Η Αεροπορική Έκθεση Paris Air Show 2019, πέρα από την ευκαιρία για παρουσίαση αεροπορικού και αμυντικού υλικού, δίνει “βήμα” και σε πληθώρα σχολιαστών να θίξουν θέματα της επικαιρότητας.
Έτσι, η Υπεύθυνη Προμηθειών του Πενταγώνου Ellen Lord, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θεωρούν την Τουρκία ως σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ και τους παρότρυνε (για μια ακόμη φορά) να εγκαταλείψουν τα σχέδια αγοράς του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400 έτσι ώστε οι (τουρκικές) εταιρείες να συνεχίσουν να κατασκευάζουν κρίσιμα μέρη για ένα ευρύ φάσμα Αμερικάνικων οπλικών συστημάτων, πέρα από το αεριωθούμενο αεροσκάφος F-35.
Η συζήτηση έχει επικεντρωθεί μέχρι τώρα κυρίως στο πρόγραμμα F-35, όμως τα σχόλια της κας Lord στο Airshow αντανακλούν την αυξανόμενη ανησυχία στην Ουάσινγκτον για την άρνηση της Τουρκίας να αναστρέψει την αγορά του συστήματος S-400. Η Lord δήλωσε ότι τα θέματα διατηρούνται ξεχωριστά – για τώρα, αλλά μια ενδο-κυβερνητική ομάδα των ΗΠΑ εξετάζει ενδεχόμενες κυρώσεις εναντίον ενός μεγαλύτερου εύρους τουρκικών εταιρειών, σύμφωνα με το νόμο “αντιποίνων” για προμήθειες από “εχθρούς”– U.S. Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA).
“Ως τώρα, διαχωρίσαμε την επίδραση των S-400 και F-35 από τον αντίκτυπο στην υπόλοιπη αμυντική και εμπορική βιομηχανία μας”, δήλωσε η Ellen Lord στους δημοσιογράφους. “Όλα τα θέματα εκτός του F-35 από την πλευρά της άμυνας, θα αναθεωρηθούν και θα ελεγχθούν στο αν υπόκεινται σε οποιεσδήποτε κυρώσεις CAATSA. Δεν έχουν ληφθεί (ακόμη) αποφάσεις, αλλά τυχόν αποφάσεις να επιβληθούν κυρώσεις, θα πλήξουν σκληρά την τουρκική βιομηχανία”, δήλωσε η Lord, σημειώνοντας ότι η βιομηχανία των ΗΠΑ ήταν “ανθεκτική” και μπορούσε να βρει άλλες πηγές για τα τουρκικά μέρη. “Δεν θέλουμε πραγματικά να φτάσουμε εκεί”, είπε. “Θέλουμε να βρούμε έναν τρόπο να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με την Τουρκία”.
Οι τουρκικές επιχειρήσεις κατασκευάζουν 937 εξαρτήματα και η Άγκυρα είχε προγραμματίσει να αγοράσει 100 μαχητικά F-35, συνολική αξία 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τρέχουσες τιμές. Το Πεντάγωνο σχεδιάζει τώρα να μεταφέρει αυτή την παραγωγή σε αλλες τοποθεσίες εντός των Η.Π.Α. αλλά και αλλού, καταργώντας τον παραγωγικό ρόλο της Τουρκίας στις αρχές του 2020.
Οι Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Άγκυρα εκπληρώνει τις ευθύνες της στο έργο F-35 και ανέμενε ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί όπως είχε προγραμματιστεί. Ισχυρίζονται ταυτόχρονα ότι η αγορά του S-400 είναι μόνο για την κάλυψη των αμυντικών αναγκών της Τουρκίας και δεν θα δημιούργησε απειλές για το F-35.
Ο Ralph Acaba, πρόεδρος των ολοκληρωμένων αμυντικών συστημάτων Raytheon, δήλωσε ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις κατασκευάζουν εξαρτήματα για το σύστημα πυραυλικής άμυνας της εταιρείας Patriot, παρόλο που η Τουρκία δεν διαθέτει ή δεν λειτουργεί αυτό το σύστημα και θεωρεί ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις ήταν σημαντικοί, αξιόπιστοι προμηθευτές, όμως τώρα η Raytheon εξετάζει συνεχώς εναλλακτικές λύσεις, βασισμένες σε εκτιμήσεις κινδύνου. Αρνήθηκε να παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με το συνολικό ποσό της τουρκικής συμμετοχής στα οπλικά συστήματα Raytheon. «Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει, θα εκπληρώσουμε τις συμβατικές υποχρεώσεις μας προς τους πελάτες μας», είπε.
Ο Rick Edwards, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του διεθνούς τμήματος της Lockheed, δήλωσε ότι το πιο σημαντικό πρόγραμμα της Lockheed με τουρκική συμμετοχή ήταν το F-35. Ωστόσο, δήλωσε ότι ο αντίκτυπος στην τουρκική βιομηχανία – αν ακυρωθούν όλες οι παραγγελίες των ΗΠΑ – θα ήταν σημαντικός. “Εάν εξαφανιστεί όλη η αμερικανική “παραγγελία” … αυτό θα είχε πολύ σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο στις εταιρείες αυτές”, δήλωσε.
Με πληροφορίες από Reuters