Από τις πιο ανταγωνιστικές αμυντικές αγορές έχει γίνει αυτή των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων και ρουκετών, καθώς η απόδοση τους στην Ουκρανία έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητα τους και κυρίως τα συστήματα με κατευθυνόμενα βλήματα. Ειδικά στην Ευρώπη όμως έχουμε ήδη και τις πρώτες “τριβές” μεταξύ των συστημάτων που προωθούνται έντονα.
Έτσι “ταραχή” έχει φέρει η εμφάνιση του ισραηλινού εκτοξευτή PULS, της Elbit Systems, η οποία μάλιστα σε συνεργασία με τον όμιλο KNDS τον προωθεί στη ευρωπαϊκή αγορά ως EuroPULS. Το σύστημα έρχεται με μεγάλη γκάμα δικών του πυρομαχικών, πολλών διαμετρημάτων, από ρουκέτες Accular 122 χιλιοστών έως μεγάλους πυραύλους Predator Hawk με εμβέλεια 300 χιλιομέτρων. Και με προοπτική ενσωμάτωσης πυραύλων JSF της Kongsberg για πάνω από 500 χιλιόμετρα κρούση, μη επανδρωμένων κ.ο.κ. Το PULS έτσι έχει ήδη πετύχει πωλήσεις εντός Ευρώπης καθώς το έχει προτιμήσει η Ολλανδία και η Ισπανία, ενώ και η Γερμανία παρήγγειλε 5 συστήματα (όχι δηλαδή κάποιο όγκο) αλλά με πιθανότητα να επεκτείνει σημαντικά αυτή την προμήθεια.
Γερμανία: μπορεί να αποκτήσει 89 πολλαπλούς εκτοξευτές EuroPULS
Εκεί άρχισαν και οι τριβές με το ανταγωνιστικό σύστημα MLRS/HIMARS που προτείνουν στην ίδια αγορά οι συνεργαζόμενες Lockheed Martin και η γερμανική Rheinmetall, καθώς είχε κυκλοφορήσει η πληροφορία πως το PULS μπορεί να βάλλει και πυρομαχικά του αμερικανικού συστήματος! Οπότε όπως γράφει το Defensenews.com, στελέχη της Lockheed Martin έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν πως αυτό δεν ισχύει και πως κάθε σύστημα διατηρεί τη δική του γκάμα πυρομαχικών. Φυσικά το ζήτημα δεν είναι τεχνικό, αλλά κυρίως πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς αν επιτραπεί η κοινή χρήση πυρομαχικών, είναι φανερό πως όποιος προσφέρει τον πιο φθηνό εκτοξευτή θα έχει μεγάλη πιθανότητα να κερδίσει παραγγελίες.
Μάλιστα από την πλευρά τους, Lockheed Martin και Rheinmetall, έδωσαν στη δημοσιότητα σχέδια για μια τρίτη έκδοση του συστήματος εκτόξευσης, ως GMARS, το οποίο συνδυάζει το διπλό εκτοξευτή του MLRS αλλα με τροχοφόρο φορέα της Rheinmetall. Στην Ευρώπη πάντως πελάτες με MLRS είναι ήδη οι Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Φινλανδία, Βρετανία, Ελλάδα και Τουρκία με MLRS, ενώ HIMARS έχουν (ή θα έχουν σύντομα) η Ρουμανία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ιταλία. Άρα μια μεγάλη αγορά, που οι κατασκευαστές δεν είναι διατεθειμένοι να… παραχωρήσουν σε ανταγωνιστές.
Μετά το MLRS και το HIMARS τώρα το GMARS ως τροχοφόρος εκτοξευτής πυραύλων
Και εδώ έχουμε μεγάλη ποικιλία πυρομαχικών, από τις νέες κατευθυνόμενες ρουκέτες GMRLS (απλές και μεγάλης εμβελείας), τον επερχόμενο πύραυλο Precision Strike, και τον cruise JSF, ενώ η Γαλλία ανακοίνωσε στη φετινή έκθεση Eurosatory, την κατευθυνόμενη ρουκέτα Thundart, σχεδίασης MBDA France και Safran, των 227 χιλιοστών, με εμβέλεια 150 χιλιομέτρων, το οποίο προορίζεται για τους γαλλικούς εκτοξευτές MLRS. Μάλιστα αναφέρεται πως οι Γάλλοι σχεδιάζουν και άλλο βλήμα με εμβέλεια 500 χιλιομέτρων!
Στα παραπάνω τώρα, έχει μπει “σφήνα” το νοτιοκορεατικό K239 Chumnoo το οποίο έχει παραγγείλει η Πολωνία και ίσως το δούμε και σε ρουμανική προμήθεια. Κι αυτό με δική του παλέτα πυρομαχικών, πολλών τύπων και διαμετρημάτων, από 130 έως 600 χιλιοστά (το τελευταίο είναι ο βαλλλιστικός πύραυλος KTSSM Block 2 με εμβέλεια πάνω από 300 χιλιόμετρα.
Στον τομέα των πολλαπλών εκτοξευτών θα δούμε τα επόμενα χρόνια σωρεία παραγγελιών διεθνώς, καθώς συνδυάζονται μεγάλες εμβέλειες, αυξημένη ακριβεία και κυρίως μεγάλη ποικιλία πυρομαχικών, μεγαλύτερη από κάθε άλλο σύστημα πυροβολικού, με σημαντική γκάμα δυνατοτήτων, που διαρκώς θα επεκτείνεται, καθώς επάνω τους θα “φορτωθούν”, όπως φαίνεται και ότι εξειδικευμένο βλήμα σήμερα παράγεται ως αυτόνομης εκτόξευσης!