Η Τουρκία ανέστειλε τα σχέδιά της για ενεργοποίηση του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 λόγω ανησυχίας για περαιτέρω αμερικανικές κυρώσεις, αλλά ο αντίκτυπος της αγοράς τους γίνεται αισθητός αρνητικά στον αμυντικό τομέα, ανέφερε ο Μπουράκ Μπεκντίλ, αρθρογράφος με έδρα την Άγκυρα και συνεργάτης του Φόρουμ της Μέσης Ανατολής, σε άρθρο του στο Gatestone Institute.
Ο Μπεκντίλ, πρώην αρθρογράφος της Χουριέτ για 29 χρόνια (και πολλών άλλων μεγάλης εμβέλειας διεθνών ΜΜΕ), που απολύθηκε από την τουρκική εφημερίδα διότι εξέφραζε ελεύθερα τη γνώμη του, υποστηρίζει πως η απόκτηση των S-400 και οι κυρώσεις που ακολούθησαν, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα του πως η άμυνα της Τουρκίας, υπονομεύτηκε από λάθος διπλωματικές επιλογές.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποκλείσει την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 και επέβαλαν κυρώσεις στον οργανισμό αμυντικών προμηθειών ως απάντηση στην απόκτηση των ρωσικών S-400 που κόστισαν 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ΗΠΑ απειλούν με περαιτέρω κυρώσεις σε περίπτωση ενεργοποίησης του συστήματος, ενώ καλούν την Τουρκία να τα επιστρέψει στη Ρωσία.
Η Τουρκία εκβιάζει με τη σειρά της τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ ότι μπορεί να αποφασίσει να αγοράσει ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-57 ως υποκατάστατο των F-35, αλλά «αυτό είναι μπλόφα», είπε ο Μπεκτίλ, ενώ πρόσθεσε πως είναι πρακτικά αδύνατο να εγκαταλείψει τις νατοϊκές αεροπορικές υποδομές και να επενδύσει σε ρωσικές.
Τέλος, αναφέρει πως το πολυδιαφημιζόμενο εγχώριας κατασκευής αεροσκάφος 5ης γενιάς TF-X, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα παραμύθι για εσωτερική κατανάλωση.
Όπως έχουμε επισημάνει ξανά στο παρελθόν, τα τέταρτης γενιάς F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και τα F-4 τρίτης γενιάς – τα οποία είναι ουσιαστικά αεροσκάφη του Ψυχρού Πολέμου – φτάνουν στο τέλος της διάρκειας ζωής τους. Τα τουρκικά σχέδια να τα αντικαταστήσουν με 100 μαχητικά F-35A πέμπτης γενιάς έχουν καταρρεύσει μετά την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 εν μέσω οργής των ΗΠΑ για την αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400. Εν τω μεταξύ, οι αντίπαλοι της Τουρκίας – συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και του Ισραήλ – υποδέχονται F-35 ή αεροσκάφη 4,5 γενιάς, όπως το γαλλικό Rafale.
Ούτε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αντικαθιστούν το F-35. Η Τουρκία έχει κερδίσει τη φήμη ως δυναμικός κατασκευαστής drone δεδομένου πως τα τουρκικά TB2 και τα ισραηλινά Harop αποδεκάτισαν τα αρμενικά στρατεύματα και τα θωρακισμένα οχήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020. Ωστόσο, οι παράμετροι του αεροπορικού πολέμου διαμορφώνονται ακόμη γύρω από επανδρωμένες πλατφόρμες.
Αυτό αφήνει την Τουρκία μόνο με το TF-X, ένα εγχώριο μαχητικό 5ης γενιάς που φιλοδοξεί να αναπτύξει έως το 2029. Ωστόσο, τα προβλήματα εύρεσης ενός κατάλληλου κινητήρα από ξένους κατασκευαστές, αλλά και η αδυναμία εγχώριας ανάπτυξης απαιτούμενων τεχνολογιών, είτε θα οδηγήσει σε ένα αεροσκάφος που θα είναι 5ης γενιάς μόνο κατ’ ευφημισμό, είτε δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ.