Ιδιαίτερα επιτυχημένη ήταν μέχρι σήμερα η συνεργασία Ιαπωνίας και Αραβικών Εμιράτων σε διαστημικές αποστολές με κορύφωση εκείνην του Hope Probe, του δορυφόρου 1,3 τόνων που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Άρη τον Φεβρουάριο φέτος. Το Hope θα μελετήσει την αρειανή ατμόσφαιρα και το κλίμα και σχεδιάστηκε από το εμιρατιανό διαστημικό κέντρο Mohammed bin Rashid (MBRSC) σε συνεργασία με αμερικανικά πανεπιστήμια. Η ιαπωνική συνεισφορά ήταν ο φορέας εκτόξευσης, ένας H-IIA της Mitsubishi Heavy Industries.
Τώρα η συνεργασία των δύο χωρών προχωρά στο στάδιο της προσελήνωσης με ένα rover. Έναν στόχο δηλαδή πολύ πιο κοντινό σε απόσταση από ότι ο Άρης, αλλά πολύ πιο φιλόδοξο. Το rover θα είναι βέβαια μικρού μεγέθους, μόλις δέκα κιλών, και σχεδιάζεται από την ιαπωνική εταιρία ispace, με την κατασκευή να γίνεται στα Εμιράτα, ενώ την εκτόξευση θα αναλάβει ένας φορέας Falcon 9 της SpaceX. Εφόσον η αποστολή πετύχει, τα Αραβικά Εμιράτα θα γίνουν μόλις η τέταρτη χώρα, μετά τις ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα που θα έχουν καταφέρει ελεγχόμενη προσελήνωση. Το rover παρά το μικρό του βάρος θα φέρει 6 επιστημονικά όργανα, κυρίως κάμερες υψηλής ανάλυσης.
Η επένδυση των Εμιράτων στη διαστημική προσπάθεια δεν είναι τυχαία. Η χώρα όπως και όλες του Κόλπου σχεδιάζουν το μέλλον τους έχοντας υπόψη πως τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο κάποτε θα τελειώσουν. Οπότε επενδύουν μεγάλα ποσά σε τεχνολογία, υποδομές, εμπορικές και οικονομικές συμφωνίες, στην παιδεία και στην προσέλκυση επιστημονικού προσωπικού, για να μετατραπούν σταδιακά στις επόμενες δεκαετίες σε κόμβους επιστήμης, τεχνολογίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας υπηρεσιών.
Το διαστημικό σκάφος Hope έστειλε την πρώτη του φωτογραφία από τον πλανήτη Άρη