Στη δεύτερη φάση του την λεγόμενη MMPC CALL 2, περνά σταδιακά το πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας (EPC), καθώς επιλέχθηκε για χρηματοδότηση η βιομηχανική πρόταση των κύριων εταίρων, δηλαδή των ναυπηγείων Naval Group (Γαλλία), Fincantieri (Ιταλία), Nanantia (Ισπανία), της κοινοπραξίας των Naval-Fincantieri που ονομάζεται Naviris, και της ελληνικής εταρείας Hydrus. Προς το παρόν και έως το Νοέμβριο του 2025, θα εκτελείται η πρώτη φάση του προγράμματος, αυτή της αρχικής σχεδίασης.
Η δεύτερη φάση τώρα, θα έχει εποπτεύοντα (όπως και η πρώτη) τον ευρωπαϊκό οργανισμό αμυντικών προγραμμάτων OCCAR και θα διαρκέσει μια τετραετία, από το 2025 έως το 2029, με στόχο να ολοκληρώσει την τελική αναθεώρηση της σχεδίασης και να παράγει 2 πρωτότυπα σκάφη, δηλαδή από ένα για τους δύο τύπους πλοίων που προβλέπονται ως “Ευρωκορβέτα”. Δηλαδή ένα σκάφος “μάχης” (πιο βαριά οπλισμένο) και ένα “μακράς περιπολίας” (με πιο ελαφρύ οπλισμό, προσανατολισμένο σε μεγάλη δυνατότητα παραμονής στη θάλασσα).
Έτσι τώρα γίνονται οι διαπραγματεύσεις για να συναφθούν τα σχετικά συμβόλαια και να παρασχεθεί η χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (EDF) έως 154,5 εκατ. ευρώ.
Να εξηγήσουμε εδώ -καθώς είναι διάχυτη η απορία για το πως κινείται το πρόγραμμα της Ευρωκορβέτας- πως μιας και αυτό έχει ορισθεί ως “ευρωπαϊκή αμυντική πρωτοβουλία”, παίρνει την αρχική, τουλάχιστον, χρηματοδότηση από το EDF, και είναι υπό τη διαχείριση του OCCAR, είναι δεδομένο πως θα πάει στην “πεπατημένη” της ευρωπαικής γραφειοκρατίας ακολουθώντας το δικό του ρυθμό. Πάντως με την εξέλιξη της 2ης φάσης έχουμε πλέον ορόσημο το 2029 για να έχουμε δει και πρωτότυπα σκάφη να έχουν κατασκευαστεί.