Πυκνώνει η συζήτηση σε τουρκικά και γερμανικά ΜΜΕ για πιθανή μεταστροφή του Βερολίνου στο θέμα της πώλησης μαχητικών Eurofighter στην Τουρκία, όπου η Γερμανία ήταν έως σήμερα η μόνη χώρα-μέλος της κοινοπραξίας παραγωγής που διαφωνούσε, ενώ Βρετανία και Ισπανία είναι θετικές.
Την ερχόμενη εβδομάδα ο καγκελάριος Σόλτς θα μεταβεί για επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία για να συζητήσει με τον Ερντογάν και το θέμα των μαχητικών θα είναι σίγουρα από τα κύρια.
Η Τουρκία έχει ζητήσει 40 Eurofighter Tranche 4, με πιθανά αρχική παραγγελία τα 20-24, ενώ την ίδια στιγμή έχει εξασφαλίσει την αμερικανική έγκριση για αγορά 40 νέων F-16 Block 70/72 και για 79 κιτ αναβάθμισης ισάριθμων παλαιότερων F-16.
Η τουρκική πολιτική βέβαια στους αεροπορικούς εξοπλισμούς είναι δύσκολο να ανιχνευθεί στο τι ακριβώς επιδιώκει, καθώς προμηθεύεται νέα F-16, αλλά ζητά και Eurofighter, δηλώνει πως την επόμενη δεκαετία θα βάλει σε υπηρεσία το τοπικό μαχητικό Kaan, δηλώνεται επίσης πως στόχος είναι η “απεξάρτηση από ξένους προμηθευτές σε όλα τα επίπεδα”. Οπότε μένει να δούμε τι από όλα αυτά μπορεί να υλοποιηθεί και αν υπάρχει οικονομικό περιθώριο να εξελιχθούν όλα μαζί.
Γερμανικό ΜΜΕ μάλιστα έχει γράψει πως το Βερολίνο μπορεί να εγκρίνει την πώληση των μαχητικών, αν η Τουρκία πάψει να προβάλλει διεκδικήσεις στα νησιά του Αιγαίου και σταματήσει την επιθετική ρητορεία της κατά της Ελλάδας. Κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από άλλες πηγές, αλλά τουρκικά τώρα ΜΜΕ αναφέρουν πως “περιμένουμε θετικές εξελίξεις στο ζήτημα”.
Γερμανία: πράσινο φως για εξαγωγή τορπιλών SeaHake και άλλων όπλων στην Τουρκία – σπάει το εμπάργκο