15.3 C
Athens
Τετάρτη, 23 Απριλίου, 2025
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟTHINK OUT OF THE BOXΣΥΖΗΤΗΣΗ: ESSM Blk1/2 vs CAMM/CAMM-ER vs MICA VL NG

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: ESSM Blk1/2 vs CAMM/CAMM-ER vs MICA VL NG

- Advertisement -

Πριν αρκετούς μήνες είχε γίνει μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με το θέμα των αντιαεροπορικών πυραύλων που θα πρέπει να φέρουν οι νέες φρεγάτες πολλαπλών αποστολών του ΠΝ. Καθώς το θέμα SM-2/ASTER30 το έχουμε αναλύσει πολλές φορές, θα πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά το θέμα του κυρίως οπλισμού των νέων μας πλοίων. Οι επιλογές, είναι συγκεκριμένες. Ο γνωστός σε όλους ESSM Blk2, o CAMM-ER και ο MICA VL στη νέα γενιά του, NG.

Εντάξει, μια εκ νέου ανάλυση των δυνατοτήτων του κάθε όπλου δεν θα μας κανει σοφότερους. Πολλά από τα χαρακτηριστικά του κάθε όπλου είναι απόρρητα, και άλλοι πύραυλοι ανακοινώνουν οι εταιρείες τη μέγιστη εμβέλεια (σαν … ρουκέτα), άλλες την μέγιστη εμβέλεια που μπορεί να εκτελέσει ελιγμούς, άλλες το No Escape Zone. Συνεπώς, δεν υπάρχουν συγκρίσεις, αλλά σίγουρα, και οι 3 μπορούν να αντιμετωπίσουν στόχους στα όρια του “ορίζοντα” για χαμηλά ιπτάμενους στόχους.

ΑΠΟΨΗ: Ας (ξανα)μιλήσουμε για επιθέσεις κορεσμού στις φρεγάτες του ΠΝ και την καταύγαση στόχων

Ποιος όμως ο λόγος η ΠΤΗΣΗ να κάνει ένα νέο “άρθρο” για τους πυραύλους αυτούς; διότι υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά, που δεν τα έχουμε αναλύσει. Εκτός λοιπόν, από τα χαρακτηριστικά στις διάφορες σελίδες των εταιρειών, αλλά και στα εταιρικά φυλλάδια. Υπάρχουν άλλες παράμετροι, που σήμερα θα τους εξετάσουμε. Θα ξεφύγουμε λίγο από “μέγιστες εμβέλειες” και άλλα τέτοια… Όχι ότι δεν έχουν αξία, έχουν και παραέχουν. Αλλά ας δούμε αυτά που συνήθως μας ξεφεύγουν (κι εμάς).

Σήμερα θα προσπαθήσουμε να δούμε κι άλλες παραμέτρους στην επιλογή ενός πυραύλου, και θα αποφασίσουμε μαζί την αξία που έχει. Κι ας δούμε πως κάποιοι επιτελείς επιλέγουν τελικά όπλο, γιατί στο τέλος της μέρας, το ΠΝ θα πολεμήσει με αυτά τα όπλα, όχι εμείς σε κάποιο παιχνίδι στον υπολογιστή μας…

Οι MICA VL & CAMM-ER είναι…

H συνέχεια στο navaldefence.gr, εδώ

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

64 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
64 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Digenis

Απο την στιγμη που ολα κανουν 3 δουλεια της μεσης ακτινα ,οποια απο τα 3 μπαινουν σε 4αδες περναν στην επομενη φαση ,και στην μεθεπομενη οποιο ερθει μαζι με τα πλοια στην καλυτερη τιμη

billy

Συμφωνώ με τα πλεονεκτήματα του ESSM Blk2 και τον θεωρώ ιδανικό για έναν MK-41 .
Ομως όπως θέτετε το πιθανό χρονοδιάγραμμα ένταξής του στο ΠΝ δεν γίνεται μονόδρομος ο CAMM-ER ?
Ποιός άλλος δρόμος υπάρχει ?

Johnny

Μακάρι να είχαμε ένα ακόμα πιο λεπτομερές άρθρο σχετικά με τα επιμέρους στοιχεία κάθε πυραύλου καθοδήγηση ,συμπεριφορά σε κορεσμένο περιβάλλον παρεμβολών, ευκολία πιστοποίησης σε κάθε ΣΔΜ κτλ.
Πόσο μου αρέσει να βλέπω άρθρα και συζητήσεις μακριά από την τοξικότητα τής φρεγατιάδας δεν περιγράφεται.

Fedas

” Κλείνοντας να πούμε πως η επιλογή θα γίνει από τους αξιωματικούς του ΠΝ χωρίς να επηρεάζονται από άρθρα, από επιστολές, ή συμφωνίες” το μόνο που τους επηρέαζε και τους επηρεάζει είναι το πολιτικό σύστημα. Η επιλογή θα γίνει από το ΠΝ αν συμφωνεί η εκάστοτε κυβέρνηση . Βλέπε τα όπλα που συνοδεύουν τα υποβρύχια που πήραμε χωρίς τα όπλα.

Animades

Με ενσωματωμένο ενεργό ερευνητή (ρανταρ) τα ESSM blI (που είδη παραλαμβάνει μεσα στο 2021 το US Navy) , ακόμα και στις εκσυγχρονισμένες Υδρα (μεκο) θα μπορούν να κατευθύνονται ταυτόχρονα σε αλληλουχία , αντιμετωπίζοντας επιθέσεις κορεσμού …
οι επιδόσεις τους σε σχέση δε με τον (απλό) CAMM είναι απλά πολλαπλάσιες.
Επίσηςδεν πρέπει να ξεχνάμε οτι είναι εδώ και χρόνια σε χρήση απο το ΠΝ (block1)
και οτι μετέχουν στην κατασκευή τους Ελληνικές εταιρίες …
Δύσκολα και με μεγάλο κόστος θα μπορούσε να περάσει σε Camm το Π.Ν.
όπου θα πρέπει να υποστηρίξει “λογιστικά ” εναν ακόμη πύραυλο ανάλογων ή υποδεέστερων χαρακτηριστικών με τον ESSM … (αγορά , εκτοξευτές? , απόθεμα , επαναπιστοποιήσεις , εκπαίδευση .κτλπ)
Μάλλον ήρθε η ώρα να βάλει στο οπλοστάσιο του ένα βλήμα μεγάλου βεληνεκούς , αν έχουμε την θέληση να σταθούμε στην Ανατολική μεσόγειο( που μεγάλο μέρος της μας ανήκει) με αξιώσεις .(βλέπε ολλανδική λύση με essm και SM2 )
αν απο άλλη θέλουμε να μετατρέψουμε το Π.Ν. σε μια αξιοπρεπή ακτοφυλακή , υπάρχει και η αμερικάνικη λύση …..

Kostas_pe

Από όσα είναι γνωστά στο κοινό ο ESSM2 είναι η καλύτερη επιλογή για το ναυτικό εκτός αν υπάρχει όπως λέτε πρόβλημα διαθεσιμότητας το κύριο όμως πρόβλημα και ερώτημα είναι είναι αν χρειαζόμαστε έστω και ελάχιστα βλήματα μεγάλου βεληνεκούς που τα χρειαζόμαστε βάση απλής λογικής και το κόστος δεν είναι τεράστιο μια φορά τα αγοράζουμε κάθε πόσα χρόνια χρειάζονται συντήρησή ? Ε αν δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε τα απλά ας πάμε τότε στα 4 ναυτικά μίλια να κάνουμε συμφωνία με τους απέναντι να τελειώνει η ιστορία

S244

Γιατί δε βάζετε στο κάδρο και τους Barak;

Nikolaos

Αγαπητοί φίλοι της ΠΤΗΣΕΩΣ και φίλοι αναγνώστες,

συγχωρήστε μου κατ’ αρχάς το εκτός θέματος ποστ, είναι η πρώτη μου σχετική … παράβαση. Έχω τη γνώμη ότι το άρθρο αυτό, με την αναμενόμενη υψηλότατη αναγνωσιμότητα, είναι η κατάλληλη sedes materiae για το εξής φορτικό επίκαιρο ζήτημα:

Διερωτώμαι αν, στην κρίσιμη καμπή στην οποία βρισκόμαστε διεθνώς ως προς την εξέλιξη της πανδημίας, θα ήταν ίσως σκόπιμο να αφιερώσει ο ιστότοπος μια σειρά πυκνών, περιεκτικών άρθρων, με αφθονία παραπομπών για περαιτέρω έρευνα όποιου το επιθυμεί, προς τεκμηρίωση της ανάγκης εμβολιασμού και της ασφαλείας των εμβολίων.

Πέρυσι την άνοιξη ήταν συχνά τα άρθρα σας για την υπόθεση. Ασφαλώς ο ιστότοπος δεν είναι ποικίλης ύλης, αλλά οπωσδήποτε αναφέρεται και στα μείζονα πολιτικά γεγονότα, ακόμη και σε κάποια λίγο “εξωτικά” που αφορούν ΕΔ άλλων εθνών.

Τώρα, το αίτημα να συμβάλλουμε όλοι κατά τις δυνάμεις μας (και εσείς έχετε τεράστιες, ως μέσο υψηλής αναγνωσιμότητας) στην παραμέριση του ανορθολογισμού και στην ενημέρωση των πολιτών τίθεται επιτακτικά όσο ποτέ άλλοτε. Κανείς μας ας μην απουσιάσει από τη μεγάλη αυτή μάχη της γενιάς μας.

Τα άρθρα που προτείνω είμαι βέβαιος ότι μπορούν να τα αναλάβουν, με την απαιτούμενη δόκιμη γραφή, εκλεκτοί αναγνώστες που τυγχάνουν ιατροί και μπορούν ευχερέστατα να τεκμηριώσουν την υπόθεση, γνωρίζοντας πού να ψάξουν για έρευνες και μελέτες, αλλά και να αποδώσουν τα πορίσματα σύντομα και με εύληπτο για τους μη ειδικούς τρόπο.

Ασφαλώς, το ίδιο μπορούν να πράξουν και δόκιμοι συνεργάτες της επιλογής σας.

Απευθύνω λοιπόν θερμή έκκληση στην κοινωνική ευθύνη υμών και των αναγνωστών – ιατρών & βιοεπιστημόνων εν γένει που μπορούν και έχουν διάθεση να βοηθήσουν.

Γνωρίζω από ιδία εμπειρία ότι υπάρχουν καλοί πολίτες, διόλου εγκλωβισμένοι σε ακραίες ή μισαλλόδοξες ιδεολογίες, που διστάζουν για το εμβόλιο. Για κάποιους από αυτούς ίσως θα είναι πια πολύ αργά όταν θα έχουν πεισθεί! Σε λίγο ο ιός θα μεταδίδεται με το ρυθμό της ιλαράς ή της ανεμευλογιάς!

Πρέπει κάτι να κάνουμε, είναι η πρόκληση της γενιάς μας!

CEF

Και τί έγινε που θα αργήσει ο ESSM II; Μήπως η νέα φρεγάτα θα έρθει σύντομα; Ιδίως αν είναι νέα σχεδίαση. Ή θα τον βάλουμε σε μεταχειρισμένες;

harval

Σε παλαιοτερο αρθρο της Πτησης εχει αναφερθει οτι οι Camm ER τοποθετουνται σε τετραδες και σε Mk41. Αν η πιστοποιηση και των 2 οπλων σε ενα CMS δεν εχει υπερβολικο κοστος θα μπορουσαμε ισως να ξεκινησουμε με Camm ER που θα υπαρχουν διαθεσιμοτητες συντομοτερα και αργοτερα φέρνουμε τους Essm 2 σε χαμηλοτερο κοστος και καλυτερη ισως υποστηριξη. Ακομη ισως και σε εκσυγχρονισμενες Μεκο να ηταν εφικτο κατι τετοιο και παλι εφοσον το κοστος ειναι λογικο.
Αν παμε στην Αμερικανικη λυση ,οι Αμερικανοι προσφερουν πιστοποιημενους τους Camm ER στο compas21 ,το οποιο θα τοποθετηθει και σε Μεκο και εχει ηδη πιστοποιημενους τους Essm 2. Ολοι οι αλλοι δινουν τα πλοια (και Μεκο) με Tacticos το οποιο ειναι ανοιχτης αρχιτεκτονικης και ενσωματωνει ευκολα τα παντα. Στο σημερινο αρθρο/σεναριο οι Γαλλοι μενουν εκτος.
Μια ιδεα ειναι. Ισως κουτη και μη υλοποιησιμη.

Mikros-hroas

Δυνατότητες;
Εμβέλεια;
Βάρος εκρηκτικής κεφαλής;
Δυνατότητα κεφαλής ενεργού ραντάρ ή υπέρυθρης ακτινοβολίας;
Εμβέλεια της ενεργής κεφαλής;
Πως χτυπάνε έναν πύραυλο επιφανείας;

Χτυπάνε έναν πύραυλο επιφανείας από πολύ χαμηλό ύψος σε επίπεδο θάλασσας;
Η ενεργή κεφαλή τι γωνία έχει;
Από πια γωνία μπορεί να δει έναν πύραυλο επιφανείας που πετά στα 5 μέτρα;
Πως η αντανάκλαση από την θάλασσα clutter επηρεάζει την ενεργή κεφαλή ραντάρ;

Πως η η χαμηλή θερμοκρασία της θάλασσας επηρεάζει την κεφαλή υπερύθρων;
Δεν ξέρετε τι είναι αυτό που έγραψα θα το μάθετε αμέσως.
Αν η γωνία που βλέπει τον πύραυλο είναι μεγάλη, ξεγελάει την υπέρυθρη κεφαλή του πυραύλου γιατί ο πύραυλος τρέχει με 0,85 μαχ.
Νομίζει πως είναι λίγο ποιο πίσω γιατί εκεί αντιλαμβάνεται την θερμοκρασία.

Τι να γράψω πως αν η γωνία είναι μεγάλη δεν βλέπεις τίποτα;
Αν η γωνία είναι μικρότερη θα δεις τον πύραυλο στα 300 μέτρα;
Μόνο αν είναι πολύ μικρή η γωνία θα κάνεις δουλειά.
Δηλαδή να πετούν σε περίπου ίδιο ύψος.
100 μέτρα ο ΑΑ πυραυλος 5 μέτρα ο επιφανείας.

Είμαι ηλεκτρονικός όπως ξέρετε καληνύχτα σας.
Γεώργιος Δικαίος Ο γνωστός Μικρός Ήρωας .

Που σας ενημερώνει με αυτά που δεν ξέρουν οι άλλοι.

Vassilis13

Συγγνώμη αλλα το αρθρο είναι πολύ λίγο κ επικίνδυνο!

Προτεραιότητά πρέπει να έχει ΞΕΚΆΘΑΡΑ η δυνατότητα καθε πυραύλου.
Εμβέλεια ταχύτητα αξιοπιστία…ολα τα αλλα τιμες κ αν έχει πληρώσει το ΠΝ δεν παίζουν ρολο….ο εχθρός είναι εδώ κ όχι αόρατος..οτο κάνει την μεγαλύτερη ζημια. Τελος

vtheofilis

Το ερώτημα είναι αν ο CAMM-ER είναι συμβατός με τον MK-41 (γιατί προς λύση που θα τους έχει μας βλέπω να πηγαίνουμε). Αν δεν μπορούμε να πάρουμε ESSM Block II με την ένταξη των φρεγατών, και θέλουμε κάτι καλύτερο από τους block I που ήδη έχουμε, τότε ίσως θα μπορούσαμε να πάρουμε μερικούς, μέχρι να έχουμε ESSM Block II. Αλλά τονίζω, πρέπει να είναι συμβατοί σε 4άδες, με τον MK41, όπως ο ESSM Block II. Αν υπάρχουν και οι ρουτίνες στο TACTICOS ( το οποίο θεωρώ ότι πρέπει να αποτελεί το CMS της επιλογής του ΠΝ, απλά και μόνο για να έχουμε κοινό CMS σε όλα τα πλοία ), απλά αλλάζει ο φόρτος των πλοίων. Σενάρια με αλλαγές εκτοξευτών και πατέντες στο CMS, συνεπάγονται αποκλεισμό του CAMM-ER. Εκτός αν θέλουμε να ρημάξουμε την επιμελητεία και την διοικητική μέριμνα του ΠΝ…
Προσωπικά, θεωρώ προτιμότερο να στραφούμε στους ESSM Block II. Αρκεί να έχουμε χρόνο για να παραλάβουμε ( ή να αναβαθμίσουμε τους Block I που έχουμε, αν γίνετε και συμφέρει ).

George_K

Ας διαλέξουμε το καλύτερο δεδομένων των αναγκών μας, αλλά να είναι σε τετράδες.

Aerchean

καπου διαβασα οτι ο mk48 mod2 μπορει να παρει 2 ESSM ανα κελι.

GeorgeP

Ιδανικα θα ηθελα ESSM και ASTER30 στο ιδιο πλοιο, αλλα δεν νομιζω να γινεται.

Αρα, καλος ο ESSM αλλα το σημαντικότερο ειναι ο aster30. Αν δεν γινεται να υπαρχουν και οι δυο μαζι, τοτε οσο και να ειναι το κοστος, πρεπει να παμε σε άλλο οπλο και οχι ESSM.

emko

Με συγχωρείτε Πτήση αλλά και λοιποί αναγνώστες
Έχει τόσους μήνες μιλάτε για πυραύλους μακράς-μεσης-μικρης εμβέλειας, λέτε για aster, για sm2, essm και πάει λέγοντας.
Δεν έχετε πει σχεδόν κανένας και ποτέ για την οικογένεια πυραύλων BARAK-MX, που με εμβέλειες 35-70-150km μας καλύπτουν πλήρως.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι διατίθενται και για επίγεια συστήματα αεραμυνας , που συνεπάγεται σε μεγαλύτερη ομοιοτυπια στους πυραύλους, με μειωμένα κόστη εισαγωγής και συντήρησης και πάει λέγοντας , διότι θα είναι πολλά τα θετικά που δεν ξέρω αλλά που παίζουν σημαντικό ρόλο.
Κάπως έτσι μετά επιδιώκεις να πάρεις γραμμή παραγωγής στη χώρα μας και να συμμετέχεις σε περαιτέρω ανάπτυξη
Σας ευχαριστώ πολύ

christos_choris_a

Δεν χωρά αμφιβολία οτι προηγούνται οι ESSM block-II και λόγω F.M.S. αλλά και για λόγους κόστους του κύκλου ζωής τους, αξιοπιστίας και τέλος λόγω της εμπλοκής Ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών. Όσο για το μειονέκτημα της διαθεσιμότητας μιας και πρώτα θα “ευλογήσει τα γένια του” το USN και έπειτα υπάρχουν ναυτικά που έχουν ήδη δώσει παραγγελίες και οι παραγγελίες αυτές αφορούν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες, το ερώτημα που γεννιέται είναι αν θα μπορούσε ένας ESSM block-I να αναβαθμιστεί με λογικό κόστος σε ESSM block-II. Αν ναι θα μπορούσαμε να παραγγείλουμε αρχικά ESSM block-I τους οποίους στη συνέχεια θα αναβαθμίζαμε μαζί με τα αποθέματα αυτών που υπηρετούν ήδη στις Meko. Είναι ακόμα ανοιχτή η γραμμή παραγωγής των ESSM block-I ; Μήπως αν παραγγέλναμε τις τελευταίες παρτίδες πετυχαίναμε και καλή τιμή ( υπό την προΰπόθεση οτι υπάρχει δυνατότητα αναβάθμισης σε block-II ).

Jk7

Αν η fdi έπαιρνε quad packed στον sylver τότε θα είχαν πέσει ήδη οι υπογραφές

Stealth

“Γιατί το USN, έρχεται με CAMM-ER αντί για τους ESSM Blk2; Έχει κάποια “προηγούμενα” με τον βασικό προμηθευτή του, η Raytheon; Όχι βέβαια!”

Βαζει το US Navy CAMM-ER στα πλοια του και δεν το γνωριζαμε? Υπαρχει καποια αναφορα για κατι τετοιο?

Εαν εννοειτε την HF2 / MMSC, πως ειναι δυνατον να εμπλεκεται το US Navy στον οπλισμο ενος πλοιου το οποιο εχει σταματησει να παραλαμβανει το ιδιο?

Πως ειναι δυνατον να εμπλεκεται το USN στην ναυπηγηση φρεγατων σε ξενη χωρα, σε ξενα ναυπηγεια, και πως ειναι δυνατον να προσφερει και εγγυηση οτι το πλοιο θα λειτουργει ικανοποιητικα με συστηματα τριτων χωρων, οπως Γερμανικα ρανταρ και με Βρετανικους πυραυλους ???

Εμενα αυτα παντως δεν μου ακουγονται καθολου λογικα, δυστυχως.

Το Αμερικανικο Ναυτικο δεν εχει κανει ποτε κατι τετοιο, και σιγουρα δεν του επιτρεπει το καταστατικο του να κανει ναυπηγησεις για λογαριασμο τριτων χωρων. Η Lockheed Martin δεν ειναι US Navy.

Ειστε ελευθεροι να κανετε οση διαφημιση θελετε στην HF2, αλλα και εμεις ειμαστε ελευθεροι να μην πιστευουμε σε παραμυθια.

Athanasios-Tsintzas

ESSM Block-ΙΙ δεν είναι κανένα μπακάλικο να μπεις και να πεις: “‘Πιάσε 128 κομμάτια γιατί βιάζομαι”.

ΑΡΑ οι CAMM-ER / MICA-VL πωλούνται και σε τιμές μαναβικής … πας στον πυραυλομανάβη και του λες: “Πιάσε 128 κομμάτια διότι εκεί στη Raytheon και σία, πήραν ψηλά τον αμανέ ” – Ο πυραυλομανάβης απαντά: Είναι 140, να τ’ αφησω ?”

Τα “ληγμένα” και η κονόμα της πιστοποίησης / ελέγχου

Τον παλιό καλό καιρό, δεν έληγε καμιά οβίδα, αλλά και να έληγε, την έριχνες στο κεφάλι του εχθρού και τέρμα. Ύστερα ήρθε ο πύραυλος …

Παρότι υπάρχει διαδικασία ελέγχου, η αξιοπιστότερη διαδικασία είναι η βολή με μετρηση παραμέτρων του πυραύλου και η σύγκριση με αυτές που αναγράφουν τα σχετικά εγχειρίδια. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΔΩ έχουμε θεματάκια … διότι μπορεί κανενα φρέσκο πυραυλάκι να μας βγει κατώτερο των περιστάσεων και που να βρεις άκρη μετά με τα super market που σε έβαλαν να περιμένεις το τεφαρίκι στη σειρά … Άσε που ελάχιστοι δίνουν στοιχεία και στο τέλος κανείς δεν δοκιμάζει στα όρια, μην έχουμε και καμιά στραβή και φύγουν τίποτε καρριερίστες πρόωρα …

Στο μεταξύ αβαβά η δουλειά της Raytheon με τις ρουκέτες και πυραύλους των MLRS, που λόγω βομβιδίων – πάντα υπάρχει δικαιολογία να αγοράσεις κάτι άλλο – σταμάτησαν εδώ και χρόνια να τα πιστοποιούν. Φυσικά ο Έλλην ΚΩΤΣΟΣ δεν πιάνεται και θυμήθηκε – ακόμα και με απειλή εισαγγελέα – ότι στο ΠΒΚ έχουμε πληρωμένα αδρά τα καταγραφικά και ας τσακισθούν να πάνε να τα μετράνε εκεί, διότι κάποιοι φιλόσοφοι είπαν να μπουν σε “καραντίνα” και αν χρειασθούν για πόλεμο , ΤΟΤΕ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΠΩΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ …

Για τα βλήματα HAWK δεν λέω κουβέντα διότι η ιστορία με την Raytheon είναι όσο η αμαρτωλή σύμβαση εκσυγχρονισμού των HAWK …αυτή που κάπου έγραφε ότι αν αποτύχει η διασυνδεση με Patriot στις δοκιμές, θα θεωρηθεί επιτυχής και θα συνταχθεί νέα σύμβαση περι διασύνδεσης !!!! και άλλα τρελλά.

Στο μεταξύ ακόμα περιμένουμε να μας εξηγήσουν οι ειδικοί, πως η κάθε Πυροβολαρχία HAWK γίνεται master/slave με τις κεραίες και τα συστήματα που έχουν./ Μήπως – αν δεν σάπισαν – να παραγγείλουν στο super market καμιά 128αρια βλήματα ESSM Block-II για τα ΗΑWK ? και αν δεν κάνουν, τα φορτώνουμε στις υπο εκσυγχρονισμό ή στις καινούργιες να μην πάνε και χαμένα ?

Ο ATAMCA μπορεί να είναι “αλαφρύς” στη γόμωση και υπερεκτιμημένος, αλλά πετάει εξαιρετικά χαμηλά. Και αυτό το χαμηλά είναι που και τα παλμικά ρανταράκια τα μπερδεύει και τους ανιχνευτές, και πολλά ακόμα. ΔΙΟΤΙ τι να κανεις να βλεέπις έναν πύραυλο ότι σου έρχεται στο κεφάλι, αν δεν τον βλέπει η κεφαλή του πυραύλου σου που θα τον αντιμετωπίσει; Προς τούτο, μην βιατεί κανείς να βγαλει τα Phalanx και ιδιαίτερα προσοχή στα παθητικά μέτρα εντοπισμού που πιθανόν να δώσουν ζωή σε πλοίο …

Andreas3

Πιο ορθολογική θα ήταν η σύγκριση συνδυασμού πυραύλων μέσης/μακράς εμβέλειας.
Πχ essm-sm2 vs mica-aster30.
Επίσης γιατί έχει αποκλειστεί απο τώρα η περίπτωση οι mica να έχουν πιστοποιηθεί σε 2αδες ή 4αδες το 2025-26 που θα ξεκινήσουν να είναι επιχειρησιακές οι fdi (εφόσον βεβαια επιλεγεί αυτός ο συνδυασμός).

Iomar

Δύο παρατηρήσεις:

  1. Από την στιγμή που οι MICA δεν μπαίνουν σε τετράδες θεωρώ πως δεν θα έπρεπε να συζητιέται καν τέτοιο ενδεχόμενο.
  2. Οι Καναδοί για τις νέες φρεγάτες τους επέλεξαν συνδυασμό ESSM BlockII ως το αντιαεροπορικό σύστημα μέσης ακτίνας και CAMM ως το αντιπυραυλικό.. Προσωπικά αυτό με οδηγεί να συμπεράνω ότι τα δύο συστήματα είναι συμπληρωματικά μάλλον αντί για ανταγωνιστικά.
Mikros-hroas

Θα συνεχίσουμε την ανάλυση για τους αντιεροπορικούς πυραύλους και τα ραντάρ.
Θα αναφέρουμε όλες της παραμέτρους για να της κατανοήσουμε επακριβώς.

Υπάρχουν τρεις παράμετροι ακόμα στην συνιστώσα για να ξέρουμε πως λειτουργούν οι αντιεροπορικοί πύραυλοι:

Η συχνότητα εκπομπής της ενεργής κεφαλής ραντάρ, όσο χαμηλότερη είναι η συχνότητα
τόσο μεγαλύτερη εμβέλεια αποκάλυψης τους στόχου έχει.

Δεν βλέπουμε πως οι Αμερικάνοι στα αεροπλανοφόρα τους έχουν τα AEW Ε-2 C να δουλεύει σε συχνότητες L. Γιατί έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια αποκάλυψης πυραύλων επιφανείας και στέλνουν τα στοιχεία μέσο λινκ στα μαχητικά για να τους καταρρίψουν.

Σε τι συχνότητες λοιπόν δουλεύουν οι ενεργές κεφαλές ραντάρ των πυραύλων;

Τι δυνατότητες σε κίνηση της κεραίας έχουν οι πύραυλοι; Δηλαδή στης πόσες μοίρες για να ανακαλύπτουν στόχους σε διαφορετικό ύψος.

Δυστυχώς αυτό δεν αφορά στόχους που πετούν στα 5 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Το γιατί το εξήγησα σε προηγούμενο μήνυμα μου.

Έτσι γίνετε παντού κάποιοι να βγάζουν έξω παραμέτρους και να μην δίνουν την κατάλληλη προσοχή. Το ίδιο συμβαίνει στους ΑΤ πυραύλους και γενικά στα ΑΤ με κεφαλές ΗΕΑΤ. Μας λένε πως η ταχύτητα και η γωνία προσβολής δεν παίζει κανέναν ρόλο!!

Την στιγμή που ξέρουν πως την μεγαλύτερη διατρητική ικανότητα την έχει ένας ΑΤ πύραυλος στην μεγαλύτερη ταχύτητα, την στιγμή της εξάντλησης του προωθητικού υλικού.
Όσο για την γωνία έχει μικρή επίδραση μείωσης της αποτελεσματικότητας που αυξάνει όσο αυξάνει η γωνία προσβολής! Με πάνω από 45 μοίρες αν χτυπήσεις ένα άρμα δεν θα το καταστρέψεις.

Υπάρχει και τρίτη παράμετρος που αφορά τα ραντάρ, η ταχύτητα του στόχου εν σχέση με την εμβέλεια αποκάλυψης. Όσο χαμηλότερη είναι η ταχύτητα του στόχου τόσο μακρύτερα τον ανακαλύπτουμε.Πχ ένα αργό UAV που ναι μεν έχει χαμηλότερο ίχνος αν είναι μικρό σε διαστάσεις αλλά αν πετά αργά το βλέπουμε με ευκολία. Αυτό έχει να κάνει με την εκπομπή του σήματος του ραντάρ πόσο εκπέμπει σε συγκεκριμένο χρόνο. Ένας αργός στόχος δέχεται περισσότερα σήματα στον ίδιο χρόνο και η υπολογιστική μονάδα του ραντάρ μας τον εμφανίζει γρηγορότερα στην οθόνη.

Αυτό για όσους ανησυχούν για τα UAV, καλά θα κάνουν να ανησυχούν όταν βγουν οι υπερηχητικοί πύραυλοι σε ευρεία παραγωγή.

Ο ηλεκτρονικός και μηχανικός ραντάρ.
Γεώργιος Δικαίος Μικρός Ήρωας.

aris32

στην περιπτωση της Ολλανδικης προτασης δεν θα εχουμε θεμα με τον essmblock1/2 . θα εχουμε την δυνατοτητα που θελουμε. Σε καμια αλλη περιπτωση προτασης δεν μπορουμε να εχουμε πολλαπλες εμπλοκες με essm1. camm/er μας δινει την δυνατοτητα ομως ειναι ενας νεο οπλικο συστημα με οτι αυτο συνεπαγεται. Η μονη λυση απο ευρωπη για μεσης εμβελειας ειναι ο mica που εχουμε ηδη εμπειρια απο την ΠΑ και δεν χρειαζεται μεγαλο κοστος υποστηριξης εξαρχης.
Γνωμη μου ειναι οτι το ΠΝ θελει τον essm και η προταση της Ολλανδιας μας δινει το δικαιωμα να παρουμε την ποσοτητα που θελουμε ακομα και eda.

airman

Συγκριση μεγεθων

aaw eu.jpg
stepa

Ενα σημαντικο στοιχειο που θα πρεπει να μας προβληματισει ειναι η πικρη εμπειρια των Βρεττανων, σε θεματα προστασιας των πλοιων απο αεροπορικες επιθεσεις, που γινονται υπο το καθεστως εκμεταλλευσης του γεωγραφικου αναγλυφου μιας ζωνης επιχειρησεων.Ο εντοπισμος εισερχομενων απειλων εγκαιρα δεν ειναι δεδομενος, ανεξαρτητως των επιδοσεων των ρανταρ, λογω και των νεκρων τομεων που δημιουργουνται, εξ αιτιας φυσικων ογκων κλπ.Αν ανατρεξει κανεις στις τακτικες κρουσης των ηρωικων πιλοτων των Αργεντινικων Skyhawks θα διαπιστωσει προσεκτικα σχεδιασμενες επιχειρησεις , με σαφη επιδιωξη την αξιοποιηση αυτων των χαρακτηριστικων.
Σε μια κατασταση οπου ο χρονος αντιδρασης των αμυνομενων πλοιων αποτελει ισως κορυφαιο παραγοντα ,και το καθε δευτερολεπτο μπορει να αποδειχθει κρισιμο , ο ρυθμος εκτοξευσης βληματων Α/Α, αποτελει συστατικο επιτυχιας η αποτυχιας στην προσπαθεια αποκρουσης μιας επιθεσης, ιδιως αν αυτη εχει χαρακτηριστικα κορεσμου.Στην περιπτωση πχ των Sea Dart to ρεκορ ηταν 6 βληματα σε 120 δευτερα, δηλ ενα μεσοδιαστημα μεταξυ εκτοξευσεων 20 δευτερολεπτων !…περαν φυσικα και των αλλων τεχνικων χαρακτηριστικων των πυραυλων της εποχης.Ελαχιστο υψος εμπλοκης κλπ.
Στην περιπτωση των Camm/ER εχουμε ομως μια διαφορετικη κατασταση.Την ικανοτητα Short Vertical Launching που πρακτικα επιτρεπει την ταυτοχρονη μαζικη εκτοξευση βληματων δημιουργοντας ενα φραγμα πυρος εναντι των εισερχομενων.Δεν γνωριζω αν οι υπολοιποι Α/Α της παρεας εχουν αναλογα χαρακτηριστικα, και ποια ακριβως ειναι αυτα, αλλα εχω την αισθηση οτι η οικογενεια των camm, θα μας απασχολησει αργα η γρηγορα, μια και το περιβαλλον δρασης του ΠΝ ,καθε αλλο παρα ανοικτων οριζοντων ειναι, κρυβοντας πολλες ευκαιριες αιφνιδιασμων, και απο τις δυο πλευρες, ιδιαιτερα στο Αιγαιο…

stepa

soft ηθελα να γραψω ,αλλα παρασυρθηκα απο ενα καυτο σορτσακι που περασε πριν λιγο απο μπροστα μου….soft vertical launch λοιπον…

VAGOS

υπαρχει ο essm2, o mica vl, o camm er, και καθόλου δεν αναφερθηκαμε στους gabriel του Ισραήλ.
επισης δεν θα ηταν δόκιμο να καταληξουμε σε συστήματα που να βγαινουν και σε επιγεια συστήματα, εχουμε hawk προς αντικατάσταση….

reCaptcha Error: grecaptcha is not defined

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Εκσυγχρονισμός Μ113, η περίπτωση των Φιλιππίνων που επέλεξαν την Elbit Systems

Η αναβάθμιση των τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ113 αποτελεί μια πρόκληση για πολλούς στρατούς παγκοσμίως, καθώς το όχημα, παρά την ηλικία του, παραμένει...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ στο Ιόνιο μέχρι το Ταίναρο

50
Σε μια ιστορική απόφαση η Ελλάδα προχώρησε στην ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Ιόνιο Πέλαγος, καλύπτοντας μια εκτεταμένη περιοχή που φτάνει μέχρι...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 053 Τεύχος Νοεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10/22 Απριλίου 1826: Έξοδος του Μεσολογγίου, η ωραιότερη...

2
Μετά από 12 μήνες πολιορκίας, την τρίτη κατά σειρά περικύκλωση της σημαντικής αυτής πόλης, οι κάτοικοι του Μεσολογγίου αποφασίζουν να κάνουν ηρωική έξοδο.Είχαν περάσει...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 052 Τεύχος Οκτωβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 051 Τεύχος Σεπτεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Η καινούργια «Πτήση» Nο 58, Απρίλιος 2025 κυκλοφορεί!

Το καινούργιο μας Τεύχος 58, Απρίλιος 2025 είναι στα περίπτερα με πλούσια, επίκαιρη και ενδιαφέρουσα ύλη στο τέλος της εβδομάδας, αλλά υπάρχει ήδη ηλεκτρονικά ...

HVLAS, σύστημα οπτικής βοήθειας προσέγγισης και προσνήωσης ‘‘made in Turkey’’

Η τουρκική STM ανακοίνωσε στις 17 Απριλίου ότι έθεσε σε λειτουργία το πρώτο εγχώρια αναπτυγμένο σύστημα οπτικής βοήθειας προσέγγισης/προσνήωσης ελικοπτέρου, HVLAS, το οποίο εγκαταστάθηκε...

Ν. Δένδιας: Προχωρούμε σε πολιτική “Συνολικής Άμυνας”

Στις ριζικές αλλαγές που δρομολογούνται στον τομέα της Άμυνας, τον νέο εξοπλιστικό σχεδιασμό, την ευκαιρία των ευρωπαϊκών δράσεων και το ΕΛΚΑΚ αναφέρεται μεταξύ άλλων...