Σε συνέχεια της χθεσινής ειδησεογραφίας για την έγκριση χρηματοδότησης προγράμματος αγοράς πυρομαχικών από την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία για την ενίσχυση της Ουκρανίας στον αγώνα της κατά των Ρώσων εισβολέων, όπως αναφέρθηκε μερίδιο διεκδικεί και η Ελλάδα και μάλιστα σε μέγεθος που μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό.
ΕΕ: Θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή οβίδων πυροβολικού για την Ουκρανία
Όπως αναφέρθηκε και χθες η ΕΕ, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας θα χρηματοδοτήσει την αγορά πυρομαχικών, σε αυτή τη φάση για οβιδοβόλα/πυροβόλα των 155 mm, που χρησιμοποιεί ο Ουκρανικός Στρατός για τα συστήματα αυτά που παρέλαβε από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες ως βοήθεια.
Με την τεράστια ανάλωση πυρομαχικών οι ουκρανικές ανάγκες είναι τεράστιες και δεν μπορούν να καλυφθούν από τα υπάρχοντα αποθέματα χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, χωρίς τον κίνδυνο αυτά να εξαντληθούν κάτω από τα όρια ασφαλείας από τα προβλεπόμενα επιχειρησιακά σχέδια.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, σε μια τουλάχιστον πτυχή του, οι ευρωπαϊκές χώρες θα συνεχίσουν να αποδεσμεύουν πυρομαχικά για τις άμεσες ουκρανικές ανάγκες, τα οποία θα αναπληρωθούν από την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Το σχέδιο θα επιτρέψει και σε χώρες που για λόγους δικής τους ασφάλειας δεν είχαν μέχρι σήμερα προχωρήσει σε αποστολή τέτοιων πυρομαχικών στην Ουκρανία να το κάνουν και θα δώσει δουλειά σε παραγωγικές μονάδες της Γηραιάς Ηπείρου. Η διαδικασία θα ανανεώσει και κάποια από τα πυρομαχικά που βρίσκονται σε αποθήκευση για δεκαετίες και ίσως πλέον χρειάζονται ανακατασκευή (με σημαντικό κόστος), αν και κάποιες ποσότητες που θα καταλήξουν στην Ουκρανία θα αφορούν και πυρομαχικά νέας παραγωγής.
Στην Ελλάδα τα ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα), διάδοχος κατάσταση των ΕΛΒΟ και ΠΥΡΚΑΛ πιστεύται ότι διατηρούν ή μπορούν να επαναδραστηριοποιήσουν με μικρό χρονικό διάστημα την παραγωγική ικανότητα οβίδων και προωθητικών γεμισμάτων των 155 mm, που διέθεταν στις εγκαταστάσεις (της ΠΥΡΚΑΛ) στο Λαύριο (και μάλιστα σε ποικιλία τύπων, περιλαμβανομένων και βομβιδοφόρων) και μέσω αυτής εφοδίαζαν τόσο τον Ελληνικό Στρατό, όσο είχαν προχωρήσει παλαιότερα και σε σημαντικές εξαγωγές.
Αυτό φαίνεται ότι διαπιστώθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ. Τιερί Μπρετόν, ο οποίος διαχειρίζεται το θέμα και προέβη χθες σε ανακοινώσεις.
Το σχετικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας μπορεί να ανέλθει σε ένα δις ευρώ ετησίως, με 500 εκατ. να διατίθενται σε πρώτη φάση. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής το ΕΑΣ μπορούν να πάρουν μερίδιο 60-80 εκατ, ευρώ από αυτό το ποσό και προφανώς έπεται συνέχεια.