Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος υπέγραψε με τον Βρετανό ομόλογο του Μπεν Γουάλας μια Διακήρυξη Αμυντικής Συνεργασίας (Joint Vision Statement) στη ναυτική βάση του Πόρτσμουθ στην νότια Αγγλία.
Η εν λόγω Διακήρυξη στόχο έχει «την ενίσχυση των ήδη στενών σχέσεων των δύο χωρών ώστε να αντιμετωπίσουν μαζί τις κοινές απειλές και προκλήσεις, αλλά και τη στενότερη συνεργασία προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων κάθε χώρας. Παράλληλα δημιουργεί το πλαίσιο για τις μελλοντικές συνεργασίες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπος του Βρετανικού Υπουργείου ‘Αμυνας.
Η Διακήρυξη προβλέπει επίσης την συνεκπαίδευση στρατιωτικών αλλά και την πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων. Παράλληλα καθορίζει ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών όπως είναι ο υβριδικός πόλεμος και οι κυβερνοεπιθέσεις.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές Παναγιωτόπουλος και Γουάλας είχαν μια πολύ εγκάρδια συνάντηση και τους δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουν μια σειρά από θέματα που αφορούν τις δύο χώρες, επιβεβαιώνοντας έτσι τόσο την δική τους πολύ καλή σχέση όσο και τις στενές σχέσεις των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό ο Βρετανός υπουργός ‘Αμυνας χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός πως μετά το 2004 δεν είχε πραγματοποιηθεί επίσημη επίσκεψη Έλληνα υπουργού ‘Αμυνας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο κ. Γουάλας αναγνώρισε την υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στις Βρετανικές δυνάμεις μέσω των εγκαταστάσεων στην Σούδα και στα Χανιά και για πρώτη φορά έγινε λόγος για την σημαντικότητα της ανάπτυξης της βάσης της Αλεξανδρούπολης τόσο για την Ευρώπη όσο και για το ΝΑΤΟ.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι οι δύο υπουργοί έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο δίκαιο της Θάλασσας. Στην Διακήρυξη αναφέρεται ρητά ότι Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύονται στην αντιμετώπιση των απειλών για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Μεσόγειο και στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας.(UNCLOS) Στην συμφωνία προβλέπεται ότι κλιμάκιο των δυο υπουργείων ‘Αμυνας θα συναντιούνται μια φορά το χρόνο για να την επικαιροποιούν.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Βρετανός υπουργός Άμυνας υποστήριξε πως η ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας μπορεί να εκτονωθεί μόνο μέσω του ΝΑΤΟ. Μάλιστα οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πρωτοβουλία που θα βασίζεται στην ρήτρα για την αλληλεγγύη μεταξύ των συμμάχων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε στο εμβληματικό πολεμικό πλοίο του βρετανικού ναυτικού Diamond D34. Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά των εξαιρετικά ικανών αντιτορπιλικών Type 45 και ένα από τα πιο προηγμένα πολεμικά πλοία στον κόσμο. Το Έλληνα υπουργό συνόδευε ολιγομελής αντιπροσωπεία με επιτελείς και στελέχη του Υπουργείου.
Εξάλλου σήμερα το πρωί ο Νίκος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στην επιθεώρηση τιμητικού αγήματος που έλαβε χώρα στο περίφημο Horse Guards Parade στο κέντρο του Λονδίνου. Εκεί εκτός των άλλων η βρετανική στρατιωτική μπάντα παιάνισε το εμβατήριο του Πολεμικού Ναυτικού, ο «Ναύτης του Αιγαίου», αποδίδοντας έτσι τιμές στον Έλληνα υπουργό.
Έχω γράψει εδώ επανειλημμένως ότι οπτικά και ακουστικά μέσα υψηλής τεχνολογίας που μπορούν να αναπτυχθούν από ελληνικές εταιρείες είναι αποτελεσματικά και σχετικά φθηνά μέσα ανίχνευσης μικρών και μεσαίων μεγεθών ΜΕΑ. Καλή κίνησης, επιτέλους.
Εκεινο το κακομοιρο το ΕΣΟΘΕ τι εγινε; Ποιοι και ποσα εφαγαν;
Λέτε να κατέβουν οι Τούρκοι στην πρόσκληση ενδιαφέροντος;
Ως λαός, πέρα από τα αδιαμφισβήτητα χαρίσματά μας, έχουμε και ένα σημαντικό ελάττωμα. Είμαστε ανυπόμονοι.
Έτσι, ενώ η αμυντική βιομηχανία, κυρίως οι μεγάλες εταιρείες (ΕΑΣ, ΕΑΒ, Ναυπηγεία κλπ), φυτοζωούσε λόγω της οικονομικής κρίσης (και αναπόφευκτα ελάχιστων παραγγελιών), των δικών τους αγκυλώσεων και λανθασμένων πολιτικών επιλογών, περιμένουμε ως λαός, εν μία νυκτί, να φτιάχουμε τα δικά μας Bayraktar, τεθωρακισμένα, εθνικές φρεγάτες και κάθε λογής στρατιωτικό υλικό, ζηλεύοντας κατ’ ουσίαν, τα επιτεύγματα της γείτονος χώρας.
Η έμφυτη αυτή ανυπομονοσία μας, κατ’ ουσίαν, απαξιώνει – στο δημόσιο λόγο – τις σοβαρές και κυρίως συστηματικές προσπάθειες του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) να ανακτήσει το χαμένο έδαφος δεκαετιών αλλά κυρίως να αξιοποιήσει στο έπακρο το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνογνωσία σοβαρών εταιρειών και ΑΕΙ, ΑΣΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων. Η αξία του ΕΛΚΑΚ έγκειται στον συντονισμό των πραγματικών αναγκών των ενόπλων δυνάμεων με τις δυνατότητες του εγχώριου αμυντικού ερευνητικού και βιομηχανικού οικοσυστήματος.
Αν σε κάποιους τέτοιου είδους προσκλήσεις φαίνονται “ποταπές”, αυτοί σφάλουν *. Την τεχνογνωσία την αναπτύσσεις βήμα βήμα και κυρίως στοχευμένα και βάσει των δικών σου προτεραιοτήτων. Άλλωστε, δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτόν τον πλανήτη. Δόξα τω Θεώ, έχουμε πρόσβαση σε state-of-the-art συστήματα τα οποία δεν χρειάζεται απαραίτητα να ξαναεφεύρουμε! Ας επικεντρωθούμε σε αυτά που είμαστε ικανοί να αναπτύξουμε μόνοι μας και έχουν πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στις ένοπλες δυνάμεις, ανταποκρινόμενα σε επείγουσες και μελλοντικές ανάγκες.
* Σημ. Ανάμεσα σε αυτούς που έσφαλαν, ήμουν πρόσφατα και εγώ. Προβληματιζόμενος για την αξία και προτεραιότητα του συστήματος περιορισμού μεταβατικών υπερτάσεων, για το οποίο το ΕΛΚΑΚ δημοσίευσε προ ημερών πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Έπεσα και εγώ στην “παγίδα” των λιγότερο fancy συστημάτων.
Δυστυχώς γνωρίζουμε απο τώρα ότι θα επιλεχθεί κάποια εταιρεία του εξωτερικού αντί να στηριχθούν εγχώριες νεοφυείς επιχειρήσεις με ενεργά συστήματα αποδεδειγμένων δυνατοτήτων όπως η Delian Alliance Industries (DAI) (πρώην Lambda Automata) ώστε να μεγαλώσει ένα υγιές οικοσύστημα ελληνικών εταιρειών.(Το ίδιο ισχύει και στην κυβερνοασφάλεια με ανάλογες νεοφυείς εταιρείες που διαθέτουμε)
Και μη γράψει κάποιος ‘οτι παρέχουν μόνο οπτικούς αισθητήρες,γιατί η εγκατάσταση ακουστικών αισθητήρων η ακόμη και radar και lidar είναι υπόθεση 2-3 μηνών να ολοκληρωθούν και να δοκιμαστούν σε μεγέθη τόσο μικρών εταιρειών και χωρίς το κόστος δεκαδων εκατομυρίων που θα χρέωσει η οποιαδήποτε μεγάλη εταιρεία αλλά τι γράφω αυτό είναι το ζουμί της υπόθεσης στο τέλος.