. Η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να φροντίσει τη δική της ασφάλεια χωρίς τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ τις επόμενες δεκαετίες, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, απορρίπτοντας την έκκληση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική.
Ο Μακρόν διατύπωσε την έκκλησή του σε συνέντευξη για την έκδοση “Revue Grand Continent” χθες, Δευτέρα, λέγοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες τότε μόνο θα σέβονταν την Ευρώπη ως σύμμαχο «αν έχουμε κυριαρχία σε ό,τι αφορά την άμυνά μας».
«Η ιδέα μιας στρατηγικής αυτονομίας για την Ευρώπη είναι υπερβολικά φιλόδοξη αν τρέφει την ψευδαίσθηση ότι θα μπορούσαμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία της Ευρώπης χωρίς το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ», δήλωσε η Καρενμπάουερ.
Θα χρειάζονταν δεκαετίες για την Ευρώπη να οικοδομήσει τις συμβατικές και πυρηνικές στρατιωτικές της δυνάμεις προκειμένου να αντισταθμίσει αυτό που συνεισφέρουν τώρα οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην ασφάλεια της ηπείρου, προσέθεσε.
«Η Γερμανία και η Ευρώπη δεν μπορούν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους χωρίς την πυρηνική και συμβατική ισχύ της Αμερικής. Αυτό είναι απλώς ένα γεγονός», δήλωσε η Κραμπ-Καρενμπάουερ, η οποία επανέλαβε τη δέσμευση του Βερολίνου να αποκτήσει μια ισχυρότερη θέση στην άμυνα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν το 70% των κρίσιμων στρατιωτικών ικανοτήτων όπως επιτήρηση, ελικόπτερα, αεροπορικό ανεφοδιασμό και δορυφορικές επικοινωνίες στο ΝΑΤΟ, είπε η υπουργός.
Η Ουάσινγκτον παρέχει επίσης σχεδόν το 100% στην πυραυλική άμυνα του ΝΑΤΟ και τη συντριπτική πλειονότητα των μέσων πυρηνικής αποτροπής του, πρόσθεσε. Στην Ευρώπη, η Βρετανία και η Γαλλία διαθέτουν επίσης πυρηνικά οπλοστάσια.
Οι διαφορές ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία, που δεν είναι καινούριες, αναδύονται και πάλι ενόψει μια συνόδου των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στο πώς η ΕΕ μπορεί να καταδείξει στην επερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση του νεοεκλεγέντα Τζο Μπάιντεν ότι είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα για τη δική της άμυνα.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε συχνά ευρωπαϊκές χώρες για το θέμα αυτό. Πολλές, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, δεν ανταποκρίνονται αυτή τη στιγμή στον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες που θα ανέρχονται στο 2% του ΑΕΠ τους.
Οποιεσδήποτε αποφάσεις για αποχώρηση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν πρέπει να βασίζονται στις συνθήκες επί του εδάφους, είπε εξάλλου η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας.
«Οι συνεχιζόμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στο Αφγανιστάν δεν έχουν αποφέρει ακόμη τα αποτελέσματα που όλοι επιθυμούμε», είπε η Κραμπ-Καρενμπάουερ.
Ωστόσο υπάρχει μια κάποια αβεβαιότητα όσον αφορά τον μελλοντικό ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στο Αφγανιστάν εν μέσω της διαδικασίας μετάβασης μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ.
«Έχουμε συμφωνήσει στο ΝΑΤΟ, από κοινού με τις ΗΠΑ, πως οποιαδήποτε μείωση στρατευμάτων ή μια πλήρης αποχώρηση πρέπει να βασίζεται σε συνθήκες που θα προσδιοριστούν αξιόπιστα σε μια ειρηνευτική συμφωνία», προσέθεσε.
Ακόμη η Καρενμπάουερ είπε πως ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μπορεί να αναθεωρήσει τα σχέδια για μια μεγάλη αποχώρηση των στρατευμάτων από τη Γερμανία την οποία είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το καλοκαίρι.
«Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ακούσαμε από τους Δημοκρατικούς ότι σκοπεύουν να εξετάσουν αυτά τα σχέδια ξανά πολύ διεξοδικά», είπε η υπουργός.
«Τουλάχιστον υπάρχει μια πιθανότητα ότι τα σχέδια θα αλλάξουν. Θα πρέπει να δούμε αν αυτό σημαίνει πως η απόφαση θα ανακληθεί πλήρως ή απλώς θα υποστεί κάποιες προσαρμογές σε ορισμένα τμήματά της», είπε η Καρενμπάουερ.