Η εταιρία EODH με έδρα το Λάκκωμα Χαλκιδικής, ασχολείται από το 2003 με το τομέα της παθητικής και ενεργητικής προστασίας Τεθωρακισμένων Οχημάτων καθώς και με τη σχεδίαση ολοκληρωμένων συστημάτων. Για την κάλυψη Εθνικών και διεθνών αναγκών σε τεθωρακισμένα οχήματα μεγάλης ευκινησίας πολλαπλού ρόλου, ανέπτυξε με δικούς της πόρους ένα νέας γενιάς όχημα, σπονδυλωτής σχεδίασης και υψηλών επιδόσεων, κατάλληλο να καλύψει μια ευρεία γκάμα αποστολών Στρατιωτικής και Αστυνομικής φύσεως. Η σχεδιαστική ομάδα της EODH, χρησιμοποιώντας δοκιμασμένα απάρτια από εξειδικευμένες εταιρίες εγνωσμένου κύρους, σχεδίασε ένα όχημα υψηλής επιχειρησιακής αξίας, που ξεχωρίζει για μια πληθώρα καινοτομιών και ταυτόχρονα ενσωματώνει κορυφαίο επίπεδο προστασίας για την κατηγορία του.
Το όχημα δύναται να εφοδιαστεί με Τηλεχειριζόμενο Σταθμό Οπλισμού (RCWS) που μπορεί να φιλοξενήσει βαρύ πολυβόλο M2 των 12,7mm. Το συνολικό βάρος του συστήματος είναι 250kg, διαθέτει σταθεροποίηση σε 2 άξονες, σκοπευτικό ημέρας νύκτας και απόθεμα πυρομαχικών 500 βολίδες. Εναλλακτικά στη θέση του πολυβόλου μπορεί να τοποθετηθεί αυτόματο βομβιδοβόλο 40mm ή πολυβόλο 7,62mm/5,56mm. Επιπλέον, φέρει 2 τετραπλούς εκτοξευτές καπνογόνων βομβίδων των 76mm στην οροφή.
Στην έκθεση DEFEA 2021, που άνοιξε σήμερα τις πύλες της, είδαμε το Hoplite εξοπλισμένο με πυροβόλο Rheinmetall Mk 20 RH-202 που χρησιμοποιεί πυρομαχικά 20×139mm. Το εν λόγω γερμανικό όπλο είναι ένα “πολυεργαλείο” διότι μπορεί να τοποθετηθεί σε τεθωρακισμένα οχήματα (πχ Marder), πλοία και να χρησιμοποιηθεί και ως δίδυμο Α/Α πυροβόλο. Η Ελλάδα διαθέτει εκατοντάδες δίδυμα Α/Α πυροβόλα αυτού του τύπου, επομένως υπάρχει επάρκεια εάν ποτέ αποφασιστεί να χρησιμοποιηθεί για να εξοπλίσει το Hoplite.
Με ταχυβολία 800-1.000 βλημάτων το λεπτό και δραστικό βεληνεκές έως τα 2.000 μέτρα, το συγκεκριμένο πυροβόλο μπορεί να αποτελέσει μια προσιτή και χωρίς κόστος λύση.
Πού υστερεί το συγκεκριμένο όχημα σε σχέση με το Μ1117; Εκτός του γεγονότος ότι το τελευταίο είναι ετοιμοπαράδοτο…Γιατί να μην επιλέξουμε το συγκεκριμένο όχημα για τις ανάγκες μας τόσο στον ΕΣ όσο και στα ΣΑ;
Αυτό που μου αρέσει στις προτάσεις της EODH, είναι ότι λαμβάνουν υπόψη πάντα τα υπάρχοντα αποθέματα όπλων του ΕΣ, ώστε μέσω της αναχρησιμοποίησής τους σε νέο αναβαθμισμένο ρόλο να μεγιστοποιείται ο λόγος ισχύος/κόστους της κατασκευής. Γνωρίζουμε αν το έκθεμα είναι πλήρως λειτουργικό ή πρόπλασμα; Σε κάθε περίπτωση πάντως, μπράβο για την εξαιρετική προσπάθεια. Αν και νομίζω ότι στην παρούσα συγκυρία, θα είχε μεγαλύτερη προτεραιότητα η ανάγκη κατασκευής πρωτοτύπου ενός αναβαθμισμένου ΤΟΜΠ Λεωνιδας σε έκδοση προηγμένου ΤΟΜΑ, ικανή να πλαισιώσει αξιοπρεπώς τα LEO-2 στον Έβρο.
Είναι κουκλί έτσι;
ΤΟ συγκεκριμενο οχημα ΔΕΝ ανταγωνιζεται το Μ-1117. Ειναι υποψηφιο για την ολικη αντικατασταση των “τζιπ” τυπου Mercedes και αργοτερα τα HAMVEE ,που υπηρετουν σημερα. Το οχημα μεταφερει εως 9 ατομα αναλογα με το οπλισμο. Ομως ειναι ετσι κατασκευασμενο που μπορει να αναλαβει και αλλες αποστολες. Ουσιαστικα στην εκδοση “τζιπ” με πολυβολο και μεταφορα οδηγου και 8μελους ομαδας πεζικου ο ΕΣ χρεαζεται τουλαχιστον 3000 τετοια οχηματα.
Όταν δεν βλέπω τιμή ή περιοχή τιμών ανάλογα με την έκδοση είναι σαν μην διαβάζω τίποτα…
πολλα λογια, γενικως, εδω και πολυ καιρο, απο πολλες πλευρες, πολυ δουλεια , ειδικως, απο μερικους ιδιωτες, εδω και πολυ καιρο, αναμονη για αποτελεσματα και πραξεις ομως περα απο καθε διαστημα αξιοπιστιας και σοβαροτητας. Συγκροτηση και υποστηριξη σε εθνικο επιπεδο μηδεν. μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα και τιποτα. Τσαμπα καποιοι προσπαθουν.
Παροτι φαινεται πολυ καλο θα ηθελα να ηξερα τι αναγκη καλυπτει η αγορα του αυτην την στιγμη.Πιο ωφελιμο θα ηταν να προωθει την προταση για μετατροπη των 400 Λεωνιδας σε ΤΟΜΑ.Εκει υπαρχει αναγκη.Ας επαιρνε ενα οχημα απο τον Ελληνικο στρατο να το μετετρεπε και να το παρουσιαζε.Καλη η προσπαθεια επαναλαμβανω αλλα προεχουν αλλα.
καποιες αλλες πληροφοριες μηπως?επιπεδο προστασιας τι κινητηρα φοραει καποιες επιδοσεις?
Θα προτιμούσα πρώτα να αναβαθμίζαμε τα Panhard VBL που με τις αποσπασματικές τους παραγγελίες δώσαμε μια έστω αξιόπιστη λύση στην ξεραΐλα στα μέσα αναγνώρισης του ΕΣ. Αλλά βλέπω και αυτά να τραβάνε τον δρόμο που τραβήξανε τα M113 και ΛΕΩΝΙΔΑΣ
Έτοιμο για εξαγωγή. Ν. Αμερική, Αρμενία, Αιθιοποία, Ταϊλανδη, Εθνική Φρουρά, Ινδία αυμπαραγωγή….
Δεν είμαι σίγουρος πια ανάγκη καλύπτει το συγκεκριμένο
Μου αρέσει το concept του να χρησιμοποιηθεί υπάρχον εξοπλισμός πάντως
btw αυτά τα Μ39 των F5 τι να έγιναν άραγε?
Τα είχαν βάλει μέχρι και σε Huey στο Nam για να κλαδεύουν την ζούγκλα
Το όχημα αυτό υπάρχει; Έχει κάνει δοκιμές; Και αν ναι ποιες είναι οι επιδόσεις του; Τι σημαίνει ότι δύναται να φέρει το ένα ή το άλλο; Έχουν γίνει δοκιμές ή ο μαστροκώστας με το μάτι είδε ότι ‘το παίρνει’;
Μερικά πράγματα που δεν κολλάνει είναι το σχήμα του (ιδανικός στόχος), βάρος / ιπποδύναμη, το σηματάκι με την περικεφαλαία μπροστά (έλεος με την καπηλία της ιστορίας μας).
Επειδή δεν θέλω να καταφέρομαι εναντίον μίας προσπάθειας, εάν αυτό το όχημα είναι λειτουργικό, γιατί δεν οργανώνει μία παρουσίαση η εταιρεία για τον ελληνικό στρατό και τον αμυντικό τύπο να δούμε και εμείς που βρίσκεται από μεριάς επιδόσεων;
Για να βαλουμε τα πραγματα στην θεση τους. Το μεγεθος του οχηματος ειναι “σχετικο”. Θυμιζω οτι ο αντικαταστατης του JEEP M38/M151 ηταν το HAMMER αργοτερα γνωστο ως HUMVEE . Η διαφορα μεγεθους ηταν προφανης. Η ουσια ομως ηταν οτι το τεραστιο εκεινο οχημα αντικαθηστουσε ενα μικρο. Αργοτερα με την αναγκη για αντι ναρκικη προστασια το μεγεθος παλι αλλαξε. Ετσι το HOPLITE ΕΡΧΕΤΑΙ μα αντικαταστησει τα Mercedes 240GD και Mercedes 290 σε ολες τις παραλλαγες τους (γενικης χρησης, φορεις αντιαρματικων πυραυλων κτλπ). Το μεγεθος αυξανεται λογω των νεων απαιτησεων ασφαλειας των μεταφερομενων στρατιοτων. Τα Μ1117 μπορουν να μεταφερουν μονο 5 ατομα γιατι σχεδιαστηκαν για αλλη δουλεια.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/BOV_M16_Milo%C5%A1
Μοιαζει εξαιρετικα σαν δυο σταγονες νερο!
Μηπως ειναι το ιδιο και απλα το τροποποιησανε;