12.8 C
Athens
Τρίτη, 8 Απριλίου, 2025
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΔΙΕΘΝΗΗ Κοινοπραξία Eurofighter ελπίζει στην πώληση 300 νέων μαχητικών

Η Κοινοπραξία Eurofighter ελπίζει στην πώληση 300 νέων μαχητικών

- Advertisement -


Η Κοινοπραξία Eurofighter ελπίζει να πουλήσει ακόμη 300 μαχητικά EF-2000 Typhoon στη διεθνή αγορά, αναφέρει το «Info Defensa».
Η Κοινοπραξία στοχεύει στη Γερμανία (θέλει να αντικαταστήσει 90 βομβαρδιστικά Tornado IDS/ECR), το Βέλγιο (34 μαχητικά), τη Βουλγαρία (οκτώ μαχητικά), την Φινλανδία, την Ελβετία, τον Καναδά (88 μαχητικά) και την Ινδία (110 μαχητικά).
Το EF-2000 Typhoon έχει επιλεγεί / αποκτηθεί από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Αυστρία, τη Σαουδική Αραβία, το Ομάν, το Κατάρ και το Κουβέιτ. Να θυμίσουμε τον τύπο είχε επιλέξει η Ελλάδα τον Απρίλιο του 1999 για την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας με 60+30 μαχητικά 4ης γενιάς, αλλά η επιλογή δεν κατέληξε ποτέ στην υπογραφή τελικής σύμβασης.

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
sotbak

δεν νομίζω ότι ποτέ θα πάρουμε τυφώνες…………καλώς ή κακώς……

Nikolaos

Αν και δεν θέλω να απασχολώ για διαδικαστικά, το σάιτ κάνει πάλι τα δικά του. Κάθε παρέμβαση/αναβάθμιση/βελτίωση είναι συμφορά και τίποτε άλλο. Άλλα άρθρα δέχονται σχόλια, άλλα δεν έχουν σχετικό πεδίο. Οι ενδείξεις ευαρέσκειας άλλων αναγνωστών έχουν εξαφανισθεί. Δεν κρατά τα σχόλια στον μπράουζερ του σχολιαστή μέχρι τη δημοσίευση. Δεν κρατά όνομα και μέιλ και πρέπει να τα ξαναδίνει ο σχολιαστής σε κάθε σχόλιο. Η σειρά όνομα/μέιλ άλλαξε για πολλοστή φορά (εκπαιδεύει τα σκυλάκια του ο υπεύθυνος ΙΤ, βλέπω, να μην ατονούν τα αντανακλαστικά τους …). Η λέξη “δυσφορία” είναι πολύ επιεικής για να περιγράψει τα αισθήματα. Κάποιος εκεί μέσα μας κάνει κανονικό καψόνι. Εδώ και μήνες. Όχι τα νεότερα σχόλια πάνω, όχι τα νεότερα σχόλια κάτω, όχι οι απαντήσεις σε σχόλια σε εσοχή, όχι χωρίς εσοχή … Δεν καταλαβαίνουν οι ΙΤ σας ότι όλα αυτά υποδηλώνουν πλήρη έλλειψη επαγγελματισμού; Για μας τους αναγνώστες σας, τα σχόλια είναι πολύ συχνά πηγή πληροφοριών, ειδήσεων και εκτιμήσεων τουλάχιστον εξίσου ενδιαφέρουσα με το άρθρο. Είναι άρα παράγων αναγνωσιμότητας, άρα και σοβαρών εσόδων για την επιχείρησή σας (που προφανώς δεν μπορεί να στηρίζεται αποκλειστικά στην έντυπη κυκλοφορία). Δεν απασχολούν τους ΙΤ σας όλα αυτά; Πειραματίζονται στου κασίδη το κεφάλι; Απορώ και εξίσταμαι, ειλικρινά …

Παυλος

Αν θα επρεπε να αγοραστει καποιο Ευρωπαικο αεροσκαφος αυτο θα επρεπε να ειναι ενας stealth αεροσκαφος, και οχι το Eurofighter.
—————————-
Οσο αφορα εμας απο τα υπαρχοντα stealth μονο ισως ενας συνδιασμος του Βρετανικου Replica με ηλεκτρονικα του Rafale, και εφοσον το θεωρουσε ιδανικο για τις ανγκες της η ΠΑ, να εδινε απαντηση μεσα απο τον Ευρωπαικο χωρο (η Αγγλια και η Γαλλια συνεργαζονται σε αυτον τον τομεα) πριν να ελθει το κοινο Γαλλογερμανικο νεο αεροσκαφος το 2040.
Replicacomment imagecomment image
Ηδη η Τουρκια την Αγγλικη συνεισφορα στη μελετη τoυ stealth Replica και νεους κινητηρες ζητα για το νεο αεροσκαφος TFX που προγραμματιζει με δικα της ρανταρ, οπλα κλπ
Προμηθεια απο μας μοναδων του F35 Ισως να γινει λογο σχεσεως με ΗΠΑ, αλλα ολα εξαρτωνται απο το κοστος αγορας και χρησης, αυτων,
—————————————-

Γιάννης Μ.

Κλείσατε τα σχόλια στο FB;

Κapoios Αllos (@Kapoiosmpla)

No way.

Παλιουρας

Τα F-15 του 21ου αιωνα. Οποιος θελει F-15 στην ΠΑ, εδω θα επρεπε να κοιταει.
Αφου δεν εγινε αορα τους οταν υπηρχαν λεφτα, δεν προκειται να γινει τωρα.
Καμμια 40 μεταχειρισμενα φυσικα και θα ειχαν θεση σε οποιοδηποτε σχεδιασμο, αν προκυψει αναγκη αντικαταστασης των F-4 1 προς 1 (που δεν το νομιζω, λογικα αντικαταστατης τους θα ειναι και σε μικροτερες ποσοτητες το ΝΜΑ οταν ερθει αυτο)

Gunner

Πως ακριβώς επέλεξε το EF-2000 η Ελλάδα;

Nikos Paraskevas

To α/φος αυτό είναι η απόδειξη του πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η πολιτική στις πωλήσεις αμυντικών συστημάτων.
Μιλάμε για ένα δεινόσαυρο που ήρθε πολύ αργά στο τέλος του ψυχρού πολέμου σαν αντίδοτο στο εκπληκτικό Su-27. Ένα α/φος πολύ ακριβό στην αγορά και στη χρήση, με πολλά προβλήματα αξιοπιστίας και διαθεσιμότητας, λίγα όπλα που ήρθαν αργά, αργή εξελικτική διαδικασία, αργά έγινε multirole, αργά απέκτησε ΑΕSA, αργά όλα.
Ακόμα και οι χώρες που το παρήγαγαν προσπάθησαν να το ξεφορτωθούν.
Μάλλον σαν προσπάθεια των χωρών που το παρήγαγαν να μην χάσουν την επαφή τους με την αμυντική τεχνολογία τελείως μοιάζει παρά κάτι άλλο.
Ευτυχώς που τελικά δεν το πήραμε.
Ας το πάρει κανείς κακομοίρης κελεμπίας στον κόλπο που ευελπιστεί στα ευνοϊκά ψηφίσματα στο ΣΑ του ΟΗΕ.

chikichiki

Πολλή αισιοδοξία στα γραφεία της Eurofighter, αυτά τα νούμερα πχ αντικατάσταση γερμανικών Tornado 1 προς 1 με Typhoon δε βλέπω σε τι βασίζονται. Όσο για τη λίστα πελατών που έχουν φτιάξει, μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι σχεδιάζεται λάδωμα με τον τενεκέ, για να μη πω με το ελαιοχώραφο. Οκτώ Typhoon στους Βούλγαρους για να τα πληρώσουν όσο 16+ Gripen και να πετάνε τα 2-3 με κατάληξη σαν της Αυστρίας. 110 α/φη στην Ινδία που έχει ήδη Rafale (και έπεσε από τα 120 στα 36) για να συμπληρώσουν την αεροναυπηγική τους συλλογή. Μια 88άδα στον Καναδά που είναι δεσμευμένος με το F-35. Την Ελβετία που στάνταρ θα προτιμήσει είτε Rafale είτε Gripen αφού το EF είναι ενδιάμεσό τους. Και η Φινλανδία βεβαίως βεβαίως, που μέχρι τώρα τους έπαιρνε να συντηρούν όχι πάνω από μια 50άδα legacy Bugs που την επιχειρούν από αυτοκινητόδρομους μέσα στα δάση. Αυτή η χώρα θα πάρει Typhoon…

tagg

Μακαρι να τα πουλησουν (αν και δυσκολο), για την ελληνικη αεροπορια παντως 30 μεταχειρισμενα αναβαθμισμενα με αεσα στα 50 εκατομμυρια το καθενα θα ηταν οτι επρεπε (1,5 δις) και τα στρατηγικα οπλα θα ριχνουν (σκαλπ) και απολυτη υπεροχη στον αερα (αεσα, ιρστ) εναντι των τουρκικων 16ααριων, και κυνηγοι Φ35 (ασρααμ,μετεορ)
σε 10 χρονια θα ειμαστε με αεροπορια 85 βιπερ+38 μπλοκ 50 αντβανς+24μιραζ 2-5 =147 αεροπλανα αξιομαχα, και πρεπει να αντικατασταθουν
32 μπλοκ 30, 18 μιραζ διλιτρα και 34 φαντομ, = 84 αεροπλανα
30 τυφωνες καλυπτουν με το παραπανω αυτες τις αποσυρσεις

Shadowfax

To 1997 η ΠΑ αποφάσισε για 150 νεας γενιας αεροσκαφη μεχρι το 2012…
Βαση αυτης της αποφασης διαμορφώθηκε με την έγκριση του ΑΑΣ και του ΚΥΣΕΑ το πρόγραμμα του Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους (ΝΜΑ)…
τοτε λοιπον προωθηθηκε μεταξυ αλλων και η συμμετοχή στην κοινοπραξία Eurofighter με στόχο την απόκτηση 60 έως 90 αεροσκαφών του τύπου EF 2000 (Tranche 1), απο τα πολιτικα αστερια της τοτε κυβερνησης… Τωρα ειμαστε Tranche 3Α και παει για 4, με οτι αυτο σημαινει για ενα αλλο αθλημα που η Ελλαδα δεν τα παει καλα, αυτο των αναβαθμισεων…
τελικα η ολη ιστορια ναυαγησε με κύριο λόγο τις περικοπές των αμυντικών δαπανών λογω Ολυμπιάδας…

Θέμης Μήτσης

Όλοι οι αρνητικά τοποθετηθέντες, τι ακριβώς επαγγέλλονται το οποίο τους επιτρέπει με τέτοια αυθεντία να εκφέρουν από καθέδρας τις αδιαμφισβήτητου κύρους απόψεις τους; Αεροναυπηγοί σε πολεμική βιομηχανία; σύμβουλοι εταιρείας στρατηγικών μελετών; test pilot; ή λομπίστες στο (αμερικανικό) πεντάγωνο; Δεν είμαι τίποτα από αυτά, ωστόσο έχω αποκομίσει τη γενική εντύπωση απο τον σχετικό ειδικό τύπο ότι πρόκειται για αεροσκάφος αξιόλογων επιδόσεων. Ακόμα και η κατάφορα γαλλόφιλη ΠΤΗΣΗ (ήμουν αναγνώστης απο το 1983) έχει… αποφανθεί σε άρθρο της ότι το “Typhoon κοιτάει κατάματα το Rafale”. Επομένως από ποια στατιστικώς σημαντικά στοιχεία προκύπτει ότι είναι τενεκές, δεινόσαυρος, μπανιέρα ή αρουραίος;

Greepen

Προς το παρόν η Ελλάδα χρειάζεται πρωτίστως μαχητικό αεροπορικής υπεροχής προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.
Μέτα όσον αφορά το βομβαρδιστικό η Ελλάδα δεν έχει οικονομικά άλλη επιλογή από το να (επανα)σχεδιάσει και κατασκευάσει ένα τρικινητήριο αδερφάκι του Greepen ( κάτι σαν αυτό http://www.hyperscale.com/2011/features/nr349pb_1.htm αλλά fly by wire με canards & μεταβλητής γεωμετρίας πτέρυγες και με τον κεντρικό κινητήρα να είναι κατ’ επιλογή εναλλάξιμος με δεξαμενή καυσίμου ) 6ης γενιάς με καύσιμο μείγμα υδρογόνου, χωρίς radar μόνο με irst 360 μοιρών, με ενεργά μέτρα αυτοπροστασίας σε στυλ ciws , δυνατότητα για supercruise και sustainable 3+ mach …
Πάνω από όλα όμως με χαμηλό κόστος ανάπτυξης ακριβώς όπως έκαναν οι Σουηδοί με το Greepen.
Δεν είναι και τόσο δύσκολο όσο φαντάζονται οι περισσότεροι ( https://youtu.be/nCWeDJEibj0 )
Χωρίς εξαγωγές η χώρα αργά η γρήγορα θα πέσει εκ των έσω .
Όταν τα F4 και τα F15 κλείσουν τον κύκλο ζωής τους σε 15-20 χρόνια θα πρέπει να υπάρχει ένα μοντέρνο αεροσκάφος να τα αντικαταστήσει. Αν η Ελλάδα το κατασκευάσει με κόστος παρόμιο με όσο κόστισε στους Σουηδούς να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν το Greepen και το εξάγει με τιμή γύρω 150-200 εκ € νομίζω θα βρει σχετικά εύκολα πελάτες ιδικά αν δεν έχει μπει σε αυτή τη διαδικασία καμία από τις μεγάλες χώρες με ακριβό κόστος ανάπτυξης. Φυσικά ρίσκο πάντα θα υπάρχει.

Em.Ti

Η αποτυχία είναι ότι είναι υποψήφιο για τη Γερμανία, μία εκ των εταίρων του προγράμματος.
Κατά τ’άλλα, δεν πρέπει να αμφιβάλλει κανείς ότι είναι ένα ικανότατο μεν α/φος, αλλά υπερπανάκριβο…

Γιάννης Παυλίδης

Kαλά αυτά είναι ευχολόγια του τμήματος μάρκετιγκ της κοινοπραξίας.Η αλήθεια είναι απογοητευτική και σκληρή:
Πρίν απο ένα μήνα βγήκε η είδηση (την οποία επιβεβαίωσε το γερμανικό Υπ.Αμύνης) πως αυτή την στιγμή η Γερμανία εχει 4 (!!!) ετοιμοπόλεμα Eurofighter απο τα συνολικά 128 που διαθέτει.
Τα μαχητικά ταλαιπωρούνται απο δεκάδες τεχνικά προβλήματα με μεγαλύτερο το συστημα αυτοπροστασίας το οποίο, μετα απο τόσα χρόνια σε υπηρεσία παραμένει αναξιόπιστο εως…άχρηστο.

PROMAXOS

Πολλά επιπόλαια άστοχα σχόλια, αρνητικά κυρίως. Όχι δεν είμαι υποστηρικτής του Ευρωμαχητικου, αλλά η κακοδαιμονία του δεν οφείλεται στο ότι είναι δεινόσαυρος, πατάτα, αναξιόπιστο, με χαμηλές διαθεσιμότητες κλπ. Αυτά είναι επιπόλαιες αναγνώσεις. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό σασί, με τεράστια περιθώρια εξέλιξης και μετεξέλιξης, που όμως θάφτηκε και οδηγείται σε αποτυχία από τους μυωπικούς και τσιγκούνηδες κατασκευαστές του. Αυτοί μείωσαν τους αριθμούς των αρχικά παραγγελθέντων μονάδων, εκτινάσσοντας το κόστος μονάδας, καθυστέρησαν την εξέλιξη του μαχητικού, τις πιστοποιήσεις κλπ. Οι Αυστριακοί άλλο ανέκδοτο, παρήγγειλαν μόλις 16 πυραύλους για να εξοπλίσουν 12 μαχητικά, αλλά το μεγαλύτερο ανέκδοτο είναι οι Γερμανοί: όλα τα κύρια οπλικά τους συστήματα παρουσιάζουν διαθεσιμότητες κάτω του 10%!!! Δεν φταίει το μαχητικό για την σημερινή ανικανότητα των Γερμανών (αν είναι δυνατόν!) να διατηρήσουν Ένοπλες Δυνάμεις.
Κάτι παρόμοιο έκαναν σε μικρότερη κλίμακα οι Γάλλοι με το Μ2000, ποτέ δεν του άλλαξαν κινητήρα, ούτε έβγαλαν μια νεότερη έκδοση αντίστοιχη του Viper. Αν τη δεκαετία του 90 δεν περιέκοπταν τον αριθμό των μαχητικών, τότε το κόστος μονάδας θα ήταν χαμηλότερο και Σαουδάραβες και Ινδοί (οι τελευταίοι αντί για Ραφάλ) θα λάμβαναν ολοκαίνουρια μαχητικά, σχεδόν άμεσα ετοιμοπαράδοτα, από τα πλεονάζοντα που οι Γερμανοί και Βρετανοί ήθελαν να περικόψουν. Θα είχαν κτυπήσει όλους τους διαγωνισμούς με μαχητικά σχεδόν καινούρια, πληρέστερα και φθηνότερα από ότι είναι σήμερα σήμερα, φθηνότερα από το Ραφάλ δηλαδή. Φυσικά αυτό θα έφερνε ζεστό χρήμα για πιο έγκαιρη κι ολοκληρωμένη εξέλιξη του μαχητικού, οπότε οι αναβαθμισεις θα ήταν και πληρέστερες και οικονομικότερες. Πιθανότατα σήμερα θα υπήρχε η 2η γενιά του μαχητικού με ισχυρότερους κινητήρες, σύμμορφες, νέο IRST, AESA GaN, νεοτερο Σ/Α και πολλά άλλα, ίσως μάλιστα θα υπήρχαν και σκέψεις για ανασχεδίαση και παραγωγή ενός νεου μαχητικού μετεξέλιξή του (όπως έκαναν οι Ρώσοι με πλειστα μαχητικά τους και οι ΗΠΑ με το F18 E/F Super Hornet) με ολιγον στελθ.
Το μαχητικό αυτό ατύχησε να έχει κατασκευαστές χώρες που έχουν αποφασίσει να ημιαφοπλιστούν και κοιτάζουν απλά να έχουν συστήματα για λειτουργία μόνο σε νατοικά πλαίσια, σε βάρος δηλαδή των ΗΠΑ που θα παρέχουν την απαιτούμενη προστασία και ισχύ για να τσοντάρουν οι υπόλοιποι.

reCaptcha Error: grecaptcha is not defined

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Η αναβάθμιση των αυστραλιανών M113AS4, που κόστισε πολλά και απέδωσε λίγα

Το M113, ένα από τα πιο εμβληματικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (APC) στην στρατιωτική ιστορία, γεννήθηκε τη δεκαετία του 1960 από την FMC Corporation...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ώρα μηδέν για την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια

2
Του Δρ. Κωνσταντίνου Π. Μπαλωμένου, πολιτικού επιστήμονα- διεθνολόγου, πρώην γενικού διευθυντή Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 053 Τεύχος Νοεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Απριλίου 1941: O μεγάλος βομβαρδισμός του Πειραιά...

5
Λίγο πριν συμπληρωθούν 24 ώρες από την προηγούμενη γερμανική επίθεση στις 6 Απριλίου, λίγο μετά της 21:00 της 7ης Απριλίου, ξεκίνησε σφοδρός βομβαρδισμός και...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 052 Τεύχος Οκτωβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 051 Τεύχος Σεπτεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

ΕΞΕΛΙΞΗ: Η Γαλλία δηλώνει πως θα προστατεύσει τη Γροιλανδία

Η πρόσφατη ανακοίνωση της γαλλικής πρεσβείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τίτλο «Τα σύνορα της Ευρώπης είναι αδιαπραγμάτευτα, λέει ο Υπουργός», που δημοσιεύθηκε στις 4...

Ramstein Flag 25: τα ελληνικά F-16 Viper ξεχύθηκαν στην Ευρώπη-βίντεο

Από τις 31 Μαρτίου, έως και την 11η Απριλίου διεξάγεται η Ramstein Flag 2025, η δεύτερη έκδοση της μεγάλης κλίμακας τακτικής άσκησης, μετά την...

Φον ντερ Λάιεν: «Έχουμε προτείνει μηδενικούς δασμούς για τα βιομηχανικά προϊόντα» με τις ΗΠΑ

«Έχουμε προτείνει μηδενικούς δασμούς για τα βιομηχανικά προϊόντα» με τις ΗΠΑ, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σε δηλώσεις της με...