Η στενή σχέση της Λιβύης (της κυβέρνησης που αναγνωρίζεται διεθνώς και ελέγχει το κέντρο και τα δυτικά της χώρας) με την Τουρκία είναι γνωστή και έχει επιβεβαιωθεί και με σχετικές συμφωνίες συνεργασίας, με την πιο πρόσφατη πέρυσι τον Οκτώβριο, ενώ βέβαια σημαντικό “αγκάθι” για εμάς, είναι η γνωστή -εξωφρενική- συμφωνία περί ΑΟΖ.
Το πιο πρόσφατο νέο όμως είναι η επέκταση της Τουρκίας στο λιμένα Al Khoms (χάρτης κάτω), ανατολικά της Τρίπολης, με μεγάλο μέρος των εκεί εγκαταστάσεων να ενσωματώνονται σταδιακά σε ήδη υπάρχουσα τουρκική ναυτική βάση.
![](https://flight.com.gr/wp-content/uploads/2023/08/tripoli-center4.jpg)
Η επέκταση αυτή, που ουσιαστικά θα μεταφέρει τη διαχείριση του λιμένα στην Τουρκία, συναντά τις αντιδράσεις του τοπικού πληθυσμού που διαμαρτύρεται ότι θα χάσει θέσεις εργασίας. Μάλιστα έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες και κάποιες διαδηλώσεις, ενώ το θέμα συζητήθηκε εκ νέου στη Λιβυκή κυβέρνηση. Έχει κυκλοφορήσει επίσης η φήμη πως η Τουρκία ενοικίασε τις εκεί υποδομές για «99 χρόνια», αλλά αυτό δεν έχει γίνει δυνατό να διασταυρωθεί.
Η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη, μικρή ή μεγάλη στα εξής σημεία (τουλάχιστον): Στην αεροπορική βάση al Watiya (είναι αυτή που βομβαρδίστηκε το 2020 από «άγνωστα» αεροσκάφη), και στα λιμάνια -από τα δυτικά προς τα ανατολικά- Zwara, Al Khoms, και Misrata. H επέκταση στο Al Khoms γίνεται κυρίως για να μεταφερθούν δραστηριότητες από τη Misrata. Επίσης τουρκική παρουσία υπάρχει στο αεροδρόμιο Mitiga, το οποίο είναι λίγο έξω από την πρωτεύουσα Τρίπολη.
Με το σύνολο αυτό των εγκαταστάσεων, η Τουρκία μπορεί να εξυπηρετεί μονάδες του στόλου της στο Λιβυκό Πέλαγος, όπως και πτήσεις μη επανδρωμένων της από τη Λιβύη. Σε αντάλλαγμα η Άγκυρα στηρίζει στρατιωτικά την κυβέρνηση της Λιβύης, εκπαιδεύει αξιωματικούς της και στελέχη των ειδικών δυνάμεων της, ενώ προσφέρει και στρατιωτικό υλικό.