Σήμερα, στις 23:00, το ρομποτικό ρόβερ «Perseverance» της αποστολής «Mars 2020» της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) αναμένεται να εκκινήσει την κάθοδό του στην επιφάνεια του Άρη, όπου αυτές τις ώρες φτάνει «…με αρχικές ταχύτητες που ξεπερνούν τα 20.000χλμ/ώρα».
Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διαστημικές αποστολές στον πλανήτη Άρη περιέγραψε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Παντελής Πουλάκης, ο Έλληνας μηχανολόγος μηχανικός με ειδίκευση στη ρομποτική, που ασχολείται τα τελευταία 11 χρόνια με την ανάπτυξη τεχνολογιών πλανητικής εξερεύνησης για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕΟΔ).
«Η σημερινή άφιξη της αποστολής “ Perseverance” είναι σημαντική, αφού θα έχει ως βασικό στόχο όχι μόνο να συλλέξει δείγματα χάρη στις ενδείξεις από τα επιστημονικά όργανα που μεταφέρει, αλλά και να τα αποθηκεύσει ώστε μια επόμενη αποστολή να τα φέρει πίσω στη Γη. Είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο και περίπλοκο επιστημονικό επίτευγμα να έχεις στείλει συσκευή από τη Γη, η οποία έχει όλους τους αυτοματισμούς και όλα τα συστήματα, που θα πρέπει να λειτουργήσουν όλα μαζί ταυτόχρονα», τονίζει ο κ. Πουλάκης, ο οποίος ειδικεύεται στις συγκεκριμένες πλανητικές τεχνολογίες. «Πρόκειται για δείγματα του εδάφους του Άρη, που μπορεί να έχουν απαντήσεις στο ερώτημα της ύπαρξης ζωής στον πλανήτη…», τονίζει.
Η σειρά της Ευρώπης το 2022
Ο κ. Πουλάκης εργάζεται συγκεκριμένα σε σχετικές με αυτή του «Perseverance» αποστολές του ΕΟΔ, αποστολές που φιλοδοξούν να μεταφέρουν στην αφιλόξενη επιφάνεια του «Κόκκινου Πλανήτη» μεγάλα ρόβερ εξερεύνησης τα τελευταία επτά χρόνια και να διερευνήσουν την πιθανότητα να υπάρχει ζωή στον Άρη.
Η ευρωπαϊκή διαστημική αποστολή με τον ονομασία Exomars, στην οποία εργάζεται επί χρόνια ο Έλληνας μηχανολόγος, περιλαμβάνει και την αποστολή ενός ευρωπαϊκού ρόβερ, που θα φτάσει στην επιφάνεια του συγκεκριμένου πλανήτη -καλώς εχόντων των πραγμάτων- το 2023 για να «συντροφεύσει» το αμερικανικό «Perseverance» στις εξερευνήσεις.
Ο Έλληνας ειδικός στη ρομποτική εργάζεται «τα τελευταία έξι χρόνια ως mobility system engineer (σ.σ μηχανικός του συστήματος κίνησης)» πάνω στο ευρωπαϊκό ρόβερ που θα έχει ως στόχο «να τρυπήσει επίσης, αλλά αυτή το φορά στο υπέδαφος του πλανήτη Άρη και σε βάθος δύο μέτρων, με την ελπίδα πως σ’ αυτό το βάθος θα μπορούσαν ενδεχομένως να βρεθούν ίχνη ζωής από αρχαία ιζήματα», όπως εξηγεί ο κ. Πουλάκης.
Τονίζει, δε, πως η εύρεση τέτοιου ίχνους ζωής στον συγκεκριμένο πλανήτη είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο καθώς ο Άρης «εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια βομβαρδίζεται από κοσμική ακτινοβολία επειδή έχασε το μαγνητικό του πεδίο».
Η διαστημική εξερεύνηση που γοητεύει…
Σε κάθε διαστημική αποστολή του Ανθρώπου για τον πλανήτη Άρη «είναι πολλά που δεν ξέρουμε, είναι πολλά που θα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν και αυτή είναι η γοητεία της διαστημικής εξερεύνησης», απαντά ο κ. Πουλάκης, ερωτηθείς για τις πιθανότητες επιτυχίας και της αποστολής της NASA αλλά και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.
«Οι επιστημονικές μας υποθέσεις μπορούν να επιβεβαιωθούν μόνο μέσα από τη διαστημική εξερεύνηση», εξηγεί ο Έλληνας ειδικός μηχανικός στη ρομποτική, ενώ για το πώς αντιμετωπίζει τις δυσκολίες που ενέχει η εργασία σ’ αυτό το επιστημονικό πεδίο, σχολιάζει: «Είναι κάτι που δεν θα άλλαζα με τίποτα! Ο χώρος του Διαστήματος επιφυλάσσει μεγάλες συγκινήσεις και ανταποδοτικότητα».