Σε έναν βρετανικό στρατό χωρίς άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οδηγούν τα σχέδια του Βρετανικού Υπουργείου Αμύνης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ‘The Times’. Tα άρματα μάχης Challenger 2 και πολλά από τα ΤΟΜΑ Warrior ενδέχεται να αποσυρθούν πρόωρα σε μια προσπάθεια περιορισμού του λειτουργικού κόστους της άμυνας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Όπως αναφέρει το άρθρο των ‘Times’, η βρετανική κυβέρνηση άρχισε να εξετάζει το ριζοσπαστικό αυτό μέτρο όταν είδε πως το κόστος για τον εκσυγχρονισμό των 227 αρμάτων Challenger 2 και των εναπομεινάντων 388 ΤΟΜΑ Warrior εκτοξεύτηκε σε βάθος χρόνου σε πολύ ανώτερα επίπεδα από το αναμενόμενο.
Βρετανία: Επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης του «απηρχαιωμένου» αρματικού δυναμικού
Ο Βρετανικός Στρατός -ο πρώτος που ενέταξε το άρμα μάχης στο δυναμικό του το 1916- μειώνει τις οροφές του σε προσωπικό και κύρια μέσα διαρκώς από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και μετά. Ο αριθμός των αρμάτων μάχης του μειώθηκε από 408 στα 227 μέσα σε λίγα μόλις χρόνια και πλέον κινδυνεύει με αφανισμό. Το βρετανικό υπουργείο Αμύνης, ωστόσο, δείχνει έτοιμο να το συζητήσει.
Η Βρετανία έχει αναπτύξει τις στρατιωτικές της δυνάμεις πολλές φορές τα τελευταία 30 χρόνια αλλά μόνο σε δύο περιπτώσεις, στον Α΄ και στον Β΄ πολέμους του Κόλπου (1991 και 2003 αντίστοιχα) κατά του Ιράκ έχει κάνει χρήση του αρματικού της δυναμικού. Το τελευταίο στοιχείο βαραίνει αποφασιστικά την πλάστιγγα. Πέρσι, η τότε υπουργός Αμύνης του Ηνωμένου Βασιλείου, Penny Mordaunt χαρακτήρισε τα άρματα μάχης και τα ΤΟΜΑ Warrior «παρωχημένα».
Η δημοσιογράφος Lucy Fisher, αμυντική συντάκτρια για τους ‘Times’ και συγγραφέας του επίμαχου άρθρου, είπε σε δήλωσή της πως η θέση των βαρέων τεθωρακισμένων στον Βρετανικό Στρατό είναι «ιδιαίτερα επισφαλής». Όπως αποκαλύπτει, αξιωματικοί του Βρετανικού Στρατού βρίσκονται ήδη σε διερευνητικές επαφές με τα κέντρα διοίκησης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και το κέντρο χερσαίων επιχειρήσεων στη Σμύρνη για να διαπιστώσουν το μέγεθος του αντικτύπου που θα έχει η απόσυρση των βαρέων τεθωρακισμένων από τον Βρετανικό Στρατό. «Είναι φυσικό, λέει η Fisher, πως η εγκατάλειψη των βαρέων τεθωρακισμένων δυνάμεων θα έχει τεράστια επίπτωση στην συμμετοχή της Βρετανίας στο ΝΑΤΟ».
“Φαρμακερό” άρθρο των Times για το αρματικό δυναμικό της Βρετανίας
Σημαντική αναμένεται να είναι η έκδοση της Συνοπτικής Αναφοράς που πηγές στη βρετανική κυβέρνηση την περιγράφουν ως την πιο ολοκληρωμένη και σημαντική αναδιοργάνωση της βρετανικής πολιτικής άμυνας, ασφάλειας και εξωτερικών σχέσεων από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Όπως φαίνεται από το άρθρο των ‘Times’ τομείς όπως η κυβερνοασφάλεια και ο χώρος του Διαστήματος λαμβάνουν προτεραιότητα πλέον για τα στρατιωτικά πράγματα. Πηγή που πρόσκειται στο περιβάλλον της κυβέρνησης έκανε λόγο για «τολμηρές αποφάσεις» που πρέπει να παρθούν για να ξαναβρεί η βρετανική άμυνα την ισορροπία της στον σύγχρονο κόσμο.
Η πρόταση προβλέπει, μεταξύ άλλων, ώστε το σύνολο των ενεργών αρμάτων και τεθωρακισμένων που προαναφέρθηκαν να τεθούν σε κατάσταση «βαθιάς συντήρησης» ώστε να είναι έτοιμα να τεθούν και πάλι γρήγορα σε ενεργό δράση για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε μια κρίση.
Σύμφωνα με το άρθρο, το βρετανικό υπουργείο Αμύνης εξετάζει άλλους εναλλακτικούς τρόπους που οι βρετανικές δυνάμεις μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες ανάλογης βαρύτητας στους συμμάχους της. Ενώ τα άρματα μάχης της μπορεί στο μέλλον να αναβαθμιστούν ή να αποσυρθούν πλήρως, η Βρετανία έχει 50 επιθετικά ελικόπτερα και μεγάλες ικανότητες ανεφοδιασμού, μεταφορών και αναγνώρισης από αέρος για να αντισταθμίσει το κενό ισχύος προβάλλοντας το εναέριο σκέλος ελιγμού έναντι του βαρέως μηχανοκίνητου.
Βρετανός στρατηγός: ο Στρατός δυσκολεύεται να εκσυγχρονιστεί
Η δημοσιογράφος των ‘Times’ παραμένει λίγο δύσπιστη. «Δεν είναι σίγουρο αν στο ΝΑΤΟ θα δεχθούν τέτοια μετατόπιση των προτεραιοτήτων από τα άρματα μάχης», σημειώνοντας πως το στρατιωτικό κατεστημένο παραμένει πολύ ανελαστικό σε προτάσεις που απομακρύνονται από παραδοσιακές πρακτικές. Παρόμοια άποψη ασπάζονται τόσο ειδικοί στον μηχανοκίνητο πόλεμο όσο και πολιτικοί, που είτε βλέπουν το άρμα μάχης ως βασικό συστατικό μιας σύγχρονης μάχης σε κάθε σχεδόν πολεμική ενέργεια ή θεωρούν την πρόταση ως άλλο μια ωραιοποιημένη απόπειρα αμυντικών περικοπών.
Άλλες προτάσεις που παρουσιάζονται στην εν λόγω αναφορά μιλούν για κλείσιμο βάσεων του Στρατού, όπως το Κέντρο Εκπαίδευσης στην Αλμπέρτα του Καναδά. Ήδη στρατιωτικοί κύκλοι έχουν εκφραστεί αρνητικά σε αυτό το ενδεχόμενο επικαλούμενες βρετανικές στρατιωτικές υποχρεώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Φήμες για μετακίνηση στρατευμάτων επίσης διαψεύδονται προς το παρόν.
Η Μεγάλη Βρετανία εξετάζει (και αυτή) τη συμμετοχή της στο νέο ευρωπαϊκό άρμα