Με ένα 3λεπτο βίντεο και σύνθημα: “ΠΤΗΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ: ΠΩΣ Η ΕΕ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΕΡΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΣ“, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να ενημερώσει τους πολίτες για τις ενέργειες που κάνει προς την κατεύθυνση, της βελτίωσης της ασφάλειας πτήσεων:
Το τραγικό συμβάν της πτήσης 522 της Helios στις 14 Αυγούστου 2005 (ολόκληρο το επίσημο πόρισμα εδώ) είναι το “κίνητρο” ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι ασφαλείας σε πτήσεις που κινούνται εντός της ΕΕ.
Ήλιος HCY 522: το πιο πολύνεκρο αεροπορικό ατύχημα στην Ελλάδα
Όπως αφηγείται η “πρωταγωνίστρια” του spot, DOROTHY SOPHOCLEOUS, στις 14 Αυγούστου 2005 η πτήση αριθ. 522 της Helios από την Κύπρο έχασε πίεση στον θάλαμο καθ’ οδόν προς την Πράγα. Ένα μέλος του πληρώματος κατάφερε να φτάσει στον κυβερνήτη και τον συγκυβερνήτη οι οποίοι δεν μπορούσαν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους λόγω έλλειψης οξυγόνου, όμως ήταν πολύ αργά. Αφού το σκάφος περιπλανήθηκε για περίπου μία ώρα, η επονομαζόμενη «πτήση φάντασμα» συνετρίβη, με αποτέλεσμα τον θάνατο και των 121 ατόμων που επέβαιναν σε αυτήν.
Από τις έρευνες για την εταιρεία Helios Airways αποκαλύφθηκαν πολλά σφάλματα όσον αφορά το πρωτόκολλο ασφάλειας και πολλές παραλείψεις στους ελέγχους. Η διαδικασία αυτή κατέδειξε ανεπαρκή στάνταρ ασφάλειας στην εταιρεία Helios, καθώς και σε άλλες αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους που είχαν εμπλακεί σε συντριβές αεροσκαφών εκείνη την περίοδο. Στον απόηχο της καταστροφής, η ΕΕ έλαβε αποφασιστικά μέτρα για να καταστούν οι πτήσεις στην Ευρώπη ασφαλέστερες και περισσότερο διαφανείς. Σήμερα, οι ειδικοί και οι επιθεωρητές στον τομέα της ασφάλειας πτήσεων, καθώς και οι ελεγκτές ειδοποιήσεων συναγερμού σε ολόκληρη την Ευρώπη επιβάλλουν την τήρηση ενωσιακών προτύπων για την αεροπορική ασφάλεια, τα οποία θέτουν τέλος στην είσοδο επισφαλών αεροπορικών εταιρειών στον εναέριο χώρο μας.
PETER BOMBAY (Βέλγιο) Υπηρεσία μεταφορών και κινητικότητας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
«Το ατύχημα στην πτήση 522 της Helios συνέβη διότι η εταιρεία δεν είχε διενεργήσει επιθεωρήσεις ασφαλείας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο ευρωπαϊκός κατάλογος αεροπορικής ασφάλειας δημιουργήθηκε το έτος που συνετρίβη το αεροσκάφος. Αποτελεί το εργαλείο της ΕΕ για τον αποκλεισμό των επισφαλών αεροπορικών εταιρειών από τον εναέριο χώρο της Ευρώπης. Επικαιροποιούμε τον κατάλογο δύο φορές ετησίως και είναι διαθέσιμος στο διαδίκτυο. Θέλουμε οι πολίτες να γνωρίζουν την ύπαρξη του καταλόγου, ώστε να μην κλείνουν θέση σε αεροπορικές εταιρείες –όπως ήταν η Helios– οι οποίες δεν τηρούν αυστηρά τους κανόνες ασφάλειας.
Στην Ευρώπη συμβαίνουν λιγότερα αεροπορικά δυστυχήματα. Το γεγονός αυτό συνδέεται με τον ευρωπαϊκό κατάλογο αεροπορικής ασφάλειας και με την πρόοδο όσον αφορά τα πρότυπα επιθεώρησης αεροσκαφών. Ένα αεροσκάφος που επιθεωρείται στην Εσθονία, θα υποβληθεί στην ίδια επιθεώρηση όταν προσγειωθεί στην Ισπανία, τη Σλοβακία ή οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη.»
GABRIELA GALAMBOŠOVÁ (Σλοβακία) Τμήμα πολιτικής αεροπορίας, Υπηρεσία Μεταφορών
«Πραγματοποιούμε καθημερινά ελέγχους αεροσκαφών στους αερολιμένες ολόκληρης της Σλοβακίας, βρέξει χιονίσει. Έχουμε έναν κατάλογο με 53 σημεία προς έλεγχο ώστε να διασφαλίσουμε ότι κάθε αεροσκάφος είναι ασφαλές – από το πιλοτήριο μέχρι την καμπίνα επιβατών και τον χώρο αποσκευών.
Διενεργούμε επιθεωρήσεις αεροδιαδρόμων. Έχουμε, ωστόσο, τη δυνατότητα να απαγορεύσουμε την απογείωση αεροσκάφους εάν διαπιστώσουμε σημαντικά προβλήματα κατά την επιθεώρηση ή εάν η αεροπορική εταιρεία δεν τα επιδιορθώσει αμέσως. Όλα τα πορίσματά μας, και εκείνα που προέρχονται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, διαβιβάζονται σε μια βάση δεδομένων επιθεωρήσεων σε επίπεδο ΕΕ.»
JEROEN JANSEN, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας
«Συντονίζω το πρόγραμμα επιθεώρησης αεροδιαδρόμων σε επίπεδο ΕΕ. Με ένα κλικ έχω άμεση πρόσβαση σε ετήσια πορίσματα από 13.000 επιθεωρήσεις αεροδιαδρόμων σε αερολιμένες σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Κατόπιν λεπτομερούς εξέτασης των πορισμάτων, εντοπίζουμε εάν υπάρχει πρόβλημα με τον φορέα εκμετάλλευσης αεροσκαφών και ζητάμε από την αεροπορική εταιρεία να λύσει το πρόβλημα. Εάν μια αεροπορική εταιρεία δεν βελτιωθεί, διεξάγεται έρευνα. Ως έσχατη λύση προτείνουμε την απαγόρευση εκτέλεσης πτήσεων από τη συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.»
GEERT LAMSENS (Βέλγιο), Στέλεχος του Eurocontrol – Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυσιπλοΐας
«Η νοοτροπία των αεροπορικών εταιρειών έχει γενικά αλλάξει και έχει επικεντρωθεί περισσότερο στην ασφάλεια. Αρχικά δεχόμασταν πάρα πολλές πτήσεις από μη ευρωπαϊκές χώρες, μολονότι βρίσκονταν στον ευρωπαϊκό κατάλογο αεροπορικής ασφάλειας. Τώρα, με περισσότερα από δέκα έτη στο ενεργητικό μας, σχεδόν ποτέ δεν βλέπουμε απαγορευμένες αεροπορικές εταιρείες να επιχειρούν να εισέλθουν στην Ευρώπη.»