγωνισμό ελεύθερων σκοπευτών

European Best Sniper Team 24, τα… “παρατράγουδα” στον διαγωνισμό ελεύθερων σκοπευτών

- Advertisement -

Έντονο παρασκήνιο φαίνεται ότι υπάρχει πίσω από το αποτέλεσμα του φετινού ευρωπαϊκού διαγωνισμού ελεύθερων σκοπευτών “European Best Sniper Team 24” με τουρκική διάκριση κατόπιν ειδικής μεταχείρισης, με στόχο να “αμβλυνθούν” οι εντυπώσεις από την αποτυχημένη παρουσία των προηγούμενων ετών.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 19 χώρες, με ομάδες προερχόμενες από ΗΠΑ, Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Ελλάδα, Ολλανδία, Ισπανία, Ελβετία, Καναδά, Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Τουρκία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο και Σλοβενία.

Διαβάσαμε λοιπόν σε συγκεκριμένο δημοσίευμα του διαδικτύου, ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σημείωσαν αξιοσημείωτη επιτυχία στον 8ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Ομάδας Καλύτερου Σκοπευτή στη Γερμανία, εξασφαλίζοντας την πρώτη και τη δεύτερη θέση. Μάλιστα με διθυραμβικό τίλο ο συντάκτης του άρθρου που εμφανώς φαίνεται ότι έχει ελάχιστη σχέση με θέματα Άμυνας (πόσο μάλλον με θέματα Ειδικών Δυνάμεων), έσπευσε να χαρακτηρίσει ως “σαρωτική” την τουρκική διάκριση στο φετινό διαγωνισμό με προφανή σκοπό να υποβαθμίσει τις ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις, κάνοντας λόγο για “καριερίστες” (άγνωστο όμως είναι σε ποιους απευθύνεται), επιδιώκοντας προφανώς να θίξει συγκεκριμένα πρόσωπα με αυτό τον μάλλον φτηνό και ατυχή τρόπο.

Η αμφιλεγόμενη τουρκική διάκριση

Στο ίδιο δημοσίευμα αναπαράγεται μάλιστα και η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, στην οποία αναφέρεται ότι ο διαγωνισμός, ο οποίος διεξήχθη από τις 4 έως τις 12 Αυγούστου στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Hohenfels στη Γερμανία, διοργανώθηκε από τη Διοίκηση του Στρατού των ΗΠΑ για Ευρώπη και Αφρική και συμμετείχαν 36 ομάδες, με την Τουρκία να εκπροσωπείται από ομάδες της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων και της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «Υπό την ευθύνη της Διοίκησης της Σχολής Καταδρομών Βουνού και του Κέντρου Εκπαίδευσης, και οι δύο ομάδες μας σημείωσαν εξαιρετική επιτυχία. Η ομάδα της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων τερμάτισε τον αγώνα στην πρώτη θέση, ενώ η ομάδα της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων εξασφάλισε τη δεύτερη θέση».

Αντίστοιχη ανακοίνωση όμως – ως είθισται σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις συμμετοχής τμημάτων των ΕΔ σε διεθνείς διοργανώσεις και ασκήσεις – εξέδωσε και το ΓΕΕΘΑ στις 14 Αυγούστου αναφέροντας ότι προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ συμμετείχε από τη Δευτέρα 5 έως την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024 στον διεθνή στρατιωτικό διαγωνισμό Ελεύθερων Σκοπευτών «EUROPEAN BEST SNIPER TEAM COMPETITION-24» (EBSC-24), κατόπιν πρόσκλησης του Διοικητή του United States Army Europe and Africa (USAREUR-AF).

Ειδικότερα αναφέρεται ότι στον διαγωνισμό, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Hohenfels της Γερμανίας, ζεύγος Ελεύθερων Σκοπευτών της ΔΕΠ κατέκτησε την 4η θέση ανάμεσα σε 45 ομάδες από 18 συμμετέχοντα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, αντανακλώντας το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και επαγγελματισμού του προσωπικού των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων – Ειδικών Δυνάμεων (ΔΕΕ-ΕΔ) της χώρας μας ενώ μια δεύτερη ομάδα έλαβε την 21η θέση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ ορθώς υπενθύμισε ότι η κατάκτηση της 4ης θέσης, έρχεται ως συνέχεια των επίσης υψηλών επιδόσεων σε αντίστοιχους διαγωνισμούς, όπου προσωπικό της ΔΕΠ κατέλαβε την 1η θέση και 4η θέση το 2022 καθώς και την 4η και 5η θέση το 2023, επισημαίνοντας παράλληλα ότι σκοπός του διαγωνισμού ήταν η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών, τακτικών, τεχνικών και χρήσης νέου εξοπλισμού καθώς και η σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των Ελεύθερων Σκοπευτών των συμμετεχουσών χωρών, καθώς και η επαύξηση της μαχητικής ικανότητας και της διαλειτουργικότητάς τους.

Τα παρατράγουδα και οι αρνητικές εντυπώσεις των τμημάτων

Εδώ λοιπόν κάπου αρχίζουν οι “παρανοήσεις”, γεγονός που μας ώθησε να διερευνήσουμε το θέμα και να εξάγουμε άκρως ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις που εκθέτουν την αθέατη στο κοινό πλευρά της συγκεκριμένης διοργάνωσης. Καταρχάς απολύτως αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν ορισμένες επικριτικές απόψεις, αναφορικά με το ότι η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ περιορίστηκε μόνο στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ελληνικής ομάδας ελεύθερων σκοπευτών, παραλείποντας, υποτίθεται για “προφανείς λόγους”, να αναφέρει τα υπόλοιπα αποτελέσματα και ιδιαίτερα αυτά των δύο τουρκικών ομάδων που πρώτευσαν στη γενική κατάταξη.

Η απάντηση φυσικά είναι αυτονόητη για όλους τους νοήμονες, καθόσον το ΓΕΕΘΑ εξ ορισμού ως επίσημος υπηρεσιακός φορέας ασχολείται αποκλειστικά με το προσωπικό των Ελληνικών ΕΔ. Ενώ για όσους ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διεθνή διαγωνιστική διαδικασία, υπάρχει πάντα η ευχέρεια να αποτανθούν στο διαδίκτυο όπου μπορούν να βρεθούν περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες για το σύνολο των ομάδων που συμμετείχαν.

Το ότι δύο τουρκικές ομάδες ελεύθερων σκοπευτών πρώτευσαν προφανώς μπορεί να μην είναι “ευχάριστο” για εμάς αλλά σίγουρα δεν αποτελεί και σαφή ένδειξη γενικότερου επιπέδου για το στρατό της γείτονος στη συγκεκριμένη ειδικότητα. Το γεγονός όμως αυτό καθ’ αυτό της “διπλής πρωτιάς” προκαλεί από μόνο του την περιέργεια ,ειδικά αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι στον ίδιο ακριβώς διαγωνισμό τα προηγούμενα χρόνια όλες οι τουρκικές ομάδες βρίσκονταν στις τελευταίες θέσεις της γενικής κατάταξης ανάμεσα σε 45 και πλέον ομάδες από 18 χώρες του ΝΑΤΟ.

Τι έγινε λοιπόν ξαφνικά; Το επίπεδο εκπαίδευσης των Τούρκων ελεύθερων σκοπευτών εκτινάχθηκε μέσα σε μόνο 12 μήνες ή μήπως βρέθηκαν τα καλύτερα “ταλέντα” που εστάλησαν για να ανακτήσουν το κύρος και την αίγλη των δικών τους Ενόπλων Δυνάμεων;

Αναζητήσαμε την απάντηση σε ανθρώπους που γνωρίζουν και έχουν άριστη πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα του εν λόγω διαγωνισμού και σύντομα διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πλούσιο και… ενδιαφέρον παρασκήνιο για ένα νατοϊκό διαγωνισμό, που θα ανέμενε κανείς ότι θα χαρακτηριζόταν από αμεροληψία και ευγενή άμιλλα μεταξύ των διαγωνιζόμενων.

Μια στο “καρφί και μια στο πέταλο”

Έτσι πληροφορηθήκαμε ότι καθ όλη τη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία όχι μόνο δεν κύλησαν όλα ομαλά, αλλά διαπιστώθηκε σε αρκετές περιπτώσεις ότι υπήρξαν αρκετά περιστατικά όπου η οργανωτική επιτροπή επιφύλαξε… ειδική αντιμετώπιση προς τις δύο τουρκικές ομάδες. Και αυτό διότι τα μέλη τους, κατά την προσφιλή τακτική που εφαρμόζουν συστηματικά σε διεθνείς στρατιωτικές διοργανώσεις, προκαλούν τεχνητές ενστάσεις και διαμαρτυρίες για δήθεν προβλήματα ή για μεροληπτική συμπεριφορά τω αξιολογητών, απαιτώντας μάλιστα επαναξιολόγηση σε δοκιμασίες που δεν πετυχαίνουν ικανοποιητικές επιδόσεις προς όφελος τους.

Φυσικά τέτοιες συμπεριφορές κρίνονται ως απαράδεκτες ενώ προκαλούν και εκνευρισμό στις διαγωνιστικές επιτροπές, καθώς δημιουργούν καθυστερήσεις ενώ παρατηρείται το οξύμωρο να αναγκάζονται σε αρκετές περιπτώσεις να… ανέχονται τα τουρκικά καπρίτσια. Δίνεται μάλιστα η εξήγηση ότι η αποκλίνουσα αυτή συμπεριφορά γίνεται ανεκτή και για έναν ακόμη λόγο. Η περιρρέουσα εικόνα των τουρκικών ΕΔ αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή σε επίπεδο νοοτροπίας, ενώ δεν υπάρχει κλίμα σύγκλισης με τις άλλες χώρες της συμμαχίας, σε επαγγελματικό, γλωσσικό (με άγνοια της αγγλικής) και όπως είναι φυσικό και θρησκευτικό επίπεδο. Ένα στοιχείο που οι Τούρκοι πάντα φροντίζουν να αναδεικνύουν επικαλούμενοι μεταξύ άλλων και… “άδικη αντιμετώπιση” από μη μουσουλμάνους – δηλαδή Χριστιανούς – αξιολογητές.

Όλα τα παραπάνω τους καθιστούν συχνά μη δημοφιλείς με ότι αυτό συνεπάγεται σε τακτικό επίπεδο. Ενώ αντίθετα σε επίπεδο λήψης αποφάσεων του ΝΑΤΟ είναι γνωστό ότι υπάρχει σαφής γραμμή ώστε η Τουρκία – πάση θυσία – να διατηρηθεί εντός των νατοϊκών θεσμών και σχεδιασμών, ως πολύτιμος σύμμαχος που δεν θα πρέπει να απομακρυνθεί προς το Ιράν ή τη Μόσχα. Η τάση αυτή φαίνεται λοιπόν ότι βρίσκει εφαρμογή όχι μόνο σε υψηλόβαθμο επίπεδο αλλά και σε κατώτερο επίπεδο ομάδων που συμμετέχουν σε μια διαγωνιστική διαδικασία όπως η “European Best Sniper Team 24 “.

Οι δοκιμασίες και η αντίστοιχη περίπτωση των Φιλανδών

Προς όφελος λοιπόν της περίφημης διαλειτουργικότητας φαίνεται ότι μπορούν να γίνουν και μερικές “θυσίες” που μεταφράζονται σε ανοχή ή ευνοϊκή βαθμολογία προκειμένου ο “σύμμαχος” να ανακτήσει το κύρος και την υπερηφάνεια μέσα από την εν λόγω διοργάνωση. Η οποία δοκιμάζει τους ελεύθερους σκοπευτές επί 8 μέρες σε μια ποικιλία βολών σε όλες τις αποστάσεις με όλες τις πιθανές συνθήκες φωτισμού, ανέμου και υγρασίας. Μεταξύ άλλων διεξάγονται βολές από μεγάλες γωνίες και από ελικόπτερα μέρα και νύχτα που μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση ακόμη και των καλύτερων.

Εαν λοιπόν συμβαίνουν όλα τα παραπάνω τότε είναι εύλογο να δημιουργούνται αμφιβολίες και για τον 1ο στη γενική κατάταξη του περσινού διαγωνισμού που αφορούσε ομάδα σκοπευτών προερχόμενη από τη Φινλανδία, η οποία αποτελεί ως γνωστόν τη πιο πρόσφατη προσθήκη στην Ατλαντική συμμαχία (τον Απρίλιο του 2023 έγινε η 31η χώρα μέλος του ΝΑΤΟ).

Θα θυμίσουμε απλώς ότι τότε οι Φινλανδοί ελεύθεροι σκοπευτές ενώ ξεκίνησαν δυναμικά έπεσαν σύντομα στην 5η θέση, αφού τη θέση τους στη γενική κατάταξη, πήραν οι Έλληνες ήδη από τη 2η μέρα. Παρόλα αυτά προσπάθησαν να διατηρήσουν τη βαθμολογία τους κοντά στην Ομάδα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ και αυτήν της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας του Στρατού των ΗΠΑ, με τους Έλληνες να διατηρούν το προβάδισμα. Τελικά κατάφεραν κυριολεκτικά τη τελευταία στιγμή να αναρριχηθούν στη πρώτη θέση εκτοπίζοντας την ελληνική ομάδα αιφνιδιαστικά στην 4η θέση, αφού κέρδισαν “πολύτιμη βαθμολογία” από βολές που εκτέλεσαν μέσα σε ποτάμι από ένα μικρό φουσκωτό. Το αποτέλεσμα επικοινωνιακά συμβάδιζε άριστα με την υποδοχή που επιθυμούσε να γίνει η ηγεσία του ΝΑΤΟ στο νέο σύμμαχο, εν μέσω εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και μετά την άρση των αντιρρήσεων που επί μήνες διατηρούσε η φίλη και σύμμαχος Άγκυρα.

Σε ότι αφορά τα καθ΄ημάς η συμμετοχή στον εν λόγω διαγωνισμό κρίνεται ως επωφελής καθώς τα στελέχη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον και να αποκομίσουν πολύτιμη εμπειρία μέσα από τη συμμετοχή τους σε έναν διαγωνισμό με ομάδες που έχουν εμπειρία δεκαετιών μέχρι και μερικών εβδομάδων. Όλοι τους καλούνται να λειτουργήσουν σε ένα περιβάλλον διαφορετικό από τις χώρες προελεύσεως, αποκομίζοντας πολύτιμες εμπειρίες και σχέσεις που ανεβάζουν συλλογικά το επίπεδο και το περίφημο ηθικό “esprit de corps” με τους ελεύθερους σκοπευτές να αποτελούν μια κρίσιμη ειδικότητα στην κοινότητα των Ειδικών Δυνάμεων και Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων. Που απαιτείται να ενισχυθεί άμεσα με κατάλληλο οπλισμό και πυρομαχικά, που προβλέπονται στο πλαίσιο σχετικής προμήθειας, η οποία ενώ έχει εγκριθεί από την ηγεσία έχει σκοντάψει εδώ και μήνες στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς γνωμοδότηση.

Ακολουθήστε μας, στο Facebook, στο Twitter, στο YouTube και στο Viber!

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

23 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
23 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πάνω από 500 Ρώσοι νεκροί στην Συρία από την εκεί ανάμιξη – τώρα απόσυρση

Όπως μεταδίδει η ρωσική υπηρεσία του BBC, η δεκαετής πολεμική εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία, έχει καταγράψει τουλάχιστον 543 νεκρούς. Οι συγκεκριμένοι διαπιστώθηκαν από...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Φρεγάτα Constellation: Ολοκλήρωση σχεδίου το Μάιο του ’25, δεύτερη γραμμή ναυπήγησης...

61
Οι φρεγάτες κλάσης Constellation σε αμερικανική παραγωγή ίσως και να «βλέπουν» φως στον ορίζοντα μετά τα προβλήματα που κορυφώθηκαν και τον Μάιο του 2024...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 053 Τεύχος Νοεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 18 Δεκεμβρίου 1939: Αερομαχία στον όρμο της Ελιγολάνδης,...

1
Με την κήρυξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, η ουσιαστικότερη βοήθεια προς την Πολωνία από τους Βρετανούς ήταν κάποιοι βομβαρδισμοί της Γερμανίας από αέρος, καθώς η...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 052 Τεύχος Οκτωβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 051 Τεύχος Σεπτεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες: Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

Η Ελλάδα στηρίζει τη διαδικασία της διεύρυνσης και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ως στρατηγική επένδυση στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια...

Γεραπετρίτης: Η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ αποτελεί γεωπολιτικής φύσεως αναγκαιότητα

«Η Ελλάδα λαμβάνει σαφή θέση, η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ αποτελεί γεωπολιτικής φύσεως αναγκαιότητα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μετά τη συνάντησή...

Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με τον ΥΠΕΞ της Σερβίας

Οι εξαιρετικές διμερείς σχέσεις και η ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον υπουργό Εξωτερικών της...