24.6 C
Athens
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣEKTAKTO: Έρχονται -στη Βουλή- τα Leopard 2A7 HEL  και τα Lynx!

EKTAKTO: Έρχονται -στη Βουλή- τα Leopard 2A7 HEL  και τα Lynx!

- Advertisement -

Για όσους είχαν… ανησυχήσει, το πρόγραμμα της αναβάθμισης των Leopard 2A4 και η προμήθεια των 200+ Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Lynx είναι το επόμενο μεγάλο «πακέτο» που θα εισαχθεί για έγκριση στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Εκσυγχρονισμός Leopard 2A4 & ΤΟΜΑ Lynx, οι τελευταίες εξελίξεις

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το «πακέτο» θα τεθεί για συζήτηση ακόμη και τη Δευτέρα, 4 Ιουλίου και θα αφορά τις εισηγήσεις του ΓΕΣ (που έχουν περάσει από όλα τα ενδιάμεσα στάδια εγκρίσεων των αρμοδίων οργάνων των γενικών επιτελείων  πριν από την πρότασή τους στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ) για την αναβάθμιση των 183 αρμάτων Leo 2A4 ενδιάμεσης λύσης σε Leo 2A7HEL και την ενίσχυση των σχηματισμών με νέα ΤΟΜΑ Lynx.

Όπως έχουμε διεξοδικά αναλύσει τους τελευταίους μήνες, τα δυο προγράμματα, τα οποία συνολικά είναι τα μεγαλύτερα που θα έχει υλοποιήσει ποτέ το Γενικό Επιτελείο Στρατού και επιτέλους ικανοποιούν διαχρονικές και ανεκπλήρωτες ανάγκες του, θα εδράζονται πάνω σε ένα πλέγμα συμφωνιών οι οποίες έχουν προετοιμαστεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά θα ολοκληρωθούν και θα υπογραφούν σε βάθος χρόνου.

Όπως είχαμε επισημάνει σε όλες τις προηγούμενες αναρτήσεις μας, τα δυο προγράμματα απαιτούσαν καταρχάς μια ελληνική δεσμευτική δήλωση προθέσεων έναντι της δέσμης προτάσεων που είχαν καταθέσει οι δυο γερμανικές εταιρίες  Krauss Maffei Wegmann (KMW) και Rheinmetall LandSysteme. Δεδομένου ότι η πολυπλοκότητά τους, από την τελική διατύπωση, τη συμβασιοποίηση μέσω του προτεινόμενου ευρύτατου βιομηχανικού πλαισίου και την υλοποίηση, θα απαιτούσε πολύ χρόνο, η γερμανική πλευρά ζητούσε το ελληνικό ενδιαφέρον να πάρει ουσιαστική μορφή και όχι να διαιωνίζονται συζητήσεις.

LEO 2, Lynx, Marder 1,  «Βλέποντας τα τραίνα να περνούν…»

Οι διαπραγματεύσεις όμως, ακόμη και γι’ αυτή την «δήλωση προθέσεων» αποδείχθηκαν πολύ σκληρές, ενώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το πρόγραμμα, ιδίως αυτό της αναβάθμισης των αρμάτων, πολεμήθηκε  από πολλές πλευρές και για ποικιλία λόγων. [Κάποια στιγμή ελπίζουμε να γίνει γνωστή όλη η αλήθεια, πέρα από την «ομίχλη» της παραπληροφόρησης και των αναληθειών που αναδύθηκαν από διαφόρους όλο αυτό το διάστημα.] Πέρασαν μάλιστα από πολλές συμπληγάδες μέχρι να φτάσουμε στο σημερινό σημείο και -όπως ελπίζουμε- να τα δούμε να συζητούνται (και να εγκρίνονται) από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η γερμανική πλευρά (και δεν αναφερόμαστε μόνο στην βιομηχανική) ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένη από αυτό που προσλάμβανε, δηλαδή τις καθυστερήσεις, τις παλινωδίες και τις κωλυσιεργίες της ελληνικής, φτάνοντας αρκετές φορές, τις τελευταίες εβδομάδες, πολύ κοντά στην απόφαση να εγκαταλείψει το όλο θέμα και να αποσύρει τις προτάσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα δυο προγράμματα βρίσκονται κάτω από -κατά τα φαινόμενα- «ομπρέλα» ευρωπαϊκής συναίνεσης (με τη σύμφωνη γνώμη και υποστήριξη της γερμανικής κυβέρνησης) ότι οι αμυντικές δαπάνες δεν θα προσμετρώνται για το έλλειμμα και το χρέος, ένα πάγιο ελληνικό αίτημα. Επιπλέον διαφαίνεται ότι και το 2023 θα είναι έτος χαλάρωσης των δημοσιονομικών στόχων, σε ένα συνολικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την υλοποίηση των κρίσιμων εξοπλιστικών επιδιώξεων της χώρας μας.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω (και σε αντίθεση με τη δέσμη των περισσότερων από τα 12 εξοπλιστικά προγραμμάτων των επιτελείων όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που ενέκρινε η Βουλή τις προηγούμενες ημέρες), η έγκριση  των Leopard 2A7 HEL και TOMA Lynx  θα είναι μόνο η αρχή μιας μακράς πορείας.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Ελλάδα συζητά για 200 Lynx μαζί με γραμμή παραγωγής και 100% γερμανική χρηματοδότηση

Η ελληνική απαίτηση από τους δυο αναδόχους KMW και Rheinmetall LS είναι όχι μόνο η δημιουργία ενός ισχυρού πλαισίου βιομηχανικής συνεργασίας (απαρέγκλιτη προϋπόθεση για αμφότερα τα προγράμματα, ειδικά όμως του ΤΟΜΑ) με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ελληνικών εταιριών, που αναμένεται να έχει ορίζοντα δεκαετίας ή και περισσότερο, αλλά και η ικανοποίηση  μιας σειράς άλλων προϋποθέσεων. Η κυριότερη από αυτές είναι η χρηματοδότηση, η οποία, λόγω του οικονομικού ύψους των  προγραμμάτων και των… χαλεπών καιρών δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να βασιστεί σε εμπορικά επιτόκια, αλλά πρέπει να γίνει με… γερμανικά (δηλαδή στο ύψος που δανείζεται το γερμανικό δημόσιο). Για το πως θα γίνει αυτό υπάρχουν λύσεις αλλά απαιτείται συντονισμός από ελληνικής πλευράς.

Σε μια… παράλληλη εξέλιξη (αφού ως γνωστόν είναι αλληλένδετη με τα προγράμματα των Leo 2A7 HEL και Lynx), αναχωρεί τις αμέσως επόμενες ημέρες επιτροπή του ΓΕΣ για την επιτόπια διαχείριση στην Γερμανία της παραχώρησης των TOMA Marder.

Ραντεβού λοιπόν από Δευτέρα, αν και μάλλον θα επανέλθουμε νωρίτερα.

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

165 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
165 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Εθνική Άμυνα, αστοχίες και κριτική – του Αντιστρατήγου ε.α. Ιπποκράτη Δασκαλάκη

Του Ιπποκράτη Δασκαλάκη, Αντιστρατήγου ε.α. διδάκτορος Διεθνών Σχέσεων, διευθυντή μελετών του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών ΜελετώνΜια σειρά περιστατικών το τελευταίο τρίμηνο, έχει σημαδέψει τη χώρα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Τι έγινε στο τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη που κόστισε τη ζωή...

73
Πολλά γράφονται, σχετικά με το τραγικό περισταστικό που κόστισε τη ζωή σε 5 Έλληνες, 3 στρατιωτικούς και 2 πολίτες, που είχαν πάει στη Λιβύη...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 Σεπτεμβρίου 480 π.Χ.: Ναυμαχία της Σαλαμίνας, τα...

0
Σήμερα είναι η συμβατική ημερομηνία της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, εκεί που ο ενωμένος στόλος των νοτιοελληνικών πόλεων-κρατών αντιμετώπισε τον Περσικό. Αν και αποτελεί μοναδική...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Related News

Ευρωπαϊκή αεράμυνα, τι θα προσφέρει στην Ελλάδα το IRIS-T SLM;

Επιτέλους πλησιάζει η ένταξη της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία Ευρωπαϊκής Ολοκληρωμένης Αεράμυνας (European Sky Shield Initiative-ESSI). Το είχαμε ανακοινώσει - ως αποκλειστικότητα τον Απρίλιο- αλλά...

Μια ακόμη συνεκπαίδευση Ελλάδας και Ινδίας, ναυτική αυτή τη φορά

Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023, και στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, έγινε συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της φρεγάτας "Έλλη" με...

Ο Μενέντεζ διώκεται για διαφθορά – οι επιπτώσεις για τα ελληνικά συμφέροντα

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, επικεφαλής της σημαίνουσας Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, διώκεται για διαφθορά μετά από έρευνες ετών. Είναι η δεύτερη φορά...