Τα διεθνή ταξίδια του για το 2022 εγκαινίασε ο Ερντογάν ξεκινώντας από την Αλβανία στην οποία έφθασε χθες. Στο τυπικό μέρος της επίσκεψης υπογράφησαν επτά συμφωνίες συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως διαχείριση κρίσεων, συνεργασία σε πολιτιστικά και αθλητικά κ.λπ., ενώ συμφωνήθηκε η σύσταση Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου.
Η τουρκική αντιπροσωπεία περιλαμβάνει όλους τους κορυφαίους υπουργούς της Τουρκίας, από τον Τσαβούσογλου, στον Ακάρ, στον υπουργό Εσωτερικών Σοϊλού, τον Περιβάλλοντος Κουρούμ κ.α. Ο στόχος βέβαια της επίσκεψης είναι η σημαντική περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών, με την Τουρκία να εξελίσσει συνεχώς τις επενδύσεις εκεί. Ήδη αυτές έχουν φθάσει τα 3,5 δις δολάρια σε σύνολο (είναι από τους μεγάλυτερους ξένους επενδυτές στην Αλβανία), ενώ οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές το 2021 έφθασαν τα 853 εκατ. δολάρια, με αύξηση 68% από το 2020.
Ο δρόμος της Αλβανίας για την ΕΕ δεν περνάει από την αυλή του Ερντογάν και τους “Τσάμηδες”
Τη Δευτέρα ο Ερντογάν εγκαινίασε και ένα έργο κατασκευής 522 κατοικιών στην πόλη Λατς, μια τουρκική δωρεά 48 εκατ. δολαρίων, καθώς η περιοχή είχε χτυπηθεί από μεγάλο σεισμό το 2019. Επίσης εγκαινίασε και ένα ανακαινισμένο (με τουρκικά κονδύλια) τζαμί στα Τίρανα.
Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Έντι Ράμα αναφέρθηκε με θερμά λόγια στον Ερντογάν και θύμισε πως ο Τούρκος Πρόεδρος έχει δηλώσει από παλαιά φίλος της Αλβανίας και του Κοσόβου. Μια νύξη δηλαδή πως η Τουρκία υποστηρίζει τις αλβανικές φιλοδοξίες για ενσωμάτωση των μουσουλμάνων Κοσοβάρων. Από την πλευρά του ο Ερντογάν, που εκφώνησε και ομιλία στο κοινοβούλιο της χώρας, τόνισε την μακραίωνη ιστορική σχέση των δύο λαών, τη συνεργασία στη διαφύλαξη της μουσουλμανικής παράδοσης και των σχετικών μνημείων, ενώ ζήτησε και τη στήριξη της Αλβανίας στην καταπολέμηση των Γκιουλενιστών. Το τελευταίο αν και ακούγεται κάπως παράδοξο, έχει σημασία, καθώς στην Αλβανία υπάρχει δραστηριότητα του κινήματος του Γκιουλέν και πριν μερικά χρόνια η Αλβανική κυβέρνηση είχε κλείσει τοπικά σχολεία που λάμβαναν χρηματοδότηση από εκεί. Επίσης η Τουρκία θέλει να «επιστρατεύσει» την αμερικανοαλβανική μειονότητα κατά των Γκιουλενιστών στις ΗΠΑ, εκεί δηλαδή που έχει καταφύγει εδώ και χρόνια ο επικεφαλής τους, Φετουλάχ Γκιουλέν.
Σκληρή ρωσική αποδοκιμασία στις δηλώσεις Ράμα για “ένωση Αλβανίας-Κοσόβου”
Η Αλβανία είναι μάλιστα η χώρα που θα αγοράσει όπως φαίνεται και τουρκικά μη επανδρωμένα Bayraktar καθώς από πέρυσι έχει εξαγγείλει τη σχετική δέσμευση κονδυλίων. H Τουρκία επίσης παρέχει στρατιωτική βοήθεια στα Τίρανα, εκπαιδευτές για τον στρατό της, μεταχειρισμένα υλικά κ.λπ.
Για την Τουρκία η Αλβανία είναι ίσως η τελευταία χώρα στα Βαλκάνια (μαζί με τη αλβανική κοινότητα του Κοσόβου) στην οποία μπορεί να ελπίζει για σημαντική επιρροή. Τα κάποτε θρυλούμενα περί “Τουρκικού τόξου” στα Βαλκάνια που θα απειλούσαν και την Ελλάδα δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, με όλες της χώρες της περιοχής να έχουν στραφεί στην ενσωμάτωση τους στην Ε.Ε. και στην ένταξη τους στο ΝΑΤΟ, με μοναδική εξαίρεση τη Σερβία. Η οποία όμως κι αυτή ακολουθεί ένα δικό της δρόμο, χωρίς σύγκλιση με την Τουρκία. Έτσι ο Ερντογάν επιχειρεί να διαφυλάξει τη σχέση με την Αλβανία, προσφέροντας ένα “πακέτο” οικονομικής στήριξης, διανθισμένο με ειδικά στοιχεία φιλανθρωπίας, πολιτισμού, αμυντικών παροχών, κάτι που και η Ελλάδα θα μπορούσε να πράξει, ίσως και με σημαντικά μεγαλύτερη απόδοση σε βάθος χρόνου…
“Προτεραιότητα” τα Bayraktar για την Αλβανία σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ