Σε ομιλία του στην τελετή αποφοίτησης του Εθνικού Στρατιωτικού Πανεπιστημίου, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ.Τ. Ερντογάν έδωσε μια λεπτομερή εικόνα της αποσάθρωσης στην οποία είχαν φτάσει οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου του 2016.
Όταν δηλαδή, μετά την αποτυχία του, η κυβέρνηση Ερντογάν είχε προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις, φυλακίσεις και αποστρατεύσεις στελεχών όλων των Κλάδων, είτε ως κατηγορούμενους για συμμετοχή στο πραξικόπημα, είτε ως ύποπτους για συμμετοχή και σχέση στο κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, που υποτίθεται ήταν πίσω από την όλη απόπειρα.
Έτσι όπως είπε ο Ερντογάν, από τους 32.189 αξιωματικούς που υπηρετούσαν εκδιώχθηκαν οι 10.468, δηλαδή το ένα τρίτο! Ενώ σε ότι αφορά ειδικά τους ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς που υπηρετούσαν σε επιτελικές θέσεις, από τους 1.886, είχαν εκδιωχθεί οι 1.524, δηλαδή το 81%! Με απλά λόγια, η εκκαθάριση ήταν τόσο μαζική (επί δικαίων και αδίκων βέβαια). που οι Τουρκικές Ένοπλες δυνάμεις για ένα διάστημα είχαν “αποκεφαλιστεί”.
Η ερντογανική ερμηνεία για όλο αυτό είναι όμως και ένα δείγμα θεωρίας συνωμοσίας. Ότι δηλαδή η οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, ενός ιεροκήρυκα με μια αρκετά ήπια και κοσμική εκδοχή του Ισλάμ -και κάποτε υποστηρικτή του Ερντογάν- είχε στοχεύσει για 40 χρόνια τις Ένοπλες Δυνάμεις και είχε καταφέρει να προσηλυτίσει τόσο μεγάλο αριθμό αξιωματικών, ειδικά επιτελικών, ώστε να έχει τον έλεγχο του Στρατού. Εδώ βέβαια μπαίνει το ερώτημα, αν ο Γκιουλέν, είχε τόσο μεγάλη επιρροή, πως απέτυχε το πραξικόπημα και τελικά λίγες μονάδες κινητοποίηθηκαν ανατρεπτικά;
Πάντως ο Τούρκος Πρόεδρος διαβεβαίωσε πως στα 8 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει “έχουμε και θεραπεύσεις τις πληγές αλλά και έχουμε εξελιχθεί σε πολλούς τομείς”, ενώ βέβαια συνεχίζεται η καταδίωξη των οπαδών του Γκιουλέν. Με ανακοινώσεις κάθε χρόνο για συλλήψεις και αποκαλύψεις νέων κυκλωμάτων τους, που και πάλι σε οδηγούν στην απορία, πόσο μεγάλη ήταν αυτή η επιρροή ενός πολιτικοθρησκευτικού οργανισμού.
Να πούμε εδώ πως το ίδιο το τουρκικό “Εθνικό Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο”, ιδρύθηκε με έκτακτο νόμο, λίγες μέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ενοποιώντας όλες τις στρατιωτικές σχολές της χώρας, καταργώντας παλαιότερες δομές τους. Έτσι ώστε να υπάρχει κεντρικός έλεγχος της εκπαίδευσης των στελεχών, αξιωματικών και υπαξιωματικών, για να μην μπορεί να υπάρχει “γκιουλενική επιρροή” σε αυτούς, που υποτίθεται ήταν διάχυτη στις παλαιότερες εκπαιδευτικές δομές.
Ακολουθήστε μας, στο Facebook, στο Twitter, στο YouTube και στο Viber!