«Ελλάδα – Αλβανία: Αλήθειες και Σκιές» τιτλοφορείται το νέο (έβδομο) βιβλίο του πρέσβη επί τιμή Αλέξανδρου Π. Μαλλιά .
Στο βιβλίο του που μόλις κυκλοφόρησε και παρουσιάζεται σε μεγάλη δημόσια εκδήλωση τις 10 Απριλίου στην Ελληνο-Αμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22 ,Αθήνα) ο βετεράνος διπλωμάτης Αλέξανδρος Μαλλιάς, πρώην πρέσβης της Ελλάδος σε Ουάσιγκτον ,Τίρανα και Σκόπια,αναλύει τις προβληματικές εξελίξεις στις σχέσεις της Ελλάδος με την γειτονική Αλβανία.Η υπόθεση της σκευωρίας, της καταδίκης και πολύμηνης φυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας κ.Φρέντη Μπελέρη κατέδειξε για μια ακόμη φορά την επί τρείς δεκαετίες διαπιστωμένη αδυναμία της ελληνικής πολιτικής να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα ,σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια τις προμελετημένες και σχεδιασμένες προκλήσεις των ηγετών των Τιράνων.
Ο συγγραφέας αφιερώνει το βιβλίο στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό και δη στον Ελληνισμό της Χειμάρρας για τους αγώνες τους για δημοκρατία και ισονομία.
Με αφορμή την «Υπόθεση Μπελέρη» τα κείμενα του πρέσβη επί τιμή και επίτιμου δημότη Χειμάρρας Αλέξανδρου Μαλλιά ,αναδεικνύουν την απουσία του κράτους δικαίου στην Αλβανία, γεγονός που άλλωστε οδηγεί μεταξύ άλλων στην μαζική εγκατάλειψη της χώρας από τους νέους, και την υποταγή των θεσμών και της δικαιοσύνης στις πολιτικές σκοπιμότητες. Παρά τις εγγενείς της αδυναμίες ,την διαφθορά και την διαφορά ισχύος μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, η πολιτική των ηγετών της Αλβανίας απέναντι στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από σταθερότητα, συνέχεια και προσήλωση στον στόχο.Η διαχρονική στάση των Αθηνών ανεξαρτήτως κυβερνήσεων ,συνοψίζεται στην φράση «ας γυρίσουμε τώρα σελίδα» δείχνοντας την έλλειψη σωστής αξιολόγησης των προθέσεων και των γεγονότων και ακριβούς εκτίμησης για τις επιδιώξεις των Τιράνων.
Η Αθήνα καλείται να διαχειριστεί κατά κανόνα την επόμενη μέρα τα τετελεσμένα που επιβάλλει η Αλβανία. Αποτέλεσμα των επί δεκαετίες παλινωδιών της ελληνικής πολιτικής είναι η πεποίθηση των Αλβανών ηγετών ότι η Αλβανία έχει το πάνω χέρι στις σχέσεις με την Ελλάδα.Την τιμή και αξιοπρέπεια της Ελλάδος έσωσε αναμφίβολα η παρα τις ενστάσεις πολλών απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να περιλάβει τον Φρέντη Μπελέρη στο Ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.Η Χειμάρρα το κάστρο της ελληνικής Εθνικής Μειονότητας έχει σήμερα τον δικό της Ευρωβουλευτή.
Ειδικό βάρος και καταλυτική σημασία για την κατανόηση των συνθηκών και του διωγμού από τις Αλβανικές αρχές του Χειμαρριώτη Ευρωβουλευτού και της διαμόρφωσης της ελληνικής στάσης και αντίδρασης έχουν το Εισαγωγικό κείμενο του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρου Παπασταύρου
,ο Πρόλογος του Καθηγητού και Βουλευτού Αθηνών Άγγελου Συρίγου, και αναμφίβολα τα κείμενα του ιδίου του Ευρωβουλευτου Φρέντη Μπελέρη. Ουσιαστική επίσης η συμβολή της Συμβούλου Επικοινωνίας Μυρένας Σερβιτζόγλου.
Ποιός είναι ο συγγραφέας; Ο εκ πεποιθήσεως Ευρωπαϊστής Αλέξανδρος Μαλλιάς είναι πρέσβης επί τιμή. Κατάγεται από την Στεμνίτσα (ορεινή Γορτυνία
Τον Ιανουάριο του 2007 τιμήθηκε στην Ουάσιγκτον με το Διεθνές Βραβείο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
Εργάσθηκε (1970-1972) στο Γραφείο Πληροφοριών στην Αθήνα της (τότε) Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας. Μετά την κατάρρευση της δικτατορίας εργάστηκε στο Γραφείο Τύπου Γενεύης.Το 1976 πρώτευσε στις εξετάσεις για την διπλωματική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Ασχολείται συστηματικά με τα Βαλκανικά θέματα από το 1990 μέχρι σήμερα.
Υπηρέτησε ως Διπλωμάτης υπό 11 κυβερνήσεις και 15 Υπουργούς Εξωτερικών.
Yπηρέτησε στο Συμβούλιο της Ευρώπης( 1978-1982),Επιτετραμμένος στη Λιβύη( 1983-1984),στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη( 1987-1988), στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στον ΟΗΕ (Νέα Υόρκη,1989-1993),Διπλωματικός Σύμβουλος του Υπέξ Μιχάλη Παπακωνσταντίνου (καλοκαίρι 1993).Εν συνεχεία Επικεφαλής στην Ευρωπαϊκή Αποστολή Παρατηρητών για Βουλγαρία και πΓΔΜ. Πρώτος Διπλωματικός Αντιπρόσωπος Ελλάδος στην Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (τότε πΓΔΜ 1995-1999), Πρέσβης στην Αλβανία(1999-2000), και Διευθυντής Βαλκανικών Υποθέσεων( 2000-2005). Πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον (2005-2009).
Κατά την θητεία του ως πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις. Έχει γράψει εκατοντάδες άρθρα στον ελληνικό και διεθνή τύπο και είναι τακτικός σχολιαστής για θέματα εξωτερικής πολιτικής σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.