Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, η Σοβιετική Ένωση παραπαίει. Το 1988 παρόλα αυτά, η διαστημική άκατος Buran απογειώνεται με τη βοήθεια του πυραυλικού φορέα Energia. Αν και το Buran κατέληξε οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, ο γιγαντιαίος πύραυλος Energia, ίσως “επιστρέψει” στη ζωή.
Σε πρόσφατη συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τους επικεφαλείς της διαστημικής υπηρεσίας, τους ζήτησε να αναπτύξουν έναν υπερβαρή πύραυλο που θα είναι έτοιμος μέχρι το 2028. Η Roscosmos ξεκίνησε πριν λίγους μήνες μια μελέτη για την ανάπτυξη ενός τέτοιου πυραύλου, περιστρεφόμενη γύρω από 3 σχέδια, ένα εκ των οποίων μοιάζει πολύ με τον Energia. Ο στόχος είναι η κατασκευή ενός πυραυλικού φορέα που δε θα έχει τίποτα να ζηλέψει από τον αμερικάνικό Saturn V, που έστειλε ανθρώπους στη Σελήνη. Επομένως θα πρέπει να είναι σε θέσει να μεταφέρει 50-80 τόνους φορτίου σε χαμηλή γήινη τροχιά, βάρος που εξυπακούεται πως υποπολλαπλασιάζεται όσο πιο μακρινός είναι ο προορισμός (πχ, Σελήνη). Ο SLS, δηλαδή ο υπό ανάπτυξη βαρύς πύραυλος της NASA, θα μπορεί να «σηκώσει» 70 τόνους, ενώ κατόπιν βελτιώσεων, το φορτίο θα μπορέσει να φτάσει τους 130 τόνους. Αντίστοιχα, ο Falcon Heavy μπορεί να βάλει σε τροχιά φορτίο βάρους 64 τόνων.
Η ΕΣΣΔ επιχείρησε δυο φορές να κατασκευάσει υπερβαρείς πυραύλους. Ο πρώτος ήταν ο μήκους 100 μέτρων N-1 που έπειτα από 4 αποτυχημένες εκτοξεύσεις, εγκαταλείφθηκε το 1974. Ο δεύτερος ήταν ο Energia, που κατάφερε δυο επιτυχημένες εκτοξεύσεις το 1987 και το 1988. Για πολλούς, ο μήκους 60 μέτρων Energia, ήταν ο πιο ισχυρός και τεχνολογικά προηγμένος πύραυλος της εποχής του.
Ο Energia στη νέα του μορφή, εφόσον υλοποιηθεί, θα είναι σε θέση να τοποθετήσει φορτίο βάρους 80 τόνων σε χαμηλή τροχιά και 20 τόνων σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Για να γίνει αυτό όμως, θα πρέπει οι θηριώδεις κύριες μηχανές υδρογόνου RD-0120 και οι βοηθητικές μηχανές κηροζίνης RD-171 να κατασκευαστούν εκ νέου.
Οι προκλήσεις για τη Ρωσία στο θέμα της κατασκευής υπερβαρέων πυραυλικών φορέων είναι τεράστιες. Το αν θα καταφέρει να αναστήσει τον γιγαντιαίο και επιτυχημένο Energia, ή θα μπορέσει να αναπτύξει έναν ολοκαίνουργιο πύραυλο, μένει να το δούμε.
Διαβάστε επίσης