Πριν λίγες μέρες η Κομισιόν αποφάσισε την ενίσχυση του Ευρωπαικού Αμυντικού Ταμείου με 1,2 δις ευρώ, ώστε να προωθηθεί η εξέλιξη 61 συνολικά ερευνητικών αμυντικών προγραμμάτων, κάθε τύπου. Τα πρόγραμματα είναι σε όλους τους κλάδους, ξηράς, ναυτικού, αεροπορίας όπως και τηλεπικοινωνιών, κυβερνοπολέμου, τεχνητής νοημοσύνης κ.α. Από τα 61, τα 30 πιο μεγάλα παίρνουν και το σημαντικότερο μέρος της ενίσχυσης -845 εκατ. ευρώ- ενώ τα άλλα 31 τα υπόλοιπα 322 εκατομμύρια.
Τα πρόγράμματα αυτά είναι κρίσιμα καθώς αναμένεται να παράγουν τεχνολογίες και αμυντικά συστήματα τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από πολλές χώρες της Ε.Ε., προσφέροντας ομοιοτυπία, κοινές πλατφόρμες εξέλιξης και συνεργασίας, εγχώρια τεχνογνωσία, ενώ έχει γίνει πρόβλεψη να είναι ανοιχτή η διαδικασία και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Περίπου τα μισά από τα προγράμματα είναι και εντός της πρωτοβουλίας PESCO, δηλαδή της διαρκούς συνεργασίας μεταξύ κρατών-μελών της Ε.Ε. Ακόμη ένα ποσοστό άνω του 5% της χρηματοδότησης κατευθύνεται σε καινοτομικές έρευνες στο χώρο της άμυνας.
Το πρόγραμμα βέβαια που μας ενδιαφέρει πιο πολύ είναι αυτό της ευρωκορβέτας (European Patrol Corvette, EPC), στο οποίο μετέχει και η Ελλάδα. Το πρόγραμμα για τη βασική σχεδίαση του σκάφους έχει προϋπολογισμό 65,8 εκάτ. ευρώ και η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα φθάσει τα 60 εκάτ. οπότε ουσιαστικά το καλύπτει. Ο προγραμματισμός είναι το 2025 να έχει ξεκινήσει η βιομηχανική παραγωγή με παραδόσεις πλοίων από το 2027 και μετά. Για τη χώρα μας η ευρωκορβέτα ίσως είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να πάρουμε ένα πλοίο πολύ κοντά στις εθνικές μας ανάγκες και με μεγάλη συνάφεια με άλλα ευρωπαικά ναυτικά.
Στο πρόγραμμα της ευρωκορβέτας έχουν ήδη ενταχθεί στην κοινοπραξία εξέλιξης και ελληνικές εταιρίες, οι εξής: Η γνωστή Intracom Defense, η Ηydrus Engineering με εξειδίκευση σε υπηρεσίες ναυτικής μηχανολογίας και επίβλεψης/διαχείρισης ναυπήγησης, η ISD με εμπειρία σε ηλεκτρονικά και τηλεπικοινωνίες, η Prisma Electronics με λύσεις πληροφορικής, η FEAC που ασχολείται με βιομηχανική σχεδίαση και προσομοίωση και η Terra Spatium με υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και επισκόπησης.
Άλλες ελληνικές συμμετοχές είναι αυτή της ΕΑΒ στο πρόγραμμα ελικοπτέρου νέας γενιάς, της iKnowHow και της Intracom Defence στο πρόγραμμα COMMANDS για δημιουργία κομβόι μη επανδρωμένων συστημάτων, των Heron, ISD, ΕΚΠΑ και του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης στο πρόγραμμα dTHOR για την παρακολούθηση της «δομικής υγείας» ενός πολεμικού πλοίου, της Μiltech στο πρόγραμμα HEROIC για την παραγωγή κυκλωμάτων για υπέρυθρους αισθητήρες, της Satways στο πρόγραμμα ARTURO για δημιουργία εξελιγμένου ραντάρ, κ.α.