Όσα ευρωπαϊκά κράτη απορροφήσουν πόρους του αμερικανικού προγράμματος «European Recapitalization Incentive Program» (ERIP), πρέπει να μείνουν μακριά από την αγορά νέων όπλων από τη Μόσχα, αλλά δεν απαγορεύεται να αποκτήσουν υλικά για τα ρωσικά συστήματα που ήδη επιχειρούν.
Ο τελευταίος όρος κρίνεται αναγκαίος, αφού χώρες της Ευρώπης εξακολουθούν να στηρίζονται σε οπλικά συστήματα Ανατολικής προέλευσης ή προχώρησαν σε αγορά τέτοιων μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, για να ενισχύσουν το οπλοστάσιό τους. Για παράδειγμα, η Ελλάδα απέκτησε μετά το 1990 σειρά μεταχειρισμένων και καινούριων ρωσικών όπλων και συγκαταλέγεται στην αρχική παρτίδα των χωρών που μπορούν να λάβουν επιδότηση για την προμήθεια αμερικανικών όπλων. Εφόσον ισχύει η δυνατότητα απόκτησης υλικών για την υποστήριξη των υφιστάμενων ρωσικών όπλων, δεν απαξιώνεται η επένδυση της χώρας μας σε αυτά.
Όπως έγινε γνωστό τις προηγούμενες ημέρες, το πρόγραμμα προβλέπει στην αρχική φάση τη μερική χρηματοδότηση εξοπλιστικών προγραμμάτων για την Αλβανία, τη Βοσνία, τα Σκόπια, την Ελλάδα, την Κροατία και τη Σλοβακία. Για την Ελλάδα προβλέπεται δωρεά $25 εκατ., που θα διατεθούν στην αγορά τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης. Για τις Αλβανία και Βοσνία προβλέπονται $30 εκατ. στην καθεμία για αγορά ελικοπτέρων. Το αντίστοιχο ποσό για την απόκτηση ελικοπτέρων από τη Σλοβακία είναι $50 εκατομμύρια. Για τις Κροατία και τα Σκόπια, τέλος, η επιδότηση προμήθειας τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης είναι $25 εκατ. και $30 εκατομμύρια. Σε δεύτερο χρόνο εξετάζεται η επέκταση του ERIP στην Πολωνία και την Ουγγαρία.
Σύμφωνα με το «Defense News», οι ΗΠΑ εμφανίζονται αισιόδοξες για την επιτυχία του χρηματοδοτικού προγράμματος, μιας και θα οδηγήσει στην αύξηση των αριθμών των προσφερόμενων αμερικανικών όπλων μελλοντικά και την απόσυρση όπλων μη συμβατών με τα νατοϊκά πρότυπα. Για την ένταξη μιας χώρας στο ERIP απαιτείται η διάθεση ισόποσης συνδρομής, είτε σε ποσότητα είτε σε υπηρεσίες. Έτσι, οι ΗΠΑ θα συγχρηματοδοτούν τη μεταβίβαση οπλικών συστημάτων ή θα προχωρούν στη βελτίωσή τους, αφού πρώτα αυτά αποκτηθούν με χρήματα του αποδέκτη.
Για την επιτυχία του προγράμματος απαιτείται συνεργασία των συγκεκριμένων χωρών με τις αμερικανικές κατά τόπους αμυντικές / διπλωματικές υπηρεσίες. Μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει αιτήματα ενίσχυσης από μόνο δύο χώρες, οι οποίες έχουν προχωρήσει στην αποστολή LOR. Αν μία χώρα αργοπορήσει τις διαδικασίες, οι πόροι θα κατευθύνονται σε άλλα κράτη.
DefenceOne: Οι ΗΠΑ θα δώσουν 25 εκ. δολάρια στην Ελλάδα για IFV, έρχονται επιτέλους M2 Bradley;