Σημαντικό μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα τα ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) με τον τομέα Diehl Defence του γνωστού γερμανικού ομίλου για το πυραυλικό σύστημα επίγειας αεράμυνας IRIS–T SLM/SLS.
Το μνημόνιο, που όχι μόνο ανανεώνει την συνεργασία των δυο πλευρών στον ευρωπαϊκό πύραυλο, στου οποίο την έκδοση αέρος-αέρος είναι ήδη εταίροι από την αρχή του προγράμματος στη δεκαετία του 90, αλλά την ισχυροποιεί και την επεκτείνει και στον ιδιαίτερα κρίσιμο τομέα της επίγειας αεράμυνας GBAD (Ground Based Air Defence) με τα συστήματα IRIS-T SLM/SLS, που έχει εξελίξει, παράγει και προμηθεύσει ήδη σε πελάτες η γερμανική πλευρά.
Ο μνημόνιο υπέγραψαν, από την πλευρά των ΕΑΣ ΑΕΒΕ ο Διευθύνων Σύμβουλος και Σύμβουλος επιχειρηματικής ανάπτυξης Νικόλαος Κωστόπουλος και από την γερμανική ο Helmut Rauch CΕΟ της Diehl Defence, ενώ παραβρέθηκαν ο Αθανάσιος Τσιόλκας, Πρόεδρος του ΣΔ των ΕΑΣ, o γγ του ΥΠΕΘΑ Αντώνης Οικονόμου και ο Γενικός Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Αντιναύαρχος (Μ) ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος (ΠΝ).
Στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας στα γραφεία της ελληνική εταιρίας στον Υμηττό, τονίστηκε το γεγονός ότι ενώνουν τις δυνάμεις τους ο μοναδικός ελληνικός φορέας με εμπειρία σε όλο το εύρος υποκατασκευών τέτοιων συστημάτων με ένα διεθνή όμιλο με ιδιαίτερα επιτυχημένα προγράμματα σε πολλούς τομείς της άμυνας αλλά και που έχει αποδείξει την επιθυμία και τις δυνατότητες να παρέχει τεχνογνωσία και μεταφορά τεχνολογίας σε πλαίσια τέτοιων συνεργασιών.
Το μνημόνιο ΕΑΣ- Diehl Defence έρχεται σε μια κρίσιμη φάση διεθνών συγκυριών αλλά και ελληνικών επιδιώξεων, δεδομένων των πολύ μεγάλων αναγκών των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε GBAD, τόσο για την αντικατάσταση υφιστάμενων συστημάτων (λόγω παλαιότητας ή πλέον και λόγω σοβιετικής/ρωσικής προέλευσης συστημάτων) όσο και περαιτέρω ενίσχυσης τομέων στην επίγεια αεράμυνα.
Να θυμίσουμε ότι η Diehl προχώρησε μέσα στην προηγούμενη δεκαετία στην εξέλιξη του πυραύλου αέρος-αέρος IRIS-T (που αποτελεί σήμερα τον ευρωπαϊκό πύραυλο υψηλών επιδόσεων WVR για μια σειρά αεροποριών της Γηραιάς Ηπείρου) για χρήση από το έδαφος, σε ποικιλία επίγειων εκτοξευτών.
Στη βασική του έκδοση IRIS-T SLT, ήδη σε χρήση από το 2015, που βασίζεται στην ικανότητα του πυραύλου για αυτόνομη πρόσκτηση στόχων χάρις στον προηγμένο ερευνητή IIR που διαθέτει, προσφέρει μια πολύ οικονομική λύση GBAD με ένα σύστημα V/SHORADS για κάλυψη παντός καιρού, για απειλές σε τόξο 360 μοιρών, δραστικό βεληνεκές έως τα 12 km και ύψη αναχαίτισης έως 8 km. Υπογραμμίζεται ότι ο IRIS-T SLT παρέχει το πλεονέκτημα κοινού αποθέματος βλημάτων με αεροπορικές εφαρμογές (δηλαδή τους πυραύλους που διαθέτει η ΠΑ) «σπάζοντας» το μονοπώλιο που ευαγγελιζόταν μέχρι σήμερα ο MICA.
Στην εξελιγμένη έκδοση, χρησιμοποιείται τροποποιημένο βλήμα με διαφορετικό κώνο για μειωμένη οπισθέλκουσα, το οποίο απορρίπτεται στη διαδικασία, μιας και ο ερευνητής IIR έχει ρόλο μόνο στη τερματική καθοδήγηση αφού ο πύραυλος καθοδηγείται μέσω ανοδικής ζεύξης και INS/GPS. Επιπλέον αυτή η έκδοση διαθέτει πυραυλοκινητήρα μεγαλύτερης διαμέτρου για αυξημένες επιδόσεις. Στη συστοιχία του IRIS-T SLM μέσης εμβέλειας προστίθεται ραντάρ πολλαπλών ρόλων τεχνολογίας AESA με εμβέλεια 250 km και σύστημα C2, που ελέγχει τρεις μονάδες πυρός (η κάθε μια με οκτώ έτοιμους προς βολή πυραύλους) επεκτείνοντας την κάλυψη σε 40 km (20 km καθ’ ύψος) εναντίον μαχητικών αεροσκαφών, επιθετικών ελικοπτέρων, βλημάτων κρουζ, πυραύλων αντιραντάρ, κατευθυνόμενων βομβών, περιπλανόμενων πυρομαχικών, drone, ΜΕΑΜ αλλά και ρουκετών πυροβολικού μεγάλου διαμετρήματος.
Υπάρχει σε τελικό στάδιο εξέλιξης και η έκδοση μεγάλης εμβέλειας IRIS-T SLX με πύραυλο που αυξάνει περαιτέρω τις κινηματικές επιδόσεις για εμβέλεια 8o km (30 km καθ΄ ύψος) διαθέτοντας διπλό ερευνητή (IIR και RF).
Τα IRIS-Τ SLT, που έχουν ήδη γνωρίσει πολεμική δράση στην Ουκρανία (μέσω συστοιχιών που παραχώρησε η γερμανική κυβέρνηση ως βοήθεια), θα μπορούσαν να αποτελέσουν βασική υποψηφιότητα για την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων και αναποτελεσματικών έναντι καιμούργιων απειλών SA-8 σε ελληνική υπηρεσία. Επιπλέον οι IRIS-T SLM/SLX θα μπορούσαν να διαδερχθούν τους HAWK με μια συνολική οικογένεια GBAD, που μπορεί εύκολα να διασυνδεθεί με άλλα στοιχεία της ελληνικής επίγειας αεράμυνας.
Ιδιαίτερα ενδιαφερον είναι ότι η Diehl παρουσίασε πρόσφατα και ναυτική έκδοση των IRIS-Τ SLT/SLM για αεράμυνα πλοίων, που κινείται στο ίδιο πλαίσιο του MICA για ναυτική χρήση.
Περισσότερα σύντομα και στο ερχόμενο τεύχος της «Πτήσης» αλλά και από αυτές τις σελίδες.